Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ELADNI A LAKÁST, MÉGIS MARADNI – Szenior nyugdíjkiegészítés – ZEIT/RózsaS

2022. június 07. 11:20 - RózsaSá

ELADNI A LAKÁST, MÉGIS MARADNI – Szenior nyugdíjkiegészítés – ZEIT/RózsaS

 

Különösen idős háztulajdonosok profitálhatnak ingatlanukból anélkül, hogy ki kellene költözniük. Az elmúlt években sokan ingatlanjuk csodálatos értéknövekedését élte meg. 2015-2021 között az áremelkedés 56% volt. Akinek a lakása 7 éve 300 000 € volt, ma 468 000 €-t kaphat érte. Egy ház, amit 500 000-ért adtak el, ma 780 000-t is megér.

 

Ám ez a vagyon be van betonozva. Lakni benne és el is adni – egyszerre nem megy. Sok szenior papíron igen gazdag, még sincs sok készpénze. Ebből a csapdából van egy kiút: Az ún. „Immobilien-Verrentung”. Ez egy „Umkehrhypothek”, egy kölcsön a házra, amely egyszerre vagy részletekben érkezik. A törlesztés csak az elhalálozás után történik, a házeladásból. Az ilyen inverzkredit az USA-ban gyakori. A német bankoknak azonban a kockázat túl nagy. Senki sem tudja, meddig él a kölcsön-fölvevő és hogyan alakulnak az ingatlanárak. Jogi akadályok is vannak. A Hamburg-i WIR Wohn-ImmobilienRente GmbH kínál ilyen terméket. Az ingatlan legalább 250 000 € értékű legyen, és a kölcsön-fölvevő 65-ön felül. Mivel sem kamat, sem törlesztés nincs, a kölcsön összege folyamatosan nő. Törlesztés az elhalálozás vagy otthonba költözés után.

 

Kissé más a Luxemburg-i DZ Privatbank »VR Eigenheim & Flexibilität« kínálata. Szeniorok, akik földkönyvezett ingatlannal rendelkeznek, kamatelőnyben vannak. A pénzzel bármit tehetnek. Kiegészíthetik nyugdíjukat, átépíthetik házukat, ápolókat fizethetnek. A Sparkasse am Niederrhein-nél, ha valaki 400 000 € értékű fedezetet mutat föl, 140 000 € kölcsönt kaphat. 15 évig havi 778 € nyugdíjat élvezhet, melyből azonban 279 € kamatköltség levonásra kerül. Így is marad 500 €. Hasonlót kínál az Allianz is.

 

Előny, hogy a szeniorok nagyobb összeghez jutnak, mégis tulajdonosok maradnak. Hátrány, hogy az ingatlan általi pénzügyi játékteret nem használják ki teljesen.

 

Ilyen az ún. részeladás, amikor a szenior háztulaj házának vagy lakásának egy részét egy szakosodott vállalkozásnak eladja, de lakhatási jogát haláláig megtartja. Így az ingatlan árának akár 50%-át is realizálhatja. Az eladott lakásrészre azonban lakbért kell fizetnie, ún. „Nutzungsentgelt”-et. Ez az eladott rész értékének 4%-a lehet. Ha pl. egy 350 000 €-s ház felét eladják, havi 580 € lakbér esedékes. A régi tulaj az egész ház karbantartásáért felelős marad, ám maga dönti el, mi a teendő. Élethosszi lakhatási joga földkönyvezve lesz. Elhalálozásakor az örökösök az eladott részt aktuális áron visszavásárolhatják.

 

A részeladó cégek száma megugrott, ilyen neveken futnak: Heimkapital, Liquid Home, Wertfaktor, Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwirtschaft, Deutsche

Leibrenten Grundbesitz AG, Deutsche Teilkauf. A Deutsche Leibrenten 70 éven felüli szeniorok ingatlanjait veszi meg, élethosszi lakhatási joggal. Választani lehet egyszeri kifizetés vagy havi nyugdíj között.

 

A nyugdíjkiegészítés egy másik módja pl. az Airbnb. A szenior szállást ad vagy albérlőt vesz föl – ezzel társaságot is kaphat. (De milyet? RS).

 

ZEIT, 2. 6. 2022

Das Häuschen verkaufen, ohne auszuziehen

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr817850345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása