Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KÉTMILLIÓS PER AZ AKTIVISTÁK NYAKÁN Leállítottak egy erőművet

2019. november 10. 20:10 - RózsaSá

KÉTMILLIÓS PER AZ AKTIVISTÁK NYAKÁN Leállítottak egy erőművet

Az RWE pert indított Weisweiler-szénerőműve blokádja miatt. A klímavédők hősök vagy ökoterroristák?

Éjjel 2 óra: NN aktivista pillanatragasztóval torzítja ujjbegyeit, ne legyen ujjlenyomata. Maszkot is bepakol a szénpor ellen, irány a Köln Aachen közötti szénerőmű. Társaival lenyomják a drótkerítést és az ún. árokbunkerben, ahová befutnak a szalagok a barnaszénnel, kihúzzák a vezetékeket és a szalagok leállnak. NN egy több méteres ún. háromlábat épít föl, ezen fölmászik az építmény tetejére, ahol egy molinót feszít ki: „Mach lieber blau, statt Tagebau” (lazsálj szén helyett), majd egy függőágyat kötöz a vasszerkezetre és a nyakára. A többiek odaláncolják magukat a szénkotrókhoz. Hajnal 5-re minden leáll. Egy pár emberke úgy lekapcsolta az óriás erőművet, mint egy villanyégőt.

A blokád (2017. nov. 15.) egy mestermű, bekerül a tiltakozások történelmébe, legalábbis így vélik a klímavédők. Másoknak bűntett és ökoterror. Az RWE kérvényére az Aachen-i ügyészség büntetőeljárást indított a „tettesek” ellen, birtokháborítás, közüzemű intézmény megzavarása és hivatalos személy elleni erőszak miatt. A komplikált eset azonban alapvető kérdéseket vet föl: Lehetnek-e illegális akciók legálisak, ha a kormány az önmagának kitűzött klímacéloknak nem tesz eleget? A világ megmentéséért mennyi engedhető meg?

A klímavédők „Fridays for Future” csoportjai már egy éve tüntetnek az utcákon békésen, az Extinction Rebellion utcákat zárt le Berlinben, de egyeseknek ez is kevés. Ők azt vallják, rendkívüli helyzetek rendkívüli intézkedéseket kell, hogy kiváltsanak. Az ilyen polgári engedetlenségekre most alkalmas az idő, sokan rokonszenveznek. A kormány klímacsomagja, a németek fele szerint, nem eléggé szigorú.

A rendőrség iderendeli technikai egységeit, 70 egyenruhás ront be. Emelőgépeket hoznak, gipszfűrésszel levágják a tüntetőket a vasszerkezetről. NN kórházba kerül, csonttörését megműtik. Nem hajlandó megnevezni magát, de a kórház kiadja. Többen megnevezték magukat, remélve, így nem kerülnek vizsgálati fogságba.

Két év múlva találkozunk vele, idősgondozóként dolgozik. Egy tört láb, milliós per a nyakán megbánta? „Egyáltalán nem. Ez az erőmű egy pokoli masina. Egy nap alatt annyi CO2-őt fúj ki, mint fél millió ember egész évben Etiópiában.” Gyakran érzi magát tehetetlennek. „De legalább ezt az egész őrületet egy pillanatra megállítottuk.” Ez konkrétan egy napon 26 000 tonna szén-dioxiddal kevesebb, 2017. nov. 15-én, Weisweiler-ben. Ezt maga az RWE vallotta be, mert ennek megfelelő kWh áramkiesésért perel. (Személyes karbon-lábnyomom: 6536 kg CO2/év/RS, 19XI10)

Ilyen csoportok manapság gyakran alakulnak, bevetéstől-bevetésig változó összetétellel. Szeptemberben a „Free the Soil” behatolt egy Brunsbrüttel-i ammónia-gyárba (a műtrágyagyártás CO2-je óriási, RS), a „Sand in Getriebe”, homokot a gépbe, a Frankfurt-i IAA autókiállítás bejáratait blokkolta. Augusztusban az „Aktion autofrei” leállított egy vonatot, 200 VW-autóval Wolfsburg-ban. A Kiel-i kikötőben 50 aktivista zavarta meg egy luxus-óceánjáró kihajózását, az ő nevük: „TurboKlimaKampfGruppe”. Némely akció hasonlít a Greenpeace bálnavédő gerilla taktikáira, csak most a SUV-sofőrök vagy az RWE menedzserek ellen irányul. Ezek nem tömegmegmozdulások, hanem kis csoportok. Ismerik egymást, csak kódolt üzeneteket váltanak. Sokan a klímatüntetéseken, gyűléseken ismerkedtek meg.

Cornelia Wockel (22) is ott volt azon az éjszakán. Karját egy gipszkötéssel rögzítette egy csőhöz, nyakát egy lakattal a szalag vasszerkezetéhez, a kulcsát eldobta. Ha egy RWE-munkás a szalagot beindítja, a kötél megfojtja. „Minél tovább tart a Bundesregierung tétlenségi állapota, annál inkább igazoltak az ilyen akciók.” NN-nel szemben ő vállalja a nevét. „Csak egy szociális-ökologikus rendszerváltoztatással csökkenthetjük a CO2-emissziókat.” Pártonkívüli, a zöldeket is kerüli. Ilmenau-ban segített a „Fridays for Future” csoport alapításában, Hamburgban ott volt a G20-on és a Kiel-i akciónál is. „ Nekem nem kell sem parlament, sem párt, hogy változtassak. Radikális klímaválságnál amely milliókat fenyeget, ennyi radikalizmus helyénvaló.” Nehéz őt besorolni, lehet bátornak, csodálatosnak nevezni, másrészt megszegi a jogállam szabályait, a demokratikus eljárást részben elveti.

Az Alkotmányvédő Hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) aggódva figyel: szélsőséges baloldaliak befolyásolják a klímavédő csoportokat. Úgy az erőszakosok, mint a dogmatikusok vonzódnak a békés Fridays-csoportokhoz, a rokonszenv kölcsönös.

 

Az aktivisták fölkészültek a perre Eschweiler-ben. Szórólapokat, plakátokat vetnek be a bíróság épülete előtt, politikai sínre akarják terelni az eljárást. Jogi alapjuk a büntető törvénykönyv 34. cikkelye: igazoló vészhelyzet (Rechtfertigende Notstand). A blokád szükséges volt egy nagyobb veszély, a klíma-összeomlás elhárításáért. Egy meghívott gyermekorvos a mikro-porról beszél, egy családapa Tanzániából tanúsítja, hogyan pusztítja hazáját a klímaátcsapás.

Az RWE érve: Ha valaki behatol egy magánházba és ott kárt okoz, jogos a követelés, hogy térítse meg. A vállalat demokratikus döntések és állami engedélyekkel termel áramot. A blokád miatt 2000 MW teljesítménynek megfelelő áram esett ki, amit az árambörzén kellett pótolniuk, drágán. A konszern ezt a pénzt kéri vissza. (Az áramot a fogyasztó rendelte meg – ezért minden tőle indul ki, tehát személyes karbon-lábnyom!RS19XI10).

2014 óta az RWE bányáit, erőműveit, dolgozóit 700 erőszakos támadás érte, följelentést tettek ismeretlen ellen, sikertelenül. Most más történhet. Seitz, RWE-főgépész: „60 éve látjuk el az országot energiával. Küldjük a szerverekre az áramot, hogy az emberek mobiltelefonjaikat használhassák, mégis sok aktivista ördögnek kiált ki bennünket.” A támadás után kénytelenek voltak olyan biztonsági szigorításokra, mint a reptereken. Az RWE bejelentette: 2040-ig klímasemleges lesz, fosszilisokról áttér a megújulókra. Ám ez nem megy máról holnapra. És az aktivisták, akik azt mondják, holnap már késő lesz? „Aki mindig minden ellen van, egy nap ott áll majd és semmit sem kap.”

A vádlottak nem tágítanak, további akciókat terveznek, ha börtönbe is kerülnek. Ha pénzbüntetést kapnak, gyűjtést indítanak. Ha az RWE nyer, a fiatalok jövedelmét 30 évre lefoglalhatják. „Nem félek a 30 év zálogtól. Attól félek, mi lesz 30 év alatt a világból.” - mondja NN. 1000 euróból él havonta, ez a záloghatár alatt van. Nem is kíván több jövedelmet.

DER SPIEGEL 2019. okt. 26.

(Nekem is van erőművem: PEDAL GENERATOR BUDAPEST ROZSA youtube)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8115300560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása