Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FERTŐZÉS GYORSASÁGA TEREMBEN Modellezés Mainz-ban

2020. november 28. 18:16 - RózsaSá

FERTŐZÉS GYORSASÁGA TEREMBEN Modellezés Mainz-ban

A Mainz-i Max-Planck-Institut für Chemie aeroszol-modelleket állított föl, hogy érzékeltesse, milyen gyorsan terjedhet a vírus irodában, osztályteremben, vendéglőben.

Ön föltette-e már magának a kérdést, hogy karácsonykor a családdal és a vendégekkel biztonságosan üldögélhetnek-e a fenyő körül? Tegyük föl, egy 30 m2-es nappaliban ünnepelnek, beszélgetnek, falatoznak. Ám egyikük, anélkül, hogy tudná, kovidhordozó. Hányan kapnák el tőle a vírust?

Lehetetlen megmondani, hogy egy fertőzött személy megfertőz-e másokat vagy sem? Ám az is biztos, hogy emberek zárt helyiségben aeroszol útján fertőződnek. (Wellcome Open Research: Leclerc et al., 2020). Ennek kockázata fölbecsülhető, a DIE ZEIT oldalain Ön is kipróbálhatja számítógépeinken. Meg kell adnia hány személy, meddig, milyen föltételek mellett tartózkodik a kiválasztott helyiségben. Tegyen bele 1 fertőzöttet, ám tartsa meg a távolságot.

Az emberek ha beszélnek, ha köhögnek vagy énekelnek - lélegezniük mindig kell. Ekkor parányi csöppecskéket löknek a levegőbe: aeroszolokat. Ha ezek fertőzött személytől erednek, fertőző vírus lehet bennük. A fenti szcenárióban valószínű, hogy 1 személy megfertőződik. Ez egy átlagérték. Az is lehet, hogy senki sem fertőződik meg, vagy egyszerre 5 is. Hogy utána mi jön, könnyű átfutás vagy súlyos betegség, nem tudni. Ám ha Ön tudatosítja, milyen gyorsan terjed a vírus aeroszolok útján, jobban vigyáz majd magára és másokra. Persze, nemcsak karácsonykor, hanem mindig.

Osztályterem

Az elmúlt hónapokban semmilyen más terem körül nem folyt annyi vita, mint az osztályterem körül. A diákok együtt legyenek a teremben vagy legyenek otthon? Felezhető-e az osztály? Legyen-e maszk, szellőztetés, karantén? 12 millió tanuló és 1 millió tanár próbálja Németországban a tanítást folytatni. A Land-miniszterelnökök és a kancellár nyitva tartja az iskolákat. Ennek helyességéről vita folyik, bizonyos, hogy az alsó tagozatok és az óvodások alig fertőznek. A 15-16 évesek és a fiatal felnőttek hasonló gyakorisággal adják tovább a vírust.

Az osztályterem, mint helyiség nem ideális, távolságot nem lehet tartani, cseppecskék röpködnek a levegőben és kerülnek belélegezésre. És ha Jakob és Lara a leghátsó padban összedugják a fejüket, vagy a szünetben kézen fogva járnak - lőttek az egész aeroszol-számolgatásnak. Modellünk csak egy napot mutat, valójában a tanítás naponta történik. Ám a kockázat mégis csökkenthető. Los Lelieveld, atmoszféra-kutató: "Úgy látjuk, hogy a rendszeres villámszellőztetés a felére csökkenti a fertőzés kockázatát. Ha ehhez még maszkviselés is hozzájön, 5-10-szer lesz kisebb a kockázat."

Kórus

A kórus kiemelkedő fertőzésveszélyt jelent. Ismételten előfordul, hogy egy személy egyszerre többeket megfertőz. A pandémia kezdetén, Amszterdam-ban, egy koncerten 130 énekes közül 102 kapta el a vírust, négyen meg is haltak. A berlini Domchor énekesei közül, március 9-én, 50-en betegedtek meg; az USÁ-ban március 10-én 53 kórustag, kettő bele is halt. (Morbidity and Mortality Weekly Report: Hamner et al., 2020). Miért ilyen veszélyes az éneklés?

Az aeroszol-szám a hangerővel növekszik. Ha valaki hangosan beszél vagy énekel, netán kiabál, a helyiség sokkal gyorsabban telítődik lebegő részecskékkel (Nature: Asadi et al., 2019). Rendszerint ez nem okoz problémát. (Kivéve, ha feleségünk kiabál.RS20XI28). Ha azonban a személy fertőzött, vírusok röpködnek a levegőben, amit a többiek belélegezhetnek. Ezért kell gyakran szellőztetni.

Étterem

Maszk nélkül az asztalnál, hangos beszélgetés és a sok ismeretlen vendég emeli a fertőzés kockázatát. A sarki pizzériába jobb ízű az étel, de nem tudni, mit hoz felénk a szomszéd borgőzös lehelete. Egy laza este barátokkal, kvaterkázással, jó társaságban nyilván vonzó mindenkinek. Ám épp ez a helyzet - maszk nélkül étkezés, nevetgélés, közelség - teszi a fertőzést valószínűbbé. US-kutatók okostelefon-adatok alapján fertőző renglistát állítottak össze - az étterem az elsők közé került.

Ha sokan vannak, hangosan is beszélnek. Olyan emberek találkoznak, akik napközben nem. Minél többen vannak, annál kockázatosabb. A járvány gyors terjedése azért is lehetséges, mert egyszerre sok ember fertőződik meg. Az éttermek mellett a party-k is a higiénés szabályok megszegésének helyei. Ha alkohol is fogy, a vendégek önfeledten buliznak, táncolnak, hangoskodnak.

Resti-modellünkben nem számít, hányan vannak a teremben - egy fertőző személyből indulunk ki. A modell nem képezi le, hogy a vendégszám növekedése növeli a fertőzés veszélyét is. November végén Németországban 100 000 ember közül 155 volt fertőzött. A valószínűség, hogy egy 5 fős random csoportnál egy a vírushordozó, 1%. Ám 30 személynél már 5%, 70 embernél 10%-nál is több. Nincs kockázatosabb, mint egy terem tele ismeretlenekkel.

Iroda

Nagyirodában az értekezlet kockázatos. Ön még irodában dolgozik? 15 millió német teszi ezt, 45 millióból. Sokaknak a home office nem opció; van, mikor a főnök tiltja. (53%-uknál a home office nem lehetséges, de szerintem összességében 90%-nál, mert a németek a fizikai munkát és a környezetmegterhelést kiszervezték külföldre.RSXI28). A fertőzés veszélye itt főleg a munkahelytől függ. Sűrűn ülnek az emberek, vagy kettesével irodánként? Vannak térelválasztók? A vezető bejár az irodákba megbeszélésre, vagy kint a szabad levegőn, séta közben teszi? Mindez befolyásolja a fertőzés kockázatát. Mivel az aeroszolok a helyiséget telítik, nem elég, ha a maszkot csak a folyosókon viseljük és bent lerakjuk. Ha nem a házhoz tartozókkal vagyunk egy teremben, a maszkot mindig viselnünk kell, különösen, ha hosszabb ideig vagyunk idegenekkel egy légtérben.

Nappali

A rövidebb látogatások biztonságosabbak, mint a hosszabb együttlétek. Jönnek a téli napok, mikor bent kellemesebb. Kávézni a rokonokkal, szomszédokkal, gyerek-játszónap, fondue-est barátokkal - ezt szoktuk telente csinálni. Ha azonban a szeretteink nem laknak velünk egy háztartásban, a fondue el kell, hogy maradjon. Ezt ismétli a kancellár asszony is: a kontaktok, bent és kint, gyerekekkel vagy fölnőttekkel, minimálisak legyenek. És épp karácsony közepén mindenki jól fontolja meg, milyen kicsire tudja csökkenteni ünneplő társaságát. Meddig ülnek együtt, milyen szorosan, mennyit szellőztetnek? Egy kiadós séta az egész családdal a szabadban lehet jó kiegészítő?

Modell-számítás

Alapul szolgált az MPI-Mainz, Jos Lelieveld vezetésével(Int. J. Environ. Res. Public Health: Lelieveld et al., 2020; programozó Thomas Klimach). A program fertőzés-valószínűségeket számít ki, különböző szcenáriókra. Az egyéni kockázat a valóságban erősen ingadozik, mert néhány állandóként bevitt paraméter az életben nem konstans. Ilyen a személyes vírusteher és a fertőző részecskeszám, amely egy egészségest megbetegít. További feltételezés az 1,5 m távolságtartás. A cél elsősorban megmutatni, mennyire csökkenthető a személyes fertőzéskockázat, ha többször szellőztetünk vagy maszkot viselünk.

helyiség m2 személyszám valószínűség fertőzött

o.terem 60 m2 13P 28% 4P+

kórus 75 m2 21P 26% 6P+

étterem 65 m2 18P 12% 2P+

iroda 40 m2 6P 16% 1P+

nappali 25 m2 5P 36% 2P+

 

ZEIT online, 26. 11. 2020

So schnell verbreitet sich das Coronavirus in Innenräumen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6916305574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása