Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A ROSSZ FŐNÖK HÁROM ISMÉRVE (Nekem nincs főnököm - csak feleségem!)

2020. szeptember 22. 11:45 - RózsaSá

A ROSSZ FŐNÖK HÁROM ISMÉRVE

 

Embereket nem ok nélkül léptetnek elő. De aki fent van, nem tévedhetetlen. Vannak vezetők, akik projekteket, osztályokat vagy egész cégeket visznek magabiztosan a csőd felé - és senki sem lép közbe. Legalább is hosszú ideig nem. A főnök az egészet kell, hogy lássa, óhatatlanul követ el hibákat, de a döntő, hogy ezeket hogy kezeli. Itt fontos szempont a kritika földolgozása, hogyan reagál a főnök a bírálatokra, figyeli-e munkatársai visszajelzéseit és bevonja-e őket döntéseibe? Ha beosztottjaihoz a viszony jéghideg, honnan tudja a főnök, hogy jól végzi-e a dolgát? A főnök főnöke sem segíthet, mert rálátása nagyon speciális.

 

Anja Niekerken coach arról írt könyvet, milyen a jó és a rossz főnök. Ez a művészet: hogyan ne váljunk s*fejjé. Hogy egy kedves kollégából hogyan lesz utálatos főnök, több oka lehet, és annak még több, hogy ezt ő mért nem veszi észre.

 

A kontár vezetőnek 3 jele van:

 

1. A munkatársak jönnek-mennek.

2. Sok a beteg-szabadságolt.

3. Csökken a teljesítmény.

 

Mért tartják magukat a főnökök tévedhetetlennek? A legtöbb ember hajlik arra, hogy erősen higgyen igazában és döntéseit alaposan átgondoltnak tartja. Ez a portástól a vezérigazgatóig igaz. Niekerken: "Alapjában véve mind tévedhetetlennek hisszük magunkat. Legalább is úgy gondoljuk, hogy ritkán hibázunk. Különben nem is lennénk képesek döntéseket hozni."

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy megalomániások lennénk, de munkánk végzéséhez saját képességeinkbe és döntéseinkbe vetett hit elengedhetetlen. És ez ezerszer érvényes a főnök szerepére. Ám mihelyt előléptetnek, személyiségünkkel is történik valami. A vezetői pozíció mindig hatalmi pozíció is - és a hatalom minden embert megváltoztat. Míg hatalom nélkül együttérzők, udvariasak, szociálisak vagyunk, ez a hatalommal gyorsan megváltozik. Tanulmányok mutatják, hogy ilyenkor az olyan értékek, mint a figyelmesség, türelem és együttérzés zsugorodik.

 

Ám a rossz főnökben is van valami jó: jobb főnököt csinál belőled! A hatalommal növekszik a felelősség és ezzel a döntések hordereje. Egyszerűen lehetetlen mindenre és mindenkire részletesen tekintettel lenni. Ezt a főnöknek mindig tudnia kell - különben zsarnokká válik, ahogy ezt a politikában gyakran láthatjuk.

 

Ha folyton új munkatársakat vesz föl, akik gyorsan le is lépnek, ez annak a jele, hogy a vezetésben valami nem stimmel. Kutatások szerint az emberek munkahelyet a cég, a munkaprofil és a kereset szerint választanak. Akkor mondanak föl, ha rossz a főnök, a munkatársak ellenszenvesek és a munka is értelmetlen - mondja a couch. (Lásd: Minden munka romboló.RS20IX16). A rossz vezetés, a legtöbb esetben, közvetlen kapcsolatban áll a fölmondásokkal. Ha tehát az osztályon nagy a fluktuáció, a vezetőség jól teszi, ha tükörbe néz.

 

Természetesen van út és mód a vezetést kritizálni anélkül, hogy kenyértörésre kerüljön sor. Ha a jelenlét sosem teljes, mert mindig valaki náthás vagy gyengélkedik, akkor az az elégedetlenség hatása lehet az egészségre. Heti 40 óra együtt a munkahelyen több mint odahaza, ezért a munkahelyi légkör nagyban befolyásolja egészségünket. A jó főnök megpróbálja kideríteni a gyakori hiányzások okait.

 

A rossz vezetés harmadik problémája a gyenge teljesítmény, amely a demotivációból ered. Sok esetben elegendő a kedvszegéssel fölhagyni, a munkatársak maguktól is motiváltak. Ám a rossz főnök nem tudja abbahagyni a rossz kommunikációt, kivételezést, önzést, ignorálást. Árulkodó jel az is, mi történik munkaidő után? Ha mindenki csak menekül, nincs összetartás a kollégák között.

 

A főnök megváltozhat

Rossz vezetés miatt nincs minden eleve veszve. A főnök változtathat a vezetésen, ha fölismeri a helyzetet és benne saját szerepét. Fontos, hogy önmagát tudja vezetni. Legyen tisztában lelki gyengeségeivel, erősségeivel és tudjon ezekkel bánni. Legyen képes minden pillanatban felelősséget vállalni és folyamatosan tanulni. Egy csipetnyi barátságosság ne hiányozzon. Aki csak a saját agendáját követi, csak közepesen jó vezetővé válik, ha egyáltalán.

 

Az első lépés roppant egyszerű, mégis ritka: kérdezgesd beosztottjaidat. Ők pontosan tudják, mi a teendőjük és mire van szükségük. Ez nem jelenti azt, hogy minden óhajt teljesíteni kell - de már az őszinte odafigyelés is segítőleg hat. És ha az alkalmazottak nem szívesen beszélnek, nem kell elfordulni, hanem tovább kérdezni, mi szükséges a team-nek ahhoz, hogy jobb legyen. Ez kissé kellemetlen, de nagyon eredményes.

 

A vezetést edzeni kell

Előléptetéssel vezetői képességünk nem erősödik meg automatikusan. "Azt hiszem, a vezetés sok tévhittel párosul. Sokan úgy vélik, ezt már tudom, ezt nem kell gyakorolnom." - mondja a couch. Pedig a vezetés is egy állandó fejlődési folyamat, miközben tanulni, gyakorolni, edzeni kell, ahogy azt egy profi futballcsapat is teszi. Önként kell vállalnunk a továbbképzést, ezt sokan nem teszik. Különben önmagunk előtt is rejtve marad, mennyire rossz vezetők vagyunk.

 

zeit.de, 2020. 04. 21.

 

IGYON EGY KÁVÉT A TERORR HÁZÁBAN!

  • -Hallotta, megnyílt a terror háza!

  • -Hogyne hallottam volna! Már a megnyitás előtt ott bivakoltunk a feleségemmel, hogy elsőnek jussunk be!

  • -Én a barátom újságíró igazolványával már a sajtóbemutatón ott voltam.

  • -De az csak rövid volt, mi egészen a zárásig ott gyönyörködtünk nejemmel.

  • -Szo, szo, mi voltunk a Szépművészetiben is, de ez jobban tetszett.

  • -Elragadó, uram, bombasztikus! Bőrnyúzók, vércsapolók, agylékelők – micsoda technológiák! Na, és a cellák!

  • -Nekem mondja? Én egy éjszakára bezárattam magam az egyesbe. Reggel úgy locsoltak föl.

  • -Én fölpróbáltam a spanyol csizmát. Egy számmal kisebb volt.

  • -Látta a fogó készletet? Elsőrangú krómacél. Rögtön rendeltem is magamnak, hiányzott a gyűjteményemből.

  • -Na és az ütleg-garnitúra? Uram, mit mondjak, összefutott a nyál a számban!

  • -Hát a dereshez mit szól? Az se kutya! Pszt… karácsonyra egy ilyennel lepem meg a feleségem…

  • -És az elektromos sokkoló! 20 000 volt! Uram én sokkolva voltam!

  • -Bocsánat, 25 000.

  • -20 000, ha mondom, megszámoltam, uram.

  • -Én meg a nagybátyámtól tudom, ő építette.

  • -Oh, üdvözletem az úrnak, remek munka. Vesz még föl megrendelést?

  • -Hogyne. Képzelje, hirtelen annyi lett a munkája, hogy ki kellett bővíteni az üzemét.

  • -Hát kérem, gazdasági növekedés van. Még az Uniót is lehagyjuk!

  • -De le ám! Utolérhetetlenek vagyunk! Képzelje el őket, hogy fognak ámulni, ha megnyitjuk a terror országát!

  • -A terror országát? Ez biztos?

  • -Úgy éljek, uram. De hova siet?

  • -Megyek helyet foglalni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1916210078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása