Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ ODAADÁS TABU – U. Clement, szexkutató – ZEIT/RózsaS

2022. április 17. 07:17 - RózsaSá

AZ ODAADÁS TABU – U. Clement, szexkutató – ZEIT/RózsaS

 

Kapcsolatainkban egyenértékűségre törekszünk. Ezért az odaadás és a lerohanás élvezete tabu. A dilemmáról Ulrich urat kérdeztük.

 

Prof. Dr. Ulrich Clement, Heidelberg-i magánrendelőjében coaching-ot, pár- és szexuálterápiát nyújt. Könyvei „Think Love. Das indiskrete Fragebuch”, „Dynamik des Begehrens”.

 

ZEIT: Egyrészt fair, kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszünk, amelyben elvárjuk, hogy társunk bennünket abszolút egyenlőként kezeljen. Másrészt a szex teljesen más kvalitásokkal is él: Hatalmi harcok, meghódítás és meghódítottság.

 

Ulrich Clement: Kapcsolatunk ismérve a demokratikus értékkánon. Egyenértékűséget akarunk; férfinak, nőnek ugyanaz a jog jár. Tisztességesen akarunk bánni egymással. Ám a szexnél ezt az egyensúlyt mennyire lehet eltolni?

 

Z: Mondhatnám pl. „Gyere ide!”. Persze a reggelinél nem mondom.

 

C: Azt is mondhatja: „Enyém vagy.” „Fogj meg!” Az egyenlőtlenség, a hatalom, a téruralom elemei előfordulhatnak az erotikus beszédben. Persze, a másiknak tudnia kell, melyik nyelvi síkon vagytok. A szexuális kutatásban érdekes módon kerüljük az „odaadom magam” kifejezést. A „Hingabe” angolul „surrender”, ami annyit tesz, harcban megadom magam.

 

Z: A német szépen mondja: „Erliegen.” (Vereséget szenved. RS).

 

C: Igen, ez aszimmetriát fejez ki, bár nem illik az egyenjogúságba, de nagyon erotikus. Az úr-szolga játék nagyon izgalmas tud lenni.

 

Z: A „Fifty Shades of Grey” jut eszembe, ahol a nő tárggyá teszi magát és még élvezi is.

 

C: Klasszikus szappanopera. A tapasztalt, de boldogtalan férfi a végén elveszi a fiatal ártatlan nőt, aki viszonzásul traumájából kigyógyítja. A férfit serdülőként az anyja barátnője abuzálta, ezért a szado-mazo világba kanyarodott el. Most bejön ez a fiatal nő a kínzókamrájába, ahol megismerkedik a kínzó szerszámokkal. Következik egy SZ-M játék, ami semmi ahhoz képest, ami a valóságban lejátszódik.

 

Z: Mivel semmi más nem ért el ekkora sikert, csak az alávetettség lehet a csali. Ez nem a modern kapcsolatok deficitjéről szól? Az aszimmetriát száműzzük. Alávetettség, odaadás, dominancia – mindezeket elfojtjuk? Tagadjuk, hogy csábítók?

 

C: Így van. Egy tabu kerül elő, elviselhető formában: Az odaadás élvezete. Az olvasók főleg nők.

 

Z: Megerőszakolás fantáziálása, könyv formában? Segít elvezetni a valós félelmeket.

 

C: Egy leheletnyi félelem hozzátartozik. Végül is izgalmas történetet rendeznek maguknak. A nő a szerző és a rendező is egyben. Fejében zsinóron rángatja a férfit és gondolatban magára engedi rohanni.

 

Z: Mi ebben az izgalom?

 

C: A megerőszakolás-fantáziáról van egy elmélet: Rejtett győzelmi képzelgés. A rendezéssel a nő egy ellenállhatatlanság paradigmát követ. „Engem akar, mert annyira vonzó vagyok. Nem is tehet mást.”

 

Z: Kész mindenhatósági képzelgés.

 

C: Abszolút! Az előadás: „Én olyan ellenállhatatlan vagyok, hogy csak úgy rám rohannak.” Grandiózus és izgató.

 

Z: A szakmában a téma épp most került napirendre?

 

C: Erről régóta tudunk, de sosem értettük igazán. Marta Meana szerint tévedtünk, amikor azt hittük, a nőt csak a kapcsolat érdekli, pedig sokkal nárcisztikusabbak, mint mondják. Azt akarják, lássuk őket nagyszerűnek és csorogjon a nyálunk utánuk. Ezért kezdetben magukat teszik a középpontba.

 

Z: Ez annyira kézenfekvő, hogy előbb rá kellett volna jönni.

 

C: Kolléganőim mondják, referenciának az autonóm nőt vették, aki rendelkezik szexualitása fölött. Akkor kezd ki egy férfival, amikor csak kedve van hozzá. De ez egy feminista fölfogás, a kutatónők egy politikai vakfoltnak ültek föl. Úgy hitték, a vágy nem más, mint a férfinak alávetni magukat. Nem látták, hogy a különben erős, autonóm nők is rendelkeznek saját vággyal, hogy kívánják őket. Ez a nézet eddig tilos volt, mert nem passzolt a nőképbe.

 

ZEIT, 16. 9. 2014, 13. 4. 2022 (Frissítve, 8 év után? Locsolgatják? RS)

Dominanter Sex: "Die Lust, sich hinzugeben, ist ein Tabu"

 

KOMMENT

Husum: Tényleg tabu. Érthető az olyan portálok sikere, mint a sugardaters.de. Valójában nem is a pénzről van szó.

Arnheim: A másikat uralni nemtől független. Sok alfa-állat szereti, ha elcsépelik, domine vagy dominus.

brauch-ich-nicht: BDSM: Bondage und Disziplin. A „B” passzív szerepben főleg csak nők játszanak, a „D”-nél is - csak nem annyian. 70% domináns, 30% devót férfiak ill. fölcserélve ugyanúgy nők. Ezért szinte minden filmben devót nők fordulnak elő. SM, Szado/Mazo: Az elosztás aránylag egyenletes. Ám ennek a területnek a hatalomhoz kevés köze van – sok a prostitúcióhoz. Utóbbi piacgazdasági probléma. Először is a férfiak fizetnek inkább a szexért, másodszor, a szadistát könnyebb eljátszani. El lehet verni 10 ügyfelet naponta, de ennyitől megveretni nem lehet. A nemek közt itt óriási a különbség. (Értelmet nyer, mivel a nők választják a nemzőt, hogy erős apa legyen, mint az állatoknál).

 

SZERELEM A VÍRUS IDEJÉN Országos Pech és Balek Szövetség (OPeBaSzö)

-Drágám, megcsókolhatlak? -Igen, de ne a számon, hanem itt lent.

-Megkértem egy lány kezét, de azt mondta, a maszkját csak az esküvő után veszi le.

-Kértem, küldjön egy képet magáról, mire küldött egy szelfit, amin a maszkján kívül nem volt rajta semmi.

-Ne vigyük magunkkal a nyunyukánkat az ágyba, mondta Operatív Törzs Cecília.

Kapnék is a feleségemtől!

-Megkérdezték a melnököt, megengedett-e a szerelem a vírus idején? Mire Ő: Igen, de csak akkor, ha közben Trianonra és a nemzeti szuverenitásra gondolnak.

-Miután fölvittem egy nőt szobára, azt mondta, mindenét hajlandó levetni, csak a maszkját nem.

-A nászéjszakámon azt mondta újdonsült feleségem, szeretkezhetünk, de tartsam be az 1,5 m távolságot.

-Mikor szaporodni akart a vírus, azt mondta a felesége: Jaj, ne most, drágám, most csináltattam meg a koronám!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr117809775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása