Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VÁLASZTÁS MEGNYERÉSE: 15 M $ - Megrendelhető! – ZEIT/RózsaS

2023. március 06. 12:16 - RózsaSá

VÁLASZTÁS MEGNYERÉSE: 15 M $ - Megrendelhető! – ZEIT/RózsaS

Választásokat manipulálni, e-mai-eket föltörni, shitstorm-okat kreálni – így működik a dezinformációs ipar.

Az izraeli The Marker and Ha’aretz, valamint a Radio France újságírói egy üzletember közbvetítőinek adták ki magukat és lefimezték találkozójukat az izraeli Team Jorge kommunikációs céggel. Ők azzal hivalkodtak, náluk mindent meg lehet rendelni: mail-account-föltörést, hamis online-profilt, választási kampányt. Az oknyomozó Forbidden Stories hálómű erre bizonyítékot kért: terjesszék el, hogy a világsztár Taylor Blake emu madara kimúlt. Sikerül is, a hírt először a twitter, majd számos más médium is átveszi, ezrek gyászolnak. Ennek ellenére (febr. közepén), a madár él és futkároz.

Az álhírt Tel Avivől nyugatra egy szürke irodaházban kreálták és avatárok (hamis online-profilok) révén hitették el a világgal. A cég azonban valamivel nagyobb „madarakkal” foglalkozik: szavazások manipulálásával.

A fű alatt egy egész dezinformációs ipar keletkezett, amely a valóság retusálásával tengernyi pénzeket seper be – politikusok, konszernek, milliárdosok megrendelése nyomán. 2020-ban világszerte 81 országban történtek véleményformálások – legtöbbször politikai célokkal (Oxford Internet Institute).

Félrevezetések egyidősek a világgal, ám Trump „alternatív tényei” óta tudjuk, mennyire hatékonyak lehetnek a közösségi oldalak. A médiazsoldosok többnyire ismeretlenek maradnak, akik 60 ilyen „irányító” cégnél ügyködnek. A piac növekvőben. Rendelhető egyszerű handy-föltörés, de politikai vagy gazdasági ellenfél lejáratása is. Nem minden illegális, de az is fenyegető, hogy a legalitás határán mozognak.

A „Team Jorge” Tel Aviv és Jeruzsálem között tanyázik, Modi'in-ben. Semmi cégtábla internetelérés, azonosító. „Radar alatt repülünk.”- mondja egyikük. Egy decemberi napon bekopog két

Forbidden Stories riporter, mondván, ők egy üzletember közvetítői és az afrikai Csád állam választásait kellene halogatni. Előzőleg az újságírók 5 videóhívással bizalmat szereztek. A főnök „Jorge” viszi a szót, mellette testvére, „Nick” és egy „Max”. Vélhetően mind az izraeli biztonsági szolgálattól „igazoltak át”. Jorge-ról később kiderül, valójában Tal Hanan, a 90-es években az izraeli katonai speciális egységnél szolgált. Állítása szerint 33 kampányt, „elnöki szinten”, 27-et sikeresen lefutattak, darabonként 15 M €-ért. (Nem ellenőrizhető.) Az újságírók kérdezik, lehet-e egy afrikai választást elhalasztani? Igen. 2 M €/hó összesen 6 M €. Ehhez egy műbalhét kell kreálni és az ellenfél információit kifürkészni. Be kell jutni a regionális telefonhálózatba. Embert kell küldeni a helyszínre, aki az avatárokat irányítja és a kampányt vezeti. Hasonló sikerült már Nigériában, Trininadban és Tobágóban. Ezen felül egy cybertámadásra hivatkoznak , 2014-ben, Katalóniában. (Alig ellenőrizhető.) A nigériai elnökválasztásnál a hírhedt Cambridge Analytica-val működtek együtt, amely viszont Trump-ot támogatta. A C. Analytica akkor egy belső mail-ben elismerőleg írt az izraeli csoportról. Hanan: Választásoknál a két csapat kompetenciája kitűnően kiegészítette egymást, „infókat szerezni és befolyásolni”. „Hacking for hire”, digitális betörő bérelhető.

Rögtön be is mutatja a riportereknek, hogyan kell ezt csinálni. Betör Mozambik földművelésügyi Google-mail-account-jába, egy idegen profiljába bújba. Lapoz a minisztérium anyagaiban. Hanan sejteti, hogyan dolgoznak a hacker-ek: bejutnak a helyi mobilhálózatba és az elfogott SMS-eken át az account-okba. Utána belép a Telegram messenger-szolgálatába. Itt is zavartalanul mozog egy idegen account-jában. Ez Kenya elnökének, William Ruto-nak a tanácsadója. A Hanan csoport nyilván benne volt a legutóbbi elnökválasztásban. „Aktívak vagyunk” mondja, és lapoz a tanácsadó chat-jeiben, amint az egy kenyai üzletemberrel kommunikál. Egy random hírt küld el neki: a 11-es számot. És valóban: a címzett később megerősíti az üzenetet.

Ezek a dezinformátorok a demokráciára halálosak, mert a szabad véleményformálást ássák alá és megmérgezik az idéák versenyét. A választások nem szabadok és nem függetlenek, ha az emberek nem informálódhatnak vagy álhíreket kapnak. Azok az újságírók pedig, akik az ilyen botrányokat föltárják, a dezinformációs ipar céltáblájává válnak. A Nobel-díjas Maria Ressa, miután leleplezte a Fülöp Szigetek-i elnök, Rodrigo Duterte alvilági kapcsolatait, bemocskoló kampányt szenved el és csak golyóálló mellényben hagyja el a lakását. Gauri Lankesh indiai újságírónőt, aki a fake-news ellen írt, 2017-ben, egy cikke miatt megölték. A libanoni

Al-Dzsazíra tv moderátornőjéről, Ghada Oueiss-ről egyszerre bikinis fotók jelentek meg, valaki föltörte handy-jét. Utána egy új twitter-account azt a fotót terjeszti, ahol alkoholt iszik és dohányzik. Rögvest 1500 tweet-ben lekurvázzák, némbernek nevezik. A szaudi királyi udvart szigorúan bírálta. A ZEIT föltárta, hogy egy szaudi herceg az Egyesült Arab Emirátusban egy hacker-céget bízott meg, majd egy influenszer US-hálóművet, hogy törjék föl O. telefonját és egy shitstorm-ot indítsanak ellene. Az FBI nyomoz az ügyben.

A T. Jorge egy aims nevű programmal dolgozik (»Advanced Impact Media Solutions«). Egy ártatlan név, ám mögötte egy ördögi manipulátoreszköz rejtezik. Az újságírók szeme előtt Hanan és társai pár klikkel virtuális avatárokat kreálnak, névvel, szülőhellyel, születési dátummal. Pillanatok alatt social-media account-ot nyitnak, fotókkal és saját Amazon-profillal.

A csoport több tízezer avatárral rendelkezik. Eldöntheti mikor, melyiket dob be egy hírt, mit dícsér vagy kritizál, vagy több ezer account elindít egy shitstorm-ot.

A bot-armadák kampányolásáról már többször szó esett – ám a háttér mindeddig titokban maradt. Hanan révén először nézhetünk be egy ipar géptermébe, ahol igazságokkal kereskednek és a meggyőződés áru.

H. egy sztorit ad elő. Generálnak egy virtuális nőt, akinek kreditkártyája és bitcoinja is van. A nő Amazon-kontóján át egy politikusnak egy csomag sextoy-t küldenek, mellé egy kedves levelet. A feleség kinyitja – majd kirúgja a férjét. Az egész a közösségi oldalakra is fölkerült. House of Toys, made in Israel.

Az emu után a nyomok más kampányokhoz is elvezetnek. A T. Jorge megtámadott egy yacht-kölcsönzőt, az atomerő mellé állt Kaliforniában, beavatkozott a szenegáli választásokba. H. szerint az aims-t már több titkosszolgálatnak is eladták.

Nem véletlen, hogy ilyen szolgáltatásokat Izraelben és az arab államokban kínálnak. Ebben a régióban csak úgy kavarognak az információk és a dezinformációk. A kormányok sokat megengednek a cybercégeknek. Netanjáhu: „Mi a katonai és a hírszerő veteránoknak megengedjük a saját cégalapítást. A cyberbiztonság fegyver, amiből az állam is sokat profitálhat.”

Nem meglepő, hogy Hanan titkolózik. „Nemzetbiztonsági okokból neveket, részleteket nem mondhatok, csak ha engedélyt kapok rá.” Minden vádat visszautasít, minden törvényt betartanak. Vajon H. állítása,hogy az állami szervekkel együttműködik, csak blöff, kérdés marad. Európában más a helyzet: sok a regula, a felügyelet, a kritikus nyilvánosság. A C. Analytica annyira át lett világítva, hogy a cég bezárt.

Hogy mi lesz a T. Jorge sorsa, bizonytalan. A hacking Izraelben is büntetendő. Az üzleti praktikák videón vannak rögzítve. Meglehet, Hanan-nak problémái lesznek. Ám a dezinformációs ipart ez egy cseppet sem zavarja. A T. Jorge helyébe mások lépnek. Gabi Simoni, izraeli ex-kommandant: „Olyan világ jön, amiben semmit sem hihetünk el abból, amit látunk vagy hallunk. Félelmetes jövő előtt állunk.”

ZEIT, 16. 1. 2023

Sie manipulieren die Welt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4718051236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása