Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Ki viszi a vírust? Német-osztrák koronaháború

2020. június 27. 08:41 - RózsaSá

Ki viszi a vírust? Német-osztrák koronaháború

 

COVID-GÓCCÁ LETT A SÍPARADICSOM – Az esettanulmány

és a dokufilm „Ischgl im Ausnahmezustand” (Rendkívüli állapot Ischgl)

 

2020. június 18.

Az Innsbruck-i egyetem virológusa, Dorothee von Laer, bemutatja kutatásait, mely szerint Ischgl 1500 lakosa közül 42,2% mutatott covid-19 ellentesteket (rekord!). 27% volt gyerek, ezek kevésbé keveredtek turistákkal és az immunrendszerük is más. Bár 85% helyi lakoson a fertőzés észrevétlenül átment, nyájimmunitás nem adott.

Már február 20-án sokan panaszkodtak íz- és szagérzékelés-vesztésről, ahogy az április végi vizsgálat idején is. Így tehát nem állítható, hogy a fertőzés csak március elején, az izlandiak érkezésével kezdődött. Az sem mondható, hogy a turisták voltak a gócpont, mert a karantén idején, amikor már a turisták távoztak, a fertőzésszám nem változott. Laer: Továbbra is tesztelni kell és a „superspreading event”-eket az Aprés-Ski-Bar-okban megtartani nem szabad.

 

2020. január

Az Ischgl-síközpont vírustörténete

Ed Moschitz, az ORF (osztrák tv-rádió) dokumentaristája már januárban a faluban forgatott arról, megéri-e az ilyen sí-élmény az ekkora ráfordítást?

Itt minden a turizmus körül forog.” - mondja egy helyi lakos.

Ischgl reklámszakemberei épp arculat-változtatáson dolgoztak, hogy „az Alpok 'Ballermann'-jából” (fenegyerek) klímasemleges síközpontot csináljanak. Egy helyi szakács: „Aki ezt elhiszi, üdvözül.”

 

2020. március 10.

Ischgl lezárva. Az imázsváltozás megtörtént, de másképp. Ahol 2 millió turista fordult meg, most egy lélek sincs – Ischgl kísértetfalu lett .

 

2020. április 3.

Az ORF leadja az „Ischgl rendkívüli állapot” c. filmet.

 

Az ORF-filmes Moschitz március közepén folytatta filmjét a síterepen.

Günther Aloys, szállodás: „Kötélpálya! Kötélpálya! Kötélpálya! Csak ezt hallottam gyerekként az ebédnél.” Apja volt a kötélpálya pionírja, a „hókirály”. A Bauerndorf-ból turista desztináció lett. Ma a földművelés csak egy mellékkereset.

A kötélpálya a kapzsiság jelképe lett” - mondja egy helyi fiatal. „Ha a járvány nyáron tör ki, mások lesznek a bűnbakok.”

Az „Idalpe” hegyi vendéglő 200 alkalmazottja javarészt kelet- európai volt. 55 tonna pommes frites fogyott el egy szezonban. Aloys királypinvineket akart telepíteni a hegyi víztározókhoz, ahonnét jön a víz az 1200 hóágyúhoz. „Nincs ebben semmi probléma, ha a pingvinek hanyatt esnek, mert a helikopterek után bámulnak, valaki kell, aki talpra állítja őket.”

Egy ökológus: A sípálya lánctalpasai összezúzzák a műanyag-hulladékokat és az szétterül az almokon.

Egy német síelő: „Ha már semmi szórakozásom sincs az életben, bezárkózhatom otthon”.

Pár hétre rá egész Európa bezárkózott és mégis megpróbált valahogy az életnek örülni.

Egy turista március 11-én, 2 nappal a lockdown előtt érkezett. „Mindenütt teljes káosz. Senki nem mondja meg, mért álltak le a síliftek.”

Az ORF riporter az Ischgl polgármesterét. Werner Kurz-ot, is megpróbálta megszólítani – hiába. Később mégis beszél, napi 14-16 órában válságkezelést folytat.

Egy turista: „El akarták titkolni, hogy lehetőleg még sokat kaszáljanak. Föl kell, hogy ébredjenek: az egészség fontosabb.”

A helyi fogorvos: „Senki sem gondolta, hogy ilyen gyorsan ideér.” Ő is az izlandiakat említi, akikről a tiroli hatóság azt állította, a repülőgépen fertőződtek meg. Pedig valószínű, a partikon történt, ahol az emberek párás miliőben, szorosan egymás mellett álltak.

A kötélpálya-munkások söröznek egy ivóban: „Ha nem jönnek turisták, itt a krach. A turizmusból Bécs is sokat nyer, az adók oda mennek.”

Aloys: „A 12 millió síelőből már csak 7 millió maradt. Most a kínaiak a célcsoport. Ők a 800 új síterepen kívül másutt is szeretnének síelni.”

Amikor a fiatal a sípályáról visszatért a hotelbe, onnét már mindenki elmenekült, csak a barkeeper maradt. Moschütz a bezárt turistákkal és konyhásokkal jól el tud beszélgetni – Ischgl vezetői hallgatnak. Még a korábban bőbeszédű Aloys is visszafogja magát, megígérte a polgármesternek, nem fog a háta mögött nyilatkozni. Kereszttűzbe kerültek, jó lesz vigyázni.

Egy cseh hölgy, aki a hegyi vendéglőben dolgozott, naponta több száz vendéggel érintkezett, megfertőződött. Miután lázasan a Landeck-i kórházba ment, csak problémái lettek.

 

Az Ischgl háziorvosa: A 3000 vendéglő-alkalmazottból 800-1000 van karanténban. Rengeteg embert vizsgált meg, de egy német turista elmondja, ez csak abból állt, hogy fülébe dugtak egy hőmérőt, aztán kapott egy felmentést, hogy egészséges, elhagyhatja a falut. „Nem volt covid-betegekkel érintkezésben.”

Az orvos: „Csak arra alapozhattam, amit a páciensek mondtak. Egyetlen evidencia, ha a 2-3 páciens az elhíresült bárban megfordult. Akkor még más lokálokról nem volt szó.”

 

Semmi sem ment félre”

Moschitz végül mégis eléri Ischgl polgármesterét. „Semmi sem ment félre. A legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint jártunk el, betartottuk a hatóságok rendeleteit.” Ez emlékeztet a tiroli egészségügyi biztos védekezésére.

 

2020. május 17.

Ischgl eléri a tiroli Landtag-ot, majd a bécsi parlamentet is

A „profil” hírmagazin megszellőzteti az 1000 oldalas vizsgálati jegyzőkönyvet: Az elrendelt bezárás ellenére több Aprés-Ski-Bar kinyitott, a rendőrség nem intézkedett, csupán ennyit jelzett vissza a Landecki-i járásrendőrségnek: „A rendelet kényszerű betartatása nem lett volna arányos. A jó idő miatt is erős személyforgalom folyt, az intézkedés csupán a tömegek átterelését érte volna el.” Landeck: Újra föl kell szólítani az üzemeltetőket a rendelet betartására.

 

Az SPÖ és a FPÖ a belügyminisztert apellálja

A rendőrség mulasztása parlamenti vitát váltott ki.

A belügyminiszter, Karl Nehammer (ÖVP) ilyen kérdéseket kapott: Tudott hivatalának „aktív szemléléséről”? Nem volt semmilyen komolyabb utasítás? Most milyen irányban nyomoznak? Volt-e érdekkonfliktus a kötélpálya-ipar és a rendőrség között?

Bármi is volt, túlterhelés vagy a gazdasági érdekek előnybe helyezése a lakosság életével szemben – ami Tirolban történt, annak nem szabad megismétlődnie. Miután mindent vendégekre és a vendéglátósokra rátolt, tisztára mossa a rendőrséget? Átláthatóság hiányzik, a belügyminiszter magyarázatokkal tartozik. Gazdasági okokból és profitkapzsiságból tömegek egészségét tették kockára – ez megbocsáthatatlan. Ischgl-ben vállat vonva, felelőtlenül bevállalták, hogy innét egész Európát megfertőzzék. Világossá válik, hogy a fekete-zöld koalíció mért akadályozza a vizsgálóbizottság fölállítását.

 

Orbán módszer

A Landtag Tirol megfenyegette a profil-magazint. Egy bírósági szóvivő: Hogy egy tartományi kormány via twitter egy hímagazinnak ultimátumot küld, egészen példátlan és Orbánra, Trump-ra emlékeztet. Hivatali visszaélés esete merülhet föl.

 

Német-osztrák koronaháború

A Kiel-i Világgazdasági Intézet kiszámolta, hogy a németországi fertőzések majd fele az Ischgl-ből hazatérőkre vezethető vissza; Dániában 30%, a svédeknél 15%.

Bécs és Tirol tagad. Kurz Kancellár ingerülten arra utal, hogy fordítva volt, München-ből vitték a vírust Tirolba. Ezt a bécsi CeMM-intézet genom-elemzéssel cáfolta.

Tény, hogy a covid-19 már februárban Ischgl-ben ott volt, nem tudni, honnét. A tisztázás folyamatban, június elejétől dolgozik Tirolban a vizsgáló bizottság, miután azon is hajba kaptak, ki vezesse.

 

Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület szerint a hatóságok illegálisan cselekedtek. A „Handelsblatt” írja: május közepén már 5400 személy tett följelentést, 45 országból. 5 M euró kártérítést követelnek és a gazdasági ill. korrupció-államügyész bekapcsolását.

A tiroli ügyészség szintén nyomoz. A nagy nyilvánossági és jogi nyomás nem ösztönzi a kormányt offenzív földolgozásra.

 

Külföld nem örül az osztrák „normalitás” visszatérésének. Bécs 40 M eurós reklámhadjáratot zúdít a németekre, akik eddig a vendégek 37%-át adták. „Es geht Bergauf!” (Csúcsra törünk!) - ez az új tiroli vendégcsalogató lózung.

 

Gütersloh vagy Ischgl?

A német-osztrák viszonyt tovább mérgesíti a Tönnies húsgyár vírus-gócpontja. Az osztrákok utazási figyelmeztetést adtak ki, mire az NRW miniszterelnök, Armin Laschet: „Nem hinném, hogy Gütersloh rosszabb Ischgl-nél.” A bajor belügyminiszter Bécsben az utazási intés leszűkítését kéri a gócpontokra. Karintia arra kéri az NRW-turistákat, halasszák el ausztriai nyaralásukat. Több német tagállam szigorúbb: Bajorország, Alsó-Szászország, B-Württenberg megtiltja olyan vendégek elszállásolását, akik a gócpontokból jönnek.

Az is elbizonytalanít, hogy nem tudni, a betegségen átesettek tartósan immunissá váltak-e?

 

Forrás: ORF.at; vienna.at; OÖN, kurier.at, NZZ

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3715970416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása