Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A SZÉPSÉG ÁRTHAT - science.ORF.at/RózsaS

2023. június 16. 08:55 - RózsaSá

A SZÉPSÉG ÁRHAT - science.ORF.at/RózsaS

„A vonzó emberek sikeresebbek, több pénzt keresnek és többet szexelnek” Ezt cáfolja egy új tanulmány. Pályázáskor a szépség akadály is lehet, különösen, ha a HR-es azonos nemű és vissza retten a sok szép konkurenciától. Ezt találta Maria Agthe pszichológus, a München-i Egyetemen.

Szépségtorzítás

A kutatók több pályázati helyzetet szimuláltak. 400 résztvevő feladata volt, 4 ugyanolyan képzettségű személyből, életrajzuk alapján, egyet kiválasztani. Kiderült, a fotó döntött. A férfiakat a vonzó nők befolyásolták, de a nőket is az attraktív férfiak. Ám ez a szépségtorzítás a visszájára fordult, amint férfiak értékeltek férfiakat. Nők pedig még ritkábban választottak attraktív nőket.

Képünk önmagunkról

HR-esek önbecslésénél, az erős önbizalmúaknál, nem találtak torzulást. Ők mindig előnyt adtak a vonzó pályázónak, ha férfi, ha nő. Az elutasítások fő oka a féltékenység lehetett, saját egojukat érezték veszélyben, főleg a kisebb önbizalmúak. Saját attraktivitásunk direkt az attraktív pályázó kiválasztásával függ össze.

Eltüntetni a fotókat!

A kutatók az Ausztriában is szokásos fotó-mellékelés mellőzését javasolják. Az alkalmazó team-ben legyen egyaránt férfi és nő is, hogy valóban a legjobbat és ne a legszebbet válasszák. Amíg nem így történik, a pályázó jól teszi, ha először megérdeklődi, ki hozza a döntést és csak azután mellékel fotót.

A tanulmány: Maria Agthe és munkatársai "Mindig segít-e vonzónak lenni? A vonzalom pozitív és negatív hatásai a társadalmi döntéshozatalra" című kiadvány a Personality and Social Psychology Bulletinben jelent meg.

2011.08.14

Bővebben a témáról:

A szépség a szemlélő fejében van

A mosolygás vonzóvá teszi a férfiakat

Ahol a nők a táncoló férfiakat nézik

A szépség a belső értékeket is felfedi

Lukas Wieselberg, science.ORF.at

KOMMENT

„A szépség árthat?”

Akkor nekem nincs mitől tartanom!

RS

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9918147428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása