Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HONNAN TUDHATJUK, HOGY MEGFÁZÁS VAGY KOVID? Dr. Kreischer, Hausärzteverband Berlin

2020. november 04. 08:57 - RózsaSá

HONNAN TUDHATJUK, HOGY MEGFÁZÁS VAGY KOVID? Dr. Wolfgang Kreischer, Hausärzteverband Berlin/RózsaS, német-sajtó figyelő

Dr. Kreischer a Berlini Háziorvosok Szövetsége elnöke, rendelője van Berlin-Zehlendorf-ban. A Tagesspiegel interjúja.

T: Doktor úr, mik a kovid-betegség tipikus tünetei?

K: Nagyon hasonlít egy influenzához. Az első különbség, amit a rendelőnkben megfigyeltünk, az ízlelés-zavar. Egy megfázás már 3 nap múlva lecseng - nem így a koronánál. Néha egzotikus panaszokkal is fölkeresnek, pl. hasmenéssel, de ezek inkább egy meghűlés tünetei; egy kicsi láz, egy kicsi rossz közérzet, gyengeség és fájdalom.

T: Ilyenkor mi az első teendő?

K: Nem olyan nagy baj, nem igényel speciális kezelést. Otthon pihenni, kontaktokat kerülni - ne vigyük át másokra. Lehet a háziorvosunkkal telefonálni. Ha valóban kovidunk van, semmiképp ne menjünk a rendelőbe, bejelentkezés nélkül.

T: És ha a tünetek erősödnek?

K: Könnyű étrend, sok tea. Lehet aszpirint, paracetamolt, ibuprofént szedni, a fájdalom ellen. Pár nap múlva eldől, kell-e kenetet levenni.

T: Legkésőbb mikor forduljunk orvoshoz?

K: Ha légzés-zavarok lépnek föl, ha nehezebben lélegzünk. Kevésbé vagyunk terhelhetők, lépcsőn gyorsabban kifulladunk. Elsősorban nem a köhögés a komoly jel, hanem a légszomj. Ezt a háziorvos lehallgathatja, oxigént is mérhet. Kórházba csak az való, akinél a légszomj fokozódik. Ne terheljük fölöslegesen a kórházakat enyhe tünetekkel, mert akkor gyorsan tele lesznek és hotpot-tá válnak.

T: Mi a tesztelés menete?

K: Ez történhet orvosi kiszállással, de váladékot vehetnek ismerősök, vagy rokonok is; az ügyelet is, de ezek most nagyon túlterheltek. Csak tényleg sürgős esetben szabad őket hívni. Egészen gyenge tüneteknél, vagy tünet-mentességnél (csak a kontaktok miatt) magunk is elmehetünk a teszt-pontba.

T: Milyen gyógyszer lehet kontraproduktív? Az ibuprofénről még a járvány elején szó esett.

K: Nem ismert olyan szer, amely súlyosbítaná a kovid-tüneteket. Az említett gyógyszerek a kovidra nem hatnak, csupán tüneteket nyomhatnak el. Súlyos esetekben kortizont alkalmaznak.

Tagesspiegel, 31.10.2020

Kovid-tünetek: ízlelés- és szaglásvesztés, láz, száraz köhögés, gyomorbántalom, légszomj. Kettő együtt növeli a gyanút. Az is intő, ha olyat érzünk, amit még sosem. Itthoni tapasztalat: Sokszor lábon kihordható, lehetőleg ne adjuk tovább! Ha bejelenteni próbáljuk, rosszul is járhatunk. A vizsgálat késik; mikor már túlestünk a bajon, vagy soha nem is jön. Piros plakátot kapunk a házunkra. Ha más bajunk lesz, nem fogadnak, vagy leprásként kezelnek.

RS

2020. nov. 3:

Ném.o. (83 M lakos): 16 000 új fertőzött, 153 halott;

Mo. (10 M lakos): 4 000 új fertőzött, 84 halott.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4016273310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása