Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A DZSÍDÍPÍ (GDP) KISZOLGÁLT – Van több alternatíva – Deutschlandfunk/RózsaS

2023. május 21. 08:31 - RózsaSá

A DZSÍDÍPÍ (GDP) KISZOLGÁLT – Van több alternatíva – Deutschlandfunk/RózsaS

A BIP (Bruttoinlandsprodukt) mércét le kell hogy váltsa az ökológiai lábnyom vagy hasonlók. Statistisches Bundesamt: A BIP termékek és szolgáltatások összessége. Nem tévesztendő össze a Gross National Product-tal (GNP). Nem tartalmazza az országok közti jövedelem-átutalásokat, csak azt nézi, hol keletkezik a jövedelem. A további áruk és szolgáltatások előteljesítményeit sem veszi figyelembe. Bruttosozialprodukt: A külföldre került jövedelmeket kivonják és hozzáadják a külföldről eredőkhöz.

A BIP-listán Németország a negyedik:

USA 25 464 mrd $, Kína 18 100 mrd $, Japán 4 233 mrd $, Németország 4 075 mrd $.

Werner Plumpe, gazdaságtörténész: „A BIP a XVII-XVIII. században kezdett kialakulni, ma mainstream-jólét-indikátornak számít.” Meg kell tartani, de ki kell egészíteni. R. Kennedy: „A BIP mindent mér, csak azt nem, amiért érdemes élni.” Ma már a növekedés más területeken óriási veszteségeket okoz. A környezetkárok nem folynak be a BIP-be. A klímaválság, a fajkihalás, a szennyezés gyakran együtt nő a BIP-pel, de figyelmen kívül marad. A szegény-gazdag olló is egyre nyílik, a változások meghaladják az emberek erejét. 500 új kezdeményezés futott be az ENSZ-be, ahol már dolgoznak a „Beyond GDP”-n. A fenntarthatóság az egyik fontos kritérium, amit a HDI, a Human Development Index, is figyelembe vesz, a várható élettartam, oktatás és jövedelem mellett. További jólét-mércék: A Better Life Index, a Recoupling Dashboard. A német National Wohlfahrtsindex egyesíti a gazdasági, ökológiai és a szociális elemet. Ez, a BIP-pel szemben, nem nőtt. 1999-ben volt a legmagasabb.

Gretchen Daily (Uni Stanford) dolgozta ki a GEP-et: Gross Ecosystem Product. Kolumbia és Svédország alkalmazza, Kína pedig,2022-ben, egész területére.

Az ökorendszer teljesítményeire nincs mérce, ezért alkotnak egyet. A természet kap egy számot, ami befolyik a kalkulációba. A GEP-et a kínai ritkán lakott Qinghai tartományában alkalmazták. Kétszer akkora, mint Németország és csak 6 M lakosa van. A biodiverzitás eldorádója és Kína fontos vízforrása: a Sárga Folyó és a Mekong is itt fakad. A team sok adatot rögzített, a szarvasmarha, a hal, az agrártermékek árát, a vízerő értékét, az ökorendszer teljesítményeinek árát (erdők és érintetlen mezők). Stefan Schweinfest, ENSZ statisztika-igazgató: 500 kezdeményezést számoltunk, a GDP alternatívájaként. Nicola Brandt, közgazdász, OECD Berlin Center.: „Míg globálisan egységes mérce elfogadott lesz, sok időbe telik.”

Deutschlandfunk, 19. 5. 2023

Wohlstands-Indikatoren, Alternativen zum Bruttoinlandsprodukt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1018129170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása