Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ChatGPT, A GÉPBARÁT – ZEIT/RózsaS

2023. február 10. 05:42 - RózsaSá

ChatGPT, A GÉPBARÁT – ZEIT/RózsaS

Írjon egy kedves karácsonyi üdvözlő levelet barátomnak, adtam meg a feladatot a ChatGPT-nek. A kurzor egy helyben villogott, aztán jött a szöveg: „Kedves N.N.! Boldog karácsonyt! Remélem, családoddal boldog időket töltesz el és ki tudtok egy kicsit kapcsolódni. Te egy nagyon jó barát vagy, szeretem a humorod. Veled órákig el lehet csevegni és az idő gyorsan elszáll. Remélem, gyakrabban látjuk egymást és ismét közös élményeink lesznek. Te mindig nagyon dinamikus vagy és remélem, ilyen is maradsz. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok és boldog új évet. Maradj egészséges, remélem hamarosan találkozunk! Ölel barátod: X.Y.”

A levelet többeknek elküldtem. Ilyen reakciók jöttek: „Oh, ez igazán aranyos Tőled!”, „Kedvesem, nem is ismerlek ilyennek!”, „Szívmelengető!”, „Be vagy rúgva?”

A ChatGPT millió ilyen szövegeket szívott föl és ezekből egy emberi nyelvmodellt épített föl, egy „large language model”-t. Valahol egy szerver végig kutatta, milyen kontextusok léteznek a „kedves karácsonyi üdvözlet” és a „jó barát” kifejezésekkel kapcsolatban. Az eredmény tehát a twitter, Shakespeare és egy ételrecept kiszámított kompromisszuma.

Másodszorra néhány személyes hírt is beleszőttem a feladatba. Jöt a válasz: „Jó híreidnek nagyon örültem, a szívem repesett. Gyakrabban küldhetsz képeket aranyos kis gyerekedről. Remélem, a szörföléshez nagyon jó hullámokat fogsz kapni. Anyósodnak, apósodnak köszönöm, hogy gondoskodnak kis családodról.”

A gépbarátom annyira földobott, hogy előképtettem : „A jövőben rád bízom a levelezésem.” „Megtisztelve érzem magam, hogy engem választottál ki erre a szerepre. Minden erőmmel azon leszek, hogy a levelezésed hatékonyan és szakszerűen lebonyolítsam.” Ha egy üzenetet kapok, megkérem gépbarátom, válaszolja meg. Pl. ezt: Egy barátom kérdezi, megihatnánk-e valamit egy kocsmában? ChatGPT: „Köszönöm az elragadó ötleted, a napomat megédesíti.” Miután mindezeket kiraktam a WhatsApp-ra, rengeteg szívecskét kapok. A ChatGPT révén barátságosabbnak és tiszteletreméltóbbnak tűnök. Sokkal jobb ember lettem, lehetséges ez? Megkérdezem a kommunikációs pápát, Friedemann Schulz von Thun tanár urat. „Ez szörnyű! A gép úgy tesz, mintha a szívünkbe látna. Aggasztónak találom, ha emberek magukról algoritmusok által optimalizált alter egót küldenek szét a világba.” Dehát így jobban tetszem magamnak! És egyáltalán: nem ezt tesszük mindig, mikor valamit megtanulunk vagy támogatást keresünk? A ChatGPT használata tulajdonképpen csak a kommunikációs modellek használatának egy hatékonyabb verziója, nemde? „Nem. A 4-oldal-modellek világosan megfogalmazzák, mit is akarunk üzenni, hogyan állunk a címzetthez és tőle mit óhajtunk. Segítenek megérteni, amit ki akarunk fejezni. A ChatGPT viszont semmi mást nem tud, csak egy panelt kreálni. Ha ezt átvesszük, valami hamisat csempészünk be embertársi kapcsolatainkba.

Vegyük a sakkot. Évszázadokig úgy hitték, ehhez fantázia és intuíció kell. Aztán 1997-ben Kaszparov veszített az IBM-computer ellen. Azóta a sakkozók számítógépeken edzenek. (Egyre többen játszunk a chess.com-on. 1300 pontról levertek 1200-ra, olyan sok jó játékos jött be. Bár a másik oldalon élő embert jeleznek, mégis úgy érzem, egy géppel játszom. RS).

Hamarosan a ChatGPT át fogja venni a kommunikáció egy részét. A Microsoft éppen most adta ki Videoservice Team prémium verzióját. Ez automatikusan összefoglalja a meeting-ek eredményét. Egy tovább fejlesztett ChatGPT-változat a MS-felhasználók mail-jeit is megválaszolhatja. Katharina Zweig, TU Kaiserslautern: „Örülnék, ha hallgatóim többször használnák a ChatGPT-t.” A chatbot-ok egyfajta önjavító programok.

 

Jöhetnek a nők. Kedves ChatGPT, összevesztem a kedvesemmel, itt a chatfolyamat. „Szavaid sértők voltak. Bocsánatot kell kérned.” Megfogalmaznál nekem valamit? „Természetesen, íme. Ezzel azonban nincs minden elintézve, tettekkel támaszd alá. Pl. főzhetnél neki valamit.” Nem tudok főzni. „Kérjél tőlem receptet.” Megmondja, mit főzzek (lazacfilét krumplipürével és salátával), ír egy bevásárlólistát és főzőutasítást, bort ajánl (pinot grigrio-t), zenét (bossa nova-t). Hátradőlök, mint az anyósülésen és engedem magam vezetni.

 

Évekig a Google-t kérdeztük, de az sosem adott konkrét választ. Itt van ezer link, keress ki egyet magadnak. A ChatGPT viszont figyel rád, elgondolkodik és választ ad a kérdésre. Néha még óriásit melléfog ( „1 kg acél nehezebb, mint 1 kg spagetti”), de tanulékony. Övé a jövő és ezt tudja is magáról. Diplomatikusan szerény: Bizonyos esetekben a jövőben is vissza kell nyúlnunk a klasszikus keresőgépekhez. A ChatGPT 5 nap alatt egy millió fölhasználót szerzett, ez világrekord. Thomas Metzinger filozófust ő ajánlotta. TM: „A chatbot-ok vonzereje abban lehet, hogy kellemes módon kiűzi a bizonytalanságot az életünkből.” TM a tudatkultúra-könyvében azt kérdezi, mikor lesz a gépeknek tudatuk. Elmesélem neki életem a gépbaráttal, de egy cseppet sem lelkes. E-mail-jeim áramvonalasan álbarátságosak, a tanácsok kalifornializálásról árulkodnak. „Ön nem veszi észre, hogy agyának egy részét kikapcsolja és néhány részfunkciót egy amerikai szerverre rakja át?” Megkérdezem a gépbarátomat, ehhez mit szól. Ám a szerverek ismét túlterheltek.

ZEIT, 9. 1. 2023

Yves Bellinghausen: Hilf mir

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3618045774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása