Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ZERO-COVID 3 FÁZISBAN - Merkur München

2021. január 15. 18:48 - RózsaSá

ZERO-COVID 3 FÁZISBAN - Merkur München

 Az US epidemiológus Yaneer Bar-Yam, az ausztrál Stephen Duckett egészségközgazdász és a fizikus Matthias F. Schneider (TU Dortmund) tervet mutatott be a járvány visszaszorítására.

A járványnak véget lehet vetni. Több ország sikeresen megküzdött a vírussal, tőlük kell ellesni a módszert. Szigorú zárlattal lenyomták a fertőzésszámokat. El kell érni azt az állapotot, amikor új esetek legfeljebb csak kívülről jönnek be. Egy vírus kitörési zónában gyorsan és konzekvensen kell cselekedni. A lokális intézkedések aránylag egyszerűbbek.

Számos ázsiai ország (Mongólia, Vietnam, Szingapúr, Kambodzsa, Thaiföld) a nyáron nulla közeli fertőzésszámokat ért el - és az új járványkitöréseket is tartósan megakadályozta. A kutatók magyarázata egyszerű: Ahol csak kevés vagy nulla átfertőzés történik, ott a superspreader-esemény is valószínűtlen. Ma több száz millió ember él csekély fertőzésszám mellett.

Ausztrália és Új Zéland "Zero-Covid" célját sikeresen elérte - köszönve az exit-stratégiának. Lakosainak akaratát sikerült teljesen a nulla-kovid célra állítani. Különösen Ausztrália lett úgy sikeres, hogy kommunikációja mindvégig átlátható volt és ehhez társították az alacsony fertőzésszám jutalmazását is. Amint az esetszámok egy bizonyos szint alá estek, lazítottak a megszorításokon. Ez Németországban is működne.

ELSŐ FÁZIS: Amilyen gyorsan csak lehet, nulla fertőzésszintre kell jutni. Mivel a terület nagysága ezt megnehezíti, először kisebb célokat kell kitűzni. Egy régió pár hét alatt nullára mehet vissza. A lakosságot versenyre kell fölhívni, zéró-kovid céllal. Belgium és Izrael megmutatta, hogy a napi fertőzéseket 10%-kal csökkenteni lehet. Németországban a további intézkedéseket, mint a határellenőrzés szigorítása, vagy karanténhotelek kijelölése ingázóknak, országosan ki kell terjeszteni.

MÁSODIK FÁZIS: A kialakult vírusmentes övezeteket tartósan védeni kell. Ha két hétig nincs helyi vírusátvitel, akkor a szomszédos régióknál is megáll a terjedés. "Green-zone-status" állna be és az élet itt visszatérhet a normalitásba. Ehhez teljes lefedéssel tovább kell tesztelni és a kontaktkutatás is ismét beindulhat.

HARMADIK FÁZIS: Ez a "zöld zónák" kiterjesztéséből állna. Az egyes "tiszta" övezetek között utazási folyosókat kell biztosítani. Itt újra beindulhat a turizmus. Ha ez sikerül, ez még egy motiváció lenne a "vörös zónák" számára, hogy ők is levigyék a fertőzést nullára.

Ha helyesen járunk el, ez lesz az utolsó lockdown és 2021-ben ünnepelhetjük az évszázad nyarát - zéró-kovid-koncertekkel, zéró-kovid-focival.

Ahogy ezt az ausztrálok már teszik.

merkur.de, 15. 1. 2021.

Andere Länder machen es vor

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8116391210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása