Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

JOHN DOE PANAMÁJA – Életét félti – SPIEGEL/RózsaS

2022. július 27. 09:12 - RózsaSá

JOHN DOE PANAMÁJA – Életét félti – SPIEGEL/RózsaS

 

2015-ben a »Süddeutsche Zeitung«-nak egy whistleblower, „John Doe”, 2,6 terrabyte titkos adathalmazt játszott át, amely a panamai Mossack Fonseca postaládás cégkezelőtől származott. Pár napra rá a svájci rendőrség házkutatást tartott az Uefa-nál. Lemondott az izlandi, a pakisztáni miniszterelnök, a spanyol ipari miniszter. 2016 április 13.-án az M. Fonseca-nál zsákszámra aktákat foglaltak le, 2018-ban a cég bezárt. A kormányoknak sikerült 1,3 mrd $ adópénzt behajtani. »John Doe« fölszólította a politikusokat, lépjenek föl a globális egyenlőtlenség ellen. A leak-ről könyvek, podcast-ok, dokufilmek jelentek meg, egy még Hollywood-ban is.

 

2022 februárjában az EU a Panama Papers (PP) alapján szankcionálta a csellista Szergej Roldugin-t, aki Putyin strómanja.

 

John Doe ismét jelentkezett, a SPIEGEL beszélgetett vele.

 

Sp: Doe úr, hogy van? Biztonságban van?

 

D: Amennyire meg tudom ítélni, igen. Veszélyes világban élünk és ez néha nagyon aggaszt. Ám mindent egybevetve, jól vagyok, boldognak érzem magam.

 

Sp: 6 évig hallgatott. Soha nem akarta elmondani, hogy Ön volt az, aki állam- és kormányfők, drogkartellek, adócsalók üzelmeit leleplezte?

 

D: Szenvedtem, mert a munkám nem ismerték el. De a hírnév sosem vonzott. Csak azon voltam, hogy sokáig életben maradjak, hogy legyen valaki, aki elmondja ezeket a történeteket. Az adatokat napokig rakosgattam össze, közben úgy éreztem, mintha valaki a tarkómhoz szorít egy pisztolyt. Sok újságíróval leveleztem, de sem a »New York Times«, sem a »Wall Street Journal« nem reagált, Wikileaks sem.

 

Sp: 2016 április 3.-án kezdődtek meg a publikálások. Hogyan élte meg ezt a napot?

 

D: Vasárnap volt, barátaimmal ebédeltem. Meglepett Edward Snowden tweet-je, mikor berobbantotta az ügyet. Információözön indult el, mindenki erről beszélt. Nem kis erőmbe került úgy tenni, mintha akkor hallottam volna először az ügyről.

 

Sp: A „panama papers”-t sokan a watergate-hez hasonlítják. Az FBI-igazgató, Mark Felt, 33 év után fedte föl magát.

 

D: Az én rizikóprofilom másmilyen. A panama-papers-ben sok transznacionális bűnszervezet szerepel, kormányzati kapcsolatokkal. Egy outing-ot nem élnék túl, megölnének.

 

Sp: Elmondta egyáltalán valakinek az Ön szerepét?

 

D: Csak néhány nagyon közel álló barátnak.

 

Sp: 6 évig hallgatott, most mért szólalt meg?

 

D: Többször volt alkalmas időpont. Mérlegelnem kellett, saját és családom biztonsága volt az első. Aztán féltem, hogy szavaim ebben a nagy kakofóniában gyorsan elhalnak. A fasizmus és az autokrácia terjedése késztetett megszólalásra. Kína, Oroszország, Fülöp sztk, Brazília után az USA-ban is aggasztó a helyzet. Amerika súlyos hibákat vétett, de mindig sikerült kiegyensúlyoznia. Ez a balansz ma nincs meg.

 

Sp: Az adóparadicsomok főleg az autokrata kormányzóknak kedveznek.

 

D: Putyin nagyobb veszély az USA-nak, mint Hitler volt. A postaládás cégek a legjobb barátai, ezeken át pénzeli a katonaságát, mely ártatlan civileket öl meg a bevásárló központok szétlövésével. Kínai offshore-cégek konglomerátumai dolgoztatnak halálra gyerekeket a kongói kobaltbányákban. Elszámoltathatósági kötelezettség nélkül egy társadalom nem tud működni.

 

Sp: Tart az oroszok bosszújától?

 

D: Ezzel a kockázattal kell élnem. A Russia Today leadott egy PP-dokudrámát, amelyben John Doe vére a Panama-kanálist jelképezte. Daphne Caruana Galizia és Ján Kuciak újságírók meggyilkolása szíven ütött. Az EU tegyen róla, hogy Máltán is (ahol a Mossack Fonseca is ügyködött) betartsák a jogállami elveket.

 

Sp: 2017-ben a Bundeskriminalamt (BKA) is kapott zsákszámra Fonseca-aktákat, egy névtelentől.

 

D: Igen, az én voltam. A német kormány megigérte, hogy engem és családom megvéd. Sajnos, megsértette a megállapodást és veszélybe sodort. Ne bízzatok a német államban!

 

Sp: A sajtó szerint 5 M €-t kapott az adatokért. Miért elégedetlen a BKA-val?

 

D: Amikor megkapták az anyagot, magamra hagytak. Még nagyobb veszélyben voltam. Berlinben fényes nappal gyilkolt az FSB. Az áldozat én is lehettem volna. A pénzügyi megállapodást sem tartották be. Végül a BKA elállt attól, hogy a PP-n kívül más

offshore-adatokat is földolgozzon.

 

Sp: Pontosan mit kért a BKA-tól? Tanúvédelmet? Új identitást? Több pénzt?

 

D: Csak annyit mondhatok, nem tartották be a megállapodást.

 

Sp: A Fonseca-aktákat a német rendőrség több tucat államnak továbbította. Ám csak információkat polgáraikról. Ha ellenük nem indul eljárás, ezzel a logikával az orosz oligarchákról is lehetne adatokat átadni az orosz hatóságoknak. Abszurd helyzet! Ezeket épp most szankcionálta az EU.

 

D: Sajnos, sem a német, sem az US-kormány nem tanúsított különleges érdeklődést a PP iránt. Inkább yachtokkal foglalkoznak. Átkutathatnának néhány US szolgáltató irodáját, melyek offshore-cégeket adnak el. Könnyű volna, mégsem teszik.

 

Sp: Mért nincs orosz whistleblower?

 

D: Bátorság és szabadság kell. Putyin a bátrakat megöleti vagy lecsukatja.

 

Sp: Edward Snowden Oroszországban ragadt. Putyin kormányát korrupnak tartja, az USA tovább üldözi.

 

D: Snowden csak egy kirakós darab az orosz információ-háborúban. Ha a US titkosszolgálatoknak bizonyítékaik vannak, rakják ki. Ha nem, Biden kegyelmezzen meg neki, hogy hazatérhessen.

 

Sp: Mennyire elégedett az akciójával?

 

D: Ámulok a sikereken. Ami az ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) elért, tényleg példátlan. Reformok indultak be. Sosem gondoltam, hogy egy ügyvédi iroda adatai megállítják a korrupciót vagy megváltoztatják az ember természetét. A politikusoknak kell cselekedni. Nyilvános cégregiszterre van szükségünk világszerte.

 

Sp: Mit tanácsol, ha valaki követné Önt?

 

D: Az érzékeny témák igazságát kibogozni nem egyszerű. Meg kell őrizni hidegvérünket. Ha újságírókkal vagy hatóságokkal beszéltek, számítsatok arra, hogy minden lassan megy. Mély levegőt venni és mással is foglalkozni.

 

Sp: Újból megtenné?

 

D: Mindenképp!

 

SPIEGEL, 23. 7. 2022

»Die russische Regierung will mich tot sehen«

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8617892043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása