Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖT DOLOG, AMIT A HÉTEN TANULTUNK -TAZ/RózsaS

2022. december 14. 07:23 - RózsaSá

ÖT DOLOG, AMIT A HÉTEN TANULTUNK -TAZ/RózsaS

1

Horvátország közeledik

Nem a földlemezek mozgása miatt, hanem mert a 26 Schengen-állam megegyezett, hogy 2023-tól megszűnik a határellenőrzés 22 EU-állam felé. Csatlakozott még Liechtenstein, Svájc, Norvégia és Izland is. Ez annyit jelent, hogy megszűnik a nyaralók hosszú autósora az Adria felé. A pénzváltás is fölösleges lesz, ui. a horvátok januártól áttérnek az euróra. Bulgária és Románia csalódott, 2011 óta várnak a fölvételre.

2

Nordengland szénbányája

A brit Cumbria megyében nyíló bánya 500 munkahelyet és évi 400 000 t CO2-őt produkál. „Visszahúzók! Szög klímapolitikánk koporsójába” - áll a médiában. Mivel a brit acélgyárak már régen szénmentesek, a cuccot nyilván külföldön értékesítik.

3

Wirecard és nincs vége

A konszern 20 mrd € kárt okozott. A főigazgató, Jan Marsalek, Minszkbe menekült. Az igazgatótanács-elnök, Markus BraunMünchen-ben áll bíróság előtt. Társa, Oliver Bellenhaus, beismerte, hogy sok Wirecard-üzlet fiktív volt. Braun ezt tagadja.

A peranyag-torony már 900 aktára nőtt.

4

Utolsó Boeing 747

1969-ben, az US nyugati partján emelkedett föl az első. A flotta szolgált már elnöki gépként, teher- és személyszállítóként is – a Jumbo akár 500 utast is vihet egyszerre. „Az egek királynője” - twitterte az egyik Boeing-mérnök. (Nem az egek rambója? RS).

5

Scholz a dolgok fölött lebeg

Az első Ampel-év után Scholz máris bejelentkezett a 2025-ös kancellárválasztásra. Sok mindent dicsért: önmagát, az „új svungot” - a háború és az energiakrízis ellenére. Ám az ország még emlékszik az utolsó választási kampány beharangozott ígéreteire. A Bürgergeld sántít, a lakásépítéssel meg mi is van?

 

TAZ, 10.12.2022

5 dinge, die wir gelernt haben

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2718001686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása