Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

2022 KRÓNIKÁJA II

2022. december 29. 20:38 - RózsaSá

YOU'LL NEVER WALK ALONE – 65 mrd a népnek – ZEIT online/RózsaS

 

A vasárnapi bejelentés szerint ennyi manna hull az égből. A 3. „Entlastungspaket” (tehermentesítőcsomag) útnak indult.

 

Nyugdíjasoknak a Mikulás 300 €-t, az egyetemistáknak 200 €-t hoz. A lakpénzeseknek fűtésre 415 € jár, ezt a kört 2 millióra bővítették. Scholz: „A legnagyobb lakpénzreform.” Az áram ára kedvezményes marad egy határig, nehogy elillanjon a takarékosság. Erre az energiacégek extraprofitja, „véletlennyeresége”, a fedezet. A kancellár ezt EU-harmonizációban tervezi, de kész ezt az adót nemzeti síkon is beszedni.

 

A „Kindergeld” havi 18 €-val növekszik, újévkor. A szociális segély („Bürgergeld”) 449-ről 500 €-ra ugrik. A 9 €-ticket folytatására 1,5 mrd € áll készen, ha a landok is ugyanennyit adnak. Cél a 49-69 €-s országos havi bérlet. Cégek alkalmazottai további 3000 € után nem fizetnek adót – a magas árak kompenzációja céljából. Lindner pénzügyminiszter: „Ezzel a súlyos csomaggal Németország károsodását hárítjuk el.”

 

A terv 22 óra kemény tárgyalás után jött létre. A 2022/23-as költségvetés kibírja, az adósságfék 2023-ban ismét életbe léphet.

Anke Rehlinger (SPD), Saarland: „A drámai háborús következmények erőteljes kivédése.” Boris Rhein (CDU, Hessen): „A két megelőző csomag hibáit kijavították, akkor a nyugdíjasok és az egyetemisták semmit sem kaptak.”

 

Az ellenzék reakciója: „ködös”, „sovány”, „rossz vicc”. Jens Spahn (CDU): „A gáznál semmi, pedig ez a legnagyobb probléma. Ez inkább a kormány munkaprogramja, semmint egy azonnal ható segítség a polgároknak.” Dietmar Bartsch (Linke): „Kiábrándító. Ezzel Németország nem lesz kellőképp fölkészítve a télre.” Tino Chrupalla (AfD): „Költséges tünetkezelés. A tehermentesítés csupán pillanatnyi, az árrobbanás gyökereit kell kezelni. Tervgazdasági, állami elosztás helyett az élelem és az energia áfáját kell csökkenteni és megszüntetni a CO2-járulékot”. Jessica Kaußen (Linke, Alsó-Szászország): „ A drámai helyzetre nem ez a megfelelő válasz. A drágulás és az infláció miatt sokan komoly helyzetbe kerülnek.”

 

ZEIT online, 4. 9. 2022

Entlastungspaket

UKRÁN PARTIZÁNOK- SPIEGEL/RózsaS

 

Egy névtelen harcos videóüzenete látható július eleje óta több csatornán: „Épületeket foglalunk el, utcán és hidakon fogunk harcolni. Országunk egy darabját sem ajándékozzuk el.” Herszon környékéről, Dél-Ukrajna elfoglalt területeiről beszél, ahol orosz igazgatást vezettek be. „Mindenki, aki ebben részt vesz, rajta van a halál-listánkon.” A „Sárga Szalag” mozgalom üzeni a megszállóknak: Tudjuk kik és hol vagytok. Soha nem lesztek biztonságban.

 

A Dnyeper part-i Herszonban ( 280 000 lakos) június óta szaporodnak a merényletek. Június 18.-án súlyosan megsebesült az orosz börtönigazgató, egy másik magas rangú tisztviselőt autóbomba ölte meg. Hétfőn egy hasonló támadás sikerült kis híján. Az észak-keleti Harkivban megöltek egy orosz vezetőt. Támadások érik az infrastruktúrát, július elején a Tokmak/Melitopol vasúti híd repült a levegőbe.

 

A legtöbb akció titokban marad, de a SPIEGELnek sikerült ukrán ügynökökkel beszélni. Putyin csapatai sehol sincsenek biztonságban. Az US Himars rakétákkal az elfoglalt területek lőszer- és üzemanyagraktárait lövik, 80 km-es távolságban. A célpontokról polgárok adnak információt. Ez Kijev 5. hadosztálya, a partizánok.

 

Az ukrán katonai vezetőség csak hosszú idő után ismerte föl saját lakossága katonai erejét. Volodimir Semcsugov (51) Luhanszk-ban, már 8 évvel ezelőtt is harcolt az oroszok ellen. Amikor 2014-ben az oroszok behatoltak Donbasz-ba, ő Grúziában egy csomagoló céget vezetett. Hazalátogatásakor megtudta, barátait megölték és még eltemetni sem hagyták. „Anyám szemében a félelem volt számomra a legnagyobb motiváció.” Bányászokkal, menedzserekkel, orvosokkal, tanárokkal egy partizán-csapatot alapított. „Először senki nem vett bennünket komolyan, terroristáknak tartottak. Most mindenki ránk figyel.” Saját 10 000 dollárját fektette be. Először információkat gyűjtöttek. „Az orosz katonáknak sört és cigarettát vittünk, megköszöntük védelmüket – közben puhatolóztunk. Az első fegyvereket is tőlük kapták „lojalitásukért”. A többit korrupt szeparatistáktól vették. A harc megindult. Katonai táborokat, de egyes katonákat is megtámadtak a kocsmában. Síneket, villanyvezetékeket, de még gázvezetéket is fölrobbantottak. ”Hrusztalnyij bányaváros, már gyerekként megtanultam bombát építeni.” 8 hónap után kötöttek szerződést az ukrán hadsereggel. 2015-ben aknára lépett és fogságba esett. Megvakult, mindkét karját amputálták. Egy év után, fogolycserével szabadult. Az akkori elnök, Porosenkó kitüntette. Megtanult protézissel élni, kölni orvosok egyik szemét meggyógyították. Most is aktív, videón partizán-kiképzést ad. Hogyan lehet az orosz teherautókat kiiktatni? (Homok a tankba).

 

A partizánháborút két ukrán szerv is ellenőrzi: A Katonai Titkosszolgálat HUR és a Speciális Kommandó SSO. A „Sárga Szalag” vagy a „Bergyánszki Partizáncsapat” a Facebook, az Instagram, a YouTube és a Telegram oldalain gyűjti és küldi az információkat. A csoportok 5-10%-a kommunikál, a többiek passzív ellenállást gyakorolnak. Bezárják a boltot, ha orosz katonák közelednek, halálos fenyegetésű szórólapokat terjesztenek, a kollaboránsok fejére díjat tűznek ki. Egy Herszon-i óvónő: „Csak a legszűkebb köreinkben beszélünk az ellenállásról.” Fiával kódolt vonalon beszélget. A fiú tovább adja az információkat a titkosszolgálatnak. Néha célzott kutatást is folytat. Egy ízben orosz tankok Herszon-ba való érkezését tudta meg. A hírt tovább adta és a szállítmányt szétlőtték.

 

A lakosok megfigyelései épp olyan fontosak, mint a műholdképek. A megszállók tudatában vannak a partizánveszélynek. Július elején kommandó-központjukat precíz légicsapás érte. Azóta megerősítették ellenőrző pontjaikat és körözik az ellenállókat. Több mint 600-at letartóztattak. Ezek régi biztonságiak,tisztségviselők, akik közül sokan eltűntek vagy csak holtan kerültek elő.

 

A formatervező Max elmenekült. Barátaival egy Telegram-csoportot szervezett, öt ezren kapcsolódtak. „Indítottunk egy új chat-et, amit szigorúen ellenőrzünk. Az újakat a közösségi oldalakkal és célzott kérdésekkel világítjuk át.” A „Herszon az ukrajnaiké” csoportban az orosz csapatokról gyűjtöttek információkat. Az adatokat kölcsönösen ellenőrizték, továbbítás előtt. Az ukrán E-Governance-App Diia-ot használták, hogy igazolják magukat, aztán az ukrán titkosszolgálat Chatbot-jába

(»E-Enemy«) betáplálták az adatokat.

 

Max: „Legnagyobb sikerem márciusban volt. Orosz konvoj érkezését észleltem, mely teherautókból, csapatszállítókból, tartálykocsikból és rakétavetőkből állt. A hírt továbbítottam a E-Enemy-re. Hasaltam a fűben és láttam, ahogy a gránátok becsapódnak. Teljes eufóriát éreztem, aztán félelmet.” A háború kezdetekor a megszállók ellen tüntetett – fedetlen arccal. Sokáig rejtőzködött, míg végre talált egy mikrobuszt, amelyen 150 €-ért kicsempészték a városból. Amikor ukrán katonákhoz ért, kitört belőle a sírás. Most kijevi barátainál lakik.

 

Veszélyes idők úgy a megszállókra, mint az ellenállókra. Délen offenzívára készülődnek. Sokan a városi harcoktól való félelmükben elhagyják a várost, mások élelmet raktároznak, Molotov-koktélt és bombákat építenek. Egy géplakatos Szaporisja régió Enerhodár városában egész arzenált tárol a pincéjében. (És ezt megírja a Spiegel? RS). „Csak akkor osztom szét, ha csapataink közelednek.”

 

Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő: „Az offenzíva kétfrontos háborúra kényszerítené az oroszokat, ekkor nem lenne erejük a partizánokat üldözni. Az ellenállás rosszul szervezett. Fegyvereket kellett volna raktároznunk és több embert kiképeznünk.” Zelenszkij is hibás, mert újévi beszédében alábecsülte a háborús veszélyt. Drága idő veszett el. Az ellenállók tudják, hogy veszteségek fenyegetik őket. Egy Enerhodár-beli partizán: „Nincs más választásunk, ha országunkban szabadságban akarunk élni.”

 

SPIEGEL, 16. 7. 2022

Darum muss Putin die ukrainischen Partisanen fürchten

 

1,74 MILLIÓ SZABAD MUNKAHELY – SPIEGEL/RózsaS

 

Repülő-koffer-pakoló, óvoda, vendéglő – munkaerőt keres. (Egyik sem alapvető. RS). 148 „Engpassberufe” van híján dolgozóknak, a Bundesagentur für Arbeit szerint. Egy idősotthon átlagban 8 hónap után talál ápolót. Egy klímatechnikusra 7 hónapot kell várni. Festő, pék, csomagkezelő is hiányzik. A babyboomer-generáció nyugdíjba megy és kevesebb fiatal kerül a munkapiacra. 2035-re 7 millióval kevesebb dolgozó lesz. (Most 45 M dolgozik, 83 M közül). Ha munkahelyek maradnak parlagon, hiányzik az értékteremtés, a jólét kerül veszélybe, Németország szegényedik. Mallorca, Madeira, Maledív sztk éveken át minden német számára elérhető volt. Egy Barcelona hétvége alig került többe, mint egy Berlin-München vonatjegy.

 

Ennek most vége. 7200 alkalmazott hiányzik a légi közlekedésben. Csak erős idegzetűek, jó kondícióban, nagy ádozatkészségűek válljanak egy repülőutat.

 

SPIEGEL, 16. 7. 2022

AZ OPTIMISTÁK TOVÁBB ÉLNEK - SPIEGEL/RózsaS

 

Az USA-ban 160 000 nő adatai mutatják, hogy a derűlátók gyakrabban érik el a 90 évet. Korábbi tanulmányok ezt a férfiaknál is megerősítik.

 

Miért? A derűlátás tanulható és ha igen, hogyan?

 

Michaela Brohm-Badry (Professorin für empirische Lehr-Lern-Forschung und Didaktik an der Universität Trier und Präsidentin der Deutschen Gesellschaft für Positiv-Psychologische Forschung e. V.): „Aki optimista, annak reménye egy helyzet pozitív kimenetelében nagymértékű. Olyan helyzeteket, melyek mások számára nyűgösek és bosszantóak, nem érzik stresszelőnek, mert úgy hiszik, minden jóra fordul.”

 

Ez a higgadtság a testre úgy hat, mint egy varázsszer. Az optimisták vérében kevesebb a stresszhormon, ezért ritkábban szenvednek magas vérnyomástól, szívinfarktustól. Ha mégis megbetegednek, hisznek a gyors fölépülésükben. Egy placebo-hatással önmagukat gyógyítják. Ezen felül nagyobb a késztetésük a testi aktivitásra. Ezáltal sok betegséget megelőznek.

 

SPIEGEL.25. 6. 2022

Warum leben Optimisten länger?

 

KOMMENT

 

Az ökologista mindig örül:

-Ha süt a nap, melegszik a naphőgyűjtője.

-Ha fúj a szél, forog a szélkerék-áramfejlesztője.

-Ha esik az eső, locsolják a kertjét.

-Ha hideg van, kikapcsolja a hűtőjét.

 

Kertészkedjünk, borászkodjunk, gyűjtsünk vetőmagokat, neveljünk állatokat!

Könnyű más kenyerét enni. Aki a saját kertjéből lakik jól, mindent másképp lát. Ha magam krumplit termelek, az más, mintha csak bemondom a rádióban.

 

Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!

Idd a borod és tiszteld az istent!

 

Tilos minden globalizáció-vita, mért szednéd a világ összes gondját a nyakadba?

A világot nem válthatjuk meg, de a saját lelkiismeretünket igen.

 

Az ember fékezze meg az eszét és fedezze föl a kezét!

A ma forradalmárja kertjében kapál, vagy a gyerekével játszik.

 

Mindehhez nem kell több, csupán egy csöpp jó ízlés és emberi mérték.

 

Még egy kicsi és mindnyájan a föld alatt vagyunk.

Mért ne tennénk valami jót?

RADIKÁLIS UNIVERZALIZMUS – O. Boehm – ZEIT/RózsaS

 

Omri Boehm (43) filozófiát tanít a New School for Social

Research-ön, New York-ban. Könyvében (Radikális univerzalizmus, az identitáson túl) Kant ideáit védi jobbos és balos ellenségeitől.

 

Van egy konzervatív evergreen, amely rövid és egyszerű, továbbá mindig stimmel. A társadalom elárulta a tradíciót, az áthagyományozás igazságát. Ha a liberalizmus szabadsága nem köti magát semmi magasztosabbhoz, számára csak az alantas hatalomszerzés marad. A meztelen egoizmus, az üsd-vágd-nem-apád.

 

A szabadelvű társadalmak elárulták az igazságot, mely teljesen más, mint a konzervatívoké. Politikájuk egyetlen lehető forrását árulják el, az igazságosság és az egyenlőség kötelességét – a morális univerzalizmust.

 

Igazi barátai már régen voltak, mondja B.. Helyettük mindenütt csupa ál-univerzalisták nyüzsögnek. Képmutatóan az emberi jogokra esküsznek – de a nyugat dominanciájára gondolnak. Patetikusan (és jogosan) Izraelt védik, de a palesztinok jogfosztásáról nem akarnak tudni. Ezekhez az alakoskodókhoz képest az identitás-balosok és a posztkoloniális teoretikusok egyenes emberek. A globális jobbosokkal kendőzetlenül abban versenyeznek, ki dobja ki gyorsabban az absztrakt univerzalizmust és rakja helyébe a konkrét identitásokat.

 

Az „emberiség” szót ki sem ejtik. Az US-alapítóatyák, M. L. King hidegen hagyja őket. Miért? Mert a jobb oldal, ahogy a posztkolonialista bal számára sem, nem az a probléma, hogy a fölvilágosodás univerzalisztikus projektje meghiúsult, hanem, hogy egyáltalán belefogtak. Míg a jobbosok végtelen szentháborút folytatnak a demokrácia ellen, a baloldal teljesen belegabalyodott a gender- és a critical-race-elméletekbe. A kijelentések tisztasága fontosabb nekik, mint valóságtartalma. Csak ezt akarják tudni: „Ki beszél? És milyen jogon?” Michel Foucault és Roland Barthes ezt obszcénnek érezné.

 

B. radikalizmusát komolyan kell venni. Szinte a liberálisok egész dísztribünjét letarolja, kezdve Oliver Wendell Holmes Jr.-tól, John Dewey, John Rawls teoretikusokon át egészen Richard Rorty-ig. B. szemében ezek a gondolkodók a szellemi polgárháborútól való félelmükben az absztrakt igazság ideáját kiselejtezték és viaszpuhaságú képletekkel pótolták. Míg Thomas Jefferson hitt egy absztrakt igazságban, amely mindenkor mindenkire vonatkozik, a kishitű liberálisok a nemzetközösség, a konszenzus, a vélemény illékony „mi”-jére esküdtek föl. B. csak Habermas-t kíméli meg, aki csalhatatlan tudattal védte a vallás (az univerzalizmus) igazságát, mely a profánba való teljes transzformációja ellen védekezik.

 

A liberálisok a demokráciát fölébe helyezik az igazságnak és ilyen szép mondatokat írnak: „Gondoskodjatok a szabadságról, akkor az igazság is gondoskodni fog önmagáról” (Richard Rorty). B. szerint ez illúzió. Az igazság nem esik önmagától az ölünkbe, a szabadságot aktívan kötni kell a feltétlenhez. Különben a liberalizmus lezüllik azzá, amit ma már sokszor tetten érünk: partikuláris érdekek csataterévé. „Csak az emberi konvencióktól független törvény vagy igazság lehet univerzális.”

 

Ez Kant-ra emlékeztet, aki B. számára egy hős. Kant épp idejében lépett föl, amikor a fölvilágosodás aktorai kezdtek lepaktálni a gyarmatosítókkal. Kant jól érzékelte, hogy a fölvilágosodás rációja éppúgy átcsaphat antihumanizmusba, pozitivizmusba, babonába vagy akármibe. Ezért a ráció hívei szárnyait visszanyeste és a morális univerzalizmust visszaemelte helyére. Megfogalmazta a fölvilágosodás metafizikai kritikáját, mely B. számára ma is érvényes. Akinek az emberről nincs absztrakt ideája, az még azt sem tudja megindokolni, mi a rossz konkrétan a rasszizmusban.

 

Kant értelmezte helyesen Ábrahám-Izsák bibliai történetét is. Szokásosan ezt úgy érjük, hogy Ábrahám lojalitását bizonyítandó kész átvágni fia torkát – Isten parancsára. Valójában az ellenkezője az igaz. Ábrahám tiltakozik Isten ellen, ahogy protestált Szodoma és Gomora elpusztítása ellen is. Az angyal, aki megmenti Izsákot, utólag került bele a történetbe. Ábrahám fölismeri a szörnyű vizsga égbekiáltó igazságtalanságát és inkább egy kecskebakot áldoz föl. B.: „Az abszolút igazság nevében cselekszik, mely nemcsak a királyok földi, hanem Isten égi autoritása fölött is áll.” Ábrahám emberiessége egy abszolút törvény tudatában gyökerezik.

 

A monoteizmus forradalma nem az igaz és a hamis istenek megkülönböztetésében rejlik, hanem az etikai engedetlenségben, az igazság kötelességében, mint a hit igazi jelentésében. Ábrahámnak nem volt joga engedelmeskedni, ő kibékítette a szabadságot és az igazságot. Aki a mai ellenségeskedő társadalmaknak egy ideált keres, azt a zsidó próféták már megtalálták. Ábrahám „minden nemzet atyja”.

 

B. könyve világos, ám a postcolonial studies teljes lesöprése és Richard Rorty barátságtalan kezelése strapálja az olvasó jóindulatát. A Nyugat alkonyának közeledése alapító elvei elárulásával fenyeget – immár visszavonhatatlanul. Amit a vallásgyűlölők ekkor mint „a modern éra szekuláris és emancipációs haladásaként” ünnepelnek, B. számára katasztrófa. Ami marad, a hatalom „vallása”, Trump nihilizmusa.

 

Az ideálok szépen csillognak a napfényben, de megvalósításuk az utolsó ítéletig várat magára – így a kritika. B. ellentmond. Izrael megmutatja, hogyan kell az univerzalizmust élettel betölteni. Ehhez az első lépést az izraeli kormánynak kell megtennie és megvalósítani a palesztinokkal az egyállamiságot. Ezzel megszűnik az ellentmondás a zsidó állam és a demokrácia között. Ugyanazon a helyen, ahol a bibliai próféták 2,5 ezer éve szakítottak az archaikus erőszakkal és elhintették az univerzalizmus igazságosságának magját.

 

ZEIT, 8. 9. 2022

Radikaler Universalismus. Jenseits von Identität.

 

KOMMENT

A kölni Magyar Házban a néptánc a 80-as évek elején volt a csúcson. A BOKRÉTA néptánccsoport mintegy 30 évig működött, még zenekarunk is volt („Cinege”). De tanultunk német, román, görög, szerb táncokat is – végigtáncoltuk Európát, Hamburgtól Isztambulig. Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!

THE BATTLE OF SENTA – Egy percet Zentának – RózsaS

 

Zenta város kitett magáért: mintegy 30 rendezvénnyel ünnepelte a Zentai csata 325. évfordulóját.

 

Előtte nekem is volt egy kis „csatám” a zentaiakkal:

 

A zentai csata túl glorifikált?

*Más győztes csaták is besegítettek.

*A törökök amúgy is legyöngültek.

*Zentaiakhoz, magyarokhoz semmi köze, Habsburg-török meccs volt.

*Véletlenül csaptak össze Zentánál.

*Inkább megszállás, semmint fölszabadítás.

*Thököly Imre nem véletlenül harcolt a török oldalon.

*Utána a magyar vármegyéket még jobban szorongatták, ők inkább választották volna a toleráns törököket. Csupán megszálló-csere történt. A vármegyék csak a kiegyezéskor jutottak a csúcsra.

 

Tari László, helytörténész:

A zentai csatának nem ez a lényege,...vagyis, hogy kik csaptak össze kivel ...hanem az hogy a török végleg elhagyta a csata után Közép európa területét ! Ami Moháccsal kezdődött, az Zentánál ért véget (csak azért keltek itt át, mert volt egy sziget a Tisza közepén, ami segíti az átkelést...) A törökök számlájára írható az irdatlan népveszteség, ami a 150 valahány év alatt bekövetkezett. Mátyás király idejében Angliának és Magyarországnak egyformán kb 4, 4-5 millió lakosa volt. Angliának van ma kb 60 millió, magyarországnak meg csak 10-12 millió körül beleértve az elcsatolt területeket is. Amikor a török kiment, a Rákóczi szabadságharc idején (1703-1711), Magyarországnak alig volt 2,8 millió lakosa, ebből 1 millió nem is magyar volt .... Na ez volt a török megszállás mérlege...Ma Magyarország közép európai nagyhatalom lenne, ha nem lett volna török megszállás... Ennek minden nappal való tovább tartása a lakosság veszteségével lett volna arányos ... Ezért jelentős a zentai csata ...vége lett a magyarok fogyásának ...(A törökök Mohács után, amikor 1529 őszén vonultak vissza, Zentát is felégették...ekkor 100 ezer magyar rabszolgát vittek ki az országból,... a nagy kinálat miatt a kairói rabszolgapiacon leesett a rabszolgák ára a túlkínálat miatt. ...)..a török nem volt túl toleráns, hacsak fel nem vetted az iszlám vallást,.... Erdély az politikai okokból más káposzta volt …

 

Eddig TariL levele, amelyben „Mo. nagyhatalom” nyilván csak egy „Wunschgedanke”.

 

Szülővárosom, Zenta, az élhető város. Se nem kicsi, se nem nagy. A Tisza-part teszi föl a koronát rá, bár ezért az asszimetria: a város csak keletre tud nőni és aki a Kertekben lakik, bizony jókorát tekerhet a városházáig. Ezen épület is kissé nagyra sikeredett (majd hozzánő a város?), amikor a határban kapáltunk (1955-ben), onnét is ráláttunk.

 

Szorgalmasan abszolváltam az első két nap szinte minden programját. Az „Europe for Citizens” a városháza dísztermében folyt le, a testvérvárosok vendégeivel. (Bár Kölnben kérvényeztem ennek a pazarlásnak a megszüntetését, miután kiderült, az ottani polgármester sógora a testvérváros Sydney-ben él.) Itt láthattam, hogy Zenta zászlaja ukrán színekben virít, csak Vucsity meg ne tudja!

 

A magyar-szerb békeépítő egyik legfontosabb eseménye a bátyám által szervezett Zenta-Hódmezővásárhely 36. tenisz-találkozója. Két nyelven beszélgettünk, még a vásárhelyiekre is ráragadt néhány szerb szó. Sajnos, hiányoznak a nők és a fiatalok, bár Györe László több junior díjat nyert. Ahogy a szomszédos tekepályán, itt sincs utánpótlás. Zapletán Zsombor, osztálytársam fia, teke-világbajnok. Másik társam fia pedig Lékó Péter sakkozó.

 

A szerb pravoszláv crkva Sv. Arhanđela Mihajla „parastos” hálaadó misét celebrált, amely kissé rokon a mi halotti torunkkal. De volt megemlékezés a lezuhant lengyel pilótákról és a „bottyánsáncról”, utóbbi Paks kiállítása a zentai múzeumban.

 

A népkerti nagyszínpadon meglepett a sok hagyományőrző énekes és táncos. Itt, a déli végeken, erre jobban vigyáznak? Bőséges pénzeső is hull Pest felől, nem titkolt politikai szándékkal.

AJAKDUZZASZTÁS – Potom 268 € - ZEIT/RózsaS

 

Szépségszalon, Docboom, Hamburg-Eppendorf: naponta 50 nő szépítteti itt magát. Először a kozmetika-stúdión kell áthaladni, itt köröm- és orr-szépítést lehet rendelni. Aki lemegy a lépcsőn, Laurához jut, aki beosztja a hölgyeket az orvosnőkhöz. A kivetítőn az Orvos 1: pink, Orvos 2: lila, Orvos 3: zöld. „Ma ajaknap van” - bár van ez minden nap. A hialuronsav-injekció nagyon népszerű, Laura érzéstelenítő krémet ken a gyakran 22 éves páciensek szájára. 20 percenként egy belövés, a „Skinbooster” programban (arc, nyak, dekoltázs) lehet akár 50 is. Az eljárást „minimálinvazívnak” nevezik a szépségsebészek.

 

Bár a legtöbb német hölgy ettől még ódzkodik, a nemzetközi plasztikai sebésztársulat szerint az USA után Németország vezet. Felelős ezért a 2019-ben alapított Docboom 6 filiáléja is, ahol két világot próbálnak házasítani: az orvosi megbízhatóságot a „teszek valami jót magamért”-mentalitással.

 

Kira Heinrich doktornő bemutatja a szemkarika-kezelést. Hialuronsavat fecskendez be a szem környékére. A hatást be is mutatja egy páciens pár hetes fotóján és a mostanin. „Nézze meg, hát nem 'superfrisch'”? Jó, de hát akkor mért van itt ismét? Most a haragránc miatt. „Nézzen csak haragosan, hogy látszódjék. Édes!” - mondja a doktornő és többször belő a szemöldökök közé. „Ez az első botox-kezelés, ezt meg kell ünnepelni!” A botulinumtoxin kissé idegméregre emlékeztet, ellazítja az izmokat és kifeszíti a bőrt. A hialuronsavat (filler) a bőr alá fecskendezik, ahol az párnaként hat. Az ajkak megduzzadnak, az orr kiegyenesedik. Kapható a »Gummy Smile« vagy az »Erdbeerkinn«-csomagban, 119 €-ért.

 

Hogy a potenciális páciensek egyáltalán megtudják, milyen szépséghibájuk lehet, orvosok és influenszerek magyarázzák el nekik a közösségi oldalakon. A TikTok-on pl. dr. Heinrich bemutatja, hol jelentkeznek a „BunnyLines”. „Ez a húsvéti nyuszinál édes lehet, de bennünket öregít.” Orvoslás: botox. További videók: „3 dolog, ami segít az áll-korrekciónál”, „A botox előnyei húszéveseknél”. Egy 35 éves: Ezzel lehet, kissé elkéstem. A 18-20 éveseknél, mint orvos, nem csinálnám.” Ekkor ismerkednek a kinézetükkel. Hasonlítgatják magukat, mennyi szép ember van a neten! És mi mindent lehet tenni. Az influenszerek demonstrálják az eljárást, orvosok posztolnak „előtte-utána”-képeket az Instagramon. Ez egyébként tilos, mert szükségtelen beavatkozásokra ösztönöz.

 

A 30-on felüliek anti-aging-ot rendelnek, botoxot a ráncok ellen, fillert a lógó arc ellen. A 20 évesek ajakduzzasztást akarnak vagy arcvonás-erősítést. Némelyek modellek, influenszerek fotóit is magukkal hozzák.

 

Az óhajok gyakran nem reálisak vagy egyszerűen nem illenek az archoz. Nagy ajkak pl. az orrot is nagyíthatják – magyarázza a „face designerin”, dr. Switka. Ő a belépőn rögtön látja, mi lenne a jó, de ezt nem mondhatja egyenesen. „A legfontosabb a kommunikáció”. Két rózsaszín gumiszívecske áll készenlétben, pánik esetén ezekbe belesüllyeszthetik körmeiket. Ha nem lenne a szuri és a vér, azt hihetnénk, hogy a fiatal hölgyek földieper-lipgloss-t kentek a szájukra. A váróban az egyik füzetecske címe: „Create Happiness. Minden arcnak van egy dallama.” A kezelés után erősebbek, magabiztosabbak lesznek, bár a legtöbbjük eleve energikus.

 

A hialuronsav és a botox kockázata csekély, mert hatásuk elmúlik. Ritkán lép föl fertőzés vagy gyulladás. A Deutsche Gesellschaft für ästhetische Botulinum- und Fillertherapie szakképzést javasol, de ezt csak kevesen abszolválják.

 

Amikor másnap fölébrednek, boldogan fürösztik arcukat a napfényben. De állj! Napfény? Ettől összehúzzák a szemüket és ismét kijönnek a ráncok – látták a TikTok-on. Ekkor segít a botox – csak kérdd mihamarabb!

 

ZEIT, 8. 9. 2022

Voluminösere Lippen: 269 Euro sind das dann erst mal, okay?

JOG AZ ANALÓG ÉLETHEZ – A. Grau – SPIEGEL/RózsaS

 

Alexander Grau (54) filozófus és publicista München-ben.

 

A digitalizálás korunk fétise. Áhítatos csodálkozással és gyerekes elragadtatással kerül minden okostelefon, új op-rendszer vagy technikai újdonság megünneplésre. Odaadóan hallgatjuk az autonóm autózás, az új munkaformák, a forradalmi oktatás és a minden dolgok internetje felől érkező híreket. Hogy mindennek mi értelme, alig kérdi valaki. Legfeljebb néhány adatvédő és pszichológus figyelmeztet. Ezeket nyomban elnyomja az IT-ipar, a kollektív lelkesedés és a gazdasági/szociális ígéretek tömkelege.

 

Ám a digitalizáció kevésbé egy technika, inkább mindenek előtt egy ideológia. A közvitákban, a politikusok állásfoglalásaiban és az IT-konszernek bemutatkozásaiban inkább mint a fölvilágosodás apoteózisa és az önmegvalósítás, a szabadság, a demokrácia, a részvétel és az emancipáció végleges megvalósítása jelenik meg. Ezt a narratívát már a digitalizálás kezdetétől beleültették az emberek fejébe. A médiafilozófus, Marshall McLuhan »global village«-ével az individuális emancipáció utáni sóvárgás kapcsolódott a határtalanul interakciózó világközösség víziójához. Az internetagitátorok, mint Negroponte, bejelentették, hogy a digitalizáció az emberiséget egy poszttörténelmi paradicsomba vezeti, ahol megszűnik minden térbeli és szociális korlát.

 

Gondolatainkat, álmainkat algoritmusok irányítják. A digitális paradicsom fölszámol minden térbeli és szociális korlátozást. Ám az olyan emancipáció, amelyhez egy technika szükséges, nem emancipáció – legfeljebb egy jóleső függőség. Sok fölhasználó meg sem tudja különböztetni, melyik médiahasználat, melyik keresés vagy melyik vásárlás a saját kívánsága, és melyiket tüntetik föl az internetkonszernek algoritmusai a sajátjának. Az igazi személyes igények a digitális súgásoktól már alig különböztethetők meg. A szoftverektől, app-októl, hálóművektől és online-szolgáltatásoktól való függőség egyre tovább nő. Okostelefon és internet nélkül sokak számára az élet már nem is képzelhető el. A határtalan szabadság ígérete az algoritmusok és az adatözönök ketrecébe vezet. A digitalizáció autonómiája illúzióként illan el.

 

A technikai fejlődés a liberalizmus menetekéljévé változik, mely egyre inkább önellentmondásokba gabalyodik bele. Patrick J. Deneen („Miért hiúsult meg a liberalizmus”): „Mi autonómok és szabadok vagyunk, mégis olyan technikának alávetve, amely a függőség érzetét közvetíti nekünk.” Gondolkodásunk, óhajaink, cselekedeteink ilyen teljes pályás lerohanása akkor is fenyeget, ha volna esélyünk kibújni. De nincs. A gazdaság és az állam évtizedek óta azon dolgozik, hogy a digitalizációt minden állampolgár életébe örökre beépítse. Elkerülhetetlen, gazdasági szükség – mondják és a polgár életére előírások, szabályozások és technikai sztandardok tömkelegét zúdítják.

 

 

A digitalizációba vetett hit autohipnózisból és érdekirányításból ered. Konszernek és thinktank-ok évtizedek óta el akarják hitetni, hogy a technikai fejlődés nem emberek szándékainak és tervezéseinek, hanem a sors dinamikájának engedelmeskedik.

 

A társadalom átdigitalizálása semmilyen életterületet nem kímél. Foglalkozás, szabadidő, fogyasztás, szórakozás, egészség, kommunikáció – mind a digitalizáció foglya. Digitálisan vásárolunk, digitálisan dolgozunk, digitálisan esünk szerelembe. Az állampolgárt belekényszerítik a log-in-ok, jelszavak, website-ok világába. A digitalizáció személyiségünket változtatja meg, gondolatainkat, érzéseinket, óhajainkat.

 

Persze, már a gőzgép, a villamosság vagy a robbanó motor is erőteljesen alakította a társadalmat, munkavilágunkat, értékrendünket. Kényelmesebbé, fényűzőbbé tették életünket (túlsúly-, derékfájdalom-mellékhatással) – de csak külsőleg.

 

Befolyásolta cselekedeteinket, napjaink lefolyását, életideáljainkat – de nem manipulálta gondolatainkat, mint a digitális technikák. Most ezek irányítják gondolatainkat és álmokat kreálnak nekünk.

 

Marx és Engels az iparosításkor még különbséget tudtak tenni alap, felépítmény és tudatformák között. Az alap a „társadalom gazdasági szerkezete”, a felépítmény a „jogi és politikai intézményrendszer”, a tudatformák pedig a vallási, filozófiai és egyéb elképzelésmódok. A digitalizáció korában ez az elválasztás obszolét. Itt minden egybe olvad: a termelési mód, az állam, a világnézet, a korszellem. A digitalizálás a gazdasági rendszert, az állam intézményeit, a kultúrát és a hétköznap ideológiáját egy acélkemény képződménnyé ötvözi, amelyben minden cselekvést és életet csak a saját logikája szerint enged meg. Ezzel a liberális demokráciákat ássa alá. Az embereket, mint személyt, ügyfelet és állampolgárt kiskorúsítja, „user” nem-személlyé teszi. Ám mindenek előtt elveszi a lehetőséget a digitális világba való kényszerbesorolás elkerülésére. A szabadság és az autonómia most a digitalizálásból való kimaradást jelenti. Csak az a szabad ember, akinek lehetősége van analóg életet élni.

 

Ennek a szabadságnak a védelme lenne az állam legfontosabb és legsürgősebb feladata. Ám ezt nem teszi. A szabadságot inkább gazdasági és technikai érdekeknek áldozza föl, amiket szükségesnek deklarál. Az alkotmány 2. cikkelye kimondja: a személy szabadsága sérthetetlen. Az emberi méltóság védelme kötelezi az államot, hogy polgárainak biztosítsa az analóg életet – releváns korlátozások nélkül.

 

Az az élet, amely a születéstől kezdve egy bizonyos technikára rákényszerül, nem szabad, hanem méltóságától megfosztott - akkor is, ha ez a veszteség „jól esik”. A méltóság akkor marad meg, ha mindenki önmaga dönthet arról, élete melyik területét szeretné digitálisan alakítani és melyiket nem. Ám most mindent a totális digitalizálás fenyeget, legyen az fizetés, egészségügy, közigazgatás, mobilitás vagy oktatás. Már a legfiatalabbakra öntik a digitális propagandát. Az iskolában rászoktatják a diákokat a szoftver-logikára, hálóművekre, digitális kommunikációra. Sokan el sem tudják képzelni életüket okostelefon nélkül. Ez minden pedagógia szegénységi bizonyítványa.

 

Az analóg élet joga, ha egyáltalán, errefelé csak az idősek vonatkozásában kerül szóba. Ők a bankban ragaszkodnak a kézzel kitölthető űrlapokhoz vagy az analóg múzeum-belépőjegyhez. Ám aki ilyen idős-diszkriminációra szűkíti a problémát, igen rövidlátó. Magától értetődően az öregek jogosultak egyenjogúan részt venni a szociális életben – ha az internet, bármi okból is, számukra nem elérhető.

 

Sokkal döntőbb és alapvetőbb az analóg élethez való jog a jövő generációk számára. Most dől el, hogyan fognak vagy hogyan kell élniük a jövőben. Természetesen az emberiség történetében mindig voltak új technikák, különösen az utóbbi 200 évben. Sok ezek közül ma sem hiányozhat. Ám döntő, hogy aki akart, ezekről lemondhatott. Lehetőség volt villany, telefon vagy tv nélkül élni. Ezek a technikák nem szállják meg visszafordíthatatlanul életünket. Kihagyhatóak, akár időszakosan is.

 

Más a helyzet a digitális technikával. Azzal fenyeget, hogy szinte életfeltétellé válik. Az okostelefon egzisztenciánk nélkülözhetetlen eszköze lesz. Nemcsak néhány évtizedre, nemcsak egy nemzedéknek. Egyszer beültetve a társadalomba, terjed tovább, mint a rák, minden egyéni és társadalmi területre.

 

A következmények az egyén mentális és testi egészségére, pszichológiai fejlődésére, a társadalmi és politikai intézményekre beláthatatlanok. Ám még mindig a haladáshívők mantrája uralkodik: Digitalizálás first, megfontolás second.

 

Életfontosságú és nélkülözhetetlen szolgáltatások hozzáférhetősége tartósan meg kell, hogy maradjon analóg is. Demokráciaelméleti okokból sem helyes gyerekeket és a még meg sem születetteket egy technikára rákényszeríteni. Legyen mindenkinek joga életétől távol tartani a digitalizációt, mégis teljes mértékben részt venni az egészségügyben, a fogyasztásban és a politikai életben. Szükségünk van az analóg élet alapjogára.

 

SPIEGEL, 10. 9. 2022

Das Recht auf ein analoges Leben

 

KOMMENT

Először Vorarlberg-ben nyomtak kezembe egy drótnélküli telefont, 1990 táján. Elképedtem. Mintha elvágták volna az utolsó kötelékemet is embertársaimhoz. Recsket megjárt Hóka Laci bácsi, Galgahévíz: „Minek nekem telefon? Ha valakivel akarok beszélni, odamegyek.” Tüntetés a MtudE ellen, 2004: „Ismereteinket elektronikus jelekből szerezzük, tele a fejünk technikai adatokkal, de nem tudunk enni, nem tudunk közlekedni, levelet írni, táncolni, élelmet termelni, önmagunkat szórakoztatni - mindezt megrendeljük a beszállítóinktól és tátogunk, mint a hal, ha egyszer megszakad az ellátás. A régi tudások hordozói, akik az élethez értenek, kihalnak és nemsokára csupa számítógépes szaladgál itt. Nem szabad, hogy az unoka többet tudjon, mint a nagyapa. Nem is tud: az ő tudása nem esszenciális. Régen a falu öregjeit kérdezték, ma a számítógépeseket. Vesztünkre: ha majd minden számítógépet az utcára dobnak, mert azt nem lehet megenni, akkor derül majd ki, mihez kell érteni: élelmet és meleget termelni. A világot nem új találmányokkal, hanem szociális szövetségekkel, belátással és mértéktartással lehet megtartani. Hol az a találmány, ami a belátást és a szolidaritást fejleszti?” A szerző nyilván túloz a „digitális rákkal”, de szókérése nagyon jogos, csatlakozzunk hozzá sokan!



LEMENT KUTYÁBA

négyről

két lábra állt

de a sok út közül

a legkönnyebbet választotta

a gépekét

ez becsábította a városba

ott meggazdagodott

de elhagyta istenét

elűzte barátait

és ismét négy lábra állt

lement kutyába

körülötte tömegek

még sincs senkije

TUSOLÁS HELYETT: MOSDÓKESZTYŰ – ZEIT/RózsaS

 

A tipp kútfője Baden-Württemberg zöld miniszterelnöke, Winfried Kretschmann. Elég idős ahhoz, hogy a víz nem egy Raindance Select E Handbrause-ból, sem egy Komfort-Duschkopf mit Aromagel-Filter-ból hulljon reá, hanem az udvari esőgyűjtő hordóból.

 

A szürke sünfrizurás zöld „Sparfuchs” egy sor tanáccsal látta el zöld klientúrája kemény magját: E-autó, napelem, pelletfűtés. „A mosdókesztyű egy használható találmány!” - üzente azoknak, akik a REWE sertéstarja-steak-et választják a biohentes entrecote-je (marhahátszín) helyett.

 

Nyilván ezt gondolja a németek 76%-a, akik ilyen eszközzel rendelkeznek. Ezzel olyan időkre készülnek föl, amikre visszapillantva mondani lehet: Ők megmosakodtak.

 

Az RTL talált egy családot (apa, anya, leány), akik hajlandók voltak egy hétig a mosdókesztyű-spórtippet tesztelni. Gyorsan érzékelték a problémás zónát (a hát), a könnyedséget (beszappanozás), a nehézséget ( a szappantól megszabadulni) és az előnyt (peeling-hatás).

 

A végén leszögezték:

1. Kell még egy mosdókesztyű

2. Egy hét alatt 212 literrel kevesebb vizet fogyasztottak (ez évi 122 €)

3. A tusolás túl szép ahhoz, hogy lemondjanak róla.

 

Az RTL-család valamit nem gondolt végig. Természetesen a tusolás nélkülözése kifizetődő. Bár fényűző életet nem engedhetnek meg maguknak, de egy olyat, mint a zöldek Baden-Württemberg-ben. Talán egy Jaguar I-Pace EV400 járgányt sem szeretnének, mely a zöld törzsválasztók kedvence. Ezért 630 évig nem szabadna tusolniuk. Napelem és pelletfűtés még gyorsabban jöhet.

 

Tehát: akinek még nincs mosdókesztyűje, sürgősen szerezzen be egyet! Vele nemcsak a tisztálkodás új dimenziójába lépnek be, hanem egy teljesen új korszellem fürdőszobájába is.

 

ZEIT, 15. 9. 2022

Waschlappen

 

KOMMENT

Rövid tusolás és mosdókesztyű jó kombináció. A bőr dörzsölése kitűnő! 2 liter vízzel is le lehet tusolni. Ideális: társunk locsolókannával önti fejünkre az esővizet.

BLACKOUT ZÜRICH – Áramszünet-szcenárió – NZZ/RózsaS

 

Egész nyáron a politikusok és az energiagazdaság témája az esetleges áram-vészhelyzet volt. Az ETH Zürich és a Bundesamt für Bevölkerungsschutz, a BABS már évek óta készül az ilyen helyzetre, melyet hackerek vagy szélsőséges időjárás is okozhat. 30 évente számolni kell egy többnapos áramszünetre. A kockázat nőtt, a javító beavatkozások erősítik a sebezhetőséget. Rövidebb áramkiesésnél ciklikus áramlekapcsolásra kell számítani. Ez áll a lakosságvédelmi hivatal áramhiány-dossziéjában («Gefahrendossier Strommangellage», BABS).

 

A worst case 2023 február 13-án éri el a várost. Zürich elsötétül. A plazák rendészei a kijáratok felé terelik a vásárlókat. A kasszák nem működnek. Kiürítés után az ajtókat mechanikusan lezárják. De nem csak a Coop és Aldi eladók dideregnek lakásaikban, hanem a szakácsok, a pilóták, a színészek, a zenészek épp úgy. „Kedves munkaadók, küldjétek haza alkalmazottaitokat!” - javasolja Markus Meile, a városi stábfőnök a rádióban, aki már évek óta számít a blackout-ra.

 

Másnapra a helyzet kulminált. -3*C, az olajfűtés után a villanyfűtés is leállt. Nincs internet, a mobiltelefonok sem működnek, a leállt trolik eltorlaszolják az utcákat. A Scherr iskola tornatermében és más 40 helyen hosszú sorban állnak a lakosok az info-asztalok előtt. Egy tisztviselő polycom-rádión próbál segítséget hívni egy várandós asszonyhoz.

 

De hát ez hogyan következhetett be?

 

2023. január 23: Spórfázis I

 

Januárban a fogyasztás meghaladta a rendelkezésre álló kapacitást. A Zürich-iek megpróbáltak spórolni, fürdés helyett tusoltak, kézzel borotválkoztak, LED-lámpákat raktak föl, a stand by-okat kikapcsolták. Mivel ez sem segített, a nagy cégek áramfogyasztását korlátozták.

 

Minden hiába. Életbe lépett a hiányhelyzet-mesterterv: a ciklikus üzem. 8 óra áram, 4 óra áramszünet. Lépcsőzetesen ment végig a városnegyedeken, miközben a tűzoltók, rendőrség, mentők, kórházak mindvégig el voltak látva. Az irodákban az ajtózár 4 óráig nem működött, az alkalmazottak home-office-be kényszerültek – offline. A gördülő szünetet napról-napra csúsztatták, így valahol most az ebédfőzés maradt el, de reggel volt meleg víz. Hideg víz áram nélkül is jött, mert Zürich víztározói olyan magasan vannak, hogy még a 7. emeletre is fölnyomják a vizet.

A lekapcsolások között szinte minden rendben volt. Lehet, hogy a boltban üres lett a kenyérpolc, mert a sütés a lekapcsolt szektorban folyt volna. A laptop a hálón volt, ameddig a szerver kapott áramot. Ugyanígy a telefon is órákig szünetelt, ha a jeltovábbítók nem kaptak áramot.

 

2023. Január 29: Spórfázis II

 

Még számíthatnak a lakosok a kettős védettségre. Így a villamosok speciális megoldással a lekapcsolt negyedeken kívül is tudnak közlekedni. A rendőrség, a tűzoltóság, az Unispital ellátása is biztosítva volt, ahogy a reptéré is. A kockázattal számoló üzemek, bankok, farmok idejében aggregátorokat szereztek be. Az erőművek az Energiewende folyamán egyre decentráltabbak és fragmentáltabbak lettek. Az európai áramhálózat elágazásaival egyre finomabb, komplexebb és ezzel törékenyebb lett. Nőtt a kereskedőktől való függőség, végül Putyin is súlyosbította a helyzetet.

 

2023. február 13 Blackout

 

Wolfgang Kröger, kockázatkutató, ETH Zürich: „A hálózatok állandó stressz alatt vannak, egyre nehezebb lesz a rendszert üzemben tartani.”

Ezen a hideg februári napon a blackout nem volt teljesen váratlan. A ciklikus lekapcsolások összehangoltan óvatosan kell, hogy történjenek. Ha egyszerre sok fogyasztót lekapcsolnak, egész Svájc áram nélkül maradhat. Az áramszolgáltatók központjaiban megkettőzik az ügyeletet. A Swissgrid-nél több szakember dolgozik, hogy az érzékeny rendszert ne érje zavar.

 

Február 13-án mégis összeomlik egész Svájc áramellátása. A főpályaudvaron káosz tör ki, bár a hangszórók még működnek, köszönve az aggregátoroknak. Ám a kijelzőtáblák sötétek, a vonatok meg sem mozdulnak. Bár a vasút saját vízerőművei 16,7 Hz áramot pumpálnak a vezetékekbe, de mit ér, ha a háztartásáram hiánya lebénítja a pályaudvarokat és az irányító központokat? Kiborult ingázók 30 perc alatt lemerítik telefonjaikat. Órákba telik, míg a biztonságiak walkie-tolkie-val pótbuszokat rendelnek, további órákba, míg azok forgalomba állnak. Aki nem rekedt vonatban vagy alagútban, induljon haza gyalog, a sötét lakásába. A többiek meg várhatják, míg az SBB dízelmotorjai a vonatokat bevontatják a pályaudvarokra.

 

A sok bajhoz még egy társul: 2023. február 14-én reggel a hóvihar számos távvezetéket dönt le Francia- és Németországban. „Frekvenciafüggő teherledobás” következik be, az áramkiesés végig száguld az egész kontinensen.

 

Az olajfűtések az első napon leállnak. A handy-hálózat 30 perc alatt összeomlik. A Coop, Migros bezár, a hűtők kiolvadnak. A városi válságstáb vészhelyzet-pontokat állít föl, 41-et, legtöbbször iskolák tornatermeiben, ahol a lakosok polycom-rádión mentőt hívhatnak.

 

6 óra kell a segélypontok fölállításához. Addig a városi rendőrség kék lámpáival föláll a csomópontokon. A Bellevue-n 3 rendőrautó áll egy sor lebénult villamosnál. Amióta az ingázók handy-jei döglöttek, nem látják a részvények árait és e-mail-eiket. A lefagyott városra egy sorsszerű nyugalom száll le. A jó tanács: mindenki gyalogoljon haza! Otthon szedje elő az évek óta ajánlott tartalékkészletét és elemes rádióját.

 

A Svájci Rádió sugároz, köszönve az aggregátoroknak. A bemondó cáfolja a cybertámadást, a blackout oka a labilis rendszer és a vihar. Senki ne halmozzon és ne raboljon árucikkeket, vásároljanak a farmokon (Hoflädeli), ahol mechanikus kasszák vannak. Segítsétek ki egymást kenyérrel, liszttel, cukorral. Akinek gázrezsója van, főzzön több emeletre.

 

Február 20: egy hét után a város egy disztopikus sci-fi-filmre hasonlít. Az olajfűtés rég nem megy, a fázó polgárok kivágják az utcai fákat, tüzet raknak az előkertekben és annál melegednek.

 

A lótulajdonosok segítenek az áruszállításban és a mentősöknek. Mivel a szociális művek élelemtartaléka kifogy, a gazdák elkezdik állataikat levágni. A tejtehenek tőgyei korábban is kifakadnak, ha nincs áram a fejőgépekhez.

 

A közkutak is kiapadnak, a lakosok a 80 forrásvíz-tartalékkútnál vagy a Zürichsee-ből töltik föl flakonjaikat. A blackout a középkorba veti vissza a várost. A rádióoszlop az Üetliberg-en küldheti az utolsó jeleket, de ezeket csak a polycom-vevők foghatják a segélypontokon. A dízel is kifogy az aggregátokból. 6-7 nap múlva az akkuk is kiürülnek. Aki még kommunikálni akar, az testközelből teheti.

 

NZZ am Sonntag 18. September 2022

 

KOMMENT

Kinek van otthon tartalék víz- és élelemkészlete? Rádiója, gyertyája, kempingfőzője?

Itt egy lista, lehet válogatni belőle!

 

TÚLÉLŐ ESZKÖZ- ÉS ANYAGLISTA
Eszközök, szerszámok:
-Álcaháló, hőkamera ellen
-Arcmaszk, papír
-Ásó, éles, tábori
-Bicikli, utánfutóval
-Biofilter, fertőzött vízhez
-Első segély doboz: sebvarrótű, fonál, csipesz, olló, sebkendő,
fertőtlenítő, antibiotikum
-Feszítővas
-Fresnel-lencse, tűzgyújtáshoz, 1x1m, műanyag
-Fejlámpa, LED, tölthető elemmel
-Fűrész, fa-, vas-
-Gázgyújtó, szikrás, tűzkővel; gyufa, öngyújtó
-Gázpalack, patron, tartály, flakon; fojtószeleppel
-Gázmaszk
-Generátor, benzines, gázos, pedálos
-Kerti szerszámok
-Kés, vadász
-Láncvágó
-LED-lámpák, tölthető elemmel
-Légszűrő
-Mászóöv, famászáshoz, heveder
-Medvespray, 5m-re lövell
-Napelem, 10W
-Patkányfogó, rugós
-Pedálos gépek: generátor, daráló, fűrész
-Pergőfurdancs, tűzgyújtáshoz
-Petróleumlámpa
-Pumpa, 25m mélyre, PVC-csövekből, dugattyú,

-Rádióvevő, napelemes, kurblis
-Rádió adó-vevő, walkie-talkie
-Ragasztószalag, több féle
-Spirituszégő
-Szerszámosláda, fogók, kalapács, fűrész
-Szűrős szívószál, szennyes vízhez
-Varrókészlet
-Víztartály, összehajtható, 350 literes, kádban
-Vízgyűjtő, esővíznek
-Vízszűrő

-Vödör-WC
Anyagok:
-Aktívszén, faszén, koksz; víz-, légszűrőbe, porítva
-Algásodás elleni tabletta, víztartályba
-Alkohol, benzinkútnál, üzemanyag E86
-Alkoholos ital, vodka, rum, pálinka – csereáru
-Enzimes tabletta, ürüléklebontáshoz, szennyvízbe
-Homok, vízszűréshez
-Jódtabletta, moszatpor, sugárzás ellen
-Kocsonyapetróleum, vattával hosszan ég
-Üzemanyag: benzin, gázolaj, petróleum, fáradt olaj, fa, cukor
-Vetőmag (ERLO-, önszaporító; nem hibrid, nem GMO)
LŐFEGYVER KOCKÁZATOS! BALESETVESZÉLY!
TÉGED SEBEZHET GYAKORLÁSKOR, ELLENED FORDÍTHATJÁK!
Jobb: kitérni, rejtőzni, túlélő csoportot szervezni.
Lásd még: Szelíd Energia Füzetek 12, Robinzon-ház

AZ ÚJSÁGÍRÓK MANIPULÁTOROK? - H. Welzer, R.D. Precht – ZEIT/RózsaS

 

Harald Welzer és Richard David Precht szerint igen. A vélemény sokfélesége korlátozott, a médiumok morális rigorizmust gyakorolnak, a szerkesztők a kollégák dícséretére vadásznak.

 

DIE ZEIT: Önök írtak egy könyvet, A negyedik hatalom címmel és ezzel nehéz helyzetbe hoznak minket. Rettentő szigorúan kell most Önöket interjúvolnunk, ha az újságírásban pótolnunk kell azt, ami Önök szerint hiányzik. Vagy ekkor a szemünkre vetik, hogy nem szívleljük meg kritikájukat?

 

H. Welzer: Érdekes move! De megnyugtatjuk Önöket, könyvünk nem harci kiáltvány. Csak ajánlatot teszünk az újságírás, a vezető médiumok és az egész üzem reflexiójára. Csak keményen kérdezzenek!

 

R.D. Precht: Ha a vezető médiumokról írunk egy könyvet, világos, hogy nem minden újságírót és médiumot egyaránt akarjuk kritizálni – csak bizonyos trendeket.

 

Z: Mindenek előtt azt kifogásolják, hogy a médiumok gyakran egyöntetű véleményen vannak.

 

W: Minket az extrém személyesedett híradás érdekel, valamint a növekvő izgalomkultúra és a nagy nézetazonosság. Ezen trendek magyarázata a növekvő morális rigorizmus és a „direktmédiumok”, a közösségi oldalak hatása, lásd twitter. Ez bizonyítható a menekültválság, a járvány és az Ukrajna-háború területén is.

 

Z: Ám Önök ismertségüket is a tömegmédiumokban való föllépéseiknek köszönhetik. Azokat bírálják, akik naggyá tették Önöket?

 

W: Ismerjük a mechanizmusokat, részben profitálunk belőlük, de ez nem jelenti, hogy ezek mind föltétlen jók.

 

Z: Az Ukrajna-háborúban álláspontjuk nem épp a mainstream-mel egyezett. Ön Welzer úr, aláírta a fegyverszállítás elleni levelet. Ön, Precht úr, talkshow-okban többször helytelenítette a fegyverszállításokat. Könyvüket a csalódás inspirálta, mivel a médiumok keményen reagáltak Önökre?

 

W: Csalódásnak nem nevezném. De meglepett a dekontextualizálás mértéke.

 

Z: Ez mit jelent?

 

P: Ez könyvünk témája. A trend, valaki fölött pálcát törni, de nem igazolni, mennyire foglalkoztunk egy személlyel vagy, hogy egy dologhoz mennyire értünk. Mondatokat ragadnak ki a kontextusból és fölháborodás, izgalom, hév tárgyává teszik. Nem kérdezik: mi lehet a tisztességes motívum, amiért valaki valamit mond. Mi a további összefüggés, mi a gondolati háttere egy megnyilvánulásnak?

 

Z: Egyáltalán mérhető a vélt médium-egyhangúság?

 

W: Kommunikációkutatók ezt teszik folyamatosan. A menekült- és a kovidkrízis idején figyelték a vezető médiumokat és megállapították, hogy hosszú időn át nagyon hasonlóan vélekedtek. Az Ukrajna-háborúra nincsenek tanulmányok, de nyilvánvaló, hogy a fő álláspont a nehéz fegyverek szállítása. A kancellárt és a kormányt erősebb aktivitásra ösztökélik, holott a németek véleménye igen megosztott.

 

P: Az oka az, amit mi kurzor-újságírásnak nevezünk: mindig a helyes oldalon lenni, amely a kollégák és a közösségi hálóművek jó pontjait hozzák. Mindig a helyes morális pozíciót fölvenni, igen hajlékony alapelvekkel. Ismerjük kollégáinkat, gondolkodásukat, áhítjuk dicséretüket és eszerint járunk el. Úgy érezzük, ők saját közönségünk. Elfelejtjük, hogy kint a publikum igencsak sokrétűbb.

 

Z: Talán a médiumok eleinte hasonlóan tudósítanak, de később differenciálódnak. Így volt a menekültválságkor, a kovid idején, de mára extrém eltérő híradás olvasható az Ukrajna-háborúról is.

 

W: Ezzel még egyet is értenék. Ezekre a történetekre először nincs forgatókönyv. Kézenfekvő, hogy kezdetben egyesek a többiek után mennek. Ám épp a menekülteknél igen sokáig tartott, míg megtörtént a differenciálódás. Az Ukrajna-háborúnál ez máig nem következett be igazán.

 

Z: Úgy véli? Az első nyílt levél a fegyverszállítások ellen nagy vitát keltett, egy másodikat, amit Önök is aláírtak, a ZEIT is lehozott. Állandó tiltakozókat lehet olvasni, közöttük Wolfgang Merkel, Juli Zeh, Gregor Gysi, Michael Kretschmer, Svenja Flaßpöhler.

 

P: Ahogy ezt fölsorolja, soknak tűnik. Ám mi fél évről beszélünk. Ne csak a vendégszerzőket nézzék, fontosabb, hogyan írnak a házon belüli szerkesztők, a külföld-tudósítók, a rovatvezetők. Hányan hoztak be már közülük más perspektívát? A legfrappánsabb példa a talk-show-k résztvevői. Többségük a fegyverszállítások mellett van. Egyetlen olyanról tudok, ahol egyensúly volt. Ha egy fegyverszállítás-ellenzőt meghívnak, ott van vele szemben 3-4.

 

Z: Bocsánat, de ezt lehet így számolni? Ha Lars Klingbeil vagy Kevin Kühnert a meghívott, ők a mérlegelés mellett állnak és nem radikális igenlők.

 

P: Pedig alapvetően azok. Csak a részleteket vitatják: milyen és mennyi fegyvert szabad szállítani, gyöngül-e ezáltal a Bundeswehr, stb.

 

Z: És ha a külpolitikát jól ismerő újságírók okkal hasonló véleményre jutnak? Eddig nem ismert olyan konstruktív terv, amivel rá lehetne bírni Oroszországot a háború befejezésére.

 

P: Ezt kérdezte Markus Lanz is. Ám azt nem kérdezik, ki hiszi komolyan, hogy Ukrajna ezt a háborút megnyerheti? Az oroszok még szörnyűbb fegyvereket is bevethetnek. Senki sem lát világos megoldást.

 

W: Csak az eltérőektől követelik meg az indoklást, a médium mainstream-képviselőitől nem – ez végzetes. Az eltérőket mellőzik. Miért? Mert a publicisztikai többség egy olyan esemény kezdetén, mint ez a háború, amelyre nincs forgatókönyv, valamiben megegyezett és akik mást mondanak, azok csak zavarnak.

 

P: Olyan időkben élünk, amikor a morált föl- és elhasználják. Ez a világ nézetetikailag elszabadult. Mindenki mindenhez azonnal egy erkölcsi hozzáállást kreál és úgy véli, ezt ki kell kürtölnie, pl. a twitteren. Pedig a nagy válságok idején fontos a kételkedés. Csak ez teljesen elképzelhetetlen, botrányosnak tartják és kizárják. A megvetés hevessége sokakat hallgatásra késztet. Már csak az a fontos, mi a többségi anstand. A politikusok munkája ilyen légkörben szinte ellehetetlenül.

 

Z: Önök általában kifogásolják, hogy a híradások túl gyakran csak a politikusokról szólnak.

 

W: A menekültválság szövegeiben az aktorok 2/3-a csúcspolitikus volt. Futottak még rendőrök, civilek és maguk a menekültek. Ez durva. A politikai újságírás nem szólhat csak a politikáról.

 

P: Én ezt yellow-press-nézetnek nevezem. Újságírók belső tanácskozásokról twitternek, célzott dolgokat játszanak át nekik, így ők a politika eszközeivé válnak. Egy extrém személyesítés kiszolgálóivá válnak. Ez a politikuspolitika-zsurnalizmus. Rossz irány.

 

ZEIT, 22. 9. 2022

Sind Journalisten Manipulateure?

ELVÁLNI, HOGY EGYÜTT MARADNI – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

 

Az egymást szeretők minél többet vannak együtt, annál teljesebb a kapcsolat? Vagy a túl sok közelség bomlasztó is lehet? A külön tér szakasza, az egyedüllét erősítheti a viszonyt.

 

Sten Nadolny „Netzkarte” regényében ez áll: „A napi egyedüllét-adag – csak néhány órás – meghosszabbíthatja szeretethetőségemet.”

 

A járvány idején, amikor minden sport, kirándulás elmaradt, a párok otthon ültek, Schlabberlook-hacukában és egymás idegeire mentek. De pandémia sem kell, 10-20 év házasság is fölőrölheti a kapcsolatot. Az ego visszajelez. Judith Gastner, digitális Coaching-Plattform PaarBalance: „Ebben a fázisban fontos a saját igényeinkre és érdekeinkre koncentrálni.” Ekkor már egy visszavonulási hely is segít, egy saját munkaszoba.

 

A fiatal párokkal ellentétben, akik egymásnak eleve több teret engednek meg, a hosszú kapcsolatokban levők saját igényeiket gyakran csak akkor fedezik föl újra, ha magukat újra besorolják. Ha a gyerekek kirepülnek, eszükbe jut régi álmuk: saját szoba, könyvtárral és ággyal. Nyugdíj előtt régi útiterveik villannak föl: egy trip Csílébe, egy Landrover-rel. (?? Feleségemnek egy földkörüli utazást kínáltam, de ő máshová akart menni. RS). De mi van, ha a partner Dél-Amerika helyett Portugáliába akar menni, hullámlovagolni?

 

Ha a közösségi oldalak belénk akarják a közös utazást oltani, ez nem kötelező. Lehet egyedül is, harag nélkül, elutazni. Gastner: „Gyakran abból indulunk ki, hogy a parnerünk feladata bennünket boldogítani.” Ám szabad, sőt, kellene partner nélkül is élvezetes dolgokat csinálnunk. A kompromisszum-kötelességnek is vannak határai, pl. egy hosszabb külföldi szolgálati tartózkodás esetén. Az erről való lemondás a másikat szorongatott helyzetbe hozná. „Fontos, hogy őszintén föltegyem magamnak a kérdést, ha lemondok valamiről, később őt hibáztatom, hogy nem élhettem saját életemet.”

 

Az angol párkapcsolati tanácsadó, Lucy Cavendish, olyan párokról számol be, akik egy időre megváltoztatják életüket, hogy új tapasztalatokat szerezzenek. Ez egy egyetemista „gap year” - csak érettebb korban. „A saját út olyasvalami, amin csak fiatalok járnak.” Az idősebbek még úgy szocializálódtak, hogy egy kapcsolatban mindig kompromisszumok érvényesek és muszáj közös nevezőre jutni. Gastner: „Az emberek kötéslények, legtöbbje vágyódik a közelségre.” A kizárólagosság veszélybe kerül, ha az egyikük nagyon messzire kerül el.

 

Már az első lépés is nehezünkre esik. Sokan már ott megakadnak, hogy nem vallják be horkoló társuknak, hogy külön ágyat szeretnének. Ha mindketten tudják, egyedül jobban aludnának, lojalitásukat szenvedésképességükön mérik.

 

Sokak számára házasságuk titka a külön hálószoba. Aki ezt a keresőbe beírja, gyorsan jön a válasz: „Ez a vég kezdete.” Még mindig azzal mérik egy kapcsolat minőségét, mennyi időt töltenek egymással. Nem titok, hogy két ember egy tető alatt két különböző világban élhet. Lehet egymás mellett elélni, de lehet quality-time-ot is eltölteni egymással. „A szeretet a szabadság gyermeke. Akarjuk, hogy a másik velünk együtt legyen, mert ezt ő gazdagságként éli meg és nem azért, mert erre kényszerítik vagy mert ez illő.”

 

Sok lehetőség van egymástól szünetet kivenni. Lehet külön ágy vagy külön utazás. Eközben az is kiderülhet, ha együtt akarunk maradni, jobb, ha külön élünk. Ez a „Living Apart Together“, LAT, amelyben egy pár tudatosan külön él. Lehet különböző városnegyedben vagy egy házban, szomszédként. A LAT-modellnél mindenki önmaga szervezi meg hétköznapjait és előre eltervezik közös vállalkozásaikat – mint kapcsolatuk kezdetén.

 

Ha mindkettejük autonómiaigénye hasonló, ez egy jó opció lehet. A digitalizálás megkönnyítheti a kapcsolatot és a részvételt egymás életében. A nők pénzügyi függetlensége is új dinamikát hozott. A modellt, mely szerint Simone de Beauvoir és Jean Paul Sartre 68-ban éltek, ma főleg az idősebbek választják. A német LAT-párok száma 1992 és 2006 között 70%-ban nőtt.

 

Gastner:”Mindehhez először is bizalom kell, de válasz arra is, hiányzik valami nekem ebben a kapcsolatban vagy inkább a saját életemből?” Nem egy erotikus kaland esélyéről vagy egy egotripről van szó, hanem a partner támogatásáról abban, hogy az legyen, aki szeretne lenni. Ez a „Michelangelo-hatás”: minden márványtömbben benne rejtezik egy gyönyörű szobor, csak ki kell szabadítani.

 

De ez hogy lehetséges, ha pl. messze laknak egymástól? Konkrét szabályokat kell fölállítani, ki mennyi kontaktust, mennyi szabad teret igényel. Elképzelhető pl. egy közös vacsora a skype-on. (? És utána szex is? RS). Ezt minden pár maga kell, hogy összerakja. Hogy ez mennyire működik, megmutatja, milyen stabil a kapcsolat. Ha közben, mint egyének, mindketten fejlődnek és egymást megtapasztalják, egy „Aus-zeit” még erősítheti is a viszonyt. A végén mindkettő profitálhat: egy harmonikus kapcsolatban élettervünket valósíthatják meg.

 

Természetesen semmi akadálya, hogy egy nap ismét összebútorozzanak. Ám előtte tisztázni kell, miről nem szeretnének lemondani és milyen kompromisszumok lehetségesek. Ha sikerül mindkettejüknek kitöltött életet élni, melyet a másik kiegészít, de nem akadályoz meg – akkor jön létre egy érett és mély kapcsolat.

 

Süddeusche Zeitung, 24. 9. 2022

Sich trennen, um ein Paar zu bleiben

 

Tartós párkapcsolatban durvábban tréfálkoznak a férfiak, és ezt viccesebbnek is találják

A humorral kapcsolatos jelenségek tudományos kutatása az elmúlt néhány évtizedben fellendült. Most egy lengyel kutatócsoport tárt fel újabb összefüggéseket, kifejezetten a hosszú távú párkapcsolatokat vizsgálva. Eredményeiket a Personality and Individual Differences című pszichológiai szaklapban publikálták, a teljes tanulmány itt elolvasható.

A katowicei Sziléziai Egyetem, a Padovai Egyetem valamint a varsói Stefan Wyszyński Egyetem kutatói kérdőíves módszerrel vizsgálták meg a témakört, a kutatásban 149 heteroszexuális lengyel pár vett részt. Mindannyian legalább fél éve együtt voltak, és legalább három hónapja együtt is éltek a felmérés idején. A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy milyen gyakran viccelődnek ők és a partnereik, milyen gyakran nevetnek egymás poénjain és az elhangzott tréfák minőségéről is be kellett számolniuk.

Arról is megkérdezték az alanyokat, hogy milyen jellegű vicceket mondanak, ehhez a kutatók a tudományos publikációkban gyakran használt négy fő humorstílust különböztették meg: affiliációs humor (ez a legártatlanabb, leginkább együtt nevetős), énvédő vagy önérvényesítő humor (viccelődés a negatív történéseken), agresszív humor (mások kárára röhögés) és önsanyargató vagy énleértékelő humor (saját magunkon röhögés). Végül, a párok tagjainak az úgynevezett Diádikus Alkalmazkodás Skála (DAS) nevű módszerre épülő kérdőívet is ki kellett tölteniük, ami a pszichológiában bevett mutató egy párkapcsolat minőségének mérésére.

A tanulmány főbb megállapításai közül vélhetően akadnak olyanok, amik régóta párkapcsolatban élőket nem lepnek meg, mindenesetre most a kutatásban is kimutatták az alábbiakat.

Hosszú párkapcsolatban a férfiak átlagosan többet viccelődnek, mint a nők.

A férfiak magasabbra értékelik saját vicceik minőségét, mint a nők.

A férfiak a saját vicceiket jobbnak tartják, mint a partnereikét.

A férfiak ritkábban érzékelik, hogy a partnerük viccel, mint ahogy a nők maguk viccelődnek.

A nők elsősorban az affiliációs humort részesítik előnyben, második helyen van az énvédő humor, harmadik helyen az önsértő humor, sor végén pedig az agresszív humor. A férfiaknál az utolsó két hely felcserélődik: az agresszív humor felé jobban vonzódnak, mint az önsértő humor felé.

A férfiak sokkal inkább előnyben részesítik az agresszív és az énvédő humort, mint a nők.

A viccelődés gyakorisága nem mutat összefüggést a párkapcsolat minőségével.

A humor jellege már igen: az affiliációs és az énvédő humor nagyobb DAS-pontszámmal, az agresszív humor kisebbel járt együtt.

Jobb a párkapcsolat minősége azok között, akik többet nevetnek a partnerük viccein.

Ugyanakkor a férfiak jobban érezhetik magukat olyan nőkkel, akik alulértékelik saját vicceiket, de felülértékelik a férfiak vicceit.

A tanulmány szerzői közlik, hogy kutatásuknak vannak jelentős limitációi. Mindenekelőtt a felmérési módszer, ami önbevalláson alapul, így elvben könnyen félrevezethető, bár a válaszokban nem láttak trollkodásra utaló anomáliát. A választott módszerhez képest a 149 pár sem nagy minta. Azt is megjegyzik, hogy korábbi kutatások arra jutottak, hogy a humort az emberek elsősorban a partnerek vonzására használják, az ismerkedési szakaszban, de a humor hosszú távú kapcsolatokban betöltött funkciójáról még keveset tudunk. Ennek háttere, motivációinak feltárása esetleg evolúciós szerepe még több további kutatást igényel.

 

TELEX, 2022. szeptember 24.

CYBERBŰNÖZÉS – 70-et akartam, 2020 €-m bánta, Kerstin Bund – ZEIT/RózsaS

 

Az eBay-on már többször adtam-vettem, bíztam benne. A babakocsiért 70 €-t szerettem volna kapni. Rögtön érkezett is egy WhatsApp-válasz, pedig eddig csak a platformon jelentkeztek. Most véletlenül a handy-számom is fölraktam. A pályázó barátságos fiatal párnak adta ki magát, behúzott egy chat-be, részleteket kérdezett a gyerekkocsiról. Az árat azonnal elfogadta, bár jeleztem, ez csak kiinduló.

 

Később tudtam meg, milyen emberi gyöngeségeket használnak ki a cybercsalók: kapzsiságot, lustaságot, tudatlanságot. Kapzsi talán nem voltam, de hogy valaki ezért a nagy helyet elfoglaló eszközt rögtön átveszi, óvatlanná tett. A „vevő” közölte, nemrég költözött München-ből Bamberg-be, nem tudnánk-e a vásárt az eBay-en lefolytatni? Küldött egy screenshot-ot egy eBay-hirdetésről, amit én valósnak véltem. Ebben korrekt németséggel le volt írva: a vevő leadja a megrendelést és előre fizet. Az eBay képez egy linket, ahová az eladó beadja a kártyaadatait, hogy megkapja a pénzt. Amint a pénz megjött, az „eBay-Lieferservice” értesíti az eladót, hogy megerősítse a szállítási adatokat és küldhesse az árut a vásárlónak.

 

Józan pillanatomban ki akartam keresni, hogy ez a biztos Lieferservice létezik-e – ám nem kutattam kitartóan (restség). A csalóm küldött egy linket (fake!), ahol láthattam, hogy a 70 € átutalása már útban van.

 

Hogy megkapjam az összeget, be kell adnom kreditkártyám adatait. És itt nyílik meg a cyberbűnözők 3. kapuja: a tudatlanság. Persze tudom, hogy egy jóváíráskor ezen adatok megadása teljesen értelmetlen, de a deal-t gyorsan le akartam zárni. Hibajelentés jött – talán ez volt az utolsó intő jel, ám én mellőztem. Ehelyett követtem a csalóm utasításait. Teljesen megbíztam benne. Ismét rohantam valahová, munkahelyemre, óvodába. Ezt az ügyvédem „Augenblickversagen”-nek, pillanatnyi csődötmondásnak nevezte. Ez autóbaleseteknél is előfordul, de nem mentség. Engem kissé föloldoz: ez természetes emberi kihagyás, nem az, hogy nagyon ostoba lennék.

 

Sietségemben még az online-banking hozzáférésem is megadtam. A csaló ezután azt írta, a bankom meg kell, hogy erősítse, hogy a kártya az enyém. A bankom küldött egy 6 számjegyű TAN-számot, SMS-ben, amit én továbbítottam a „vevőmnek”. Ezzel aztán teljesen kitártam a kaput előtte, számítógépével rákapcsolódhatott a bankszámlámra és a debitkártyámmal azt tehette, amit csak akart. Két óra múlva jött két értesítés a mobilomra: kétszer 1010 € utalás történt tőlem egy dzing.com-ra, amely mögött egy többször elítélt brit E-pénzintézet bújt meg. Még volt két lenyúlási kísérlet, de ezeket a bankom megakadályozta.

 

Pánikomban gyorsan rákérdeztem a „vevőmnél”, hol maradt a pénzem, én csak föltűnő kifizetéseket látok. A WatsApp profilja abban a pillanatban megváltozott. A kedves vándorló párocska helyett jött egy hiányos öltözetű hölgy képe, amint a fenekét a kamerába tolja. A „vevőm” nem csak meglopott, de gúnyt is űzött belőlem.

 

Nem ő rá haragudtam, hanem magamra. A föld alá süllyedtem volna szégyenemben. Most lettem 40, régebben élek az internettel, mint anélkül. Hogy ülhettem föl egy ilyen svindlernek?

 

20201-ben Németországban 146 363 cyberbűntettet regisztráltak, 12%-kal többet, mint 2020-ban. A kár: 223,5 mrd €. Ez tízszer több, mint amennyit a zsebtolvajok zsebre tesznek. A nem jelentett esetek számát a Bundeskriminalamt óriásira becsüli. Én sem fordultam direkt a rendőrséghez, senkinek sem szóltam róla, gondoltam, így hamarabb elfelejtem. A bankomnál hiába tiltakoztam, azt mondták, én engedélyeztem az átutalásokat.

 

Aztán mégis elmentem a rendőrségre. A fiatal tisztviselő fölvette a följelentésemet, de mosoly nélkül közölte, a tettes elfogására kicsi a remény. Ha ez sikerülne is, a pénzem akkor sem láthatom viszont, mert az ritkán marad a csaló számláján. Az enyém Londonba ment. Rendszerint álnéven nyitnak számlát, vagy valaki számláját, tudta nélkül, pénzmosásra használják. A pénzt rögtön bitcoinba vagy valamilyen kriptovalutába váltják át, végül tekervényes kerülő úton jut a csalók zsebébe.

 

Pierre Du Bois, eBay: A phishing egyike a leggyakoribb fizetőkártya-adatcsalásoknak a platformon. Csak Berlinben hetente 100 feljelentés történik. A München-i Kriminalfachdezernat-on Cem Karakaya feladata az ilyen bűnözés megelőzése. Évente 300 előadást tart, sokat iskolákban. Ő vezette vissza a lopások lehetőségét három emberi gyarlóságra: lustaság, kapzsiság, tudatlanság. A rendőrség semmit sem tehet ellenük? „Míg a csalók Porsche-kon száguldoznak, a rendőrök pedig háromkerekű biciklin próbálják őket utolérni, kevés a remény.”

 

A cyberbűnözés egyre profibb lesz. Globálisan ügyködő irodák működnek, ahová reggelente úgy megy be 100 ember, mint más, törvényes irodába. Copy-and-paste-technikával, munkamegosztással próbálnak ezreket becsapni az interneten. Gyakran programozott bot-ok veszik át a kommunikációt. Az is lehetséges, hogy a csalásokat nem is ember, hanem gép végzi. A cyberbűnözés nem ismer határokat. Lehet az áldozat Németországban, a tettes Oroszországban, a szerver Kínában.

 

A nyomozás illetékességének tisztázása gyakran hónapokig tart. Míg külföld jelentkezik, ha egyáltalán, a tettesek már túl vannak árkon-bokron. Így nem csoda, hogy az esetfelderítés itt 30% alatt van.

 

Fölhívtam Corinna Ruppel-t, aki az online-banking-csalások ügyvédje. Először a törvényt idézte: a BGB 625 cikkelye kimondja, hogy a fizetési eszköz-visszaéléseknél a fizető (vagyis én) nem felel. Tehát a banknak kell a kárt megtéríteni. „Kivéve, ha az ügyfél durván gondatlanul járt el”. Ilyen, ha a hitelkártyámat együtt tartom a PIN-kódommal a pénztárcámban. Az esetem ehhez hasonlít, gondoltam. Ám Frau Ruppel: „Az adatait hamis feltételeknél adta meg és a fizetéseket nem hagyta jóvá.” Döntő: Föl kellett ismernie, hogy itt csalás fenyeget? Ezt csak bíróság döntheti el. De ettől eltanácsol, a tét túl kicsi a várható perköltségekhez mérten.

 

Utolsó kísérletként írtam a bankomnak. Egy hét után jött a válasz: „Tudnia kellett volna...”, Gyanút foghatott volna...” Miután kezdtem ismét nyomorultul érezni magam, a végén: „Minden jogkötelezettség elismerése nélkül, méltányosságból kárát megtérítjük.”

 

Megúsztam. A babakocsit pedig elajándékoztam.

 

ZEIT, 29. 9. 2022

Netz-Betrug

EZ MÉG BALOLDALI? S. Berg, O. Nachtwey – ZEIT/RózsaS

 

Sibylle Berg író, könyvei az »RCE«, a »GRM«. Oliver Nachtwey szociológus a bázeli egyetemen, friss könyve a »Gekränkte Freiheit« (Megsértett szabadság).

 

ZEIT: A drágulás miatt sokan képtelenek villany- és fűtésszámlájukat kifizetni. Forró ősz lesz?

 

Oliver Nachtwey: Bizonyára lesznek tüntetések. A kormány többet is tehetne, de legalább nem mutat olyan osztálypolitikai cinizmust, mint a brit vezetés.

 

Sibylle Berg: Nem tudom, mi lehet a „forró ősz”. Németország összeomolna, ha nem adnának minden valós vagy vélt jelenségnek egy blikkfangos elnevezést?

 

Z: Sokan jelezték, hogy tiltakozásokra kell számítani. Csakhogy ezeket a jobbosok és a konteósok megpuccsolhatják.

 

B: Engem inkább a nyugati társadalmak szolidaritás-hiánya aggaszt. Munkavállalók és munkáltatók egysége elképzelhetetlen. Egyes médiumok úgy gúnyolják a középréteget, mintha annak célja az olcsóbb jógatanfolyam vagy a 3. autó lenne.

 

Z: Ön az RCE-jében balos forradalmárok egy széles ellenfrontot hoznak létre, sikeresen. Balosok lepaktálnak a jobb oldallal – ez válasz nélkül maradjon?

 

B: Amíg a tüntetéseket azok engedélyezik, akik ellen irányulnak a tüntetések, ezek a tiltakozások csak „twitter-shitstorm”. Létezik feltétel nélküli elhatárolódás embert megvető fasizmustól, erőszakra bújtatásról. Ám léteznek nagy tömegek is, akik más véleményen vannak, mást választanak, esznek és gondolnak, mint magunk. Miért ne tüntessenek együtt azokkal, akik megmaradnak a demokratikus diskurzus határain belül? Honnét tudható, ki mit gondol, melyik párthoz tartozik?

 

Z: Nachtwey úr, Ön a konteókat és a „Querdenker”-eket kutatja. Lehetséges, hogy amit Berg asszony leír: a baloldal befogja az elégedetlen tömegeket, balos célokra?

 

N: A Querdenker-mozgalom úgy nyerhetett teret, hogy a balos uralomkritika legyöngült és alig látható. Ebbe a résbe ugrottak be a „keresztbe gondolkodók”, a „verrückt” uralomkritikájukkal, ahol a „ver-rückt” (el-tolt) kificamodásként érthető. Azért mert ferde, nem föltétlen patologikus.

 

Z: Ezt a balosok hogyan egyenesíthetnék ki?

 

B: Régen volt valami, amit diskurzusnak hívtak. Mára az emberek táborokba húzódtak vissza, egyre kisebb csoportokban egymással harcolnak. Prímán el vannak térítve a valódi problémáról: ha az emberiség túl akar élni, meg kell válnia ettől a gazdasági rendszertől. A feladat lenne: az embereket ismét összehozni, hogy erejükre döbbenjenek. Ha pl. holnap minden egészségügyis globálisan sztrákjba lépne, érdekes lenne.

 

N: Néhány pontban ellent mondanék. Beszéltem az oltásellenesekkel. Ijesztő, hogy a gyökerük progresszív hagyomány, mégis az AfD-t is szívesen látják. „Ez oké. Mi mind demokraták vagyunk.” Én továbbra is antifasiszta vagyok és az AfD iránti közönyt nagy problémának tartom. Autoriter pozíció felé sodródnak. A kritizálókat kezdettől fogva lehurrogták, „Querdulli”-nak, erkölcsileg alantasnak mondták őket. Átengedhetők más politikai formációknak.

 

Z: Hol kezdődött a történet?

 

N: Az Occupy érdekes mozgalom volt, bírálta a pénzpiacokat, velük Žižek-től Graeber-ig sokan rokonszenveztek. Ám a frankfurti radikális balosok ezt mondták: „Ezeknek a kapitalizmuskritikája rövid, ők valójában strukturális antiszemiták.” Ezután az Occupy-ba tényleg antiszemiták szivárogtak be és hozták a felépítményt. A demonizálással a jobbra sodródásnak tették ki az embereket. Amikor az Occupy-Camp-ot eltakarították, sok radikális balos ujjongott!

 

Z: Ön az ún. hétfői-intő-őrséget (Montagsmahnwache) is említi, mely a 2014-es ukrajnai válságkor jött létre.

 

N: Ez még problémásabb volt, mint az Occupy. Ott már konteósok is megjelentek. Ezek elmagyarázták, hogy a frankfurti vásártornyon mért van egy dollárbankjegy képe és hogyan kapcsolódik ez Cionhoz. Csupa gyerek volt ott. A végén egy balos sem ment oda. A kid-ek hazamentek és Ken Jebsen-t bámulták a YouTube-on. A rendetlenség úgy keletkezett, hogy a balos kritika egyre inkább egy tisztasági parancsolatnak vetette magát alá.

 

Z: Most is sok balos attól tart, Putyin-pártiak is csatlakoznak a tüntetésekhez.

 

B: Jöhet egy laposföldhívő is. Vagy istenhívő. Itt csak az elhatárolódás segít. Minden tüntető vigyen egy táblát a nyakában, kiket zárna ki? Ha fasiszták jelennek meg, le kell az egészet fújni és legközelebb más mumble- vagy threena-csatornán szervezkedni.

 

Z: Nem kéne kifejezetten a balosoknak minden konteóst távol tartani?

 

B: Az utóbbi 3 évben kb. 38 konteós könyv jelent meg. Ha az emberek fantazmagóriákat terjesztenek, az a rossz kommunikáció és a felületes felvilágosítás következménye. Az unalom is hozhatja az őrültségeket. Minden kétkedést és meg-nem-értést az „összeesküvés” alatt elkönyvelni megspórolja a felvilágosítást és a jó kommunikációt.

 

Z: Sokat beszélünk arról, hogy a baloldal elválasztandó a jobbtól. De ma nehéz megmondani, mi a balos és mi a jobbos.

 

B: Valóban, a különbség elmosódott. Talán amióta az SPD kitalálta a szocsegély Hartz IV-et. Ideje új társadalmi-gazdasági rendszerre gondolni, a régiből a jót átültetni.

 

Z: N. úr, Berg asszony még baloldali?

 

N: Jobban, mint én. Akkor is, ha azt mondja, nem érdekli, mit reprezentál a Linke. De melyik balosról beszélünk? Akik most sztrájkoltak az NRW-kórházakban? Nincs balosabb, mint a kollektív emancipációért harcolni. Egyszerre politikailag aktívak lettek az ápolók.

 

Z: Sahra Wagenknecht még baloldali?

 

N: Ő egy fajta német peronizmust akar, szociális piacgazdaságot, de nem sok menekülttel, kispolgári szocialista társadalmat. Semmi rasszizmus, de ne legyenek túl sokan. Ezzel a stratégiával az AfD malmára hajtja a vizet. Ő már rég egy politikus vállalkozó, aki a ressentiment-tel üzletel. Szóban elítéli az orosz támadást, de gazdasági háborúról beszél, a szankciók káráról és arról, hogy Putyinnak kezet kellene nyújtani.

 

Z: Miről kellene W.-nek beszélni?

 

N: A háborúk fölgyorsítják a szociálpolitikai innovációkat. Még az FDP-t is lökdösi a valóság: gázár-sapka szükségeltetik. Belátják, hogy az államosítás nem ördögtől való. W. ezt nem képviseli. A demokratikus szocializmus valamilyen formáját kell előterjeszteni, az energiakonszerneket államosítani, kivetni a gazdagok adóját, mint a háborús időkben, a Bundesbahn-nak nyújtani kell egy 100 mrd-os csomagot. Meg kell védeni a gazdaság telephelyeit? Ez egy reakciós álláspont.

 

Z: A francia baloldal már egy lépéssel előbbre jutott. B. regényében a sárgamellényesek a forradalmárok példaképei.

 

B: Be kell vallanom, ismereteim erről csak a Le Monde-ból és a filozófusoktól származik. Úgy tűnik, a sárgamellényesek valami régi formát keltettek életre: az osztályharcot. A tüntetések mögött alapos politikai képzés folyt, rendszerelemzés. Mindnyájukat egyesítette a dolgozók növekvő lenézése. A pandémia alatt nem becsülték a güriző ápolókat, mára el is felejtették őket. A jól kereső holland orvosok fizetésük egy részét átengedik a nővéreknek, hogy ne fázzanak. Hurrá, micsoda jele a reménynek és a szolidaritásnak! Ám valójában ez a kormány teljes csődje. A sárgamellényesek megmutatták: az összetartás lehetséges.

 

N: Nem voltak mindig progresszívak. Nagy különbség: Didier Eribon és Édouard Louis. Teljes mellszélességgel bevetették magukat a harcba. Kimondták: ez itt egy osztálykonfliktus. Emberek, ne csússzatok át a ressentiment-be! Más balosokkal megakadályozták, hogy a mozgalom átsodródjon Le Pen-hez.

 

Z: „Nincs jobboldali szolidaritás” - állították egy tüntetésen. Ez lesz a bal oldal jelszava ezen az őszön?

 

N: Nem is rossz. A baloldaliság a szolidaritás regisztere. A jobb oldal a kizárás regisztere, így stabilizálja a félelmet és a tehetetlenséget. És ha bizonyos tradíciók már nem illenek a balosokhoz, mert a szolidaritás-regisztert főleg nemzeti síkon definiálják, akkor a baloldalt talán újból fel kéne találni. A bal és a jobb megkülönböztetése nem obszolét és soha nem is lesz az. Olyan szolidaritás, amely kizár, nem létezik. A nemzeti szocializmus kényszerpályája a jobb oldalra visz.

 

ZEIT, 6. 10. 2022

Ist das noch links?

POLITIKAI RETORIKA VÁLSÁG IDEJÉN – O. Kramer - FAZ/RózsaS

 

Vissza a piactérre – egy próbát megér!

Olaf Kramer a retorika professzora Tübingen-ben.

 

A járvány alatt retorikai vákuum nyílt meg. Ezt a populisták kihasználták. Az AfD érzelmi bombákkal és farkast kiáltással fölhívta magára a figyelmet. Kramer: A provokációkat bátran és slágfertig vissza kell verni, nem átugrálva minden bakocskát, amit a populisták fölállítanak. Itt retorikai szuverenitás és spontaneitás szükségeltetik – előre megírt szónoklatok fölolvasása helyett.

 

Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke a mai Landtagswahl után nem nácizta le a szintén nyertes AfD-t. Ehelyett az ország nagy problémáiról beszélt és retorikailag ügyesen kérdezte: Hiszi valaki, hogy ezekre az AfD megoldásokat kínál?

 

A legjobb beszéd az, amely a helyzetből indul ki. Az előre megírt, fölolvasott, idegen forrásokra támaszkodó szónoklat nem ér célba. Macron „townhall-meeting“-je jó módszer a csalódott választókhoz ismét kendőzetlenül közeledni. Az SPD jól teszi, ha a chat-szoba mellett a piacteret is fölhasználja. A jó szónok Weil ismeri a timing-ot is. Tudja, meddig húzhatja témáját, miután egy „röviden”-nel, poénnal lezárja. Programját személyes hozzáállásával erősíti: „Ez nekem fölöttébb fontos”, „Ezt keményen elhatároztam.”

 

Weil megválaszolja a tanárok fizetésére irányuló nehéz kérdéseket, reagál az oltástagadókra, kicsit szidja a brüsszeli bürokratákat és néha még személyes is tud lenni. „Van idejük egy kis sztorira?” És elmeséli egy leszakadt híd javításának 10 éves történetét. „Nálunk a projekteket egymás után realizáljuk, a hollandok párhuzamosan intézik.” W. egyszer bölcs honatya, másszor egyszerű polgár. A sebezhetőség szót a járvány előtt nem ismerte, ami kétszeres jogászdiplomásként alig valószínű. A lényeg: ezzel népközelsége erősödik és hosszabb a taps.

 

Jól beszél. Először egy fenyegető összképet fest föl, ezzel a hallgatóság vágyakozását korbácsolja föl tapasztalt politikai és közigazgatási lépések iránt. Lelkiismeretesnek és szókimondónak mutatkozik. „Nem köntörfalazok. A kampányban is kimondom az igazságot.” Ezt kiemeli, mert tudja, hogy a választók hajlamosak az ellenkezőjét hinni.

 

Fő szabály: az empátia adottság. A címzett bőrébe kell bújni. Egyáltalán elér hozzá az érv? A gondolat érthető számára? Vagy inkább elijeszti? A politikai kommunikáció leginkább az empátiavizsgán bukik meg. Aki nem fogja föl, mit jelent a dráguló energia- és élelemárakkal nap mint nap megküzdeni, elvéti a hangot. A „tehermentesítő csomag” példa a rossz politikai kommunikációra. Hány ilyen volt már?

 

Scholz kancellár a hideg retorika képviselője. Dehát ez nem végzetes a válság idején? Nem kellene érzelmi töltést adnia beszédeinek? Neki nem, mondja Kramer. Nem lenne hihető, ha egy ilyen hideg, racionális szónok hirtelen sok pátosszal beszél. A hallgatók finom füle kihallja, mi a valódi és mi nem. Példa erre Scholz szerencsétlen „You’ll never walk alone“ idézete. (Oscar Hammerstein szövege a „Carousel“ musical-ból). Arra szolgált volna, hogy a kormány nem hagyja magára a lakosságot. Csakhogy a szöveg nem a közösségi segítségről szól, hanem az egyén erejéről. Persze, azt is mondhatnánk, ez az erő a stadionhimnuszok közös énekléséből ered.

 

A genderről pedig, amikor egység és szolidaritás szükségeltetik, szó sem lehet. Sokakat elijeszt a gendernyelv. Egy politikus természetesen kríziskor is ki kell, hogy vegye a részét a változtatásokban, de nem szabad provokálnia, a polarizálást erősítenie.

 

K. a mai időket retorikailag visszaesőnek látja. Régen a politikusbeszédek bátrabbak voltak. Gondoljunk csak a Wehner-Strauß-összecsapásokra. Ma nagyon visszafogják magukat, ezzel nem lesz jobb. A politikusok állandó digitális megfigyelés alatt állnak, ezért görcsösen óvakodnak minden botránytól. Ma a politikai kommunikáció egyre inkább info-forgácsokból, rövid videókból áll. Gyakran egy hallgatóságnak címzett szónoklat jó és helyes lehet, de kiragadva a kontextusból más helyre kerül és máris kész a botrány. A politikusok kalkulálnak és ezzel elveszítik hitelességüket. Nem a helyzetből kiindulva reagálnak.

 

Hameln-t megjárni és emberfogót látni

(A hamelni patkányfogóról kiderítették, hogy a 130 elveszejtett gyerek valójában 130 áttelepített volt.) Stephan Weil ül a hamelni lópiacon egy hokedlin és győzködi a választókat. Hányszor írták már le ridegnek és száraznak? „Normál sörivó jogász vagyok.” - mondja magáról. „I am the normal one.” A pártközleményekben konvencionálisnak, semmitmondónak tűnik – mint egy pártkatona, egy apparatcsik. Ám itt a hamelni harang alatt teljesen másképp hat: oldott élénkséget sugároz, gesztusaiban északnémet grandezza, előre örül biztos győzelmének. (Alsó-Százország okt. 10-én választott. RS). Jókedvvel válaszolgat a söralátétekre írott kérdésekre. Míg a Hannover-ben dugó dugó hátán, itt zöld hullám – bókol a provinciális léleknek. Majd rögtön a nagy dolgokba csap bele: Putyin, háború, energiaárak. „Németország történelmének legnagyobb próbája előtt áll.” Ami most kell: aktív, erős állam vagyis SPD.

 

Franfurter Allgemeine Zeitung, 8. 10. 2022

Bloß nicht drum herumreden

TÁRGYALNI A GYEREKKEL – Kiskirályok a házban – SPIEGEL/RózsaS

 

A gyerekek mindenekelőtt érzelmi gondoskodást kell, hogy kapjanak. A szülőnek nem kell föltétlen tekintélyelvűnek lenni ahhoz, hogy tekintélyt sugározzon.

 

A Keleti tengeri Dierhagen-i „Schipperhus” panziója kikötötte, nem fogad 12 éven aluli gyerekeket - a sok rongálás miatt. Föl is került az oldalakra, ahol mindennek elmondták: gyerekellenségnek, diszkriminátornak. Frau Biebl, a gazdasszony: „Már nincs semmi szabály, semmi tisztelet.” Telefirkálták a falakat, hússzeleteket tapostak bele a szőnyegekbe, spagettival „díszítették” a bútorokat – míg a szülők okostelefonjaikat nyomogatták. „Kérem tálalja az ételt a padlón, gyerekem épp ott kutyát játszik!”

 

Mi történt a szülőkkel? Egy rakoncátlan gyerek neveletlen gyerek? Tanárok, nevelők, nagyszülők a fejüket fogják. Pedig a szülők vallják, hogy az önbizalom és a magabiztosság mellett az udvariasság és az előzékenység is fontos nevelési cél. Ám ez az egyensúly hogyan érhető el?

 

Két nevelési iskola harcol egymással: a tekintélyelvű és a gondoskodó. Szabályokat érvényesíteni vagy szabályokról tárgyalni? A gyereket, mint alakítandó embertársat kezelni?

 

A svájci Remo Largo és a dán Jesper Juul nyomában a szülők egyre inkább az utóbbi, kötődés-orientált nevelést választják. Beszélnek még „igény-orientált” és „viszony-orientált” nevelésről is. Alapfeltétel: érezzék a gyerekek magukat védettségben és érzelmi biztonságban. Ez azonban egy olyan gazdasági és oktatási rendszerbe ütközik, amely a gyereket a társadalom „funkcionális” és „hasznos” tagjává szeretné tenni. A régi nemzedékek inkább diktálni, semmint tárgyalni szeretnének – ez a felfogás uralkodik inkább.

 

A régi nevelési ideálok inkább diktálnak, semmint alkudoznak. A 2 éves járvány alatt a szülők lakásaikból óvodát, iskolát csináltak. Kimerültek és frusztráltak lettek és most azt is megkapják, hogy gyerekeiket puhánnyá tették, elkényeztették; tiszteletlen, gyönge egománokká, snowflake-ké nevelték őket, akikkel a társadalom nem sokra megy.

 

A szülők térdre esnek a kiskirály gyerek előtt? Vagy a gondoskodó kezdeményezéssel megpróbálnak szembe menni a hagyománnyal, hogy aztán megadják magukat.

 

Fabienne Becker-Stoll, a Staatsinstitut für Frühpädagogik und Medienkompetenz nevű München-i intézetben a korai oktatás minőségével és az interakciós gyerekek kompetenciájával foglalkozik. „Sokan nem is tudják, hogy gyerekeik miért provokálják őket, miért együttműködőek vagy nem, miért nem tartják be a szabályokat. Gyakran szakmabeliek sem értik, mi rejlik a határokat átlépő és problémás gyerekek hátterében. Holott erről már sok tudott.”

 

A gyerekeknek testi és lelki alapigényeik vannak. Első életéveinkben főleg érzelmi és testi kötődésre vágyunk. Később szociális hozzátartozásra, saját kompetenciánk megélésére. Edward Deci és Richard Ryan, US-pszichológusok, már a 80-as években rájöttek, hogy a motiváció önmeghatározása a döntő. „Ha jól fejlődnek,, , ha az óvodában, iskolában együttműködnek, jól érzik magukat.” Becker-Stoll: „Ez attól függ, mennyire figyeltek és reagáltak alapszükségleteikre”. A biztonság közérzete az a bázis kell, hogy legyen, ahonnét a gyerek elindul fölfedezni, megismerni, kipróbálni.” Ekkor kissé lazítani kell a pórázon, persze ügyelve a biztonságra. Lehet egyszer ráordítani, ha ki akar szaladni a forgalmas útra. De ez maradjon csak kivétel, általában óvakodjunk a durva hangnemtől, a gyerek megrázásától. Legjobb nem megvárni a dühroham kitörését. Vaskezű szülők, akik a szabályok hajszálpontos betartását követelik meg, akik fennhéjázón kritizálják, megalázzák, büntetik gyerekeiket, nem hagyva nekik teret érzelmeiknek, unos-untalan vádolják őket valamivel – csak lelki károkat okoznak bennük. Így lesz a kisebbségi érzés, az örökös félelem vagy agresszivitás.

 

Inke Hummel friss könyve címe: »Nicht zu streng, nicht zu eng«, Ne túl szigorúan, ne túl szorosan. Együttérzés nélkül a gyerek agyában főleg az érzelem és a félelem földolgozási területei sorvadnak el. 2000-ben a szülők csak 19%-a vetette el a szigorúságot, mára 27%. Ők a gyermektelenekkel és az idősekkel kerülnek szembe.

 

Martina Leibovici-Mühlberger bécsi pszichoterapeuta: „Évszázadokig éltünk top-down-konstrukcióban, voltak uralók és uraltak. A gyerekeket alattvalóknak nevelték, ez sok képességet kioltott bennük. Ma a demokratikus társadalomban a nevelés is demokratikus, a gyerekek egyénisége kibontakozhat. A probléma: sokan összetévesztik az autoritert az autoritással.”

Ha a gyerekeket társként kezeljük és sok szabadságot adunk nekik, ez túlterheli őket. A szülők kor-adekvát határokat kell, hogy kiszabjanak nekik. Ha ezt nem teszik, hamar a nyakukra nőnek és zsarnokgyerekek lesznek.

 

Az orvosnő 2016-os könyvében arra figyelmeztet, hogy a gyerekek zsarnokká, életképtelen, narcisztikus, munkára képtelen felnőttekké válnak és csak az állam terhére lesznek. Aszerzőt sokan tudománytalansággal vádolták és azzal, tézisei nem általánosíthatók, csak eseteket hoz föl. Valamennyit visszavett: „Nem mondom, hogy minden gyerek ilyen, de van egy kritikus tömeg.” Sok óvónő és tanár megerősítette, amikor arról számoltak be, hogy egyre több a magatartás-zavaros gyerek. Újabb könyvében, (»Wie wir unsere Kinder retten«, Hogyan mentsük meg gyerekeinket), békésebb hangon szólal meg. „Sok tiszta fejű, okos gyereket látok, már korán politikailag is aktívak lesznek.” Ultimatív nevelő-feladatunk van, úgy is, mint társadalomnak. Sajnos, a sok neveléskönyv, közösségi oldal a perfekt szülő képét szuggerálja, ez sok szülőt elbizonytalanít. Paradox: minél többet beszélünk a nevelésről, annál inkább nehezünkre esik egyszerűen nevelni. A szülők fele úgy véli, ma nehezebb nekik, mint 30 éve. A gyermektelenek ugyanezt mondják.

 

A szülők drukk alá helyezik magukat, a gyerek többé nem gyerek, hanem egy projekt. Nem szabad túllihegni, annyi segítség dukál, amennyi szükséges - olyan kevés, amennyire lehetséges. Nemcsak tiltani kell, lehetőségeket is meg kell nevezni. Utat kell mutatni saját magukhoz, hadd fedezzék föl igényeiket és érzelmeiket. Így érzik magukat látva és elismerve. Kooperációs hajlamuk erősödik.

 

Mindenki boldog, erős és reziliens felnőttet akar, nem segít, ha csak szófogadásra neveljük őket. „Kérlek, hagyd abba a sírást!” „Várd meg türelmesen, míg mindenki befejezi az étkezést!” Ilyen intések persze szükségesek.

 

Dellemann 40 éve dolgozik gyerekekkel Hamburgban, mint edző. Ő láthatja igazán, hogyan változott a gyerekek fegyelme és kondíciója. „A mai gyerekek tohonyák, hiányzik belőlük a kreativitás, szétszórtak, nyögve beszélők és kapkodók. Hétfőn látom, melyikük játszott vasárnap a játszótéren és melyikük bámulta a képernyőt.” A Blikk-Medienstudie 2017-ben kimutatta, hogy a hosszan képernyőző gyerek zavaros, nehezen koncentráló és hiperaktív lesz. Már az ilyen óvodások türelmetlenek és hamar mindenre ráunnak. D. gyakori teszt-játéka: kiterít egy nagy, kör alakú, sok színű lepedőt és kiadja a parancsot: „Minden gyerek tűzoltóautót vezet!” Erre a piros cikkelyre kell futniuk. „Minden gyerek banánt eszik!” Most a sárgára ugranak. A kivinél már alig 2-3 találja meg a zöldet, a legtöbben téblábolnak, már rá is untak.

 

A szülők, akik állandóan okostelefonjukat nyomkodják, ne csodálkozzanak, ha gyerekeik nem képesek kérdésekre válaszolni és egy percig nyugton maradni. A szülők hiányzó figyelme árt a gyereknek. D: „Ma már a gyerek nem lesz, hanem tervezik. Ez feszültséget okoz, tárgyiasítja a szülőket. A legboldogabb gyerekek azok, akiknek szülei jelen vannak, mégis elengedik magukat. Azok, akik azt mondhatják: most már mindegy.”

 

A munka, barátok, stressz, pénzgondok mellett hogyan lehet megtalálni az egészséges egyensúlyt? A kötöttség-orientált nevelési stílus sok időt és kitartást igényel.

 

SPIEGEL, 8. 10. 2022

Familie, Kinder

HA HASZNÁLOD AZ ESZED, NEM EGY EL – O. Tüscher – SPIEGEL/RózsaS

 

A szellemi erő minden ötödiknél magas korban is megmarad.

(„Nekem nincs okostelefonom, én az eszemet használom.” RS).

 

Oliver Tüscher (51) a Mainz-i egyetem neurológusa (Klinische Resilienzforschung).

 

SPIEGEL: T. úr, Ön az agykutatást új szemszögből folytatja.

 

Tüscher: Eddig főleg azt vizsgáltuk, ami az agyat megbetegíti. Most azt kérdezzük, mi tartja jó karban? Több száz időst megvizsgáltunk. 80% teljesítménye romlott. Ez nem meglepő, hisz már 45 évtől kezd esni. Ám 20% jól tartotta magát, jól járt az eszük. Az MRI kimutatta, agyrégióik hálózata sűrűbb, mint a többieké. Ezen felül ők mindkét agyfelüket egyaránt használták. Az egyik oldal esetleges deficitét kiegyensúlyozta a másik. Értelmünk 10-20%-ban örökölt, zöme a környezettől függ. Minél jobban öregszünk, a testmozgás annál fontosabb szerepet játszik. Aki sokat mozog, valószínűleg agyát is gyakrabban használja. Másik faktor: az artériák egészsége. Tohonya vagy túlsúlyos emberek gyakrabban kapnak apró gutaütéseket – esetleg észre sem veszik. Az agy vérellátása visszaesik, ez gyöngíti teljesítményét.

 

Sp: A diplomások nem butulnak annyira?

 

T: Így van. Ám mindenki, aki járatja az agyát (munkahelyen, egyesületben, családban) idős korban is jó észjárású marad.

 

SPIEGEL, 15. 10. 2022

»Wer seinen Verstand gebraucht, der erhält ihn«

 

AZ AGYGYÁROS

 

Pascak Vrticka (43), (Department of Social Neuroscience, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Leipzig), Petri-csészékben növeszt agyakat. Embrionális idegsejteket vesz rá arra, hogy hipotalamusszá, agykéreggé, középaggyá fejlődjenek. Stanford-ot organoid-gyárrá építette át, fél neurológus-tudósvilág hozzá zarándokol. Nemcsak agyrészeket csinál, nagyobb egységekké is összeszereli őket. Amikor különböző organoidokat megfelelő körülmények mellett összehoz, azok elkezdenek egybeolvadni, ahogy egy emberi embrió is teszi.

 

Az izomirányító kísérletnél egy kérget, egy gerincvelőt és egy izmot kapcsolt össze. Az agysejtek ingerlésekor az izom rángatózott. A határ: 2-3 millió agysejt. A laborban hiányzik sok növekedési jel, amit egy embrió megkap. Elsősorban a vérellátás és az oxigén hiányzik – véredények beültetése eddig még nem sikerült.

 

Hogy a kilökődést megelőzze, az organoidokat 7 napnál fiatalabb patkánybébikbe fecskendezi be. Ezeknek még nincs kialakult immunrendszerük. A beületés előtt az agy-organoidokat genetikailag kék-fény-reakcióra programozza. A beültetés után az emberi és a patkánysejtek összeolvadnak. Az organoid-sejteket kék fénnyel lehet aktiválni. Ez a patkány válaszreakcióját váltja ki. Vrticka kimutatta, hogy ember-patkány kiméra előállítható. Várható, hogy a világ laborjaiban olyan patkányok fognak nyüzsögni, amelyekbe genetikahibás emberek agysejtjei vannak beültetve. Ez etikai problémákat vet fel.

(És itt fordult föl végleg a gyomrom! RS).

 

SPIEGEL, 15. 10. 2022

Hirn-Organoid

 

KOMMENT

 

A FEHÉR EMBER TUDOMÁNYA
-Gyerek kezébe kést-
Ökocska Nr. 66

Mokének, dzsaravák, nyenyecek, yanomamik, inuitok vigyázzatok, jön a fehér ember!
Fölkutat és szétzúz minden ősi, intakt, harmonikus közösséget, ahol nincs szó az "akarni"-ra, az "aggódni"-ra,
és “kultúrát” hoz Nektek: filteres cigarettát és okostelefont.
"Szomorú trópusokat" hagy maga után.
Senki sem hozhat jobbat annál, amije van: ön- és mástgyilkoló, esztelen, pazarló életmódot.

Ha kihalászták a mindennapit: henyélnek, játszanak, nevetgélnek. ("Tengeri cigányok")
"Tinkora mlimo mingikala!" - mondja az afrikai Lukanga Mukara, "Én nem dolgozom, én vagyok!"
Mihaszna, analfabéta népség, mért nem emelik a dzsídípít?

Mit is ad ez a tudomány nekünk?
"Megkönnyíti az utazást járművekkel." - Hogy elfelejts gyalogolni és túlsúlyos legyél?
"Meggyógyít, ha beteg vagy." -Vagy azért leszel beteg, hogy meggyógyíthasson?
"Meghosszabbítja életed." - Meddő, keserves, magányos, kínnal teli évekkel?

Lehet, hogy nem volt szép, de így búcsúztam a kölni egyetemtől, 1982-ben:
Erényt és bölcsességet itt nem tanultam, de azt, hogy hogyan raboljam ki a természetet és embertársaimat!

Az ember fékezze meg az eszét és fedezze föl a szívét, kezét!

 

MÁSRA BÍZOD AZ ÉLETED…

ha repülőre ülsz.
ha lélegeztetőre kapcsolnak.
ha autóba ülsz.
ha zebrán átkelsz.
ha gyógyszert veszel be.
ha buszra, vonatra, hajóra szállsz.
ha bankba lépsz.
ha tömegrendezvényre mész.
ha szavazol.

BOYKOTTIERT KATAR! – Focidrukkerek ne olvassák! - Beyer-Marmeling/RózsaS

Beyer (72) a Bielefeld-i Werkstatt kiadó alapítója, a Deutsche Akademie für Fußball-Kultur tagja. Könyve, a Die Saison der Träumer". D. Shulze-Marmeling (66), futballszerző, szintén tag, egyik könyve a Die Geschichte der Fußball-Europameisterschaft.

Bojkottáljátok Katart! Állítsuk meg a FIFA-t! Részletek a 2021-es könyvből.

Ki emlékszik még 2010. dec. 2-re, amikor a FIFA-elnök, Sepp Blatter, fölmutatott egy papírt, melyen ez állt: QATAR? A 22 bizottsági tag közül 14 szavazott erre. Rögvest záporoztak a kételyek: VB a sivatag közepén? Egy autoriter mini-államban, ahol azt sem tudják, hogy kerek-e a labda? Noch dazu, a korrupciótól bűzlött az egész. Ez szinte hagyomány. Fél év sem telt el, máris 10 tag került gyanúba.

Sokak számára itt telt be a pohár, pedig ez volt a logikai végkifejlet. A VB évről-évre egyre csak nőtt. A politikai, gazdasági és logisztikai terhek miatt a FIFA nem-demokratikus államokat keresett, ahol a nép nem pofázik bele és a mellényzsebből kifizetik a mulatságot. Ilyen a 2,7 M lakosú Katar, ahol csak 300 000 az állampolgár, a többi jogfosztott nepáli, indiai bangladesi „vendégmunkás”, akik a piszkos munkát végzik el.

Az abszolút monarchiát egy klán irányítja. Németországban is jelen vannak (QIA), a VW-részvények 17%-át birtokolják, harmadikként a listán. A 2009-es Porsche-átvételi problémánál kisegítettek. A 20 tagú VW-felügyelő bizottság 2 tagja katari. De bevásárolták magukat a Siemens-be, a Hapag Lloyd-ba, a Deutsche Bank-ba is. Utóbbit szintén kihúzták a pácból, 2014-ben. A brit Heathrow-reptér 20%-a az övék, a Harrods áruház komplett.

A VB-döntésben nemcsak a FIFA-funkcik sárosak. Nyugati kormányfők megsúgták embereiknek, kire kell szavazni, „mert az ország tudományos kapcsolata igen fontos.” Christian Wulff, akkori német köztársasági elnök is többször repült Doha-ba, vitte a VW-t magával. Székét még meg sem melegítette, máris fogadta Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani sejket és 3 feleségét. Beszédében méltatta a katari gazdag gázforrásokat. Sarkozy szintén térdre esett a burnuszos sejkek előtt. (Mindezek mögött persze a telhetetlen, pazarló, végfogyasztó állampolgár áll. Cirkusz és kenyér. RS).

KOMMENT

Scholz, német kancellár: - Szálem alejkum, Őfensége Nagy Testvér Csókolom Lábujjadat!

Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani: - Grüss dich Pubi, mi kőne, ha vóna?

Scholz, ném. kan.: Ein bißchen Gas, gászocska, gázika – meg hajolaj, ha lehet.

Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani: Aztán dollárocskát hosztá-e?

Sch: Hat hajóval, amennyit csak akarsz, majdnem elsüllyedtek.

J: Na, jó, tedd csak le, ide a homokba.

KÖLN 2040 – Egy város- és társadalomutópia - RózsaS

Lásd: Kép www.okobetyar.blog.hu

AZ 5. JÖVŐSZCENÁRIÓ

VISSZAHÚZÓDÁS A RÉGIÓKBA Minden városi építkezés (épület, metró, híd) értelmét veszti, mert egy ház 100 éves életében lakóinak ellátása megszakad. Távvezetékek (gáz, olaj, tel.) építése téves: felrobbantják. Olaj szállítása csakis katonai konvojjal lesz lehetséges. A távutazás megszűnik: nincs üzemanyag, sem cél, sem biztonság. Az esztelen anyag- és személyszállítás megszűnik. Vége a világkereskedelemnek és a globalizációnak. A források kimerülése világszerte, a gazdasági pangás, a klímaátcsapás életmód-változtatást kényszerít ki. A kormánynak sikerül a lakosságot ésszerű fogyasztásra rábírni, nagyban csökken a pazarlás és a létalapok fölélése. A visszaesés lassan jön, így van idő átállni egy ésszerű, józan életmódra. Az élet visszahúzódik mentsváraiba: a régiókba. Itt régiópénz lesz a fizetőeszköz, ill. visszatér a barter és cserekereskedelem: élelmet olajért, szolgáltatást szerszámért. Kisvasutak vezetnek a városokból a vidékre. Az ország ismét egyenletesen belakott. Új közösségek alakulnak, az élet olcsóbb és emberibb lesz. Mindenkinek lesz munkája: műveli a kertjét, építi a házát. Visszatérnek az igás állatok, az emberi erők. Az emberek nem fitnesz-centerekben edzenek, hanem zsákolással és pedálos generátorral. Az új technikákat (LED-világítás, napelemek) kombinálják a hagyományosokkal. Mielőtt az óriásgyárakat bezárják, örökéletű gépek gyártanak, kopó alkatrészek tartalékolásával. A maradék energiahordozókat és nyersanyagokat csak állam- és életvédelmi célokra tartalékolják (ökobetyár könyve, 2014).1. ELLENSÉG AZ ÁGYBAN – Hogyan rombolja az iPhon a kapcsolatot – SPIEGEL/RózsaS

Bizalmatlanság, viszony-iszony, fád szex – kutatók föltárták, hogyan hat a mobil általi állandó elterelés.Ön ezt a szöveget a telefonján olvassa? Akkor tegye félre és nézzen körül. Ott van Önnel a társa, netán beszél is Önhöz? Vagy éppen vacsoráznak és Ön „csak egy pillanatra” ránéz a kütyüjére?Ha ezt szokta tenni, kapcsolatát teszi kockára. A jelenség neve: „phubbing”, a „phon” és a „snubbing”-ból. Utóbbi annyit tesz: valakit mellőzve megalázni. A legtöbben handy-jüket éjjel-nappal magukkal cipelik. Senki sem kerülheti el, hogy „megphubbolják”. A következmény pusztító lehet: az áldozat stresszelve, kizárva érzi magát; boldogtalanságában ő is a social media-ba menekül. Gyakoribb a veszekedés és az elégedetlenség. Egy hibrid-kifejezés is született: „pphubbing”, partner-phubbing. Janneke Schokkenbroek, Uni-Gent: „A nők 93%-a, a férfiak 89%-a ismerte be, hogy beszélgetéseiket az iPhon kedvéért félbeszakítják. Gyanú merül föl: Mit csinál a partner titokban az okostelefonjával? A pph-áldozatok gyakrabban kémkednek társuk után, kinyitják mail-jeiket, böngésző-protokolljaikat. Egy pillantás a mobilra ártalmatlannak tűnik, de ezzel megsértjük a másikat, aki nem érzi magát tisztelve. Ez roncsolja önképünket és kapcsolatunkat. Még bosszúszomj is föléledhet. Tesztszemélyek a ph-napokon elégedetlenebbek, dühösebbek és frusztráltabbak voltak. Ők is gyakrabban nyúltak telefonjukhoz, hogy úgymond „visszafizessék” a bánásmódot. Egy viszony a költség-nyereség alapon nyugszik. Ha ugyanannyit kapunk, amennyit befektetünk, elégedettek vagyunk. A ph a költség oldalát terheli. Minél több a rossz érzés, annál jobban borul föl az egyensúly. A szex is romlik. Anne Milek, egészség-pszichológus, Uni Witten: „Ne vigyük be telefonunkat a hálószobába!” (Máshová lehet? RS). A teljes absztinencia sem megoldás, hisz számos ügyintézésünket megkönnyíti a telefon. Sch. nem szigorítaná a használatot, inkább több átláthatóságot javasol. Mondjuk meg partnerünknek, éppen mit csinálunk. Ekkor legalább tudja, mért nem figyelünk rá. SPIEGEL, 22. 10. 2022Der Feind in meinem BettKOMMENT1990-ben nyomtak először a kezembe egy ilyen kütyüt, Vorarlbergben, egy hegyen. Elképedtem. Úgy éreztem, elvágták az utolsó drótot is embertársaimhoz.A kormány kiadta, mindenki vigyen magával egy dobozt és kövesse az azon megjelenő utasításokat.

NÉPSZÁMLÁLÁS? Elengedem a kutyám...Vannak anumerikus társadalmak, ahol már számolni is bűn. Egy vagy sok – ennyivel beérik. Nincsen sem szám, sem idő. Idő akkor van, ha méred. „A világ mérhető oldala nem a világ, hanem a világ mérhető oldala.” A szám csak egy rács, amit az ember rárak a világra, hogy kényelmesebben éljen. Paasche Lukanga Mukarájában, amint egy fehér számolni kezdte a bennszülöttek kunyhóit, inkább fölgyújtották. Lehet, hogy kezdetben a népszámlálás a túléléshez kellett (Hány harcosunk van?), de mindig is a hatalom rögzítésére szolgált. Adószedők számolták az adózókat. A mindenórás Máriát Betlehembe kényszerítik a népszámlálásra.A zöld mozgalomban, 1987-ben Kölnben, mi is éreztük, hogy a „Volkszählung” egy srég machináció. Az egész szcéna tiltakozott. Úgyis tudnak már rólunk mindent a népességnyilvántartóban! A hangulat amúgy is forró volt, tiltakoztunk a Pershing-rakéták ellen (ekkor futott föl a zöldek mellett a Friedensbewegung, a békemozgalom is), a Startbahn West ellen (erdőt repülésért), a Brokdorf-i új atomerőmű ellen. "Politiker fragen – Bürger antworten nicht". Senki sem akart „üvegpolgár” lenni, visszaélés az adatokkal, gyanítottuk – a számítógép gyerekkorában! A berlini falat 40 000 kérdőívvel tapétázták ki. A bojkott („blau machen”) igen tarka volt: a kérdőívek szemétbe, használt papír gyűjteménybe, zúzdába kerültek, vagy visszaküldték ugyan, de a felső jobb sarkát, a kiértékelő kódját, letépték. Az utcák tele voltak ilyenekkel:"10 Minuten, die Sie noch bereuen werden" (10 perc, amit meg fogtok bánni), „Zählt nicht uns, zählt eure Tage" (Ne minket számoljatok, hanem a napjaitokat!). Nem használt a 10 000 DM büntetés-fenyegetés semA végén győztünk: az alkotmánybíróság beintett. Itthon „tovább”-ot int. A mostani magyar népszámlálás helyett a lakosokat inkább az aggasztja, miből vesznek kenyeret. Ha jön a biztos, biztos ráengedik a kutyájukat... Bár, hogy mit válaszolna néhány politikus a kérdésre, miből építette a házát, arra én is kíváncsi volnék!Youtube:BREAD 33 CENT 7 MINUTES ROZSA SPINE EXERCISES ROZSA PEDAL GENERATOR ROZSAEZ NEKTEK KRUMPLIPÜRÉ? - Merénylet a Monet-kép ellen - ZEITonline/RózsaSA Potsdam-i Barberini múzeumban a „Letzte Generation" krumplipürét dobott egy képre, hogy a klímakárosítás ellen tiltakozzon. A paradicsomleves és a torta után (amivel a Mona Lisa-t tisztelték meg a Louvre-ban) ez az „étel” inkább egy ehetetlen kulimász. Monet Les Meules (Búzakazlak) műve helyett mért nem van Gogh Krumplievők-ét választották? Monet nem volt valami nagy természetbarát. Másodszor: dobálták volna meg inkább a szoftveróriás SAP alapítóját, Hasso Plattner-t, aki a „Kazlakat” potom 111 M €-ért verte dobra! Bezzeg Helmut Kohl-t és Franziska Giffey-t még ehetetlen záptojásokkal dobálták meg. Aki ma krumplipürével dobálózik, az nem éhezik – egy adagját nyugodtan hozzávághatja bármihez. Vagy hajigáltak volna nyerskrumplikat, esetleg brit scone-t. Végül a szóban forgó katyvaszt nem lehet krumplipürének nevezni. Az igazi ugyanis csúszós, de konzisztens kása, nem ilyen folyós kotyvalék, ami lefolyt a képről. Az aktivisták nyilván krumpliporból csinálták és túl sok forró vizet öntöttek rá. Vagy a főtt burgonyát mixelték, ahelyett, hogy óvatosan, kézzel törték volna szét. Tehát már a jó íz miatt is tiltakoznunk kell ez ellen a "Kartoffelbrei" ellen.ZEITonline, 24. 10. 2022Das ist doch kein Kartoffelbrei!



A TAZ 5 TANULSÁGA – A balos berlini Tageszeitung-ból/RózsaS

1 Inflation ist scheiße

Pecunia non olet”, a római császár, Vespasianus nyomán tudja ma a WC-szolgáltató Sanifair is. Hogy a pénzénél maradjon, az Autobahn-toiletek ezentúl 70 cent helyett 1 €-ba kerülnek, ...ként. Azért ne csinálj oda az ajtaja elé, ahogy a szólás mondja: „Will ein Klomann zu viel Mäuse, mach ihm einfach vors Gehäuse!“

2 Nincs kegyelem a regrutáknak

Dél-Korea, nyakában északi „testvérével”, a katonaságnál nem ismer tréfát. A népszerű K-Pop-Boyband BTS is megkapta behívóját és megpróbált huzakodni – sikertelenül. Most 1,5 évig az egész banda csak katonadalokat játszhat.

3 Valami előterjesztés készül a kannabiszről

Etwas zu Cannabis vorlegen“, kerülgette a forró kását Sabine Grünberg az egészségügyi minisztérium szószólója, a szerdai sajtótájékoztatón. Egy istenért nem akart kijönni a száján a fű legalizálása. Pedig tömegek várják a kormány áldását.

4 Mért mennek a német levelek csigatempóban?

Fél ország föl van háborodva. Ez a (posta) apokalipszis kezdete? A válasz: Nincs elég postás. Ki a fenének van kedve esőben-hóban egy rakás papírral egész nap házalni?

5 A saláta esete a brit miniszterelnökkel

A Daily Star bulevárlap egy viccet engedett meg magának: közzétette, hogy egy fej saláta tovább marad friss, mint Liz Truss hivatalban. Hogy hitelesebb legyen a verseny, honlapjára livestream-en ellenőrizhető kirakott egy ilyen zöldséget. A performanszt bárki követhette éjjel nappal. Fogadásokat is kötöttek: saláta vs Truss. Aki a salátára fogadott, nyert.

TAGESZEITUNG TAZ, 22. 10. 2022

5 dinge, die wir diese woche gelernt haben – taz.de

KK 75 DÍJA – Minden másképp van! Tudománykritika/RózsaS

Az 1998-as 33 kockázati tényező 26. helyezettje a „fölriasztott vírusok”. Bill Gates 2015-ben figyelmeztetett. Egy 1993-as előadásom címe: LESZ-E BUDAPEST 30 ÉV MÚLVA? Tehát jövőre derül ki, mennyire csináltam magamból hülyét. Ám inkább legyek én a hülye, semmint bekövetkezzék az untergang.

Ünnepelt kutatónőnk fürdik a dicsőségben.

De talán inkább ő csinál magából hülyét?

A magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat, a só és a cukor a civilizációs betegségeket: a magas vérnyomást, a cukorbetegséget. A tudomány megengedte az eltespedést - a szupermarketban a túlsúlyost is kiszolgálják. A gépesítés és a kemizálás levette az emberekről a kemény földművelő munkát, 1-2% képes az egész lakosságot ellátni. Ennek ára: Beporzó rovarok pusztulnak ki, az ivóvízbázis szennyeződik, szermaradványok kerülnek a vérünkbe, mozgáshiány miatt az emberek megbetegszenek.

A tudomány egy problémát megold, kettőt generál. Lehetővé teszi állatok életterének elfoglalását. Így történt, hogy egy szerencsétlen kínai az állatpiacon világjárványt indított el. Bill Gates még veszélyesebb vírus elterjedésétől tart, ezért fölkészülésre szólított fel. A túlzsúfolt nagyvárosok - légi járatokkal összekötve - ideális vírusgócpontok. Az egyenletesen belakott vidéken nehezebben terjed a fertőzés és a rakétacsapás is kisebb kárt okoz.

A vírusok visszaszorítása ezer más okból is életmód-változtatásra kényszerítene – ha meglenne a hajlandóság. Ám, amíg valakinek gyereke, felesége, szülei nem érintettek, addig mért is kellene lemondania a „kényelemről”? A klímakatasztrófa messze van, talán nem is igaz. Aki előre merészkedik, pórul jár, lásd a „Gyüttment”, a Gyűrűfű és hasonló mozgalmakat.

Mit is ad ez a tudomány nekünk?
"Megkönnyíti az utazást járművekkel." - Hogy elfelejts gyalogolni és túlsúlyos legyél?
"Meggyógyít, ha beteg vagy." -Vagy azért leszel beteg, hogy meggyógyíthasson?
"Meghosszabbítja életed." - Meddő, keserves, magányos, kínnal teli évekkel?
A tudomány a multik terméke. A paradigmákat ők határozzák meg. Az igaz, ami profitot hoz. Thomas Kuhn-t, Peter Feyerabend-et nem tanítják. Civilizációs betegekkel teli a kórház – köszönve a tudománynak! Nyomorékokat produkál és büszke a botra, amit feltalál nekik.

Kolumbusz édenkertre bukkant, a holdutazók - 50 éve!- halálos sivatagra. Megölték a romantikát és jöttek vissza a Földre, ahol minden van: bor, tánc, szerelem. 30 év internet után hol a világmegváltó fölfedezés? Hol a találmány, ami a belátást fejleszti? Pálya- és párválasztásnál hiába fordulunk a tudományhoz. (Régen a párválasztást megoldotta a táncház.) Az történik, ami pénzt hoz. A tudomány csak a gazdagok és a szegények számát növelte. Egyetlen fontos kérdésre sem adott választ, ám az istenhitet likvidálta. Jézust ma kinevetnék. Minél több tudomány, annál kevesebb isten.

Nézz körül a konyhádban: milyen találmány kellene még? A technika nem fejlődik, csak szaporodik: zenét épp úgy hallgathatunk tűs lejátszón, mint szalagról, CD-ről, okos telefonról. Üzenhetünk levéllel, távirattal, telefonnal, faxon, email-lel, skype-pal, utazhatunk tucatféle gépen – csupa párhuzamos technika! Ipar, média, oktatás/kutatás - mind a tudománybabonából él.

A Nagy Tudománynak vége. Minden föl van fedezve, már csak jelentéktelen részletkutatás folyik. Ami most jön: fölösleges vagy káros. A tudomány, amely valaha éhínséget és betegségeket küzdött le, ma teflonlábassal és tépőzárral ajándékoz meg. A kutatás értelmének vége. Ami ma folyik: Részletek részleteinek kínzása – valami új reményében. Senki sem hiszi komolyan, hogy a villanyautó vagy a hidrogén megment a klímaváltozástól.

A nagyagy kiemelte az embert a természetből és most az esze lesz a végzete. Ha az ember nem forralja föl a Földet, megteszi az univerzum: a pillanatnyi élet-ablak bezárul. Pár évtized még és ez a kultúra összeomlik.

A világválság nem technikai, hanem emberi probléma. Az istentelen polgár 10 000 holmijával épp oly árva, mint azelőtt. Életét ezen tárgyak beszerzésével, számon tartásával, átcsoportosításával tölti. Semmilyen gyár nem tudja gyártani, amire valójában szüksége van: bizalomra, elismerésre, barátságra, otthonra, szeretetre. Amit nem ér el a fehér ember óriásrakétáival, 27 km-es masináival, eléri egy buddhista szerzetes egy marék rizzsel. Mindenkinek jut, de nem mindenki kapzsiságának.

Túl sokat tudunk. Most már nem okosabbak, hanem j o b b a k kellene, hogy legyünk. A tömegtársadalom erre nem alkalmas. Nemrég meghalt egy ember a 4-es metrón. Senki sem segített, inkább lefényképezték. Ismereteinket elektronikus jelekből szerezzük, tele a fejünk technikai adatokkal, de nem tudunk enni, nem tudunk közlekedni, levelet írni, táncolni, élelmet termelni, önmagunkat szórakoztatni - mindezt megrendeljük a beszállítóinktól és tátogunk, mint a hal, ha egyszer megszakad az ellátás.

LEMENT KUTYÁBA

négyről

két lábra állt

de a sok út közül

a legkönnyebbet választotta

a gépekét

ez becsábította a városba

ott meggazdagodott

de elhagyta istenét

elűzte barátait

és ismét négy lábra állt

lement kutyába

körülötte tömegek

még sincs senkije

SZAKKÖNYV SIKERLISTA – ZEIT/RózsaS

1 A SÉRTETT SZABADSÁG

Kiből lesz „Queerdenker” (rögeszmés)? A polgári közép konteókba csúszik át, magát megvezetve hiszi. „Az oltás átláthatatlan machináció, Bill Gates áll mögötte, nem lehet hinni a mainstream-médiának sem”. Legyen oltás- vagy klímaváltozás-tagadó, a szerzők egy új típusú ellenállót szúrtak ki: a vezér-áhítót. Legyen diktatúra, legalábbis „vélemény-diktatúra”. Ez a hiszti szemrebbenés nélkül változtatja tárgyát, lehet a vélt „woke”, amiről tilos beszélni, nagy lakosságcsere, vagy az álhír, miszerint Putyin megtámadta Ukrajnát.

Carolin Amlinger és Oliver Nachtwey: Gekränkte Freiheit, Suhrkamp, 480 S., 28,– €

 

2 FRENEMIES

Az antiszemitizmus vagy a rasszizmus emberellenes ideológiák. Akik ez ellen föllépnek, egymás között sem értenek egyet (lásd Documenta Kassel). Mindkét tábor kutatói keresik a konfliktusok gyökerét és olyan kérdésekre válaszolnak, mint „fehérek”-e a zsidók?

Meron Mendel/Saba-Nur Cheema/Sina Arnold (Hrsg.): FrenemiesVerbrecher Verlag, 350 S., 20,– € (Bűnöző Kiadó? Ez olyan, mint az én Szemét Kiadóm! RS).

 

3 AZ ÁLLATOK ELKÉPESZTŐ ÉRZÉKSZERVEI

Az állatok másképp érzékelnek, mint az emberek. Pl. a bogarakat vonzza a tűz, a teknősök mágneses mezőket találnak meg, a halak villamos-üzeneteket cserélnek ki a vízben. Mindezeket zavarja a fény- és zajszennyezés, bálnák vetődnek ki a partokra.

Ed Yong: Die erstaunlichen Sinne der Tiere A. d. Engl. v. S. Vogel; Kunstmann, 528 S., 34,– €

 

4 RADIKÁLIS UNIVERZALIZMUS

Egy imázsprobléma, egyesek még kolonialistának is vélik. Ám az izraeli filozófus szerint igazságosabb jövő csak univerzális gondolkodással érhető el. Értelmezzük újra Kant-ot és mellőzzük a zátonyra futott identitásvitát. Omri Boehm: Radikaler Universalismus A. d. Engl. v. Michael Adrian; Propyläen, 176 S., 22,– €

 

5 SZÉTHASADT TÁRSADALOM

Szegény gazdag ellen, kelet nyugat ellen, oltakozók oltástagadók ellen – sokszor jelentik a társadalom meghasonlottságát. Igaz ez? A szerzők szétszedik a közkedvelt közhelyet és elénk tárják, milyen különbségekből lesznek valódi társadalmi problémák. Jürgen Kaube/André Kieserling: Die gespaltene Gesellschaft Rowohlt, 288 S., 24,– €

 

6 VIHARNOMÁDOK

A klímakutató olyan embereket mutat be, akiket világszerte aszály, vihar vagy emelkedő tenger fenyeget. A migráció növekedni fog. Fölsorolja azokat az intézkedéseket, melyekkel ezeknek a viharnomádoknak emberhez méltó életet lehet biztosítani. Kira Vinke: Sturmnomaden dtv, 320 S., 23,– €

 

7 A SZÍNES VONAL MENTÉN

A szociológus és emberjogi aktivista 1936-ban bejárta a német sörözőket és olimpiai stadionokat. A diktatúra őt megkímélte, de elborzadva látta, milyen kegyetlenséggel bántak el a zsidókkal. A riportgyűjtemény először jelenik meg németül.W. E. B. Du Bois: »Along the color line« A. d. Engl. v. J. von Koppenfels; C. H. Beck, 168 S., 20,– €

 

8 A KAPITALIZMUS VÉGE

A kapitalizmus sok jót hozott: jólétet, egyenjogúságot, hosszabb életet. Ám a határtalan növekedés klímakatasztrófába visz. A megoldás: a körkörös gazdaság. Ez csak annyit fogyaszt, amennyit vissza is lehet forgatni, újrahasznosítani. Ulrike Herrmann: Das Ende des Kapitalismus Kiepenheuer & Witsch, 352 S., 24,– €

 

21p A LIBERALIZMUS ÉS ELLENSÉGEI

Fukuyama 30 éve kiáltotta ki a „történelem végét”. Mára járvány-korlátozások, orosz háború és identitásviták kérdőjelezik meg a liberalizmust, balról és jobbról. Vissza a valódi liberalizmus erényeihez! Francis Fukuyama: Der Liberalismus und seine Feinde Hoffmann und Campe, 224 S., 25,– €

21p TÖRTÉNÉSZVITA

A népirtáskutató A. Dirk Moses 2021-ben bírálta a holokauszt szingularitás- paradigmáját. Vita indult a gyarmatbűnözés és a nácik tömeggyilkosságáról. Erről, a történészvita 2.0-ról, ad fölvilágosítást Eva Menasse, Per Leo, Jan Philipp Reemtsma.

Susan Neiman/Michael Wildt (Hrsg.): Historiker streiten Propyläen, 368 S., 26,– €

DIE ZEIT, 27. 10. 2022 Sachbücher

REJTŐ, KARINTHY – 100 ÉV UTÁN/RózsaS

Mi marad belőlük? Egy utcanév, egy emléktábla? Az akasztófahumort ki kitől tanulta? Nyilván a mesteré az elsőbbség - már befutott, amikor Rejtő születik. Majd munkatáborban hal meg, Ukrajnában, 1943-ban. Az utcánkban, Zentán, 1960 táján, sokan fejből idéztek hosszan a Piszkos Fred-ből. Röhögött az egész utca. Pedig a fenekünk is kilátszott. Rejtő vége Karinthyt „megkímélte”, előbb elvitte a rák. A fasizmus már 1933-ban dübörög, ám Karinthynál hiába keresek segélykiáltásokat. Pedig írt tücsökről, bogárról. A fajelméletet nem találta elég viccesnek? A K.-összes mutatja, hogy nem kell mindent kinyomtatni. Én is hányszor teszem le K. egy könyvét a harmadik mondatánál! Pedig igazán hű híve volnék. („Fekete rovátkák, fehér alapon”, RS). „Ez a marha volt köztünk az egyetlen zseni.” - mondta róla Babits vagy Kosztolányi (mindketten rák-áldozatok). Bukfencező cirkuszi bohóc? Azóta a zseniktől is isten mentsen, épp most egy Putyin nevű szabadult rá a világra. Míg a világ legnagyobb katasztrófája felé tart, K. a saját fejével van elfoglalva. Milliók halnak meg rákban. Az „Így írtokra” ki kíváncsi ma? Ahhoz ismerni kéne az irodalmat. Talán a Micimackó az egyetlen igazi túlélő. Lányomat, aki igazán könnyen kacagó lény, a „Tanár úr kérem” hidegen hagyja. Ma már nem röhög az osztály, hanem a kütyüjét nyomogatja. Aki a századforduló világát kissé meg akarja ismerni, nem mehet el K. mellett. De ki akarja? A stand-up-osok? Mivé lettek K. lezser sakkozói? Fenekükbe morzét dugó világbajnokokká? Nem is tudatos, de tőle tanulhattuk a kritikus rákérdezést, a fonák-megnézést: „Minden másképp van”. Ki felejtheti el a pőt, ha engemély kimár? (Jön helyébe a vok, lol, omg, tbh). Ezeken a ködös, borongós őszi napokon Áprily mellett e kettőt is elővehetjük.

KEDVES HALLGATÓINK! KÖZTÖRVÉNYESEK DALAI KÖVETKEZNEK./RózsaS

A Reimann-család, a 2. leggazdagabb német család (33 mrd €, Calgon, Jakobs-kávé, Gucci). Ám 2019-ben múltjuk utolérte őket: kiderült, id. és ifj. Albert Reimann nácik voltak, kényszermunkásokat tartottak, a háború előtt szedték meg magukat. Amint a „Derrick” világszerte népszerű krimisorozat (281 db) főszereplőjéről, Horst Tappert-ról kiderült, SS-tag volt, a ZDF azonnal leszedte műsoráról. A magyarok bezzeg nem ilyen finnyásak. Nem vagyunk nyugaton, ahol egy csokoládé miatt is lebukhat egy politikus. Zalatnay Sarolta vígan énekel tovább, minden hullámhosszon, annak ellenére, hogy visszaeső, elítélt köztörvényes. Kevesellte a zenepénzeket, dalolva csalt ki milliókat hódolóitól. Lagzi Lajcsi, a szintén börtöntöltelék Stadler haverja, is vígan trombitál tovább, 4 hónap áristom után. A víz, gáz, áram „megcsapolás” után más műfajban is próbálkozik? A whisky-s bankrabló, Ambrus A., egyenest Rózsa Sándor-i hírnévre tett szert. Könyv-, film- és tv-hőst csináltak belőle. Ám mért csodálkozunk? Mindez egy olyan országban történik, amelynek bűnöző vezetői milliárdokat tesznek zsebre – pisztoly nélkül, teljesen „legálisan”!

AZ ÖKOFALU ESETE AZ ÖRDÖGGEL - RózsaS

Ismét fülembe jutott egy "gyönyörű" ökofalu-projekt, a riporterek kedvence.

Ám nem mind arany, ami fénylik:

-Akinek nincs eladó pesti lakása, miből pénzeli új, falusi életét?

-Az ökofalvak 3 csoportba oszthatók:

*Az első, legszámosabb osztály: nettó bűnözés,

*a második csak szélhámosság,

*pusztán a maradék tűnik igaznak.

-A legtöbbjük öko-Disneyland, a látogatói díjakból él.

De vajon hány ilyen mintagazdaságot tarthat el az ország? (Ha nincs kereslet, végük.)

-A legtöbb ilyen ökocentrum állami támogatással jön létre és nem általánosítható.

-Mindegyiknél ott a mentőcsónak: senki sem bolond teljesen leválni; ha kell, jöhet az atomáram, az internet, a kínai áru.

-Javarészük nemcsak méregdrága (tehát a többségnek megfizethetetlen), hanem két műszaki szakdiploma is kell hozzá.

-Tévé ugyan nincs, csak épp maguk tolnak egy tévéadót. Ahogy egy ökoguru így dicsekedett: „Nincs tévém”. Ám rosszabbat tesz: beszél benne.

Az első magyar házi készítésű réz-napkollektort saját zsebemből pénzeltem, 1992-ben (6e DM).

Miután számos zöld csoport alibiként használta, most leszerelve ott rohad egy raktárban, ingyen sem kell senkinek. (Utólag kiderült: ez a kollektorozás a milliomosok bolondériája, az ökológiához kevés köze).

Kölnből jövet, első előadásom után (1989), miután egy óráig az autózás ökológiai hátrányait ismertettem, beültettek egy Ladába és elvittek a közeli kocsmába.

Ám ekkor született: "Előbb embernek kell lenni, aztán zöldnek".

(Lásd még: Robinzon-ház/leválni 300e Ft-ból; Építsünk tartálykollektort! A zöldmozgalom).

KLÍMA-EST A MAGNETBEN - Megin' majd' megvertek, szembe mentem Már a cím is gyanús, miből és miért tart fent egy bank egy ilyen puccos, drága házat az Andrássy úton? (Nem egy Gólya, sem Auróra!) Visszafordítható?! „Klímaváltozás – globális megoldások” címmel invitál a KÖVET egyesület ma estére.* A pódiumon: Németh András, a Fenntartható fejlődés című lap felelős szerkesztője, Sipos Katalin – biológus, természetvédelmi szakember, a WWF Magyarország igazgatója, Herner Katalin – a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója, Horváth-Szováti György – a KÖVET Egyesület önkéntese, Litkai Gergely – humorista, kapcsolódása a Drawdown / Visszafordítható című könyvhöz a téma iránti érdeklődése, illetve a borítón olvasható, általa írt ajánló.

Dugig a belső udvar, a klíma-ügy sokakat csiklandoz. Bevezető egy klímafilm (Drawdown), de már itt majd' fölrobbantam, aztán az "előadástól" pláne. Frázisok, általánosságok, önreklám, elhumorizálás. De a végén tényleg szót kapok, bár csak mikrofonnal - megy a Youtube-ra! Dehát a Youtube egyike a legnagyobb klímaromboló techcégnek!? Nem számít. Ahogy beszéltem, egyre jobban nyúlt meg a fizimiskájuk:

-A filmben egyszer sem hangzott el a túlfogyasztás. Az, hogy véget kell vetni ennek az őrült áru-és személyszállításnak. E helyett technikai illúziókat sugalltak, a legnagyobb marhaság: teheneket algával etetni. Iszonyatos a harmadik világbeli kunyhóra szerelt napelemet, bent a tévét, haladásként beállítani. Ott látják ezek a szerencsétlenek a képernyőn a mi eszement, tékozló életmódunkat, állítólagos jólétünket és elindulnak felénk, milliószámra.

-Villanyautó, vegán étkezés? Önbecsapás! Az elektromos autónak ugyanannyi a CO2-kibocsájtása, mint egy hasonló, benzines autónak - csupán ez a lánc elején, az erőművekben szabadul ki.** Nincsen szerves mezőgazdaság állattartás nélkül - ez is csak egy potyautas út, mint a napelem, amely semmivé lesz, ha kihúzzuk alóla a nehézipart. Fosszilis nélkül nincs gazdaság, a probléma a túlfogyasztásban van.

-Faház? Mikor százezrével állnak üresen házak, ebben az országban is?

-Büszkén mutatjátok a nagy karbonlábnyomú könyveteket, abban a hitben, hogy majd az olvasó megveszi, olvassa, okul belőle, cselekszik és az hat majd. Ebben csak egy a biztos: az a CO2-emisszió, mely a könyv gyártásakor ment a légkörbe.

-Kérdésem pedig, mindenkihez: HA INNÉT HAZAMENTEK, MIN FOGTOK VÁLTOZTATNI?

Sunyítás, csend. Senki sem áll mellém! "Tönkre tetted másfél óra munkánkat!" Maradnak a csodafegyver technológiánál, fogamzásgátlásnál - az majd kihúz bennünket a slamasztikából. Attól a tudománytól várjátok el a megoldást, amely ide juttatott bennünket? Milyen új technológia? A műhús? A hidrogén? A CO2-szűrők? A fúziós reaktor, amely mindig 40 év múlva lesz kész, amikor kérdezik? Beszéltem volna szájuk íze szerint, megtapsoltak volna.

RS

*2020. március 3.

**A TESLA 30 000 km után megelőzi a dízelest, lásd: Az elektroautó esete a szén-dioxiddal.

ORBÁN A SPIEGEL-BEN (600 000-szer)/RózsaS

Katz und Maus

EUROPA Der Ungar Viktor Orbán manövriert Brüssel aus. Ein paar Showmaßnahmen sollen seinem korrupten System einen neuen

Anstrich verpassen, damit er Milliarden aus EU-Kassen einstreichen kann.

Sollte Orbán damit durchkommen, hätte die EU auf mehreren Ebenen verloren.

DER SPIEGEL Nr. 44 / 29.10.2022

Es ist noch nicht lange her, da

schien Věra Jourová am Ziel

ihrer Wünsche angelangt zu

sein. Die EU hatte sich gerade auf den

sogenannten Rechtsstaatsmechanis-

mus geeinigt – den Mitgliedstaaten

sollten künftig Gelder gekürzt wer-

den, wenn sie rechtsstaatliche Prin-

zipien missachten. Für sie seien die

neuen Sanktionsmöglichkeiten lange

Zeit ein Traum gewesen, sagte die

stellvertretende Vorsitzende der EU-

Kommission im Dezember 2020. Nun

wurde er endlich wahr.

Oder?

Zwei Jahre später droht Jourovás

Traum zu platzen. Die Kommission

hat den neuen Mechanismus zwar

erstmals ausgelöst, im Frühjahr, nach

massivem Drängen, weil Ungarn

unter Viktor Orbán nur noch auf dem

Papier ein Rechtsstaat ist. Doch den

entscheidenden Beschluss sollen die

EU-Finanzminister am 6. Dezember

fassen. Und mittlerweile spricht viel

dafür, dass er im Sinne der ungari-

schen Regierung ausfallen wird. »Ich

sehe keine qualifizierte Mehrheit der

Mitgliedstaaten für die Bestrafung

Ungarns«, sagt ein EU-Diplomat.

Eigentlich wollte die EU-Kommis-

sion wegen der Korruption in Ungarn

7,5 Milliarden Euro einfrieren, die

dem Land bis 2027 aus dem EU-

Haushalt zustehen. Der Plan droht

nun zu scheitern, es wäre ein Triumph

für den ungarischen Ministerpräsi-

denten Orbán.

Der Rechtsstaatsmechanismus

sollte ein entscheidendes Instrument

gegen die autokratische Gefahr inner-

halb der EU werden – und scheitert

dann bei seiner ersten Anwendung?

Es wäre ein Freibrief für potenzielle

Nachahmer.

Für Orbán wäre das ein Grund zu

feiern, für Kommissionspräsidentin

Ursula von der Leyen wäre es eine

Blamage. Lange hatte sie gezögert,

überhaupt gegen Ungarn vorzu-

gehen. Dabei bezweifelt niemand

in Brüssel, dass der Ungar ein System

aus Korruption und Nepotismus auf-

gebaut hat. Erst im September hat das

EU-Parlament Ungarn mit großer

Mehrheit abgesprochen, überhaupt

noch eine Demokratie zu sein.

Doch die Kommission hat es dem

Machthaber leicht gemacht, sämtliche

Forderungen nach mehr Transparenz

und Rechtsstaatlichkeit auszuhebeln.

Auf Orbáns Vorschlag hat sie mit Bu-

dapest 17 Reformschritte vereinbart,

die zum 19. November umgesetzt

werden sollen.

Die ungarische Regierung gelobt

unter anderem, künftig besser mit der

europäischen Betrugsbehörde Olaf

zusammenzuarbeiten. Bei der Ver-

gabe öffentlicher Aufträge soll es bis

auf wenige Ausnahmen immer mehr

als einen Bieter geben. Außerdem

verpflichtet sich Ungarn, eine »Be-

hörde für Integrität« zu schaffen, die

gegen Betrug und Korruption vorge-

hen soll.

Was in dem Programm ausgeklam-

mert wird: dass die ungarische Re-

gierung die Staatsanwaltschaft und

einen Teil der Gerichte kontrolliert,

die Gewaltenteilung also praktisch

ausgehebelt ist. Auch der Einfluss der

Regierung auf die Medien ist kein

Thema. »Dass die Kommission die

Probleme mit dem Rechtsstaat außen

vor gelassen hat, ist ein großes Ver-

sagen«, kritisiert der grüne Europa-

abgeordnete Daniel Freund. Die ver-

langten Reformen seien der Größe

des Problems nicht angemessen.

Die Reformliste ermöglicht es Or-

bán, eine Goodwillshow abzuziehen.

Er hat nun eine offiziell abgesegnete

Agenda in der Hand, die er Punkt für

Punkt abhaken kann. »Wenn Orbán

die Liste abgearbeitet hat, woran

kaum Zweifel bestehen, dann wird

er sein Geld bekommen«, sagt ein

hoher EU-Beamter. Erste Gesetze

sind bereits auf den Weg gebracht.

Haushaltskommissar Johannes Hahn

spricht von einem signifikanten

Schritt vorwärts. »Das kann und wird

definitiv dazu beitragen, die europäi-

schen Steuerzahler zu schützen.«

Doch das ist Wunschdenken. Or-

bán ist nicht plötzlich geläutert, das

von ihm installierte System wird blei-

ben. In den vergangenen zwölf Jahren

als Ministerpräsident hat Orbán nicht

nur den ungarischen Staat, die Ver-

waltung und die Justiz auf sich aus -

gerichtet, sondern auch einen erheb-

lichen Teil der Wirtschaft.

Formal blieb die Demokratie weitgehend

unangetastet, doch wird sie durch ein kom-

plexes Geflecht aus persönlichen Loyalitäten

und Abhängigkeiten ausgehöhlt. Orbán hat

alle wichtigen Positionen mit seinen Getreuen

besetzt, vom Generalstaatsanwalt bis hinun-

ter zum Schuldirektor.

Seit Jahren setzt er Staatsaufträge als Herr-

schaftsinstrument ein. Soll eine Straße oder

ein Stadion gebaut werden, möglicherweise

sogar mit EU-Zuschüssen, erhalten Unter-

nehmer aus dem Umfeld der Orbán-Partei

Fidesz den Zuschlag.

In Polen hat sich die Regierung angreifbar

gemacht, indem sie eine Disziplinarkammer

einrichtete und das Berufungsgremium für

die Richterschaft personell neu besetzte – für

alle nach außen hin sichtbar. Das Undemo-

kratische am System Orbán ist dagegen viel

schwerer zu greifen.

Viel spricht dafür, dass die versprochene

Integritätsbehörde reines Blendwerk wird.

Ihr Vorsitzender und seine Stellvertreter wer-

den letztendlich von der ungarischen Staats-

präsidentin bestätigt. Die heißt Katalin Novák

und gilt als loyale Orbán-Anhängerin.

Sollte Orbán mit seinem Manöver durch-

kommen, hätte die EU gleich auf mehreren

Ebenen verloren. Nicht nur der Rechtsstaats-

mechanismus wäre beschädigt. Auch andere

Instrumente wären stumpf, mit denen die

Kommission versuchen kann, die Entwick-

lung in Ungarn zu beeinflussen.

So hat die EU-Kommission den Wieder-

aufbauplan Ungarns bislang noch nicht ge-

billigt – was Voraussetzung für die Auszah-

lung von 5,8 Milliarden Euro aus dem Corona-

hilfsfonds wäre. Doch es sieht so aus, als

würde auch diese Frage in Orbáns Sinn gelöst.

Die Politikwissenschaftlerin Eulalia Rubio

vom Institut Jacques Delors in Paris etwa er-

wartet nicht, dass sich im Rat die notwendige

Mehrheit für die von der Kommission gefor-

derte Strafe finden wird. Stattdessen, glaubt

sie, könnten die Minister beschließen, die

Umsetzung der 17 von Orbán versprochenen

Reformen von der Kommission überwachen

zu lassen – und das an die Auszahlung der

Mittel aus dem Coronafonds knüpfen.

In einem solchen Szenario wäre Orbán der

Sieger, sagt Rubio – ein solches Vorgehen setzt

nämlich voraus, dass der ungarische Wieder-

aufbauplan gebilligt wird. Ob die Kommission

danach die Kraft aufbrächte, noch einmal

Mittel zurückzuhalten? Wohl kaum.

Das wäre ein verheerendes Signal. Der

Rechtsstaatsmechanismus, durchgesetzt nach

jahrelangem Ringen, galt als Durchbruch, als

Fortschritt im Kampf mit den Gegnern der

liberalen Demokratie. »Wenn Ungarn mit

seiner Strategie durchkommt, dann ist eines

der stärksten Werkzeuge für die Rechtsstaat-

lichkeit in der EU zerlegt«, sagt der grüne

Parlamentarier Freund.

Und Orbán könnte Nachahmer finden.

Weil die Drohungen aus Brüssel niemanden

mehr abschrecken.

Ralf Neukirch, Jan Puhl n

EUROPA

»In 15 Jahren russische Verhältnisse«

Der ungarische Verfassungsrechtler András Jakab, 44, wirft Brüssel

Zögerlichkeit im Kampf gegen autoritäre Tendenzen vor.

SPIEGEL: Herr Jakab, die EU-Kommission

hat ein Rechtsstaatsverfahren gegen

Ungarn eingeleitet, Budapest hat mit

einem 17 Punkte umfassenden Reform-

paket geantwortet. Kann der Weg

Ungarns in den Autoritarismus noch

gestoppt werden?

Jakab: Da bin ich wenig optimistisch. Das

Problem ist in erster Linie nicht die unga-

rische Rechtsordnung, die grundsätzlich

in Ordnung ist. Es gibt schon zahlreiche

Gesetze gegen Korruption. Das Problem

ist die Art, wie diese Gesetze angewendet

werden oder wie sie gerade nicht an-

gewendet werden. Das kann man nicht

mit ein paar institutionellen Reformen

ändern.

SPIEGEL: Was ist gegen die Schaffung

einer Antikorruptionsbehörde zu sagen,

wie die ungarische Regierung sie vor-

schlägt?

Jakab: Das Problem ist, dass sich in der

Praxis nicht viel ändern wird. Die Kom-

petenzen dieser sogenannten Integritäts-

behörde sind nicht weitreichend genug,

über die Einleitung von Strafverfahren

entscheidet weiterhin die Staatsanwalt-

schaft. Die ist aber parteipolitisch be-

fangen.

SPIEGEL: Auch in Deutschland ist die

Staatsanwaltschaft weisungsgebunden.

Jakab: Das ist mein Punkt. Es kommt

nicht nur auf die Gesetze an, sondern auf

die gesamte Rechtskultur. In Deutschland

ist es die absolute Ausnahme, dass ein

Minister in die Arbeit eines Staatsanwalts

eingreift. In Ungarn ist die Staatsanwalt-

schaft rein formal sogar unabhängiger von

der Regierung, aber unter dem jetzigen

Generalstaatsanwalt sind viele Korrup-

tionsverfahren entlang parteipolitischer

Linien im Sande verlaufen. Man kann

nicht nur Gesetze vergleichen, man muss

auch die Rechtspraxis sehen.

SPIEGEL: Die Rechtskultur ist von außen

nur schwer zu ändern. Was hätte die

Kommission Ihrer Meinung nach tun

sollen?

Jakab: Das Wichtigste wäre gewesen,

Budapest zu drängen, der Europäischen

Staatsanwaltschaft beizutreten. Sie ist

zwar nur als verstärkte Zusammenarbeit

konzipiert, ein Beitritt also freiwillig,

aber gerade im Fall von Ungarn wäre sie

absolut notwendig für den Antikorrup-

tionskampf. Sie hätte die Kompetenz,

Regelverstöße in Ungarn zu untersuchen.

Das würde wirken. Außerdem hätte

Brüssel auf die Wiederherstellung der

Unabhängigkeit von Kontrollinstitutionen

durch personelle Änderungen drängen

müssen.

SPIEGEL: Das wäre ein sehr weitgehender

Eingriff in einen Bereich gewesen, der in

der Kompetenz der Mitgliedstaaten liegt.

Jakab: Die politische Befangenheit der

Staatsanwaltschaft ist gut dokumentiert.

Es gab auch Richterernennungen, die

selbst nach ungarischem Recht rechtswid-

rig waren. Brüssel könnte verlangen, dass

Ungarn seine eigenen Gesetze respektiert.

Dafür bietet der Rechtsstaatsmechanis-

mus einen Hebel. Es gibt keinen Anti-

korruptionskampf ohne unabhängige Ge-

richte. Das wäre auch ein Signal an viele

andere Richter gewesen, die Angst haben,

gegen die Regierung zu urteilen.

SPIEGEL: Was bedeutet es, wenn der

Rechtsstaatsmechanismus bereits bei der

ersten Anwendung versagt?

Jakab: Die Kommission verfügte schon

immer über genug Möglichkeiten, Mit-

gliedstaaten zu bestrafen, die sich nicht

an die Regeln halten. Es gibt unter an-

derem die Vertragsverletzungsverfahren.

Das Problem ist, dass es bei all diesen

Instrumenten einen politischen Ermes-

sensspielraum gibt, den die Kommission

kurzsichtig nutzt.

SPIEGEL: Ist der Ukrainekrieg ein guter

Zeitpunkt, um einen solchen Konflikt

vom Zaun zu brechen? Es geht derzeit

darum, die EU beisammenzuhalten.

Jakab: Ausreden für Untätigkeit oder

halbherziges Handeln gibt es immer. Erst

gab es die Finanzkrise, dann den Brexit,

dann die Flüchtlingskrise, jetzt den Krieg

in der Ukraine. Wenn man nicht schnell

genug vorgeht, wird das Problem immer

größer. Extrapoliert man die bisherigen

Trends in den Rechtsstaatlichkeits- und

Demokratieindizes, haben wir in 15 Jah-

ren russische Verhältnisse mitten in der EU.

Interview: Ralf Neukirch

ÉSSZERŰ FŰTÉS/HŰTÉS Füzeteink letölthetők-Szelíd Energia Alapítvány Bp.

HŰTÉSHEZ NEM KELL VILLANY/FŰTÉSTUDNIVALÓK Szelíd Energia Alapítvány Bp.

PEDÁLOS TÖLTŐ, HŰTÉS ÉS FŰTÉS - Hűtéshez nem kell villany/Szelíd Energia Alapítvány

Naphosszat irodában ülni és fázni? Pattanjon a pedgenre, csináljon áramot és közben melegedjen föl! Az energiatakarékosságra szerkesztettünk egy pedálos áramgenerátort. Az egykerekes, pedálos generátor („pedgen”) egyszerű, emberi erővel működő áramtermelő, de egyben egy alapgép, sokoldalú fölhasználással.Egy nagy farost-korongra rácsavarozott pedálból áll, amivel egy DC motort hajtunk meg. Ez ilyenkor áramot ad le. Bárki kipróbálhatja, telefonját föltöltheti a Cyclo közösségi műhelyben, 1111 Bertalan u. 32. Kiválóan alkalmas kampánycélokra, a nagy korongra bármi fölírható. Célszerű egyszerre 3 db építése, ár: 300e Ft. Rendeljenek nálunk pedálos generátort és hozzanak létre két munkahelyet!

Youtube: PEDAL GENERATOR ROZSA

Hűteni sokkal könnyebb, mint fűteni – számos technikája van!

Télen egy helyiséget fűteni, annak egy sarkát (hűtőszekrény) hűteni: esztelen dolog!
6 hónapig az egész környék hűtő! Balkonra, teraszra, zárt dobozban kitehetjük a hűtendőt.
A pince, kút, vízakna szintén hideg helyek, ahol állandó 10*C körüli hideg van. (Kutamban 13*C-t mérek). A soproni gyermektáborban építettünk egy földhőcserélős hűtőt. Ez egy földbe ásott szekrény, felül egy kályhacső-kéménnyel, alul pedig egy földbe ásott csőkígyóval. A kéményben, ha rásüt a nap, a levegő fölforrósodik, fölfelé száll és beszívja a hideg csőkígyóba a kinti nyári meleg levegőt. Így a szekrényen mindig hűtött levegő áramlik, és ez lehűti az élelmiszert. Önmagától működik, ventilátor sem kell! Minél jobban süti a nap a kéményt, annál jobban áramlik a hideg levegő. Ha egy üveg üdítő italt vizes törülközőbe csavarunk és a napra tesszük, az üveg lehűl, mert a párolgó víz lehűti. (Sonnenkühlschrank=nap-hűtőszekrény).

Fagyasztott áru van a boltban, fizessék ők a hűtőköltségeket!
A külső hűtőkamra (olyan, mint a frizsider, csak a ház külső, északi falára van akasztva, konyhából tolóablakkal elérhető). Gázpalackról működő hűtő is számba jöhet. A villanyfogyasztás üvegház-CO2 kibocsátással jár, ezért veszélyezteti a földi klímát. A klíma csak többet ér egy frizsidernél?

FŰTÉS, HŐVÉDELEM – Szigetelni, tömíteni

Hőszigetelések megtérülései:

Ablakrés-tömítés............................ 0,25 év

Hővisszaverő lapok.........................1,33 év

Padlásfödém-szigetelés …..............3,1 év

Falüregek tömítése..........................3,2 év

Nyeregtető-szigetelés......................4,4 év

Ablaküveg-kettőzés …...................6,7 év

Ablaküveg-csere.............................7,2 év

Hőszigetelő tapéta..........................8,5 év

Szigetelő vakolat (6 cm) ..............14 év

"Termobőr" (szig. a vakolatra)......14 év

Fölfüggesztett szig. burkolat ........18 év

Új ablakok …................................17 év

A hőszigetelő tapéta, mint belső szigetelés általában nem célszerű. Ügyelni kell, hogy a harmatpont ne kerüljön a falba. Üregek tömítése, födém és tető utólagos szigetelése viszont 3-4 év alatt megtérülhet. Az ablakcsere - a közhittel ellentétben - utolsó helyen áll a megtérülési listán.

-Fali gázkazánt állandó kis lángra állítok (lehet a bemenő golyós csappal is), 50*C fűtővízre. (De ez állandóan menjen, ha 0*C van, a ki-be kapcsolás többet árt).
-Ha nem zárt a rendszer: a párolgás miatt fűtővizet utántöltök.
-A radiátorszelepek finom állításával belövöm a kívánt hőfokokat a különböző szobákban; főleg a referencia-helyiségben, ahol a szabályzó van a falon (a rugót kímélendő, nyáron teljesen kinyitom). 
-19*C elegendő: ez fölött egészségtelen, inkább két pulóvert húzok, helyben futok. ("Fűtsünk kalotaszegi legényessel")
-A radiátorok mögé, ajtókra, hőtükör-fóliát ragasztok.
-Házat fehér lapokkal szigetelek (8 cm polisztirol), nem fűtök a varjaknak.
-Padláson matracokat, szőnyegeket fektetek le, de a lépésálló polisztirol az igazi.
-Csak este fűtök - napközben mozgok, szomszédolok; közösségi házba, klubba, megyek.
-Nem használt helyiségeket (nyaralók) víztelenítek, fagykárok miatt.
-Nem tüzelek el: műanyagot, rétegelt dobozokat, használt olajat - nem mérgezem magam és másokat!
-Eltüzelhető: tojástartó, barna karton, újságpapír (nem színes), 
víztiszta polietilén fólia (égéspróba: ég, mint a gyertya; PVC bűzlik).
-Időszakosan nagy táblás infravörös-villanyfűtés célszerű.
-A bojlert csak szombaton kapcsolom be. Hét közben 20 literes fazék a sparhelten, gázon.
-120 literes bojler helyett 5 literes vízmelegítő, merülőforraló.
-Konyhaszoba: Hasznosítom a főzés hulladékhőjét. Villámszellőztetéssel, függönyökkel, átalakítható bútorokkal a konyhából pár perc alatt szobát varázsolhatunk! Építsünk sparheltkályhát! (FŰTÉS, Szelíd Energia Füzetek 4, letölthető).Lásd még: Szelíd Energia Füzetek 
ENERGIA-KÖRSÉTA AZ ISKOLÁBAN

 

JEGYZŐKÖNYV 1. oldal Energia–körséta DÁTUM

Tárgy Állapot igen/nem Tennivaló

1. Vízórák Tarifa megfelelő?…………………¤ / ¤ Tarifát váltani (kis/nagy fogyasztó)

Elegendő vízóra, jó helyen?……..¤ / ¤ Beszerelni

Egyértelmű, mely csapokhoz tartozik?.¤ / ¤ Feliratozni

Hozzáférés jó?…………….…….¤ / ¤ Hozzáférést biztosítani

Vízóra forog, ha minden csap zárva?.¤ / ¤ Szivárgást megszüntetni

Köbméter rendszeres fölírása?…..¤ / ¤ Fölírni

Vízmérő-diákok kijelölése………¤ / ¤ Fogyasztásnapló vezetése .

2. Villanyórák Tarifa megfelelő?…………….….¤ / ¤ Tarifát váltani (kis/nagy fogyasztó)

Elegendő villanyóra?…………....¤ / ¤ Beszerelni

Egyértelmű, mely helyiséghez tartozik?.¤ / ¤ Feliratozni

Hozzáférés jó?………………......¤ / ¤ Hozzáférést biztosítani

Világítás-automatika?……..….....¤ / ¤ Beszerelni

Áramszennyezés? (Sok tirisztor)..¤ / ¤ Villamosművek

kWh rendszeres fölírása?…….....¤ / ¤ Fölírni

Óra forog, ha minden kikapcsolva? ¤ / ¤ Szivárgást megkeresni

Árammérő-diákok kijelölése……¤ / ¤ Fogyasztásnapló vezetése .

3. Kazánház Energiahordozó/tarifa megfelelő?...¤ / ¤ Váltani (kis/nagy fogyasztó)

Kazán túl öreg/túlméretezett?……¤ / ¤ Lecserélni (ép.szigetelés után)

Gép-, szervizkönyv, napló?….. …¤ / ¤ Beszerezni, vezetni

Falak, kazán, csövek szigetelve?...¤ / ¤ Szigetelni

Levegő-előmelegítés?…………....¤ / ¤ Beépíteni

Lég/füstjáratok szabadok?……….¤ / ¤ Tisztítani

Füstgáz-csappantyú van?………...¤ / ¤ Beépíteni

Időjárás-követő szabályozás?……¤ / ¤ Beépíteni

Központi hőfok-kijelzés?………..¤ / ¤ Fölszerelni

Égő-üzemóra van? ..…………….¤ / ¤ Beépíteni

Kering.szivattyú szabályozható?…¤ / ¤ Cserélni/időkapcsoló

Fűtési görbék jók?…………...….¤ / ¤ Beszabályozni (pl. éjszakait)

Visszatérő 10*C-kal hidegebb?…¤ / ¤ Fűtőtest nem fűt, javítani

Beragadt/csöpögő szelepek, rozsda?.¤ / ¤ Óvatosan! Csöpögni kezd! Tömíteni.

Rendszer légtelenítve?…………..¤ / ¤ Légteleníteni

Külön fűtőkör?……………….…¤ / ¤ Terv

Gáz-köbméter rendszeres fölírása?.¤ / ¤ Fölírni

Gázmérő-diákok kijelölése………¤ / ¤ Fogyasztásnapló vezetése

igen/nem .

4. Osztály- Fűtés megfelelő?…………….…¤ / ¤ Átépítés (Zónák: 20/15/10*C)

termek Szabályozható? (Lopásgátló!)…..¤ / ¤ Hőfokszabályzó szelepek

Fűtőtestek jó helyen, szabadok?.¤ / ¤ Átrendezés

Hőtükör a radiátor mögött?……..¤ / ¤ Fölragasztani

Ablak, ajtó jól zár, tömör? ……..¤ / ¤ Zárakat javítani, réseket zárni.

Ablak nyitva?………….……….¤ / ¤ Ügyelet

(Döntött ablakszárny nem jó, gyorshuzat/zárni, balesetveszély)

Világítás-automatika?…………..¤ / ¤ Szerelni

Kompakt fénycső? (Lopásgátló!).¤ / ¤ Szerelni (min. 2 óra ég./nap)

5. Mosdók Csap elegendő, jó helyen?…..…¤ / ¤ Átépítés

Hibás szerelvények?…………...¤ / ¤ Javítani (tömítés, mészkő)

Mészkövesedések……………....¤ / ¤ Drótkefe, sav

Víztakarékos szerelvények?……¤ / ¤ Perlátor, vízadagoló

Kompakt fénycső? (Lopásgátló).¤ / ¤ Szerelni (min. 2 óra ég./nap)

Letölthető: Szelíd Energia Füzetek 1-13

PS:Legyen szíves jelezni, ha kéri a további cikkeket! (Ezek a DIE ZEIT, a DER SPIEGEL, az NZZ, a SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, a TAZ lefordított írásai).

49€-TICKET – EGÉSZ ÉVRE, ORSZÁGOSAN – ZEIT/RózsaS

A Bund-Land tárgyalások jól haladnak, csak még a költségek megosztásán civakodnak. Még csak a zöld Baden-Württemberg-i közlekedési miniszter, Winfried Hermann fenyeget vétóval. A 49€-Deutschlandticket „ajándék a középosztálynak”. „Ha Berlin a régiós pénzeket nem hajlandó emelni, muszáj nemet mondanunk.”

Christian Dürr, FDP-frakcióvezető a Bundestag-ban: „Ne vesszünk el a kis tételek vitájában. Az ÖPNV legnagyobb reformjáról van szó!” Scholz (SPD) kancellár : „A bérletre évi 3 mrd €-t szánunk, de a sínhálózat fejlesztésének fedezetét is jelentősen megemeltük.” A nyári 9€-ticket óriási siker volt, nemcsak olcsósága, hanem egyszerű hozzáférhetősége miatt is. A 49€-bérlet szintén gyorsan elérhető lesz digitálisan. Ám Hermann nem hiszi, hogy újévre startolhat az új tarifa. Reálisabb március vagy április 1. A megvalósítás eléggé körülményes. A landokra eső 1,5 mrd € be kell, hogy kerüljön a költségvetésekbe. Ezzel dec. 20-ra lesznek kész, hogy lesz ebből január 1-re ticket? Az automatákat át kell programozni, a tarifákat összehangolni és grémiumhatározatokat hozni. Boris Rhein, Hessen miniszterelnöke (CDU): „A Bund csipkedje magát, hogy mihamarabb megegyezzenek.” Ezen felül választ vár az áram- és a gázár-fék, valamint a lakáspénz kérdésére is.

KOMMENT

bob: A 9€-jegy egyszeri utazásra az utóbbi évtizedek legnépszerűbb ajánlata volt. Kár, hogy akkor elmaradt az átszállójegy és a kiterjesztés 49€-ra. Jöhetne egy 365€-s éves bérlet átszállással, ez az inflációt is megelőzné, jót tenne a turizmusnak is.

swab: Nálunk az indulások nincsenek összehangolva, autót kell tartanom, ha reggel 6-ra be akarok érni a munkára.

A „LAST GENERATION”-T BEDUTYIZHATJÁK – Törvénysértő klímavédők – ZEITonline/RózsaS

Az igazságügy-miniszter, Marco Buschmann (FDP) rászólt a klímaaktivistákra, akik utakat zárnak le és műalkotásokat rongálnak meg. A pénzbüntetés mellett zárkát is kaphatnak, ha bűntettet követnek el. Berlinben egy ilyen akció folyamán baleset történt, a rendőrség vádat emelt. Egy aktivista: „Jó, ha kicsit félnek a politikusok. B.: „Bírálat és tiltakozás a demokráciánk része, de aki festményekre támad vagy mentőautót akadályoz útblokáddal, az az utóbbi esetben gondatlanul elkövetett testi sértés miatt büntethető. Hétfőn egy kerékpár-balesethez siettek a mentők, de két tüntető miatt dugóba kerültek és csak késve érkeztek meg. A vád: segélyt nyújtó hivatalos személyek akadályozása. Carla Hinrichs, "Last Generation": „Reméljük, a segítség késése nem okozott nagy bajt. Mi a jövőben, mint eddig is, fokozottan figyelünk arra, hogy ne akadályozzunk segítségnyújtást.” Vasárnap két nő a természetrajzi múzeumban egy dino-állványhoz ragasztotta magát. (Mért nem élő oroszlánhoz? RS).

KOMMENT

avatar: Csak figyelmeztetés? A törvényt érvényesíteni kell.

Kinski: A balosoknál nem siet a rendőrség a följelentéssel, amikor jobboldali tüntetést akadályoznak. Ha valakik monstranciát visznek elől, akkor már szentek?

Mfrei: Nem várható, hogy a tiltakozás ilyen formája tömegessé válik.

ZEITonline, 2. 11. 2022

So wird niemand gerettet

ZENTA ENKLAVE

40 év után tértem vissza Zentára. Egetverő változás: utcák kibetonozva, a fák megnőttek - minden utca egy allé. Aszimmetrikus terjeszkedés: a vasúton túl, ahol csak pár ház volt, mára egy egész város épült. A házak száma megnőtt, ám a lakosság lecsökkent 15 000-re. Sok a szingli, vagy az üres ház?

A lakosság összetétele is jelentősen megváltozott. A menekültek (1996, Horváto.-ból?) gyerekei már szavazók, ám a kisebbségi nemzet nem beszéli a többség nyelvét, csak egymás között érintkeznek (enkláve).

De a magyar gyerekek sem beszélnek szerbül. (A Zenta-Hódmezővásárhely tenisz versenyen hiányoztak a fiatal és kétnyelvű sportolók. Csak az idősebbek beszélgettek két nyelven.) Amíg az egyik a másik kárára nem próbál előnyökhöz jutni, nem lesz baj. De bármikor jöhet egy uszító, mindkét oldalon!

Én ugyan Budán élek, de gyakran lemegyek, főleg klíma-előadásokat tartani.

Nem találtam magyar nyelvtanfolyamot szerbeknek!

Megpróbálok németül és szerbül is iskolákban órát adni.

De talán a hatóságok (MNT) többet tehetnének!

RS

Alex

A SÉRTŐDÖTT AL-VIDÉKI

Végel L.: A magyar másságokról, Népszabadság, 2016.január 2.

Följött Novi Sad-ról, hogy megállapítsa: Budapesten nem lehet cseverészni a pincérrel, a trolik késnek és a vásárlók csak néhány szelet tőkehúst vesznek.

HELYZET VAN, EMBER! VAK VAGY? Félmillió külföldön, gyerekek éheznek és betegek halnak meg, mert nem kapnak orvosi ellátást! Ti meg arról szeretnétek "eszmecserélni", hogy a hozzátok vágott 50 milliárdot "miként kell elkölteni"? (Gondoljunk a 80 szerbiai korrupciógyanús letartózta-tottra.) Cseverésszen a pincér, hogy aztán fölkerüljön a listára? Késnek a buszok? Holnap el sem indulnak! Nemzetegyesítés, a magyar kultúra értékei, a vajdaságiak ismertségének hiánya? "A média ugyanis olyan, amilyennek a politikai és a kulturális (!) elit, a magyar társadalom formálja." "Nem kételkedem őszinte szándékukban." Hülyéskedsz? Nem olvasod a lapot, amibe írsz ? És azzal végképp ne hencegj, hogy Te találtad ki a kettős állampogárságot! Szerencsére: fekete rovátkák, fehér alapon. (Nichts für Ungut, Pepi!)

/2018. okt.: Egy mrd Ft a vajdaságiaknak házvásárlásra, Zentán százával állnak üresen házak.../

MINDEN SZENTNEK MAGA FELÉ / RózsaS

Mindenszentek van, illő, hogy elkísérjem családomat a Szt. Gellértbe. Hogy a számat is tartsam, az már nincs benne. A templom előtt olyan árusok bizniszelnek, amilyeneket Jézus kivert a szent helyről. Bent a lezserséget az az apuka jelzi, aki késik a miséről és fél sort fölállítva, befurakszik a középre két gyerekkel.

Maga a körtemplom óriási fölüdülés, miután búcsút vettek a keresztalapú, a hátsó padokban ülőket akusztikailag, optikailag kizáró fölállástól (fölüléstől). Itt a giccses barokk-cafrang sem nyomaszt – az oltár egyszerű és nyugtató. A színes ablakok üdítőek. A súlyos fapadokat könnyen mozgatható székek váltották föl. Bár itt is térdelnek néhányan, szinte várom, hogy valaki hasra vágódjon az oltár előtt, mint Kafka képmutatója. A gyerekeket, zajongókat, üveg ablakú terem mögé rakták. (És a fertőzőket?) Mert maszkokat alig látok. Még a szentelt víz sincs letakarva – kiváló alkalom kovidot fölszedni, ha valaki elmulasztotta volna.

Az épület tervezői között nem volt egy paraszt sem, aki megmondta volna: a kályhával fűtünk, a padlón járunk. (Lásd Szelíd Energia Füzetek). Ha időszakos, befúvásos, infravörös fűtést raknak be, most nem fagyoskodnánk, mert a padlófűtés megfizethetetlenné vált. Apróság, de kifelejtették az összes többi infrastruktúrát is: helyet a kivetítőknek, IR-paneleknek, hangszóróknak. Utóbbi is minek, nem tudtak már a régi görögök akusztikailag kiváló épületeket építeni? Agyönyörű gazdagréti Angyalok temploma amfiteátrum - igaz, hegyoldalba épült.

Már a ceremónia kezdete hanyatt vágott: az egész csapat, papostul, ministránsostul úgy trappolt be, mint a Fradi tizenegy futballistája a pályára. És ezt a „tempót” mindvégig tartották, mintha csak arra hajtottak volna, hogy mielőbb vége legyen. Hát nem ez az áhítat, a kontempláció, a magunkba-szállás helye és ideje? Még bűneinket sem volt időnk megbánni! Szép, hogy ennyi ministráns vonul föl, de mért szaladgálnak ilyen kísértet-pendelyben? Pedig ma ezerszer gazdagabb az eklézsia! Emlékezetem szerint az igazi ministránsruha piros albából, fölötte fehér karingből állt. Már messziről fölismerhető volt az utcán, amikor vitték az utolsó kenetet.

A hajtás miatt elmarad az oltár előtti térdhajlás, minden mozzanat előtt. Egyszer csak mind eltűnnek az oltár mögött. Ja, elfeledtem! Bújócskáznak, hisz ez gyerekmise. A gyerekek élvezettel asszisztálnak, jó móka az egész. A perselyezés kiváltképp szórakoztató, behajtják rajtunk az obulust. Nejem megvádol, hogy smucig vagyok és csak 20 Ft-ot adok. Valójában inflációkövető perselypénzt adtam, én 200 Ft-ot, feleségem 500-at, anyósom 1000 Ft-ot – mindenki a bűnei arányában. Az előírt idézet János jelenéseiből való. Érdekes olvasmány, megelőlegezi az Apache harci helikoptert („4 lelkes állat, 6-6 szárnnyal, szemekkel elől-hátul”). Doma atya (fiam lehetne) Ferenc pápa mellett nem mulasztja el hódolattal Erdő Pétert is megemlíteni, akinél nagyobb képmutatót és népellenséget nem ismerek. Ő szerepel 24-szer lapjában névvel és képpel, míg egy bizonyos Jézus Krisztus 7-szer. Ő az, aki embercsempész lenne, ha egy menekültet befogadna és ő az, aki ráhozta a rendőrséget egy papok által molesztált áldozatra. Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvigasztaltatnak”. -halljuk a szószékről. Boldogok, akiknek nincs tüzelőre pénzük, akik megszámolják forintjaikat, mielőtt kenyeret vesznek? Micsoda cinizmus – az isten házában!

-Mióta van itt a Doma atya? -2 éve. Akkor vagy elkerültük egymást, vagy én járok ritkán misére.

(De a chess.com-on 1300 pontom van!)

KÁTÁR: NINCSEN HÁTÁR? A focilabda árnyékai/SPIEGEL/RózsaS

Sokáig vártam, hogy mégis lefújják. A korrupt FIFA magába száll és észhez tér. Ám túl naiv voltam – előbb lesz a maffiából leánykórus. Megszabadítottak voln meghasonulásomtól: Mint focidrukker, hogyan élvezzem – lelkifurdalás nélkül – a játékokat? Egyrészt tényleg érdekel a torna. Másrészt azt kell hinnem, a FIFA&Co mindent lenyom a szurkolók torkán. Odadobni a VB-t Katarnak a pimaszság tetőfoka, a korrupció diadala, mint 2006-ban Németországban.

Katar klimatechnikailag egy katasztrófa. Katar emberjogilag egy katasztrófa. Munkások ezrei estek a stadionépítések áldozataivá. A VB a diktatúrát mossa fehérre. Franz Beckenbauer, a Kaiser: „Nem láttam egy rabszolgát sem.” Azóta a Császárt átneveztem Emirnek. Szemet-fület befogni – és kaszálni. Sigmar Gabriel (SPD): „A hátrányok ellenére vannak pozitív fejlemények.” Igen, láthatók a VB-vendéglátó Putyin országában. Másrészt pedig mit meg nem tesz az ember a gázért? Scholz kancellár meg is hajolt az emir előtt. Mint korrupcióedzett szurkoló hálás vagyok Habeck-nek. Ő az alibim. (EnBW, RWE, Vattenfall, E.On, Lex Uniper – egy sem kötött gázszerződést, máshova mentek gázért, nyilván a katariak pimaszsága miatt. RS). És ha még egyszer egy diktatúra kapja a VB-t, ki sem nyitom a tévét. Így görbüljek meg.

 

SPIEGEL, 5. 11. 2022

Müssen Fußballfans im Umgang mit der Diktatur in Katar konsequenter sein als der Vizekanzler? Markus Feldenkirchen

NEKEM SEM KÖNNYŰ – Politikusok a burn-out-ról – SPIEGEL/RózsaS

Nyke Slawik (28), Bundestag-képviselő, egy reggel azt érezte, nem képes fölvenni a munkát. „Hiába volt minden jóga és meditáció, a megterhelések kikészítettek. A klímapolitikánk és a valóság között ég és föld. Tetejébe azt is megkapjuk, hogy csak a lábunkat lógatjuk.”

A politika maraton és nem sprint. A jelenség általános, az ország történetében még soha nem volt egyszerre ennyi krízis: klímaválság, orosz háború, energiaproblémák, infláció, kovid 7. hullám. Gyorsan kell találni, pontos, jó megoldásokat – gyakran nincs második kísérlet. Az elvárások óriásiak. Nem csoda, hogy a sürgető idő miatt egymást követik a téves döntések. Habeck, zöld gazdasági miniszter: „Az embereim belebetegednek. Burn-out-ot, tinnitiszt, fülzúgást kapnak.” A pénz-, az egészségügyi tárcánál, a kancelláriában – akiktől legjobban várják a megoldásokat - hasonló a helyzet. Michael Roth (52), a külügyi bizottság elnöke: „Olyan volt, mintha egy jeges tengeren, az egyre olvadó jégtáblákon ugrálnék.” Roth több hétre elvonult. „Megerősödve tértem vissza, ám azt kellett látnom, hogy a válságok csak fokozódtak. Ráadásul a lakosság csak pocskondiáz minket”

Minden eset egyedi – ám a leírás hasonló: éjszakába nyúló ülések, munka-hétvégek, család és barátok elhanyagolása, bizonytalan jövő, megválasztanak-e újból? A social media oldalain szidalmaznak, sértegetnek. Minden sértés apró karcolat a lelken – míg egyszer túl sok lesz.

Habeck szelfi-videóit kemény munkával rakja össze, jutalma a magas instagram, twitter, TikTok követő-szám. Állandóan láthatónak, elérhetőnek kell lenni. Ez fölőrli a képviselőket. Soha ennyi nem távozott, mint a múlt ciklus végén. Amikor egy újságíró megkérdezte Habeck-et, mikor jön a segély, a miniszter kiborult. „Egy törvény nem lesz egy pattintásra. Vizsgálatok előzik meg, alkotmányossági összeférést kell ellenőrizni, Brüsszel-lel egyeztetni. Egyik hétvége megy rá a másik után. Az embereknek alvásra és evésre is kell idő, senki ne gondolja, hogy csak malmozunk. 20 törvényt, 28 rendeletet csináltunk 9 hónap alatt. Száz ezer a túlórák száma.”

SPIEGEL, 5. 11. 2022

Die kranke Politik

VB: A NORVÉG FOCIHÖLGY BESÍPOLT – L. Klaveness vs FIFA - FAZ/RózsaS

Lise Klaveness (41), 2011-ig norvég női válogatott, márciustól az ottani szövetség (NFF) elnöke. Ekkor szólalt föl Doha-ban, a FIFA kongresszuson.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ: Ön 6 percig bírálta a FIFA-t és elnökét, Gianni Infantino-t.

Klaveness: Eltökélt voltam. Magam mögött tudtam a norvég labdarúgó bizottságot. 2021-ben heves vitát folytattunk Katar bojkottjáról. A többség elvetette, de a bírálatot megszavazták. Így lett kötelességem az emberi jogok védelme.

FAZ: Nem félt?

K: Ügyvéd vagyok. Igazságomról meg vagyok győződve. Igaz, három hetes elnökként nem volt könnyű dolgom. Milyen a FIFA kultúra? Senkit sem ismertem, még északi kollégáimat sem. De nem féltem.

FAZ: Érezte a légkört?

K: Ellenséges volt. Ám jól fölkészültem, figyelmeztettek. Sokan szóltak, erre vigyázz, arra vigyázz. Politikai karierrem tettem kockára, de gondoltam, hát legyen.

FAZ: Saját beszéde volt?

K: Igen. Megmutattam társaimnak, néhány mondaton civakodtunk. Ez Norvégia beszéde volt.

FAZ: Szemére vetik, hogy a térség országait kritizálja.

K: Semmiképp. Nem ítélkezem kutúrájukról. Vannak arab barátaim. Jöhetnek többen Norvégiába. (+40*C-ből -40*C-be? RS). Fontos a különböző kultúrák megvitatása. A probléma maga a FIFA. Nagy kockázatot vállalt. Katar-hoz nagyon jó és átgondolt terv kell. Definiálni, mért bízzuk rá ezt a mega-eseményt. A cél nem lehet az óriási pénzek behajtása. Ezzel embereket ölünk meg.

FAZ: Ön szerint mi a labdarúgás szerepe?

K: Nem a problémamegoldás. Ez a VB veszélyes, mert nem készült világos terv a kultúrák áthidalására. Mi, melegek, Katar-ban veszélyben vagyunk. Az NFF, a norvég labdarúgó szövetségünk kicsiny, de épp ezért beszélhetünk nyiltan. Behúznak bennünket a politikába. Nem vagyunk nagyok, mint a DFB (Deutsche Fußball Bund). Tisztelem őket, Bernd Neuendorf elnökükkel. Elsőként hívott föl a beszédem után. A brit Debbie Hewitt is fölhívott. Bernd beszél Infantino-val, meg velem is. Kissé konzervatív. Ám mi nem vagyunk moralisták, amit ránk akarnak fogni. A szövetségek között építünk hidakat, több átláthatóságot. Nem féltem a pályafutásom, nem akarok sportpolitikus lenni. Változást akarok. Ha nem sikerül, ismét visszahúzódom.

FAZ: Nem terheli túl magát?

K: Ez kihívás, eredménye előre nem látható. Egy forró vitába ugrottam bele, már nem csak Norvégiáról van szó, hanem a nőjogokról, az LGBTQ-ról - világszerte. Közben figyelek az engem érő kritikákra is, a katariakra is. Elismerem, hogy történtek változások. De továbbra is hiányzik a szabad véleménycsere. Tisztelet azoknak, akik ott a változásért küzdenek, gyakran csak titokban. Minél közelebb vannak a kormányzathoz, annál nehezebb nekik.

FAZ: A futball oldhat meg problémákat?

K: A futball egy globális hatalom. Emberek milliárdjait befolyásolja, dollárok milliárdjait forgatja. Vannak értékei, infrastruktúrája, nőrészvétele is. Ezért szeretem. Nem célom, hogy Katar-t kizárják. A FIFA-t sem bírálom egészében, hisz valamennyi ország részvételét megengedi és megszervezi. Ám le kell fékeznünk, mert az egész egy mega-event-té, egy super-league-gé válik. Ez szétzúzza a világfutballt. Erre felé tereli néhány nagy részvényes. Vannak jó érveik, ahogy nekem is. Ám a VB-előkészületeknél emberek haltak meg! Értékelem, ha politikai ellenfelek csapatai játszanak egymással.

K.beszédére a VB-főszervező, Hassan Al-Thawadi sértődötten reagált. Szavait egész Katar visszhangozza.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6. 11. 2022

Ich fordere das System heraus“ Warum legt sich diese Frau mit

Qatar und der FIFA an? Weil es nicht anders geht, sagt die

Norwegerin Lise Klaveness.

 

AMNESTY.AT

2,3 millió bevándorló él Katar-ban. 20 000 dolgozik a VB-stadionokon, utakon, metrón. 173 000 nő a háztartásokban. Ha kezdődik a VB, ők szolgálják ki a vendégeket a hotelekben, éttermekben, biztonsági szolgálatoknál. A munkahelyért óriási közvetítői díjat fizettek. A vendégmunkásokat a végkimerülésig dolgoztatják, sokan bérüket sem kapják meg. Más munkát sem kereshetnek. A kenyai aktivistát, M. Bidali-t, 2021-én a katar-i rendőrség elrabolta és egy hónapig fogva tartotta. Bidali biztonsági őrként dolgozott és föltárta a munkások kihasználását és jogfosztottságát. A szobalányokat tulajdonukként kezelik. Ha megerőszakolják őket, az áldozatok inkább nem tesznek följelentést, mert elveszítik munkájukat és jövedelmüket. 70% soha nem tér vissza hazájába. Bár egészségesen érkeznek meg, a hőségben végzett kimerítő munka végez velük – a hatóságok szerint természetes halállal vagy szívelégtelenséggel. Az Amnesty 2010-2019 között 15 000-re becsüli a halottak számát. A munkaadók ellen nem járnak el. A FIFA föl kell, hogy szólítson a családtagok kárpótlására. Létesüljön egy alap, annyi pénzzel, amennyit a VB-győztes kap: 440 millió dollárral. Ezt könnyen megtehetik, hisz a FIFA 6 mrd $-t keres a VB-n és még 1,6 mrd-t tart tartalékban. A szurkolók milliói követeljék a FIFA-tól az emberi jogok betartását és a kárpótlást! (amnesty.at;Hashtag#PayUpFifa).

PS:Legyen szíves jelezni, ha kéri a további cikkeket! (Ezek a DIE ZEIT, a DER SPIEGEL, az NZZ, a SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, a TAZ, stb. lefordított írásai).

LEGYŐZNI A 7FEJŰ INFO-SÁRKÁNYT - A. Kozyreva – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

Anastasia Kozyreva, a berlini Max-Planck-Institut für Bildungsforschung kutatója, a „kritikus ignorálást” javasolja.

Minden felől zúdulnak ránk a sztorik, hírek, mende-mondák, állítások, konteók, pletykák és narcisztikus önbemutatkozások. Csalikat vetnek be, hogy figyelmünket fölkeltsék és kattintást, view-t, lájkot szerezzenek. Minél vadabb, fölháborítóbb egy kijelentés, annál több figyelmet kap.

Az őrület és a valóság között hogyan lavírozzunk? Szűkös időnkkel hogyan gazdálkodjunk okosan? K. a „kritikus ignorálás” technikáját az iskolákba is be akarja vinni. „Pár egyszerű módszert tanítunk az info-fogyasztás irányítására.”

Az információ értékét a forrás kritikus átvilágításával kezdjük. Aki először olvas és aztán vizsgál, már a felét megette. A tartalmak megítéléséhez idő és mély szaktudás kell. Ilyennel pedig alig valaki rendelkezik. Csapdába esnek és máris beültettek világképükbe egy kakukktojást. Tehát: használjunk először keresőgépet és pár perc alatt megtudhatjuk, ki áll egy-egy állítás mögött és mennyire bízhatunk a forrásban. (Ez erre az írásra is vonatkozik?RS). Ellenvethető, hogy a legtöbben amúgy is csak szalagcímeket és töredékeket olvasnak, nem teljes írásokat. Az első bull-shit-kontaktust próbáljuk meg elkerülni: korlátozzuk telefonidőnket, töröljük az időigényes app-okat, csatornákat némítsunk el és fojtsuk el a fölugráló ablakokat. „Akinek nincs söre a hűtőjében, az kevesebbet iszik.”

Mindez banálisnak és pofonegyszerűnek tűnik, ám az info-diéta épp oly nehéz, mint lefogyni. És ahogy a fast food-dal is túlehetjük magunkat, fölösleges információkkal is teletömhetjük agyunkat.

Süddeutsche Zeitung. 12. 11. 2022

Bitte nicht beachten!

KOMMENT

Szívós harcot vívok családom és a reklám ellen. Márkaneveket tanulnak meg és reklám-termékeket választanak. Észre sem veszed és elültették a fejedben! Ha nem lenne hatásos, nem csinálnák. Reklám-immunitásom évtizedes önfegyelmezés eredménye. Csapkodom őket, mint a legyet. „Jó bornak nem kell cégér.” A jó termék választása bizony fáradságos és időigényes. Nem lékelhetek meg minden csomagolást! Úgy járok el, mint szüleim a jó dinnyével: magjait eltették.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3618013308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása