Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TESZTHELYZET ÉS SZAKSZERŰ TESZTELÉS - Köln, Hamburg

2021. március 18. 07:07 - RózsaSá

TESZTHELYZET ÉS SZAKSZERŰ TESZTELÉS - Köln, Hamburg

A kölni főpályaudvar hátsó bejáratán, sor és időpont nélkül belép Johanna M. tanárnő, FFP2-maszkban. Kap egy piros S-vignettát és egy űrlapot kitölteni. Hozzálép egy egészségügyes teljes védőruhában és orrából kenetet vesz le. 20 perc múlva kész az eredmény. Johanna tanár az egyik kölni gimnáziumban, ahol a 100-as esetszám ellenére jelenléti tanítás folyik. Heti 2 teszt lenne esedékes az iskolában, még sincs semmi, 3 hó lockdown után. "Visszaküldenek a frontra, senki sem érti!" Johanna, hogy magát és másokat védjen, elmegy az ingyenes tesztpontokra, kétszer hetente.

Németország teszthátrányban

Az ingyenes tesztelés egy hete folyik (Bürgertest), amit az egészségügyi miniszter a szeptemberi választások serkentésére ajándékoz a szavazóknak. Bár Spahn márc. 1-re ígérte, de nem először ígérget. Az EU egészségügyi hivatal (ECDC) tesztelés-listáján Németország a 22. helyen áll, rekorderek Ciprus, Ausztria, Dánia.

Nem tudni, mekkora a tesztelési igény. Országszerte tesztpontokba várják a lakosokat rendelőkben, patikákban, szállodákban, fitnesztermekben. Lehet a walk-in és a drive-in pontokhoz is menni.

Köln tesztpontjaiban nem nagyon tolakodnak. Maga a város is nyitott kettőt. A teszt-piacon sok cég versenyez, még a privátok is. A projektvezető, Torben Vogler: "Sokkal kevesebben jönnek, mint amire kapacitásunk van." Sokan nem is tudnak a lehetőségről. Azért nem jönnek, mert nincs nyitás - a vendéglők, színházak, mozik zárva.

Több biztonság a tesztek után?

Tübingen legalábbis ezt reméli, miután elindított egy modellprojektet a nyitás érdekében. Aki negatív tesztet mutat föl, shoppingolhat és fodrászhoz is mehet. Vendéglők is kiszolgálhatnak a szabad térben, színházak is fogadhatnak nézőket ilyen tanúsítvánnyal. Vogler: "Szerencsére van elegendő teszt-kit". Központi beszerzés azonban a községeknek nincsen, minden tesztpont maga gondoskodik a szerekről. A költségeket a betegbiztosítók megkapják az államtól, 12-15 €/db. Ez 15 euróval kevesebb, mint a fizetős teszt. Vogler: "Valamennyi nyereségünk van, de ezzel nem fogunk meggazdagodni." A PCR-expresszteszt ára 159,9 €.

ZEIT online, 17. 3. 2021.

Hoffnung auf ein klein wenig Sicherheit

 

SZÜLŐK TESZTELNEK ÓVODÁKBAN? Hamburg/RózsaS

Egy hamburgi anya privát tesztelést akart indítani kislánya óvodájában - leállították. Ki tesztelhet? Lehet-e szülőt tesztelésre kötelezni? Mi van, ha nem minden szülő vesz részt a tesztelésben?

Március 15-től a hamburgi óvodák (Kitas) ismét korlátoltan, de működnek. Az óvónők tesztelése tervezett, a gyerekeké nem. Az iskolákban viszont a diákokat is tesztelik, hetente kétszer, díjmentesen.

Ki tesztelhet?

Jelenleg sem szülő, sem tanár - medikus képzettség híján - nem tesztelhet. A próbalevétel során, megfelelő védelem nélkül, megfertőződhetnek és tovább vihetik a vírust. Saját gyerekét minden szülő tesztelheti. Ha több szülő összeáll, a kockázat nagyobb.

Lehet-e szülőt tesztelésre kötelezni?

Nem. A teszt önkéntes, fertőzés-gyanú esetén ajánlott. Ausztriában sincs ilyen kényszer, pedig ott csak tesztelt gyerekek mehetnek iskolába. A többi otthon marad.

Mi van, ha nem minden szülő vesz részt a tesztelésben?

Van egy határ, ami alatt túl kevés fertőzött található meg ahhoz, hogy megakadályozható legyen egy nagyobb kitörés. A virológus Alexander Kekulé ezt a kritikus arányt a gyerekek 3/4-ére becsüli. Michael Mina és Kristian Andersen (Science magazin) azt közlik, hogy a járvány belobbanása már akkor megakadályozható, ha egy csoport 50%-át rendszeresen és gyakran tesztelik. A szcenárióban 3 naponta tesztelték a résztvevőket, 10% hiba miatt kiesett, ennek dacára a fertőzöttek száma már egy hét után esni kezdett. Kis csoporttal kezdeni érdemes, ha jól megy, sokakat motiválhat.

Melyik teszt alkalmas?

Az ún. laikus teszteket bárki használhatja. Ezek nazális próbavétellel működnek. Vattás pálcikával, körkörös mozdulatokkal az orrból váladékot kell venni. Ezt kicsi gyerekek nem biztos, hogy engedik, náluk papír zsebkendőbe kell fújatni az orrukat.

Ilyen teszt-kit a Roche, az Abbott és a Lyher. Van olyan teszt is, melyhez a torokból kell fölköhögni slejmet.

A teszt szakszerű kivitelezése (Lásd ZEIT-videó)

A dobozban pálcikát, csövecskét, kémcsőállványt, puffert és tesztcsíkot találunk. Lehetőleg ritkán használt helyet keressünk, hogy az esetlegesen talált vírusokat ne terjesszük. Dolgozzunk tisztán, savak pl. fals pozitív eredményt adhatnak.

Először a puffert beleöntjük az üvegecskébe, aztán belemossuk a kenetet. Az oldat föl kell, hogy nyissa a vírusokat. Az utasítás megmondja, hány percig kell reagáltatni.

Ezután a zavarossá vált oldatból pár cseppet cseppentünk a tesztcsíkra és futtatjuk a papíron fölfelé. Ha csak egy színes vonal jelenik meg, akkor a teszt negatív, ha kettő, kovid-vírus lehet jelen. A bizonyosságot utóbbi után a PCR-teszt hozza meg.

A végén minden használt eszközt és szert jól zárható zacskóba kell tölteni és mehet a kukába.

Mit tegyünk, ha a teszt pozitív?

Az antigén-gyorstesztnél relatív gyakori a fals pozitív lelet és a téves riasztás. Meg kell ismételni - két fals pozitív valószínűtlen.

Otthon kell maradni, míg meg nem jön a PCR-eredmény. Ha az is pozitív, értesíteni kell az utóbbi 5 nap kontaktszemélyeit. Ha a gyerek pozitív, a családot is tesztelni kell. Tünetek esetén, negatív teszteredménykor is FFP-2 maszkot kell viselni, a gyorsteszt nem mindig jelzi a vírust.

A gyorsteszt hány fertőzöttet talál meg?

A kvóta 60%-a annak, amit a PCR megtalálna. (Franciaországban terjed egy olyan mutáns, amit a PCR sem talál meg. Majd csak észhez tér mindenki!21III18RS). Ez problémát hoz. Ha kockázati személyt látogatunk, föltétlen csináltassunk PCR-t, vagy halasszuk el a látogatást.

Az epidemiológiai teszteknél nem a pontosság a döntő, hanem az, hogy a tesztelés kellő gyakorisággal történjen.

Hetente hányszor kell tesztelni, hogy működjön

Claudia Denkinger, tesztkutató, Heidelberg, heti 3 tesztet javasol, hogy biztosra menjünk. "Inkább egyszer gyakrabban, mint a fogmosásnál, amiről megfeledkezhetünk." A. Kekulé a költségek és a kivitelezhetőség miatt heti kétszeres tesztet az óvodákban elegendőnek tart - de ebben az esetben is a gyerekek legalább 70%-a tesztelve legyen.

Mibe kerül?

Jelenleg 6 € egy teszt, de megy le az ára. Gyerekenként egy családban, 2 napos ritmusnál ez 48 €/hó, 3 naponta 72 €/hó.

Ez a költség felezhető, harmadolható - 2-3 gyerek együttes tesztelésénél. Több kenetet lehet egy tesztcsövecskébe belemosni. Hogy ne legyen hígítás, ami a tesztet gyengítheti, ugyanannyi pufferoldat szükséges, mint egy próbánál. Fontos, hogy a vattafejet alaposan kinyomkodjuk a pufferben.

Szülők, akik idegen gyerekeket tesztelnek, kesztyűvel, maszkkal védjék magukat. A kesztyűk is kerüljenek, egyszeri használat után, zárt zacskókba, utána legyen fertőtlenítő kézmosás.

Az önellenőrzési eljárás a laborgyakorlat tippje. Arra, mennyire működik, sem megerősítő, sem cáfoló tanulmány nincs.

Kora reggel, óvoda előtt tesztelni?

Ez lenne a legjobb, de a reggeli stressz miatt nem javasolt. A teszteredmény csak néhány órára érvényes. Tehát ha kockázati személyt tervezünk meglátogatni, akkor ésszerű előtte a gyorsteszt.

Ha a csoport amúgy is naponta találkozik, a teszt-időközök adják meg a találati pontosságot. Halászatkor kis hálószemes hálóval kis halakat is foghatunk. A megbízhatóságot növeli, ha a megbeszélt időközökben tesztelünk, a napszak nem olyan fontos.

Ha tesztelünk, nincs több gondunk?

Semmiképp. Kekulé: A szokásos védekezésről sem szabad megfeledkeznünk, pl. a kohortálásról. (? Korcsoportok képzéséről?RS).

Megfázásos gyerekek inkább maradjanak egy napig otthon és másnap teszteljük őket. A gyorsteszt a betegség kezdetekor néha fals negatív. Ha csak az enyhe meghűlés marad, nincs köhögés, láz, fej- és torokfájás, elesettség - reggeli negatív teszt esetén a gyerek a 2. napon ismét mehet az óvodába.

Minden tesztstratégia alkalmas mindenhol?

Különlegesen veszélyeztetett gyerekeknél, pl. fogyatékos gyerekek intézményeinél szintén kell tesztelni, de ezeknél a sűrű PCR a biztosabb.

ZEIT online, 15. 3. 2021.

Das Testrezept

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2016468764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása