Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

GYORSTESZTELÉS PATIKÁBAN IS - NZZ Zürich - ÁZSIÁTÓL TANULNI Hamburg

2020. november 09. 13:44 - RózsaSá

GYORSTESZTELÉS PATIKÁBAN IS - NZZ Zürich

Patikusok - kis előkészület után - Svájcban is végezhetnek kovid-gyorstesztet. Az ügyfélnek csak a szer árát, de a munkát nem számolhatják föl - így döntött a svájci Bundesrat. A gyógyszerész az önként jelentkező orrából-torkából váladékot vesz ki egy fültisztító szerű pálcikával, egy folyadékkal összekeveri (föloldja a vírus-fehérjéket), egy tárgylemezre csöpögteti és 15 perc múlva kész az eredmény.

nzz.ch, 9. 11. 2020.

 

ÁZSIÁTÓL TANULNI - DIE ZEIT, Hamburg

Az EU-ban a sikeres járvány-leküzdő országokat, mint Dél-Korea vagy Kína, ignorálják. Pedig az ottani stratégiák - még demokráciában is - működnek. Tajván, Japán, Vietnám - mind csodálkozik Európa bénázásán.

 

Nem, Németország a járvány kezelésére sosem volt jó példa, ez csak mítosz, amit a Nyugat ignoranciája gerjeszt. Vietnám, hasonló lakosszámmal, máig csupán 1000 kovidost regisztrált. Tajvanon 200 napja alig van fertőzés. Japánban nyolcszor, Dél-Koreában tizenkétszer kevesebb a fertőzött. Bármennyire nem bízunk Kínában, ott sikerült a vírust megfékezni. Ausztrália és Új-Zéland mutatja, hogy nem a konfúciuszi alattvaló-mentalitáson múlik. Szigeteken könnyű? Ellenpélda: Anglia. Kormányzás-forma, fekvés, klíma, demográfia - egyik sem ad magyarázatot.

 

Viszont ami a sikeres országokban közös: az egység. Mindenki küzd és az önkéntesség nem elég. A vírus nem tolerálja az ímmel-ámmal védekezést (Merkel). Ezt az egységet sok ázsiai országban a járványok tapasztalatai hozták meg. Lehet több kényszerrel eljárni, mint Kína, vagy kevesebbel, mint Tajvan, Új Zéland. Ott a kormányok gyorsan reagáltak, bizalmat teremtettek, átláthatóan kommunikáltak - mindez a polgárokat szinte kivétel nélkül az óvintézkedések betartására bírta rá. Hogy Németországban a nyár folyamán az egység mért bomlott föl, majd a szociológusok kielemzik.

 

A karantén legyen karantén

Másodszor, ezekben az államokban az intézkedések messzemenőleg következetesek. A tesztek kiterjesztése nem ér semmit, ha, mint Németországban, az egészségházak a cetlirendszer és a faxtáblázatok tömkelege miatt lebénulnak. Japánban a vírusvadászok azonnal a nagy-cluster-tagok elszigetelésére koncentrálnak, ahogy azt itthon is a virológus Drosten már hónapok óta követeli.

 

Másrészt Ázsiában sérül az adatvédelem. Dél-Koreában minden kovidos után úgy nyomoznak, mint bűnözők után, kreditkártyákat és biztonsági kamera-fölvételeket kutatnak át. Tajvanon a hatóságok utazási adatokat vetnek egybe egészségi és telefonálási-adatokkal. A kritikára valamennyit javítottak, bár a többség egyetért privátszférájuk átvilágításában. Tudják, hogy egyébként a kemény lockdown és alapjogaik korlátozása fenyegeti őket.

 

A karantén szigorú: aki külföldről érkezik, fertőzött vagy kontaktszemélynek számít, 14 napos vesztegzárba kerül, egy szállodába, gyűjtőhelyre vagy lakásába, ahol okostelefonját helymeghatározásra meg kell nyitnia. Nem küldik egyszerűen haza, hogy majd néha bekopognak hozzá, miközben többször kiosonhat. A szigorú, több fokozatú karantén a privátháztartásokban való fertőződéseket hivatott meggátolni. Ez fontos eleme az ázsiai védekezésnek. Ezt először Vuhanban próbálták ki, februárban. Ott a virológusok arra jutottak, hogy a lockdown bár lelassította a járványt, az R-érték 1 alá szorítását valójában a szigorú karantén érte el.

 

Az ázsiai országokban egy harmadik intézkedés is közös volt: határaikat gyorsan lezárták, okosan és idejekorán, nem egy megkésett akcionizmus folyományaként. A határlezárás az európai eszme alaposzlopát sérti, csak mint legutolsó eszköz jöhet számba. Ha az EU ehhez nem akar hozzányúlni, legalább teremtsen egységet a járványintézkedések káoszában. Tavasszal láthattuk, ha a helyzet elég komoly, a "lehetetlen" is lehetségessé válik.

 

És itt van ismét: Mennyit hajlandók az európaiak személyes szabadságukból és adatvédelmükből föláldozni, hogy a következő lockdown gazdasági és szociális kárait enyhítsék?

 

"Nehogy már ezektől az ázsiaiaktól kelljen tanulni!" Pedig ők, paradox módon, már hónapok óta nagyobb személyes szabadságot élveznek, mint az európaiak. Tajpej utcáin néhány hete 130 000 ember ünnepelte Ázsia legnagyobb gay-pride-parádéját - gondtalanul, vírusmentes ölelésekkel.

 

ZEIT online, 9. 11. 2020.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4316279296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása