Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KLÍMA- MUNKÁSTANÁCS - „Letzte Generation“ (LG), „Extinction Rebellion“ (ER) - TAZ, Berlin/RózsaS

2023. április 17. 20:25 - RózsaSá

KLÍMA- MUNKÁSTANÁCS - „Letzte Generation“ (LG), „Extinction Rebellion“ (ER) - TAZ, Berlin/RózsaS

Megoldás-javaslatuk a „Gesellschaftsrat” (társadalomtanács), mely megállítaná a klímaválságot. A kapitalizmusról hallgatnak.

Szerda kora este a berlini Invalidenpark Protestcamp-jénél még gyér a közönség. EGY JOBB VILÁG LEHETSÉGES! - hirdeti egy molinó. Mellette egy nagy X a füvön: homokóra-jelkép, arra int, hogy kifutunk az időből. A hétvége (ápr. 14+15) a polgári engedetlenségé. Az ER démókat és más akciókat lengetett be, most figyeljen egész Berlin!

Az LG másfél éve sűrű útlezárásaival uralta a szalagcímeket. Talán épp, mert ők a legradikálisabbak. Első követelésük: A társadalmi tanácsok egybehívása. Az ER ezt „ Bürger*innenrat”-nak nevezi. A terv ugyanaz: sorsolással polgárokat hívjanak be a tanácsba. Ezek klímavédő intézkedéseket dolgozzanak ki, amiket aztán benyújtanak a parlamentbe. A „Németország kicsiben” minden réteget kell, hogy képviseljen: időseket-fiatalokat, nőket-férfiakat, őslakosokat-bevándorlókat. A tanácsot tudósok támogassák szakdolgozataikkal. A követelések: 100 km/h tempólimit, 9€-ticket, a fosszilisek 2030-ig való kivezetése.

Ha mindez föltétele a polgárok kényelmes életmódjának feladása. Kérdés, lesz-e erre társadalmi többség?

A közvélekedés nem eleve haladó, ezt már többször megmutatták a 4 éventi választások. Szakértői tanulmányok ezt a problémát nem fogják megoldani. Továbbá a társadalomtanács átugrik a klímaválság strukturális okain is. A kapitalizmus éltetője a permanens növekedés. Hogy ezt a mindenkori kormányok realizálják-e, ez dönt a sikerről vagy vereségről a globális államversenyben. Ettől függ a szociálállam teljesítménye, a globális politikai hatalmi befolyás. A növekedés, az egyre nagyobb forrásigény, csak súlyosbítja a klímaválságot. A kapitalista profitlogika szemben áll az emberek ökológiai életalap-biztosításával.

Mi történik, ha a többség változtatni akar a profitmaximalizáláson? Berlin megmutatta, amikor ki akarta sajátítani a nagy ingatlan-konszerneket. Csúnyán pofára esett.

Győzött az aggály: befektetőket nem elriasztani Berlintől.

LG: A kormány kimutatta, hogy nem vezet le bennünket a pusztítás ösvényéről. Ezt az állítást azonban az LG nem támasztja alá érvekkel. Szakemberek százait vették rá a civil engedetlenségre. Mindemellett a klímarombolás tovább folyik. A Friday for Freedom megvádolta az LG-t, hogy éket ver a társadalomba. Az FFF a városi busz- és villamos alkalmazottaival keresi a kapcsolatot. A mozgalom más csoportjai iskolák és egyetemek megszállását tervezi célravezetőnek. Az „Ende Gelände” a fosszilisek infrastrukturáját tervezi megbénítani, antikapitalista háttérrel.

Bármennyire is méltányoljuk a sokrétűséget, a viszonyok világos elemzése nélkül a jobb világ csak álom marad.

taz, 15 4. 2023

Praktisch provokant, theoretisch schlecht

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5218104680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása