Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VONJUK BE A FIATALOKAT A VÉDEKEZÉSBE! K. Weichold pszichológus, Jéna+ ZDF-illner tegnap

2020. augusztus 21. 09:22 - RózsaSá

VONJUK BE A FIATALOKAT A VÉDEKEZÉSBE! K. Weichold pszichológus, Jéna+ ZDF-illner tegnap

 

Bulizni, haverokkal lógni, gondtalannak lenni: mindez normális – de nem járvány idején. Tiltások segíthetnek, de az együttműködés jobb. Karina Weichold (46), pszichológus professzor a jénai Friedrich-Schiller Egyetemen. Évek óta deviáns fiatalok viselkedését vizsgálja.

 

Sp: Professzor asszony, ha Ön egy csapat fiatalt lát, maszk nélkül, akik fittyet hánynak minden védekezésre, mit gondol?

 

W: Arra, hogy várható volt. Hónapok óta be voltak zárva, elszigetelve, nem találkozhattak a barátaikkal. Az emberek ebben az életkorban individualitásuk kiélésére törekszenek. Másokkal akarnak együtt lenni és hajlamosak kockázatos viselkedésre.

 

Sp: Ön nem is aggódik annyira.

 

W: Dehogynem! Ha megnézem az aktuális fertőzésszámokat, azt látom, több fiatal fertőződik meg, mint más korú.

 

Sp: Tanulmányok szerint a korona-félelmek fiataloknál gyorsabban illanak el, mint más korúaknál. Hiányzik belőlük a veszélyérzet?

 

W: Ha az egész életet nézzük, a rizikóhajlam a fiatal felnőtt korban a legnagyobb, 18-25 év között. Ez különösen az egészségre és a szabadidőre vonatkozik.

 

Sp: Németországban a 18-24 éves korúaknál a legnagyobb a kockázata annak, hogy legnagyobb, hogy közlekedési balesetben haljanak meg.

 

W: A fiatalok vakmerőbbek, ha kortársaikkal együtt vannak. Egy kísérletben autó-szimulátorba ültetve vizsgálták, hogyan vezetnek. Alapjában véve jól vezettek, ismerték a szabályokat. Amint azonban közölték velük, hogy a másik helyiségben barátaik figyelik őket, gyorsabbak lettek, többet karamboloztak. (Nagyobb probléma: Ehhez mért kell kísérlet? Ilyen „kísérletek” tömkelege fogyasztásával, CO2-jével járul hozzá világunk tönkretételéhez! RS20VIII19).

 

Sp: Felnőtteknél nem így van?

 

W: Nem. Ők ugyanúgy vezettek. A fiatalok agya óriásit fejlődik ebben a korban. Ekkor sóvárognak a legjobban elismerésre, jutalomra. Ez határozza meg mostani viselkedésüket is, a járvány alatt.

 

Sp: Akkor hát hogy vegyük rá őket a távolságtartásra, maszkviselésre?

 

W: Először is fontosnak tartom, hogy ne bélyegezzük meg őket, mint vírus-terjesztőket. Többségük vélhetőleg betartja az előírásokat. Ehhez jön, hogy az utóbbi hónapokban főleg a kockázatos korcsoportok, az idősek voltak a figyelmeztetések fókuszában.

 

Sp: Ez hiba volt?

 

W: Legalább is a fiataloknál azt az érzést keltette, hogy ők alig érintettek a pandémiában. Így keletkezik a sérthetetlenség és a gondtalanság érzése a fiatalokban, mely ebben a korban amúgy is szembetűnő.

 

Sp: Akkor mi a teendő?

 

W: A drogkutatásból tudjuk, hogy az évekkel későbbi károsodásokra való hivatkozás semmit sem használ. A fiatalokat saját világukban kell megszólítani. Lélegeztetőgépre kötött covid-19-betegeket mutatni mit sem ér. Inkább arra figyelmeztessük őket, hogy ha könnyelműen viselkednek, az iskolát ismét bezárják. És, hogy a családjukra jelentenek veszélyt, ha a fertőzést haza viszik. Továbbá őket is be kell vonni a vírusvédelmi rendelkezések kidolgozásába.

 

Sp: Milyen példákra gondol?

 

W: Ilyen konkrét, gyakorlati példákat nem látok sehol és épp ez a probléma.

 

Sp: Düsseldorf csináltatott egy videót a rapper Farid Bang-gal, amelyben a távolságtartásra hív föl. Időközben azonban visszavették, mert Bang nem feddhetetlen. Jó ötlet a fiatalok idoljait bevonni?

 

W: Ez egy szélesebb körű prevenció része lehet, az iskola és a család mellett. A szülők még mindig a fiatalok legfontosabb támaszai, részben a barátoknál is fontosabbak.

 

Sp: Némely város éjszakai kijárási tilalmat rendel el, belvárosai egyes részein. Hamburgban az alkoholárusítást tervezik korlátozni. Mennyire hatékonyak az ilyen tilalmak?

 

W: Ez mindenesetre egy hivatalos tett. A társadalom megmondja, mit lehet és mit nem. Bizonyára lesznek, akik a tilalmakat áthágják, főleg azok, akik már a pandémia előtt is szabályokat szegtek. A többség azonban szabálykövető.

 

Sp: A fiatalok fejében a pandémia már a múlté?

 

W: Erről eddig még kevés ismeretünk van. Épp ezt vizsgáljuk. Egy nagy kutatás folyamán 700, 13 évest kérdeztünk meg arról, mennyire érzik magukat a családjuk, az iskola, a közösség által támogatottnak. Milyen problémáik, gondjaik vannak? Ez az adathalmaz aranybánya. Most megismételjük a projektet, ebben a járvány is szerepel. A végén majd meglátjuk, mennyire változtak a válaszok a pandémia során.

 

DER SPIEGEL, 2020. augusztus 8.

 

ZDF : Vírus, tudomány, politika – sokat tanultunk, keveset tettünk? "maybrit illner“ . 2020. augusztus 20.

 

Illner vendégei:

 

Karl-Josef Laumann, Északrajna-Wesztfália egészségügyi miniszter

(Minister für Arbeit, Gesundheit und Soziales, NRW)

-Hetente 270 000 embert tesztelünk. Aki Mallorcá-ra megy, fizesse ki a tesztet. Iskolában maszkviseletet írunk elő, ahol ez lehetséges.

 

Ute Teichert, Orvosok Országos Szövetsége

(Bundesverband der Ärztinnen und Ärzte des Öffentlichen Gesundheitsdienstes)

-Rosszul mértük föl, a probléma most, még ősz előtt jött, a hazatérőkkel.

 

Malu Dreyer

Ministerpräsidentin Rheinland-Pfalz

-Nem írunk elő maszkviseletet az iskolákban.

 

Jonas Schmidt-Chanasit, virológus

-Más Mallorcá-ra repülni és más családot látogatni Törökországban. PCR gyorsteszt ára 1-5 €.

 

Heidrun Elbracht, iskola-igazgató

(Schulleiterin in Gütersloh-Gesamtschule)

-Távolság nem tarható, kicsik a termeink. Kétszer nyitottunk és zártunk. Maszkviselet betartása lehetséges, de igen fárasztó és körülményes. Ebédeltessenek 480 gyereket maszkban!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4416171928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása