Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TOMBOL A WäRMEPUMPE-ŐRÜLET – ZEITonline/RózsaS

2023. május 25. 11:24 - RózsaSá

TOMBOL A WäRMEPUMPE-ŐRÜLET – ZEITonline/RózsaS

A kormány tervei szerint 2024-től minden új fűtés 65%-ban megújulókkal menjen. Ez gyakorlatilag az új olaj- és gázfűtések betiltása lenne. Sok felmentés lehetséges. Az Ampel (közl. lámpa, 3 szín, 3 párt) ismét elhalasztotta az épületfűtés-törvényt. „Készen vagyunk, mert Ti készek vagytok!” - 2 éve ezzel kampányoltak a zöldek. Nagy volt a változtatás-készség, a lakosság lépni akart – de a politika téblábolt. A kilúgozott koalíció túszul ejti a népet vagy legalábbis felelőtlenül fékezi. Jön Robert Habeck lovag és kiszabadítja a polgárokat. Az Ampel víziója: Nem a legkisebb közös nevezőjű koalíció lesz, hanem a jövő kormánya. Scholz kancellár: „Valódi vonzalom akkor lesz, ha komolyan figyelünk egymásra.”

Ám mihelyt megjelentek a költségek, a változtatás-készség a vonzalommal együtt elillant. A lózung ma inkább ez lehetne: „Annyira vagyunk készek, amennyire Ti.” Egy demokráciában csak azt lehet parancsba adni, amit a többség önkéntesen elfogad. Ez nem egy konstans, hanem attól függ, a fölmerült kérdésekre vannak-e jó válaszok? A crash-t letolták a bizottságokba. A fosszilis-mentes jövő nem derít jókedvre. Miért is táncolna a nép, ha a kormány jajgat? Pedig ismét elhárított egy válságot, miután lenéztünk a félelmetes szakadékba. A fűtéstörvényt főleg a zöldek sürgették, jöjjön még a nyári szünet előtt. Ez az ökológiai átépítés központi eleme és a konjunktúrát is meglöki. A párt népszerűsége csökkent, miközben fiatalok ragasztják magukat autók tetejére, jön a következő aszály; Francia-, Olasz- és Spanyolországban már bemutatkozott. Az FDP erősödött a hőszivattyú-kritikája révén. A kancellár Japánban és D-Koreában keresett szövetségeseket, miközben a legkisebb közös nevezőből a legnagyobb kölcsönös blokád lett. Jó hír, hogy a koalíció nem robbant szét? Az Ampel fölélte bizalmát, lendületét. 3 közepes párt szövetségében a kancellárnak korlátozott a hatalma. Hogy a végén csak a két erős marad, egyre inkább téves kalkuláció. A keddi töréspróba után belátták, a végén mind hülyén néznének ki. Mi lenne itt a siker? A komplikált fűtéstörvény visszafogná az emissziókat és a bizonytalanságot. Ám most a kérdés: Törvény vagy koalíció?

ZEITonline, 25. 5. 2023

Gebäudeenergiegesetz

KOMMENT

B1: Mindenki ismerje föl a realitásokat, szigetelje lakását, ha olaj- vagy gázfűtése csereérett, válassza az alternatívát. Az állam ad rá támogatást, csak így tudjuk közösen legyőzni a klímaválságot.

W: Mintha az ellenzék sürgetné a kiforratlan törvényt, hogy aztán a katasztrofális szociális hátrányokból politikailag profitáljon.

Johanna88: A CSU óv a „polgárok túlterhelésétől”. Az Unio ezt évtizedekig bemutatta és most is mehet így minden tovább. Ha aztán a klímaválság valakit túlterhel, akkor egyszerűen leváltjuk a politikusokat.

OM: Amit ez a kormány tesz, az zöldre festett környezetrombolás. Miért favorizálja a villamos energiát? Saját stressztesztjük szerint is nincs ebből elegendő.

TWIX: Egy hőszivattyú, átépítéssel, 50-100e € is lehet. Ha a hőszivattyú felét ki is fizeti az állam, az önrész akkor is 35-70e€ marad!

RS: A hőszivattyú egy kifordított hűtőszekrény: kiszedi a hőt a környezetből és benyomja a lakásba. (-10*C-nál is? Levegővel fűteni, vízzel autózni?) Fából vaskarika. Valahol fosszilist égetnek el, ezt áramosítják, hosszú távvezetékeken szállítják, majd visszacsinálják hővé. Nem kell termodinamika, hogy lássuk: a sok lépcsőn a java elveszik. Akkor jó, ha a forrás 63%-a megújuló? Bár a mai kimutatás szerint 42%-a a villanynak megújuló – de nyilván csak a forrásnál! Sokkal egyszerűbb és biztosabb egy vastag pulóver, mozgás odakint, egy fokkal alacsonyabb szobahőfok és alapos hőszigetelés. (Lásd: Pedal Generator Budapest, Szelíd Energia Füzetek).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3918132158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása