Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A WUNDERWAFFE HŐSZIVATTYÚ – Gáz helyett? - SPIEGEL/RózsaS

2022. március 22. 17:29 - RózsaSá

A WUNDERWAFFE HŐSZIVATTYÚ – Gáz helyett? - SPIEGEL/RózsaS

 

A hőszivattyú (Wärmepumpe) a háború után kezdett bekerülni a lakásokba, mint fűtéstechnika. Levegőből, vízből, talajból hőt von el és beviszi a lakásokba. Elve, mint a hűtőé és a klímáé.

 

Most ismét szóba jött, mint gázkiváltó technika, ám sokszor tévesen tervezik és az ügyfelek óriási villanyszámlákat kapnak. Eugenia Lempen Kölnben férjével új házukba hőszivattyú-fűtést terveztek, mert akartak valamit tenni a klímáért. Egy szerelő meggyőzően kiszámolta nekik, hogy olcsóbban járnak, mint egy gáz- vagy olajfűtéssel. Ám amióta hőszivattyú van a házban, csak bosszankodnak. Néha 3x több áramot fogyaszt, villanyszámlájuk több ezer euróra ugrott. A gyártó sorban küldte a szerelőket, de a problémát egyik sem oldotta meg. Egyszer egy modul hiányzott, máskor szoftverhiba volt, a szerelők egymást okolták. Lempenék végül független szakértőt hívtak, saját költségükre. A lelet: A rendszer hibásan tervezett, a víztartály túl kicsi, a csatlakozások tévesek. Szinte az egész berendezést ki kellett cserélni.

 

Az ilyen esetek sokasodnak az egész országban. Ez a politika kudarca is, amely így akarja klímacéljait elérni. Tavaly 572 M €-t adtak hőszivattyú támogatásra. A terv szerint, számuk egy millióról, hatra emelkedik 2030-ig. Nikos Tsafos (Center for Strategic and International Studies): „Az EU bátor projekteket kell, hogy fölvállaljon, pl. 100 millió hőszivattyút.” A készülékből 2021-ben 28%-kal több kelt el, bár ára a gázfűtés kétszerese. Ám fogyasztás-csökkenés helyett csak a panaszok sokasodtak.

 

Werner Dorß ügyvédnél gyűlnek össze az esetek Frankfurt-ban. „A technika nem úgy működik, ahogy kellene.” Egyre több eset kerül bíróságra. Rendesen a gép 50 fokos fűtővizet képes produkálni. Ez új épületeknél, padlófűtésnél, modern radiátoroknál elégséges. Régi házaknál nem, ezért ott fűtőszálas melegítőket kapcsolnak be, ami megdobja a villanyszámlát. „Nem szabad a hőszivattyút dicsőíteni.”

 

Frank-Rolf Roth magát „hőszivattyú-doktornak” nevezi. Megbízásai sokasodnak. Úgy véli, más alternatíva nincs. Annál tragikusabb, hogy a hőszivattyús rendszerek 98%-a nem működik optimálisan, mert rosszul tervezik. A gyártók futószalagon gyártják, ám ezek nincsenek az egyes esetekre ráhangolva. Vagy túlméretezik, akkor nagy a fogyasztás, vagy nem melegít eléggé. Gyakran fölösleges részeket építenek be, hogy növeljék a profitot. Roth végzetesnek találja, hogy az új készülékek beszerzését az állam támogatja, de a tervezést nem. Aki régi olajkazánját egy 30 e €-s hőszivattyúra cseréli, 45%-os támogatást kap.

 

A régi szerelők gyakran nem értenek az új technikához. A Zentralverband Sanitär Heizung Klima szerint 60 000 szerelő hiányzik. A nagy kereslet miatt nincs idő a továbbképzésre. A gazdasági minisztérium „továbbképzési offenzívát” tervez.

 

Ám gyakran maguk a tulajdonosok sem szabályozzák helyesen fűtésüket. Ha egy fokkal emelik a szobahőfokot, 50%-kal többet fizetnek. Roth arra kötelezné a felhasználókat, hogy egy hőszivattyú-vezetői-vizsgát tegyenek. Stefan Plesser, Synavision: „Főleg klinikák, sportcsarnokok, iskolák rendszerei vannak rosszul beállítva, zabálják az áramot és ez senkinek sem tűnik föl.”

A gép télen eszik sok energiát, de hát honnét jöjjön a zöld áram, ha nem süt a nap? A tervezett rengeteg hőszivattyú túlterhelné az áramhálózatot. Ha villany hiányzik, már most külföldről kell behoznunk – francia atomáramot vagy lengyel szénáramot. Lamia Messari-Becker, Gebäudetechnologie, Bauphysik, Universität Siegen: „Nem szabad ennyire a hőszivattyúra alapozni, más megoldásokat is kell keresni, pl. geotermikusat vagy városnegyed-fűtést.”

 

A Lempen család az új készülékkel sem elégedett. Most napelemet terveznek a tetőre. „Akkor az áramot a pumpához legalább mi termeljük.”

 

SPIEGEL, 19. 3. 2022

Heimliche Stromfresser

 

KOMMENT

Már Németországban több megszállott hőszivattyússal találkoztam. Levegővel fűteni olyan, mint vízzel autózni. A kinti -10 fokos levegőből még hőt elvonni, nyereséggel? Építettünk földhőcserélős hűtőt a soproni gyerektáborban. A fagyos hideg vagy a 30 fokos meleg levegő átveszi ugyan a föld +15*C-át a járatokban – de csak ameddig tart a kapacitása! Az energiaiskolánkban megpróbáltuk az alapvető energetikai igazságokat megértetni, pl. hogy szántón nem lehet energiát termelni és a fosszilisnél nem lesz jobb - ezért nem szabad elherdálni. (Lásd: Energiamenü.) Továbbra is vállalunk egy energetikai bejárást, de mindenki megteheti a Szelíd energia ösvény (SZEA Nr. 9) kérdőíve alapján.

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5617786864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása