Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A hamburgi DIE ZEIT fertőzésvédelmi tanácsai

2020. március 05. 05:48 - RózsaSá

A hamburgi DIE ZEIT fertőzésvédelmi tanácsai - www.okobetyar.blog.hu

(Ez a járvány is mutatja, micsoda őrültség a globalizáció. RózsaS)

 

1. Kerüld az embertömegeket!

A járvány megfékezéséről mindenkinek tudnia kell: a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Panaszmentes fertőzöttek is terjeszthetik a vírust. Ezért: tarts távolságot más emberektől! Kissé több, mint egy méter elég. Semmi kezetrázás, ölelkezés. Lehetőleg kerüld a nagy embertömegeket.

 

2. Ne használd az ujjaid!

Ha vírusos felületet érintesz kézzel és utána arcodhoz nyúlsz, megfertőződhetsz. Ezért okos, ha liftgombot, ajtónyitót ököllel vagy könyökkel érintünk és nem ujjunkkal. (Esetleg kesztyű?RS)

Moss gyakrabban és alaposabban kezet.

 

3. Szájmaszkok?

Papírszájmaszkok már rövid használat után nedvesek és nem fogják vissza a vírusokat. Sebészeti OP-maszk (orr és száj-befedő) inkább a környezetnek használ, mint viselőjének. Légmentesen záró gázmaszkok 3 biztonsági fokozatban kaphatók. Védenek, ám használatuk annyira kényelmetlen, hogy napi használatra teljesen alkalmatlanok. Senki sem akar ilyen maszkot hosszabban viselni.

 

4. Másokat védeni

Aki fertőzött, másokat úgy védhet, hogy használt papír zsebkendőit azonnal ártalmatlanítja (zacskó, kuka). Akinek köhögni, vagy tüsszentenie kell, ne a kezét tegye az arca elé, hanem inkább könyökhajlatába köhögjön.

 

5. Védőoltás

Koronavírus-járvány esetén, fontos más fertőző betegségek, különösen a téli influenza elkerülése. Önmaga védelmére és az orvosok tehermentesítése végett ajánlatos - különösen idősöknek - a védőoltás. Nekik még külön pneumokokkusz-oltás is javallott.

 

6. Tartalékok

Pár napi ellátmányról mindig jó gondoskodni. Ezek tartósított élelmiszerek, fontos gyógyszerek és minden, ami a gyerekeknek kell. A Bundesamt für Bevölkerungsschutz - Lakosságvédelmi Hivatal, külön "személyes check-listát" javasol. Ám pánikbevásárlás ("Hamsterkäufe") kerülendő!

 

7. Otthon maradni

Aki rosszul érzi magát, maradjon inkább otthon. Önmaga miatt és mások védelmében. Ez nemcsak a munkahelyre vonatkozik: aki úgy hiszi, koronavírus-fertőzött, az először hívja föl háziorvosát, vagy az egészségügyi hivatalt - de ne tolongjon zsúfolt orvosi várótermekben!

 

És - ezt én mondom - ha mindez nem segít, marad a gondviselés!

(Jaj! Ráköhögtem az internetre!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1015504284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása