Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A HŐSÉG OKAI – ZEIT/RózsaS

2022. július 22. 08:17 - RózsaSá

A HŐSÉG OKAI – ZEIT/RózsaS

 

A brit Met Office július 23-ra, Birmingham és London városokban 30-40*C-t jelzett előre; Somerset, Dorset, Devon és Wiltshire megyékre 43 fokot. Az időjárástérkép alatt ez állt: 2050. július 23. A két éve készült videó megmutatta, mi vár a britekre a század közepére. Ezt a »Meteo-Fiction«-t a napokban a valóság előrehozta. Kedden a Heathrow-n 40,2 *C volt - először 40 fölött. 2019-ben Cambridge botanikus kertjében 38,7 fok volt a rekord.

 

Délnyugat Európában már a június is túl meleg volt. Ázsia és Észak-Amerika is szenved a hőségtől - bár a Csendes óceánon a

La Niña áramlat uralkodik, amely eddig hűtött. Ellenpárja, az El Niño 2016 és 2019 forró nyaraiért felelős.

 

Az egyre gyorsabb és melegebb nyarak előrevetítik a jövő időjárását. Hevességük és gyakoriságuk nem a természet játéka, hanem az ember tevékenységének következménye.

 

Németországban a 30 fokos napok gyakorisága háromszor akkora, mint az ötvenes években. 40 fokot először 1983-ban mértek. 2019-ben Duisburg-Baerl és Tönisvorst városában 41,2*C volt. Friederike Otto (Imperial College London): „Az ember okozta klímaváltozás a hőhullámokat erősíti és szaporítja.” Otto attribúció-kutató, keresi az ühg-emissziók és az időjárás kapcsolatát. A mért adatokat különböző klímamodellekbe adják be és emisszió nélküli „retro-bolygót” modelleznek. A digitális ellenvilág megmutatja, mi a valószínűsége a szélsőséges időjárásoknak. Ezek szerint a 2020-as szibériai és a 2021-es észak-nyugat amerikai hőséghullám ühg-emissziók nélkül szinte lehetetlen.

 

A mostani hőséget Ny-Európában részben egy kiterjedt azori ciklon okozza. Caroline Ummenhofer tengerkutató 1200 évre visszamenőleg modellezte a magas légköri nyomásokat. Ezek a XX. században a növekvő emissziókkal párhuzamosan, különösen az Ibériai félszigeten, szaporodtak. További okok a magas légköri futóáram-anomáliákban (jetstream) keresendők. Ez a 10 km fölötti szél nyugatról keletre az északi sark körül forog. Az arktiszi változásokra reagál, széles szalagok fordulnak délre. Szét is válhatnak (kettős jetstream). Ez befolyásolja a ciklonok és anticiklonok vándorlását, de le is horgonyozhat hosszabb időre (hőkupola).

 

Efi Rousi (Potsdam-Institut): „A hőfok-emelkedés a kettős futóárammal rendellenességével magyarázható. E mögött pedig az Arktisz fölmelegedése áll.” Az eddig 10 évente előforduló kánikula most kétévente fenyeget.

 

Európában 2003-ban 70 000 hőség-halottat mutat a statisztika. Most Portugáliában 650, Spanyolországban 360 ez a szám. Ám megjegyezendő, ilyen direkt hőhalálokat eddig még nem regisztráltak. Amikor májusban Pakisztánt és Indiát egy korai hőhullám érte el, a Scientific American ezt írta: „A klímaválságban a klímaberendezés legyen emberi jog.” (Amivel még nagyobb hőséget gerjesztenek. A meleg ellen sokkal könnyebb védekezni, mint a hideg ellen. Afrika évezredek óta teszi. Nedves ruha, árnyékolók, föld-hűtők, erdősítés sokak számára lehetséges. Kutamban 10*C-t kapok – ingyenbe'! Lásd még: Szelíd energia ösvény, földhőcserélős hűtő. RS).

 

A világ-klímatanács (IPCC) szerint 1,5 fok globális fölmelegedésnél a hőségnyarak 10 évente négyre szaporodnak. A Climate Action Tracker fölbecsülte, mennyire hatnak a klímavédő intézkedések a hőfok-emelkedésre. Ma az emberiség olyan úton halad, amely direkt egy 3 fokos világba vezet.

 

ZEIT, 21, 7. 2022

Das Wetter von morgen

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr217888479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása