Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ UTCA NYELVE – J. Androutsopoulos – SPIEGEL/RózsaS

2022. július 04. 20:04 - RózsaSá

AZ UTCA NYELVE – J. Androutsopoulos – SPIEGEL/RózsaS

 

Jannis Androutsopoulos (55), nyelvész a hamburgi egyetemen. Azt vizsgálja, hogyan hat a kovid az utca nyelvére -matricákon, kitűzőkön, plakátokon, cédulákon, feliratokon. Empátia mellett sok kudarcérzetet is talált.

 

Néha elég egy pillantás egy teleragasztott villanyoszlopra, hogy lássuk, mennyire megváltozott a társadalmunk. Négy éve szerkesztettem egy app-ot, amivel az egyetemisták ezeket az utcai szövegeket dokumentálhatták. A »LinguaSnapp Hamburg«-on 5000 fotó gyűlt össze, 800 a járvánnyal kapcsolatos.

 

A pandémia eleje szülte a legtöbb kitartás-jelszót és tilalomjelet. Sok volt a rögtönzött cetli, sebtében egy kirakatra írva. Egyik különösen megérintett: »Segen zum Mitnehmen« (Áldás elvitelre); mint egy lakáskeresés, leszakítható szeletkékkel.

 

Minél jobban elhúzódott a vész, annál erősebben jelent meg a frusztráció. Szaporodtak a ›Querdenker‹-ek (szembe-gondolkodók) és a vírustagadók. Úgy vélem, nem kell mindent eltűrni, nem egy gyűlölet-matricát kapartam le. Néha perverzbe csapnak át. Hírt kaptam egy matricáról, amelynek Dávid-csillag alakja volt és alatta egy zsilett-penge elrejtve, azoknak, akik megpróbálják lekaparni. Ekkora aljasságot nem hittem volna. (Zsebkéssel kaparni! RS).

 

Az Ukrajna-háború is megváltoztatta az utca szövegeit. Sok hamburgi buszon az úticél helyett ezt láttuk: »#StopptDenKrieg«. Az emberek épületekre békeképeket vetítettek, közösségi oldalakon tiltakoztak.

 

Az ilyen szolidaritás mindig gyors, legalábbis úgy érzem. Társadalmunk gyorsan kapcsol válság-modus-ra. De gyorsan el is hagyja. Idővel a krízis nyomai eltűnnek a városból.

 

SPIEGEL, 2. 7. 2022

»Hassbotschaften abkratzen«

 

40 PERCES TANÓRA – SPIEGEL/RózsaS

Egy berlini elemi iskola innovatív ötlettel hajolt ki az ablakon. Egy tanóra csak 40 percig tartson.

 

A »Berliner Morgenpost« idéz egy Berlin-Neukölln-i igazgatót, aki szerint így a tanulók sok más tevékenységhez is alkalmat kapnának.

 

Tanulmányok mutatják, hogy az eddigi óraidő nagy része oktatás nélkül veszik el. A tanóra elején és végén nagy a zsivaj. Ha ezekről a percekről lemondanának, mindenki jól járna. További kurtítások is elképzelhetők. Sok tanítási perc veszik el azzal, hogy a tanár visszaveri a fiatalok szerencsétlen vicceit, magánéleti kifakadásokat hallgat meg és csendre szólít föl – hiába. A tanulók hülye kérdései is sok időt vesznek el. Keresgélik tolltartóikat és tornazsákjukat. A 40 percre való redukálás csak egy egészséges zsugorodás kezdete lenne.

 

SPIEGEL, 2 . 7. 2022

Mit kürzeren Schulstunden zum Bildungserfolg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6917874997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása