Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A LANDOK KIFOSZTJÁK A BUNDOT – SPIEGEL/RózsaS

2022. augusztus 16. 07:35 - RózsaSá

A LANDOK KIFOSZTJÁK A BUNDOT – SPIEGEL/RózsaS

 

(Németország 16 „tartományból” (Land-ból) áll. Ez az elnevezés nem szerencsés, mert 3 közülük (NRW, Bajorország, Baden-W.) nagyobb, mint Mo., a legkisebb pedig Bréma városállam, 676 e lakossal. RS).

 

A landok és a szövetség között állandó marakodás folyik a pénz körül. Most épp a szenzációs 9 €-ticket miatt, mely szeptemberben lejár. A közközlekedés (ÖPNV) a landok és a városok feladata, a 9 €-akciót mégis a Bund fizette (2,5 mrd €). Guido Beermann, Brandenburg közlekedési minisztere: „A folytatást fizesse a szövetség. Aki rendel, az fizet.” Christian Lindner, Bund-pénzügyminiszter: „Erre nincs pénz előirányozva.”

 

Ám kérdés, meddig tarthatja álláspontját. Eddig az ilyen csetepatékban mindig a Bund veszített. „A miniszterelnökök konferenciája a szövetség kifosztása”. Bármit is dönt el Berlin, a landok jóváhagyását ki kell fizetni. A faramuci helyzetet az új eladósodások is tükrözik. Míg a szövetség a kovid és Ukrajna miatt rekord hiteleket vett föl (2021: 215 mrd €, 2022 139 mrd €), addig a landok úsznak a pénzben. Többletük 2021-ben 920 M € volt, idén már májusban 11,3 mrd €.

 

Lars Feld, közgazdász professzor: „Egyre több pénz követelése jogosulatlan, sőt, pimaszság.” A föderális kiegyensúlyozatlanság (föderale Unwucht) veszélyessé válhat. A szövetség túlzott megterhelése az ország pénzügyi stabilitását veszélyezteti. A hitelminősítők a szövetség pénzügyi állapotából indulnak ki. A landok csak azért élveznek több bizalmat, mert fizetésképtelenség esetén beugrik a Bund. Ám a szövetség gyöngesége a landokra is kihat, Lindner az adósságféket azzal indokolja, hogy Németország elveszítheti triple-A besorolását. Az adóbevételek 53%-a 1970-ben még a szövetséghez folytak be, ma csak 40%. Az adósság a Bund-é, a bevétel a landoké.

 

SPIEGEL, 13. 8. 2022

Föderale Unwucht

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1317909049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása