Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AMIT A SZÁZÉVES EMBERNEK NEM MONDANAK EL

2020. július 02. 12:23 - RózsaSá

AMIT A SZÁZÉVES EMBERNEK NEM MONDANAK EL

 

Rossz érzéssel küldtem Nektek levelet a két ember haláláról (HellerÁ „abszurd”, BálintGy „gyönyörűséges”- valami óriásit tévedhetek!

Házára piros covid-jelzés került. Siófokon lett rosszul, ahová nyaralni mentek. Covid-tesztjei először negatívak (fals-negatívak?) lettek, majd a pesti kórházban kimutatták a koronavírust. Felesége: „Érthetetlen. Egész idő alatt karanténban voltunk.” „Csendesen elaludt.”

 

Így Bálint gazda halála is abszurd, rejtélyes sőt, fenyegető lett.

Túlélt nyilaskorszakot, halálmenetet, koncentrációs tábort – és egy ilyen „bagatell” kórba hal bele?

Eljött az órája, ahogy a sok idős sorstársának is. Gyerekkoromban sok embert láttam „öregségben” meghalni. Egyszercsak eltűntek a padról a házuk elől.

 

De mi, túlélők, még itt vagyunk! Mire számítsunk?

Az országban naponta 300-an halnak meg, 10-20 ezer „noszocomiális”, vagyis kórházi fertőzésben. Eléggé aggasztó, hogy sok a téves diagnózis és a félrekezelés.

Ha jó volt a siófoki teszt, akkor BálintGy a kórházban kapta el a covidot? Ha másutt, hogy érzi magát, aki megfertőzte? Szabad-e idős embereket utaztatni, hisz nehezen tűrik a környezetváltozást?

 

Ez a kórokozó most már mindig velünk lesz.

Mit vártunk, a globalizáció után? Pénz jöhet, vírus nem?

Az emberek azt hiszik, minden mehet a régiben. -Szerinted rendben, hogy ugyanúgy buliztok, maszk nélkül, szorosan, mint régen? - kérdeztem lányomat. A környező országokban máris látható a következmény. „Wir amüsieren uns zu Tode” (Szórakozunk halálig), mondták, mikor beindult a szórakoztató-ipar Nyugaton.

Tömegtársadalom, globalizáció, digitális rabszolgaság, rezilienciahiány, klímakatasztrófa, vírusok, őrült személy- és áruszállítás – félő, nem fogunk megöregedni, mint Bálint gazda.

 

 

AMIT A SZÁZÉVES EMBER NEM MOND KI

 

Ott ültünk Heller Ágnes könyvbemutatóján, fél történelemkönyv. (Szép neve van, mondta nekem Ágnes.) A levegőben volt, hogy ez lesz az utolsó – mégis mindenki derűs volt! Aztán jöttek a halálhírek. Ágnes halála rejtélyes, sőt, abszurd - Bálint Györgyé „gyönyörű”. Láttam már ilyet: Hóka Laci bácsi, a recski fogoly, leült a kanapéra és nem kelt föl többé. Csettintettem a nyelvemmel, ha nem értetek félre.

Összegyűjtötte a morzsákat az asztalról, ahogy én is.

Hétköznapi ember vagyok.”

 

Hát nem, kedves Gyuri bácsi! Százévente, ha jön egy ilyen csoda!

Egy szavában sem kételkedem. Nem mások hátán élte túl, hanem magának köszönve: adottságainak, erejének, emberségének. Megbocsátásának: Senkit sem hallottam még ilyen megadóan, tárgyilagosan, szinte szenvtelenül beszélni a koncentrációs táborokról.

Mégis, ahogy hallgatom: valami hiányzik, valamit nem mond ki – aztán egyszerre beugrik: isten neve. Míg sorstársai nyilván sokszor fordultak a legfölsőbbhöz (vagy éppen fordultak el), míg minden más emberi tragédiánál istent hívják, Bálint Györgynél nem hallom. Nyilván neveltetésénél sem játszott nagy szerepet az istenhit, bár ott kellett, hogy legyen. Az sem lehet válasz, hogy náluk nem keresztény isten volt a hagyomány – az isten az isten.

 

A válasz csak egy lehet: nála más valami volt a fő támasz – az emberség. Nem mondja ki, de ott lappang: Segíts magadon, az isten is megsegít.

Ha pedig ez így van, hogy az emberség, az ember-ideál megelőzi az istenhitet, akkor ez az istenhitre nem hízelgő!

De mivel Bálint Györgyök csak egyszer születnek százévente – ezért mégis az isten győz!

 

RózsaS, egy halandó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2015978902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása