Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ELKERÜLHETŐ HALÁL A KLINIKÁKON – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

2023. június 23. 14:34 - RózsaSá

ELKERÜLHETŐ HALÁL A KLINIKÁKON – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

Ezrek élhetnének még, ez derült ki a kormány kórház-felülvizsgálatából. A betegek túlélése nagyban függ attól, hol kezelik őket. Sok kórház nem képes maximális minőségű kezelésre. Sztrók és rák esetében 5000 beteg élne túl, ha képesített kórházba kerülne. Ezekben 23,9% az elhalálozás, míg a többiben 30,4% hal meg egy éven belül. A terápia tehát fontosabb, mint a relatív hosszabb út a klinikához. Rák betegek 20404 életéve lehetne megmenthető, ha jó kórházakba kerülnének. Ez nem számolható át direkt az elkerülhető elhalálozásokra, mert egyeseknél pár hónapról, sokaknál évekről van szó. Sőt, vannak akik teljesen fölgyógyulnak. Az AOK (Allgemein Ortskrankenkasse) mégis az elkerülhető elhalálozásokat 4700-ra becsüli évente.

A tanúsítvánnyal rendelkező és más, kis kórházak között nagy a különbség. Főleg a mellráknál lehet a kórházválasztás élet és halál kérdése. Az ún. relatív-előny az össztúlélőkkel szemben a méhnyakszáj-ráknál 23%, míg a speciális klinikákon 17%.

A kormány mindebből azt vonta le, hogy több specializáció és koncentráció a lakosság számára több túlélési esélyt hoz. Mivel most sok kórház az orvosi kezelések széles spektrumát nyújtja, ez magasabb elhalálozást és morbiditást eredményez. „A műtétek és a komplex kezelések hatékonysága nem elég nagy.” Sok kis ház csinál sok mindent, ám némely kezelést csak ritkán, ezért ezekben nincs meg a kellő szakavatottságuk. Így hal meg sok ember. A tanulmány jól jön Lauterbach egészségminiszternek, aki már hónapok óta hadakozik a landokkal a kórházreform miatt. A landok attól tartanak, egyes klinikák fölértékelésével a kisebb házak veszítenek jelentőségükből és be is zárhatnak. A bizottság kiemeli a klinikák közötti különbségeket. Ha a Bund és a 16 Land megegyezik, minden klinika tejesítménye nyilvános lesz. Feladatom, mondta a miniszter, hgy a lakosság ellátásának minőségét javítsam. Ha ez a kórházreform útján nem lesz lehetséges, a betegeket informálni fogják a klinikák minőségéről, így maguk dönthetik el, hol kezeltessék magukat.

Süddeutsche Zeitung, 22. 6. 2023

Vermeidbare Todesfälle in den Kiniken

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2118152140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása