Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KÉPGENERÁTOR BEPERELVE – spiegel.de/RózsaS

2023. január 17. 21:11 - RózsaSá

KÉPGENERÁTOR BEPERELVE – spiegel.de/RózsaS

Vannak képgenerátorok, mint pl. a Stable Diffusion, melyek parancsra új műalkotásokat hoznak létre, miután több millió képpel továbbfejlesztették önmagukat. A fotóügynökség Getty Images bíróságra vitte a képgenerátor gazdáját, a Stability AI -t: „Több millió képet jogellenesen lemásolt és földolgozott. Ez csak a vállalat gazdasági előnyét hozta, miközben ezer, talán millió művészt megkárosított.”

A képgenerátorok, mint a Dall-E az OpenAI-tól, vagy a Midjourney a mesterséges intelligencia (MI) alapján működnek és szövegparancsra soha nem látott képeket képesek alkotni. Szakértők szerint a gépi tanulás mérföldkőnek számít az MI-nél. Hogy a programok jó eredményt produkáljanak, óriási számú képen edzik őket.

A »The Verge« úgy értesült, Getty az UK-ban perelt. MI-cégek már az USA-ban érvényes Fair-Use-Doktrin-ra hivatkoznak, mely szerint bizonyos esetekben védett anyag is fölhasználható, ha az jól szolgál a közoktatásnak vagy az egyéni kreativitásnak. A Stability AI-t már pénteken 3 művésznő is bepanaszolta az USA-ban: Karla Ortiz, Sarah Andersen és Kelly McKernan. A vád érinti a Midjourney és a DeviantArt-ot is. Utóbbi művészek szociális hálója, saját képgenerátorral. Karla Ortiz a »Dr. Strange« Marvel-filmhez készített rajzokat. A képgenerátor-cégeket azzal vádolja, ezeket a képeket följavítva beiktatták adatbankjukba. „Minket senki sem kérdezett meg, benne akarunk-e lenni ebben az adatbankban.” A Stability AI a művészeknek fölkínált egy lehetőséget az ellentmondásra. Ehhez azonban be kell jelentkezniük egy speciális platformra.

spiegel.de, 17. 1. 2023

KI-Bildgeneratoren

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6218028578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása