Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ SPD KÉSZÜL A SZEPTEMBERI VÁLASZTÁSOKRA - Funke M, Reuters

2021. március 03. 11:56 - RózsaSá

AZ SPD KÉSZÜL A SZEPTEMBERI VÁLASZTÁSOKRA - Funke M, Reuters

A német Bundestag választása 2021. szeptember 26-án lesz. Az SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) merész programmal startol: polgárpénz, tempólimit, 21€ órabér, 528€ családi pótlék.

Központban a szociális állam és a klímavédelem. Ezt olvashatjuk a Funke-Mediengruppe és a Reuters oldalain.

Hartz IV kifuttatása

(Peter Hartz közgazdász, volt VW elnökségi tag, 2002-ben segítette a német munkapiac teljes reformját. A nevét viselő segély megvalósult formájáról azt mondta, a munkásokat pórázra köti és bünteti. Hírnevét egy pikáns kalandja csorbította /majdnem yachtozás/RS.)

A Hartz IV helyébe ún. polgárpénz (Bürgergeld) lép. Ez tartalmaz együttműködési kötelességet is, de főleg segít és bátorít. A kancellárjelölt Olaf Scholz, SPD: "Az értelmetlen és megalázó szankciókat eltöröljük."

21€ minimál-órabér, gyerek-alapjuttatás (Kindergrundsicherung)

Ez leváltja az összes eddigi családsegélyt és nagysága (250-528€) a szülők jövedelméhez igazodik. A gyerek-adókedvezmény megszűnik, helyébe a gyerek-alapjuttatás lép. Óvodák, napközis iskolák, közközlekedés a gyerekeknek ingyenes.

Házastársi közös adózás (Ehegattensplitting)

Az új házasoknál korlátozzák. A mai adójog a férfi-nő klasszikus munkamegosztást rögzíti és már nem felel meg a társadalmi valóságnak.

Vagyonadó

1997-es formáját téves alapbecslések miatt az alkotmányvédő bíróság elvetette. Most megújulva térhet vissza. A "nagyon nagy vagyoni" 1% adóból a tagállamok profitálhatnak. Egyidejűleg megemelik az általános adókedvezményt (Freibetrag), hogy az adóteher a lakosság dúsgazdag részére koncentrálódjon. Az üzemek alapvagyona maradjon érintetlen, hogy a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe. A nagy cégvagyonok örökösödési adójánál legyen egy hatékony minimális adó ("effektive Mindestbesteuerung").

A kis és közép-jövedelműek jövedelmi adóját csökkentik, a felső 5% összehúzandó.

Az ún. gazdagok adója továbbra is SPD-téma. 250 000 € évi jövedelemnél (házastársaknál 500 000 €) legyen 3% növelés.

130 km/h az autópályán

Hogy az ország haladjon a klímasemlegesség felé, a tempólimit elkerülhetetlen. 2030-ra legyen legalább 15 millió elektroautó.

Ökoáram-cent

Minden áramfogyasztó a megújulókra ökoáram-illetéket fizet. Ez 2025-től megszűnik és helyette a CO2-adózás jövedelme lép.

ZEIT online, 28. 2. 2021.

Bundestagswahl 2021: Entwurf fürs SPD-Wahlprogramm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8616448796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása