Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Mindentudás – Semmittudás

2014. május 13. 22:09 - Ökobetyár

lakotelep.JPGVárosok világa

Mindentudás Egyeteme – előadás (2004. február 9).

Mtud (Mindentudás Egyeteme): A város egyike az emberi civilizáció legnagyszerűbb és legösszetettebb produktumainak…emberek rendezett közössége, eleven organizmus, sőt szellemi egység is.

SZEA (Szelíd Energia Alapítvány): Végzetes zsákutca, halálos csapda, stressz. Ma a nagyváros a legdrágább és legveszélyesebb településforma. Egykor jónak tűnt, de átcsapott tömegnyomorrá: melyik az a bolond élőlény, amely hegyén-hátán szeret lakni?

Minden ragadozó, rágcsáló, kukac pontosan elfoglalja ökológiai életterét, csak az ember épít beton-dzsungeleket; tapossa, kínozza egymást utcán, buszban, várótermekben – ahelyett, hogy egyenletesen belakná a vidéket. Halálos függőségben, inkubátorban él - ha megszűnik a beszállítás: megfagy, éhen hal.

Képtelenség: 3 millió ember egy rakáson! A baromfinak EU-szabvány a minimális kifutó, kapirgáló – de a lakótelepinek mennyi zöld terület jut? Szegedre előbb jutsz, mint a város másik felébe. Életévek mennek rá buszozásra, utazgatásra. Életek mennek rá a rossz, betegítő levegő belélegzésére, milliárdok a „felszabadító városi levegő” hatásának kúrálására. Hiába keres sokat a főváros, ha ki is adja. Városi neurózis irtja a józan észt. Csoda, ha holnap nem dől össze minden!

Mindenki rohan, az óráját nézi. „Nincs szükség időmutatókra. Reggel a nap följön, este lenyugszik. Ám az élet a halállal befejeződik. Csak ennyit kell tudnia az embernek”. (Lukanga Mukara, IV. levél).

 

Mtud: …van-e a városnak jövője. Erre a kérdésre nincs válasz.

SZEA:   Van. Pár évtized még és a városok összeomlanak. (Lásd. Élet az emberek után, SpektrumTV)

 

Mtud: …nem elégséges egyetlen tudomány lámpása,…

SZEA:   Lehet íróasztal-tudományokat csinálni, (Alain Sokal is megmutatta): várostudomány, kerülettudomány, utcatudomány; ökoetnológia, etnoökológia – van pénz rá! (Nincs – hitelből megy minden, várható az Októberi Forradalom 2.0).

 

Mtud: Biztonság, otthonosság

SZEA: Így gondolják a Havanna-lakótelepen, Csepelen, a Flórián téren is?

           Kutyaszarban gázolni, mindent zárni-rejteni, pénzecskét számolni, szomszédokkal perlekedni – biztonságos, otthonos? Régen, faluhelyen, a tolvajt „kiböjtölték”: a károsult addig éhezett, míg a tettes elárulta magát.

 

Mtud: …”Világom” testem köré rendeződő burkok egyre táguló térbeli köreiként is leírható.

SZEA:     Meg száz más módon is, de minek? Akadémiai katyvasz, „tudományos” tolvajnyelv.

 

Mtud: …nem magányos, hanem társadalmi lény…közösségi kommunikáció…

SZEA:   Egyre több ember szenved a magánytól – a városban is! Házasság - ha kötődik egyáltalán - bomlik, minden második; viszály a családban, rokonságban , munkahelyhez kell költözni, egyik élettárs elhal…Társadalmi lény, kommunikáció? Szingliéletmód, egyszemélyes csoport! Az Erzsébet téren minden tizedik figyelt föl a csecsemősírásra. Nem tudom, ki lakik a fal másik oldalán. (Jobb is?) Jöhet a pótlás: tévésorozat, kutya-macska. A bonobó-majmok közmegegyezéses stratégiája példás, jobb demokraták, mint a magyarok.  

 

Mtud: …ne fázzak…ne legyen melegem…öltözködünk…

SZEA:   Ennek a bölcsességnek tévéelőadást szentelni? 4-5%-os kamatra kölcsönt fölvenni?

             Mennyi lehet az egy hallgatóra eső fajlagos költség?

 

Mtud: …házamban, lakásomban vagyok „otthon” …

SZEA:   Kivéve, ha örökké veszekszem az apámmal, anyámmal, testvéremmel, gyerekemmel…

„A lakás nem az ember elsődleges tartózkodási helye.” (SZEA-füzet Nr 4)

„A wahutuk ágat hoztak az erdőből, szénát a legelőről. Ezt nevezed te kunyhónak. De leéghet és akkor nincs többé. Vagy a lakója nem tér haza, akkor számára ez nem kunyhó.” (Lukanga Mukara, VI.levél). Gondoljunk a gázrobbanásokra, lakástüzekre, amikor emberek veszítik el pillanatok alatt otthonukat!

 

Mtud:     A Gilgames-eposzban úgy esik szó az Uruk városát övező falról, mint „égből alászállott építményről” …kontrasztként a „paraszti világegyetem”…

SZEA:   Ez a „paraszti világegyetem” mentette meg pl. Pestet az éhhaláltól az ostrom idején…

A magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat…

Az „égből alászállott” új metró költségeiből a fél város felszíni közlekedését helyre lehetett volna tenni. Félő, hogy fővárosunk büszkesége patkányok, svábbogarak és kóbor macskák lakhelyévé válik - hamarabb, mint gondolnánk.

 

Mtud: ..a városok kiemelkedése inkább az istentiszteleti szertartások helyeinek körülkerítésével kezdődött…

SZEA: A 12 000 éves Göbekli Tepe körül nem találtak településeket.

 

Mtud:   A város…az érintkezés és a közösségi kommunikáció merőben új formáit teremti meg…

SZEA: Avagy a viszály és a perlekedés új formáit. Kipateroljuk a hajléktalanokat a „finom” kerületekből, ledózeroljuk fabódéikat…börtönbe zárjuk a kiskorúakat…

 

Mtud: …újfajta esztétikai igény…

SZEA:   Kálvin tér, Boráros tér, BAH-csomópont, Flórián tér, „újfajta” Duna-part: nem mehetsz le a vízhez a száguldó autóktól…

 

Mtud:   A város egyfelől…vonzza magához a közelebbi és távolabbi környék, szűkebb és tágabb külvilág lakóit, anyagi és szellemi javait, másfelől szét is sugározza saját értékeit, szétküldi embereit és javait…

SZEA:   Igen! Csak a kérdés: mennyi az adok és mennyi a kapok? Köztudott, hogy a metropoliszok, autópályák kiszipolyozzák, tönkre teszik a vidéket és falvait. Lásd: fölszámolt szárnyvasutak, bezárt iskolák, kihaló falvak. Régiók esnek ki, Magyarország államterülete csökken. És velük hal ki az életmentő, önellátó képesség és tudás, míg a gombnyomogató, magasan szakképzett városi „guckt blöd aus der Wäsche”, bambán bámul ki az ingéből, ha utoljára kürtöl az angyal…

 

(Elképesztő volt a technikai és személyi fölhajtás ezeken a rendezvényeken: műszakiak, biztonságiak, vendéglátók, tudományos celebek, újságírók nyüzsögnek; a gyönyörű lágymányosi nagyelőadóban ismételten építik-bontják a tévé-technikákat – elfelejtették állandóra beépíteni… /A tévéadásokat később egy rátarti, kotnyeles riporter kisajátítja, főszereplőjévé teszi magát; közpénzünkön gyógytornát, orvosi leleteket, génanalízist rendel meg/. Ez a nagy csinnadratta keltett gyanút, no, meg az óriáscégek reklámplakátjai. A 2004-es tüntetés a Mindentudás Egyeteme ellen tudománykritikus, tiltakozik a tudomány kiárusítása ellen, amennyiben a multik kisajátítják azt. A kutatásokat ők pénzelik és pozitivista módon az jön ki, amit ők akarnak. A Mtud Egyeteme lelepleződik: nem más, mint a tudománybabona szentesítése és a multik reklámrendezvénye.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr616160770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása