Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MTA SZÉKFOGLALÓ JÁTÉK

2017. március 24. 09:29 - RózsaSá

MTA SZÉKFOGLALÓ JÁTÉK

Ismét ámulok, mint múltkor, a modernitáson, mért vannak ilyen sokan az akadémia felolvasó termében? Ennyien aggódnak az európai növekedés kifulladása miatt? Öltönyös, pocakos akadémikus öregfiúk egymásközt, itt-ott nő-kísérettel, néhány fiatal – ugyanazok, mint két hete? Szomszédom testbeszéde részben a válasz: szó szerint érti az aranykor utáni Nagy Megnyugvást (Great Moderation) – rögtön bealszik.

Az EU-történet fölolvasásakor (márc. 25-én 60 éves) talán érthető is, de utána a következőket tudtuk meg:

  • növekedési fölzárkózás =  az atom megszelídítése,
  • lassú fölzárkózás =  nyomor,
  • gyors fölzárkózás = béke, tolerancia.

Az EU: erózió és krízis, állandó depresszió (New Normal), az alacsonyan lógó gyümölcsöket lekapkodták a britek (írek, görögök) és most meglépnek; a teendő: innovációkkal, reformokkal az USA-EU termelékenységi rést szűkíteni; innovációkkal, reformokkal növelni kell a GDP-t, nyomulni infokommunikációban, populizmus helyett tényeket! Megtanultunk néhány szakkifejezést: tényellentétes elemzés, teljes tényező termelékenység (TFP), tényeken túli korszak (Post-Factual Society)… Aranykorszak-nosztalgia, GDP-dicshimnusz, növekedés-fetisizmus! Üsd a lovat, míg bele nem döglik? Ezt tanítja a tanár úr a fiataloknak, ássák meg saját sírjukat? Egy szó sem a növekedés-végességről, ökológiáról, degrowth-ról, deglobalizációról, Mo. visszaeséséről… Egy szó sem a torzított árakról, arról, hogy ahol a kóla drágább az olajnál, az a társadalom nem fogja sokáig húzni. Nem vette észre, hogy tavaly a Corvinus-on ezer európai fiatal meg akart válni a növekedés szent tehenétől?

Vége, ellenbeszéd nincs, papírt kap a székéről, taps – majd meghívás, cinkos mosollyal, a lenti Kodály-terembe, egy kis frissítőre. Amint lebotorkálok, puccos pincérek ugranak elém, pezsgővel, borral, üdítővel; bent pedig, amint meglátom a mesei terüljasztalkámat, végre leesik, mért járnak ennyien a székfoglalókra! Otthon meginterjúvolom a családom, helyes volt-e, hogy nem ittam egy kortyot, nem ettem egy falatot sem (nem enni jöttem!)? (Hülye voltál, mondták).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr912366785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása