Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FALUROMBOLÓK RENDŐRÖKKEL -Pech: szénre épültek-ZEITonline/RózsaS

2023. január 04. 04:45 - RózsaSá

FALUROMBOLÓK RENDŐRÖKKEL -Pech: szénre épültek-ZEITonline/RózsaS

Lützerath-nak (40 km Düsseldorf-tól délnyugatra) pusztulnia kell, mint tucat sorstársának. Az újév első csatája jan. 2-án folyt le, amikor klímavédők akarták kiverni a rendőröket a halálraítélt faluból. A „Lützerath lebt” csoport az utakat égő barrikádokkal torlaszolta el. Az aktivisták mind fehér védőöltözetbe bújtak, régi gerillatrükk a beazonosítás ellen. Az egész falu és környéke az RWE energiaóriás tulajdona. Rendőröket hívtak, hogy markológépeiket senki ne akadályozhassa. Egy „Letzte Generatino”-aktivista az útra ragasztotta magát. A rendőrök meghátráltak: „A kiürítésre nem ma kerül sor”. A barnaszenet az RWE a világ legnagyobb gépeivel termeli ki. Még 280 M t van tervbe véve. A Bundestag 2022 december elején döntött a szénstopról, ám a 2022-es időpontot meghosszabbította 2024 márciusáig - az energiaválságra hivatkozva. Berlin több falut is megmentett, melyek szintén a Garzweiler szénfejtő körzetében vannak. Az aktivisták az 1,5*C elkötelezettségét kérik számon a kormányon.

ZEITonline, 2. 1. 2023

Steinwürfe gegen Polizei in Lützerath

KOMMENT

Yeti: Az erőszakos klímavédők félelmet keltenek és már össztársadalmi problémává nőnek. A rendőrség keményen csapjon le rájuk, kapjanak több éves börtönbüntetést.

Cala: Támogatom őket, de így saját magukat teszik hiteltelenné. A mozgalomnak ártanak.

Avatar: A faluból már rég mindenki elköltözött, az RWE-től új házakat és kárpótlást kaptak. Mi van védeni való egy üres falun?

GenName: A lakosok indíthattak volna pert, de valószínű, a költségeket nem viselhették volna. Az évszázados faluközösségek szét vannak szórva örökre. Ez a kiűzés modern formája. A tiltakozók erre is figyelmeztetnek.

RS: Egy ilyen kísértetfaluban 1982 táján jártunk barátaimmal. Még a tányért is ott hagyták az asztalon. Annyira lefizették őket?

Gondtalanul bringáztam és egyszerre a világ legnagyobb gödre szélén találtam magam: 300 m mélyre leláttam. Betemetik és egy műtájat raknak fölé: kilométereket mégy és nem veszed észre, hogy mind mesterséges táj. A bűn nem az, hogy szenet bányásznak, hanem hogy ennyit. Egy háztartás villamos készülékeinek zöme teljesen fölösleges. Hűtéshez 6 hónapig nem kell villany. Elektromos fűnyíró, ventilátor, villanyborotva, elektro-fogkefe nélkülözhető. Az Energiamenü 58 készülékéből 6-7 elegendő lenne. (Bezzeg pedálos generátorból egy sincs!) A foci és egyéb játékok mért nem tarthatók nappali fénynél? Az emberiség hogyan bírta ki 10 000 évig porszívó nélkül? Ha kiszórtuk a fölöslegeset, csak akkor szabad meghagyni a 3 utolsó német atomerőművet. A szenet hagyjuk meg a vidékre vezető kisvasutaknak. Ne engedjük, hogy a mohóság és a luxus tönkre tegye világunkat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6018017806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása