Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HATÓSÁGI BENZIN-ÁR, EXTRAPROFIT-ADÓ – SPIEGEL/RózsaS

2022. június 16. 21:03 - RózsaSá

HATÓSÁGI BENZIN-ÁR, EXTRAPROFIT-ADÓ – SPIEGEL/RózsaS

 

A zöldek és az SPD extraprofit-adót vetne ki a válság nyerteseire. Jól hangzik, de teljesen alkalmatlan.

 

Az állam 30 centet elenged minden liter benzin után. Az árak azonban nem estek egyenletesen. A koalíció az olaj-konszerneket gyanúsítja, amelyek az adókedvezmény egy részét zsebre vághatták és nem adták tovább ügyfeleiknek. A kapzsi ölmultikat meg kell büntetni, jöjjön az extraprofit-adó (Lars Klingbeil, SPD). Ezzel minden válság- és háborúnyertes cég (a fegyvergyártók is) leadná nyeresége egy részét, ahogy azt az USÁ-ban, az UK-ban, Olaszországban is tervezik. Volt már ilyen a II. világháború idején.

 

Ám a hibára nem mentség, hogy mások is elkövetik. Félő, hogy az érzületi etika egy súlyos rohamáról van szó, mely köztudottan magasztos elveket követ, de a következményekre fittyet hány. Az új adó szószólói azt képzelik, hogy a benzinkutasok kartellcimborák bandája, akik fölnyomják az árakat, hogy az államot és a kuncsaftokat kirabolják. Ezzel a rabatt-tal valójában az állam srófolja fölfelé az árakat, mivel a kedvezmény fűti a keresletet. A vád, hogy itt a piac hibázik, nem áll meg. A drága benzin ugyanúgy a politika kudarcát is jelenthetné. Ha a konszernek a kedvezményeket tényleg lenyelték, az adó akkor sem lehet kiút. Ez kísérlet egy téves döntést egy másik téves döntéssel helyrehozni. A kár jelenős lenne, újabb problémák tornyosulnának.

 

De mi is a tisztességes nyereség? 2% hozam méltányos, 4% tűrhető, de 6% már elfogadhatatlan? Nincs objektív mérce, de ha volna is, mennyit kellene adózniuk? 80-90 %-ot vagy mindet?

Ám a fő probléma, ki kerüljön az adólistára? A BionTech, például? 2021-ben 10,3 mrd € rekordnyereséget ért el. Ha az állam következetes, itt is pár milliárdot behajtana – de akkor a cég a következő vakcináját már nem Németországban fejlesztené ki.

 

Ez az adó támadás az innovációerő ellen. Bevezetését a növekedés és a jólét sínylené meg. (Ezekkel pedig csak az egész bolygó megy rá. RS). A politika kiválogatná, ki adózandó meg. Ezzel nemcsak túlterhelné magát, de az önkénynek is kitárná kapuit. A kiszámítható, racionális gazdaságpolitikába vetett hit illanna el. Az alkotmánybíróság aligha adná áldását arra, ha az állam ugyanakkora nyereségeket morális szempontokból adózna meg. Cégek piachatalma ellen az adópolitikai eszköz szerencsétlen választás. Vannak más fegyverek is, pl. évtizedek óta törvény van a versenykorlátozás ellen.

 

SPIEGEL, 10. 6. 2022

Angriff auf den Wohlstand

 

ROMAN PLETTER, ZEIT-Streit

A nagy olajkonszernek kétszeresét keresték az első negyedévben, mint tavaly. A finomítók hatszor többet nyernek egy hordó olajon, mint a múlt években. Elméletileg stimmel Lindner miniszter kijelentése, miszerint az extraprofitot nem lehet definiálni. A gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy míg Ukrajna a háborútól, a német lakosság a magas áraktól szenved, az olajmultik tömik zsebeiket. Ez nem meglepő. Az áfa-csökkentést sem adták tovább teljesen ügyfeleiknek. Most mért tennének mást?

 

A nyereség per se nem ördögtől való. A pénzt gépekbe, vagy kutatásba lehet fektetni, vagy növekedésbe. Az olajipar azonban ne növekedjen, hanem zsugorodjon! Jobb az olajat a földben hagyni, mint elégetni és ezzel még több CO2-vel terhelni a légkört. Téves érvelés, hogy az olajkonszernek elleni intézkedés olyan innovatív cégek elleni támadás volna, mint a BionTech. Ettől a gyógyszergyártótól senki sem akar semmit elvenni, de a Shell-től, a TotalEnergies-től igen.

 

Másik aggály, hogy ha az állam a nyereségeket elszabályozza, itthon senki sem fektet majd be. (Ezeket a nyereségeket sokszor osztalékként kiosztják a részvényeseknek). Konzervatív megfogalmazás: „A Standort, a telephely, elveszíti bizalmát”. Ha ez így volna, az UK-ban, Itáliában már senki sem invesztálna, pedig ott már van profitadó ill. bevezetés előtt áll. Az USA a II. világháború idején vetett ki ilyen adót, ennek ellenére mégis szuperhatalommá vált.

 

A befektetők különbséget tudnak tenni egy szükséghelyzeti beavatkozás és az önkény között. A bizalmat pedig mérni nem lehet. Előszeretettel vetik be, mint univerzális fegyvert. A valóság kissé összetettebb.

 

Az árdrágulások miatt a szegényebb háztartásokat ki kell segíteni. Valahonnan erre pénzt kell beszedni. Mindegy, hogy ez adó útján történik, vagy a kartelljog szigorításával. Eddig a versenyvédők csak akkor avatkozhattak be, ha a konszernek áraikat titokban egyeztették. Ezt bizonyítani igen nehéz. A jövőben akkor is lehet interveniálni, ha a benzinárak a kutaknál nagyon gyorsan kiegyenlítődnek. Hogy az új adót az FDP ellenzi, de az új intervenciós kartelltörvényt üdvözli, ezt Christian Lindner magyarázza meg választóinak.

 

ZEIT, 15. 6. 2022

STREIT

 

JÚNIUS ELSEJÉTŐL VALAMI OKBÓL SENKITŐL SEM KAPOK OLVASOTTSÁG-VISSZAJELZÉST. NEM ÉRTEM MIÉRT. KÉREM, VALAHOGY JELEZZE, TOVÁBBRA IS IGÉNYLI-E AZ ÍRÁSOKAT VAGY KÉRI TÖRLÉSÉT A LISTÁRÓL!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr517859951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása