Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

1800 € - HOVÁ FEKTESSEM BE? - R. Jungbluth – ZEIT/RózsaS

2022. március 23. 17:08 - RózsaSá

1800 € - HOVÁ FEKTESSEM BE? - R. Jungbluth – ZEIT/RózsaS

 

Művészettörténetet tanulok. Van a takarékban 1800 €-m. Befektetném, de hová? Kérem a tanácsát!

 

Nyomban André Kostolany-ra kellett gondolnom, a Mo.-ról kivándorolt spekulánsra és szerzőre, aki csodálatosan könnyedén és okosan tudott a tőzsdéről és a pénzügyekről írni. 1996-ban ismerkedtem meg vele a frankfurti börzén. 3 évig, haláláig telefonon tartottuk a kapcsolatot. Ahogy Ön is, a Budapesten született Kosztolany is, először művészettörténetet tanult, de apja tanácsára Párizsban tőzsdealkusszá képezte ki magát. Díszvacsoráknál szívesebben ült bankárok mellé, mert velük kedélyesen cseveghetett művészetekről, míg a művészek mindig a pénzről beszéltek. Önről fölteszem, egykor mindkét világban otthon fogja érezni magát.

 

Bevallom, az 1800 €-s összeg miatt először a levelet félre akartam tenni, gondolván, ennyi pénzzel nem érdemes befektetéssel foglalkozni. De akkor eszembe jutott Kosztolany: „Akinek sok pénze van, spekulálhat. Akinek kevés pénze van, ne spekuláljon. Akinek nincsen pénze, spekulálnia kell.” Önt nyilván az utóbbiak közé sorolta volna.

 

Első látásra legokosabb volna a takarékhoz nem nyúlni, meghagyni váratlan kiadásokra. Pl., ha számláját túllépi, elkérik az árát. A Sparkasse KölnBonn, ha egy „Dispokredit”-et nyújt, 11% kamatot számol föl. Így 1000 € Önnek évi 130 €-ba jönne.

 

Ám valószínű, hogy szülei vagy rokonai kisegítenék, ha nagyon megszorulna. Nekivághat vagyona fölépítésének. Ehhez nyisson egy olcsó vagy díjmentes értékpapírszámlát egy direktbanknál vagy egy neo-brókernél. Választásában segíti a Finanztip-honlap. Ezután vásároljon online egy indexfondot (ETF-et). Kezdetnek egy DAX-ETF-et ajánlok, itt szerezheti meg első tőzsdetapasztalatait a részvényárak hullámzásáról. (És mindjárt elbukhatja 1800 euróját? RS). A DAX-ról mindig beszámolnak és Ön új szemmel fogja látni Németországot és gazdasági kapcsolatait a világgal.

 

Ön az indexfonddal, 1000 €-val egy csapásra A Deutsche Aktienindex mind a 40 vállalkozásában részt vehet, az Adidas-tól a Zalando-ig. A négy legértékesebb most a Linde, a SAP, a VW és a Siemens. Ön az Ön fondrészével indirekt egy tulajdonosa lesz ezeknek a cégeknek. Tartsa meg a fondokat, míg egy nap pénzre lesz szüksége.

 

A legfontosabb: Fektessen be pénzügyi képzésébe. Szánjon időt arra, hogy megtanulja, hogyan bánjon legjobban a pénzével – hisz ez a kérdés végigkíséri egész életén át. Erről az iskolában nyilván semmit sem tanult, de ha közgazdaság-egyetemista is lenne, a végén vélhetően keveset tudna meg saját vagyona képzéséről.

 

Könyvet is ajánlok. A Mannheim-i közgazdász, Manfred Weber és társai írták, sajnos, kissé félrevezető címmel: A zseniálisan egyszerű vagyonstratégia. Amit leírnak, se nem zseniális, se nem egyszerű, mégis a legjobb könyv, amit ismerek a takarékról, befektetésről, időskori fölhasználásról.

 

Üdvözli:

Rüdiger Jungbluth

 

ZEIT, 17. 3. 2022

»Ich studiere Kunstgeschichte und habe 1800 Euro auf dem Sparbuch – ich würde sie gerne investieren, bin mir aber nicht sicher, was der richtige Weg wäre. Was empfehlen Sie?«.

 

KOMMENT

1986-ban átjött hozzánk Aachen-ból Kölnbe Helmut Creutz, hogy a pénzről beszéljen. (Könyve magyarul: A pénz-szindróma). Nincs olyan, hogy a pénz fial. Minden márkáért valaki valahol keményen megdolgozott. Jólétünket a pénz intézményének köszönhetjük, a sok millió szerencsétlen sorsát a pénzzel való visszaélésnek köszönheti. „Próbáljunk meg egyre kevesebb pénzhez nyúlni.” Ez nagyfokú önellátást, bartert, falusi életet jelent. Még emlékszem, amikor terménybetakarításkor a rokonok eljöttek „visszasegíteni”.

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7017787640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása