Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ OROSZOK A SPÁJZBAN – Mega-kémsztori – SPIEGEL/RózsaS

2023. március 13. 09:57 - RózsaSá

AZ OROSZOK A SPÁJZBAN – Mega-kémsztori – SPIEGEL/RózsaS

A hírszerő Carsten L., a Bundesnachrichtendienst (BND) német hírszerző hivatal munkatársa, hazaárulásért és kémkedésért kell, hogy feleljen.

A felsőbajorországi Weilheim klubtermében, a pandémia ellenére, 2021. május 13-án, tízen gyűltek össze. A meghívó Reno S., volt katona és az AfD szélsőjobb párt tisztségviselője. A vendégek: Arthur E., üzletember, Carsten L., focitréner a faluból, aki berúgva állítólag azzal dicsekedett, hogy a BND-nek dolgozik. Arthur E.-vel egy csapásra megértik egymást.

Helyszín: fél évvel korábban, a Kreml melletti Hotel Ritz-Carlton, 500 € egy szoba. 2020. okt. 24-én Arthur E. itt ismerkedik meg Visa M. orosz oligarchával, aki elárulja, hogy a legmagasabb politikai körökben megfordul. E. megorrintja a nagy pénzt.

Két véletlen találkozás és megindul az évtized legnagyobb kémbotránya. A BND-Carsten L. bizalmas háborús iratokat csempészett ki a német hírszerző szolgálattól és adott át az orosz FSB titkos szolgálatnak, Visa M. közvetítésével. Bizonyítva még nincs, csak az, hogy ő kém.

Az eset – egy worst-case-szcenárió - megtépázta a BND hírnevét, mely a nyugati szolgálatok partnere. Az USA és az UK azonnal visszafogták információikat. Irritáló, milyen könnyen ment a lopás, ez a BND belső ellenőrzésének hibája. Pedig érkeztek figyelmeztetések az érintettek szélsőjobbos nézeteik miatt, de süket fülekre találtak. L. a hivatalon belül kis hálózatot épített ki akaratlan cinkosokkal, a főnökség orra előtt. Bár az US NSA botrány után a szolgálatot radikálisan átszervezték, új ellenőrző lépcsőkkel, nem volt elég.

Egy külöldi partner utalása vezette nyomra a BND-t. Időközben Arthur E. mindent beismert. Vallomása nagyban egyezik a nyomozók egyéb információival. Kétséges, hogy maga E. az egészet átlátja. Carsten L. hallgat.

Már most látható, hogy ez a thriller tragikomikus, a végén az oroszok nevetnek. A három „ügynök”, inkább balfácán, mint profi.

Visa M. vállalkozó elesége is milliárdos, ő maga már rég egy magasrangú FSB-vezetővel barátkozik.

Arthur E. ex-katona és gyémántkereskedő.

Carsten L. Bundeswehr-ezredes, 2007 óta a BND-nél, bár önéletrajza nem egészen kóser. Testi sértésért, rendőr-sértegetésért, ittas vezetésért büntetett. Ám ez a seregnél nem ártott neki és a BND sem kényeskedett, mikor átvette. Még a katonai megfigyelő szolgálat egyik eljárásánál is föltűnik, mint szélső jobbos, ám vád nem lesz. Macedóniában, Koszovóban, Afganisztánban folytat kémtevékenységet. Hazatérve a BND Pullach-i központjában (1000 munkatárs) osztályvezető lett. L. a szolgálatban nem itkolta nézeteit, egyi társa szerint, egyszer azt mondta, minden menekültet agyon kellene lőni. Nézetei nem maradtak titokban, a BND minden pár évben kivizsgálja munkatársai politikai álláspontját. „Nagyon konzervatív”, „nemzeti”, volt a nyugtázott jellemzés, a világnézet végül is nem büntetendő. Később, amikor már megfigyelték, államellenes kijelentéseket is regisztráltak. 2022 szeptemberében, amikor már átadta az első iratokat az oroszoknak, Berlinbe helyezték át, ahol feladata a „belső biztonság” volt, tehát az, amit ő maga kijátszott. Kifelé nejével, két gyerekével, a bajor alpokalján egy szent család képét sugallta – míg le nem tartóztatták.

.Carsten L. és Arthur E. azért barátkoztak, mert mindketten telefontechnikusok voltak a Bundeswehr-nél. E. a katonaság után egy import-export céget alapított, eleinte potenciaszerekkel, majd drágakövekkel kereskedett. Felesége egy orosz fogorvosnő. Sokat utazott: Moszkva, Izrael, Dubai, Miami, NY, Serra Leone voltak úticéljai. Visa M.-mel való találkozása mindkettőjük számára kecsegtető volt. M., a csecsen, arra számított, E. segíti bejutni a német piacra, de afrikai üzleteiben is támogatja. Visa M. az élelmiszeriparban és más luxus cégekben volt befektető, a Kremlhez közel állt, német felesége révén Németországban állandó tartózkodási engedélye volt. De mindez nélkül is beutazhatott az EU-ba, mert, bár angolul alig beszélt, volt egy Karibik Sziget-i útlevele. Aki elég pénzt fektet be a szigeten, állampolgár lehet. Pénz pedig volt dögivel, a feleség, Olga Beljazeva, az 5. leggazdagabb orosz nő, fél mrd $ birtokában. Egy lakása van a Moszkva melletti védett villanegyedben, a Meyendorff Gardens-ben, ahol Putyinnak és miniszterének szintén. Olga B. a Szovjetunió összeomlása előtt egy állami konzervgyárban dolgozott. A privatizációkor lett a gyár résztulajdonosa. Miután a gyárat drágán eladták a Pepsi-nek, Olga M. milliárdos lett. Ma a legnagyobb orosz bébitápszergyár résztulajdonosa, Visa M.-mel pedig egy műanyaggyárat birtokol, mely az Ikeának is szállít.

2022 augusztusában Carsten L.,és Arthur E. a Weilheim-i Pöltner Hof-ban találkoznak, Reno S. is ott van, de ellene nem emelnek vádat. E. üzleti utazásairól mesél, meg arról, hogy a München-i ügyészség hamis diplomata útlevél miatt nyomoz ellene. A papírokat Ikrajnából kapta, egy charity-tevékenység okán. A BND Carsten L. le volt nyűgözve. Egy BND-kolléga is ott van, a »Philipp«. E. egy jó »VF«, Verbindungsführer (kapcsolatvezető). Hírt adhat pl. afrikai terrorista csoportokról. E. az ötletet „cool”-nak látja, de Carsten L.-től is akar valamit: gazdag moszkvai barátjának, Visa M.-nek, szerezzen korlátlan letelepedési engedélyt Németországban. Carsten L. sem igent, sem nemet nem mond. „Ez talán jó nyugdíj lenne.” Ezután E. direkt az aktuális szankcióslistára kérdez rá – meg is kapja. Erre figyelnek föl a nyomozók. Arthur E. két módszert alkalmaz: a pénzcsalit és az apró szivességkérést.

3 hét múlva ismét találkoznak Berlinben, egy lokálban, Carsten L., Arthur E. és harmadiknak egy BND kolléga „Philipp”, aki egy jó VF, vagyis Verbindungsführer (kapcsolatközvetítő), Kongó és Közép Afrika ügyében illetékes.

Arthur E. a Marlene-Dietrich-téri kasznóban nyer 2000 €-t a blackjack-en, egyikük javaslatára a Nyugat Berlin-i Artemus bordélyházba mennek a pénzt elverni. Egész este csak a bárnál ücsörögtek, vallja utólag E. Pár héttel később a 3 főszereplő Arthur E., Carsten L. és Visa M., a Hugo’s Beach Club-ban találkoznak, a Starnberger See partján. Ismét Visa M. letelepedési engedélyéről beszélnek és L. Afrika üzleteiről. Visa M. előadja, ismer egy sor fontos embert Moszkvában, adódhat alkalom amikor mindkét országnak Oroszországnak és Németországnak is valami jót tehet. Ez egy kulcsmondat, egy beszervezési kísérlet. Carsten L. bólogat. A nyomozók Viasa M.-et követve egy München-Erdingen-i ikerház levelesládáján megtalálják a nevét. Ez az orosz hivatalos lakcíme, ám itt sosem lakott. Az épület lakatlannak tűnik, a szomszédok Visa M.-et sosem látták. Akkor miért jelentkezett be erre a címre? A gazdag orosznak fontos egy német lakcím, amivel német igazolványt szerezhet. 2 héttel később Carsten L. találkozik Arthur E.-vel Pullach-ban és egy borítékot nyújt át neki. Néhány táblázat, rövidített államnevek, orosz sebesültek szállításáról infók és sok érthetetlen jel. Annak részleteit, amiket Carsten L. az oroszoknak átadott, a nyomozók nem közlik. Ám nyilván érzékeny adatok voltak köztük pl. az orosz zsoldos Wagner-csoportról, akik Afrikába és Ukrajnában harcolnak, továbbá a BND megfigyelési akcióiról.

A moszkvai szolgálatok ezzel a módszerrel igen eredményesek, nem szemérmesek. Ezt mutatja a 2015-ös Deutsche Bundestag-i cybertámadás is, amikor 16 Gbyte adatokat raboltak el. A tettes az orosz katonai szolgálat GRU. A hollandok elkaptak egy GRU-embert, akit a Den Haag-i nemzetközi bíróságba akartak becsempészni. A norvégek egy tudós-kémet lepleztek le. A svédek két GRU-embert fedeztek föl, amikor azok az ottani biztonsági hivatalba akartak bejutni. A SPIEGEL társaival egy GRU-kémnőt dobott föl, aki éveken át a NATO-t figyelte.

4 nappal az első találkozó után Pawel és Gassan várják Arthur E.-t egy brasseriában. Átadnak neki egy papírt több kérdéssel: Hány Himer-t kapott Ukrajna? Ezek hol vannak? Hol szállítják a német Iris-T-t légvédelmi rendszert? Le akarják bombázni a német szállítmányt? Kérdés, mennyire várnak komoly válaszokat. A Himers mozgékonyak, hol itt vannak, hol ott. Ez a kérdés a kétségbeesést tükrözi. Ukrajna ekkor előretör – köszönve az US rakétakilövőknek is. Az oroszok keresik a Himer-eket.

SPIEGEL, 11. 3. 2023

CASINO DER SPIONESICHERHEIT Ein russischer Unternehmer, ein obskurer Diamantenhändler und ein rechter BND-Mann treffen aufeinander – am Ende steht einer der größten Agentenkrimis der Nachkriegsgeschichte. Es geht um den

Ukrainekrieg, Hightech-Waffen, eine Söldnertruppe und ein Treffen im Bordell. Ein Thriller, der Deutschland blamiert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3518070602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása