Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ASZÁLY, VÍZHIÁNY, TERMÉSVESZTESÉG – Berlin nem tesz eleget – ZEIT/RózsaS

2023. április 22. 05:23 - RózsaSá

ASZÁLY, VÍZHIÁNY, TERMÉSVESZTESÉG – Berlin nem tesz eleget – ZEIT/RózsaS

A kormány szakértő bizottsága figyelmeztetett: így a kitűzött klímacél nem lesz elérhető. A politika egyre távolodik a fizikától. A párizsi egyezmény tovább hígul: a fölmelegedés nem azonnal fékezendő, hanem csak 1,5*C-nál. Ez már a kompromisszumok kompromisszuma. Az Ampel egy olyan klímatörvényt hozott, mely a problémát messze kitolná a jövőbe. Szerencsére az alkotmányvédő-bíróság beavatkozott – de ez is csak egy kiegyezésbe torkollott. Az Ampel-kormány már unja a klímát, Scholz saját erőből próbálkozik, átugorva a parlamentet. Közlekedési miniszterét visszafogja, nehogy azonnali programokat írjon – bár a törvény ezt követeli.

Mindeközben a dél-európaiakat víz-, az Alpokat és az erdőket hóhiány fenyegeti. Bár az érdekek kiegyenlítése a demokrácia legnemesebb eszköze, a 3. kompromisszum után az eredeti célból már kevés marad.

A klímatanács figyelmeztet, 2030-ra a klímacél 40%-a hiányozni fog. Mindez azokat ösztökéli, akik csak az útblokádokat tartják egyedüli tiltakozó eszköznek. »Letzte Generation« csoportnak egyre kevesebben szurkolnak, de ők maguk egyre többen lesznek.

Scholz kancellár a törvényből vissza akar venni, de a Bundestag-ban ellenállnak. Matthias Miersch(SPD): „Inkább szigorítani kell.” (»Mehr Verbindlichkeit«).

ZEIT, 20. 4. 2023

Die So wird’s nur heißer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6918107986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása