Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

REZILIENS RENDSZERT!

2021. február 01. 07:19 - RózsaSá

REZILIENS RENDSZERT!

Sajnálom a vendéglősöket, meg az őket követőket: a turisztikai irodákat, légi társaságokat, szórakoztató iparosokat. De ők csak a kezdet. Ha ezt a járványt meg is ússzuk, jön a következő - gazdasági krach, polgárháború, klímakatasztrófa; a 33 kockázati tényező bármelyike, vagy egyszerre több. Ide adod, vagy elvegyem? - kérdi egy marcona alak. Ez a globális világgazdaság rendkívül sérülékeny. (Pl. egy kis hóesés lebénít egy egész várost). Minden további békés napunkat csak a szerencsénknek köszönhetünk.

Rá kell döbbennünk: ebben a "jóléti" rendszerben nem is érezzük igazán jól magunkat. Privát kapcsolatainkat széteszi. Utáljuk a munkánkat, a gombnyomogatást, a függőséget főnöktől, beszállítóktól. Tömeg mindenütt, folyton egymásba ütközünk. ("Minden nagyvárosi sérült. Ha ép volna, nem volna nagyvárosi.")

Este összeszámoljuk a halottakat - szemrebbenés nélkül. Mindig mások halnak meg. Mindig mások nagyszülei fulladnak meg a respirátorokon - vélhetőleg nem a vendéglősöké.

 

Pedig volna kiút, mint ez a 30 éves utópia. Ide másolom, mert egyre aktuálisabb.

Köln 2020 - Egy város- és társadalomutópia; 8 követelmény, 1989 -

1. A sűrítettséget föloldani

2. Átépítés (Ma 4*-os hotel, holnap kecskeistálló)

3. Ökológiai egyenjogúság mindenkinek

4. A szociális rend visszaállítása

5. Ismét túlélőképes

6. Ismét letelepült

7. Nincsen beteg ember többé

8. Szellemiek anyagiak helyett

 

2/3 lakosság kiköltözik a városokból.

Falvak benépesítése, tanyák kibővítése, új települések létesítése, bolo!bolo-közösségek a városokban.

A toronyházak, épületek, gyárak, berendezések új funkciót kapnak: a lakosság élelmezési és energetikai önellátása: szelíd technikák fölszerelése, zöldség, gyümölcs, hal, gomba termesztése.

Föltételek:

-Pozitív energiamérleg

-A hulladékok beiktatása a bio-körökbe

-Méregmentesség

-Humánus munka

Senki ne károsodjon ökológiai ill. környezet-higiénés szempontból!

(Ne autózz az én körzetemben, én sem a tiédben - A környezeti kárköltségek bevétele a gyártási költségekbe - áru drágább a szűz vidékeken - Szűnjék meg a 3000,-márkás autószubvenció)

Legyen ismét nagycsalád avagy létesüljenek közösségek!

Teljes önellátás és önfenntartás a körzetben, a munkamegosztás visszavétele egészen a körzetszintig.

- Nincsen turizmus, nincsen utazás többé, élj meg a körzetben és a körzetből!

-Megszűnnek a betegségek, mert megszűnnek kiváltó okaik, az ember visszatér egy alapvetően egézséges életformához.

- A nagy klinikák, életmeghosszabbító technikák megszűnnek; a kétkezi és szellemi munka mindenkit jó erőben tart.

- Fűtsünk kalotaszegi legényessel!

Szórakoztasd önmagad. Senki ne lépje túl a biológiai alapszükségletet. A szellemi tevékenység fölöslegessé teszi a konzumot. Csak az lesz a konzum áldozata, aki család, barátok híján az elismerést, szeretetet, figyelmességet luxuscikkekkel akarja pótolni.

A források kimerülése világszerte, a gazdasági pangás, a klímaátcsapás életmód-változtatást kényszerít ki. A kormánynak sikerül a lakosságot ésszerű fogyasztásra rábírni, nagyban csökken a pazarlás és a létalapok fölélése. A visszaesés lassan jön, így van idő átállni egy ésszerű, józan életmódra. Az esztelen anyag- és személy-szállítás megszűnik. Vége a világkereskedelemnek és a globalizációnak. Az élet visszahúzódik mentsváraiba: a régiókba. Itt régiópénz lesz a fizetőeszköz, ill. visszatér a barter és csere-kereskedelem: élelmet olajért, szolgáltatást szerszámért. Kisvasutak vezetnek a városokból a vidékre. Az ország ismét egyenletesen belakott. Új közösségek alakulnak, az élet olcsóbb és emberibb lesz. Mindenkinek lesz munkája: műveli a kertjét, építi a házát. Visszatérnek az igás állatok, az emberi erők. Az emberek nem fitnessz-centerekben edzenek, hanem zsákolással és pedálos generátorral. Az új technikákat (LED-világítás, napelemek) kombinálják a hagyományosokkal. Mielőtt az óriásgyárakat bezárják, örökéletű gépek gyártanak, kopó alkatrészek tartalékolásával. A maradék energiahordozókat és nyersanyagokat csak állam- és életvédelmi célokra tartalékolják.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6016411066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása