Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KI A ZSIDÓ, ARAB, UJGUR?

2020. augusztus 09. 10:32 - RózsaSá

KI A ZSIDÓ, ARAB, UJGUR?

Társaságban valaki ezt mondta: Én zsidó vagyok. Fölkaptam a fejem: Úgy , ahogy Franz Liszt vagy Nicolas Sarkozy - magyar?

Alig tudtak összegyűlni a zsidó képviselők Merkel fogadására. (2015. márc. OPeBaSzö). „Sokszor szembemegy (Slomo rabbi) a teljes magyar zsidóközösséggel” (Mancs, 2018. 09. 27). A Sorsok Háza körüli huzavona is mutatja, hogy inkább magyarok, mint zsidók.

A rendszerváltás óta egyszerre divat lett zsidónak lenni. Mert ez előnyökkel járt? Úgy vélem, identitásunkat nem elsősorban származásunk, hanem gyakorolt anyanyelvünk, kultúránk, élőhelyünk adja meg. („Tudom, ki vagyok: ezek a szüleim, ez a családom, ez az anyanyelvem, ez a szülőhelyem, ez a kultúrám.”) Többször elnémult egy mélymagyar, mikor rákérdeztem: No, hát akkor mutass egy feketelaki legényes figurát! Liszt hiába mondta magáról, hogy magyar, tetszett volna neki megtanulni magyarul.

Hogy valami itt nem stimmel, az Index is kérdezi: Mennyire zsidók a zsidók? („Ilyenek a zsidók” Index, 2018.06.30.) Ha a szigorú definíciót alkalmazom, a 160 000 itteni zsidók száma (Kovács András fölmérése, CEU, 2017) igencsak megcsappan. Az mondhatja magáról, hogy zsidó, aki héberül ír-olvas, teljesen otthonos a zsidó kultúrában, ha nem is mint gyakorló zsidóhitű, de kiismeri magát a zsidó hagyományokban, ahogy egy „magyar” a keresztény kultúrában, egy arab a muszlim hagyományokban.

Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben fölmérés szerint a zsidó identitás megerősödött, többen ápolják a hagyományt. 18% erős zsidóérzésű, minden harmadiknak „nem jelent sokat”, 25% pedig „szimbolikus tradícióőrző”. Ezek szerint „igazi zsidó” alig lehet több 30 000 -nél, ha egyáltalán van értelme számolni. Aki rákattint a Wikipédia „Híres magyar származású személyek listájára”, igencsak meglepődik: M i n d zsidó származású. Trianon területi veszteségénél nagyobb az emberi: az ország elit polgársága nagy része került külföldre. Őket leválasztották, de az 500 000 állampolgárt az akkori kormány küldött a halálba – köztük hány tehetségest, „híres magyart”, aki ma fönn lenne a Wikipédián? Ezzel a fél millió emberrel az ország máig nem számolt el.

Az internet korában gyerekeink inkább európaiak vagy kozmopoliták, mint magyarok. Identitásunkhoz nem elég a származás, ezért magunknak is keményen meg kell dolgoznunk. Attól meg isten óvjon, hogy semmilyenek sem legyünk, mert akkor megtudjuk „Wo der Hund begraben ist” (ahol a kutya el van ásva).






Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4716119578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása