Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

PANASZ AZ OMBUDSMANHOZ KÉMÉNY-ÜGYBEN

2021. március 26. 05:29 - RózsaSá

Tisztelt AJBH!

Panasz a FŐKETÜSZ/KvK eljárása ellen

A katasztrófavédelem életeket menthet - ha hibás, elhanyagolt fűtéseket szankcionál. Sajnos előfordul, hogy a jól légzárt lakásokban vagy régi kéményeknél a huzat gyengül és füstgáz-visszacsapódás történik. Józan lakástulajdonosokra hat a figyelmeztetés, másoknál a bírság.

Ám a helyzet visszaéléseknek is teret adhat. Az alapvető biztonság betartatásán felül a hatóságok aránytalan szankcionálást gyakorolnak, kihasználva a lakosok kiszolgáltatottságát.

-Nem szerencsés az ellenőrzés és a szankcionálás szétválasztása, utóbbi el kell hogy fogadja az előbbi beadványait. Ezek tévesek is lehetnek, a KvK nem vizsgálhatja meg a kéményseprő állításait, az átépítések indokoltságát. Mindez nem erősíti a polgárok bizalmát a hatóságokban.

-Sérül a jogegyenlőség, országszerte a 2/e-ből eredeztetett követelés (a kéménybélelés) nem alkalmazható. A 2/e (nem megfelelő az égéstermék-elvezető belső állapota) nem áll fent. Ma újból megnéztük belül is: a kéménytéglák épek, csak a szél által behordott hulladék és a korom gyűlik össze alul, amit rendszeresen eltávolítunk.

-Gyanúm szerint a követelés alapjog-ellenes és nem életszerű. Falun nem is próbálkoznak, csak a zsarolható nagyvárosiaknál. A kisnyugdíjas nénikére hogyan verik rá az átépítés költségeit, a bírságot? Lefogják a nyugdíját?

-A többszöri ellenőrzés a füstelvezetést éveken át mindig rendben találta. A huzat jó, a biztonság jó. A járatokat a ház két kéményénél rendszeresen ellenőrizzük és kitisztítjuk.

-Az átépítés a huzaton még ronthat is, megváltoznak a keresztmetszetek és a gázáramlatok.

-A mostani hőszigetelő revíziós ajtó cseréje hővezető fémajtóra inkább ront a biztonságon.

-Érthetetlen a tetőjárda-követelés, mikor a kéményeknél kibúvó ablak van.

-A kért átépítés több lakást érint (állványozás), a többi 3 lakástulajdonos ilyen határozatot nem kapott. A konszenzus időigényes és nem szavatolt.

-A járvány miatt ez ügyben minden ellenőrzés és aktivitás megnehezített és kockázatos.

Tisztelettel:

Dr. Rózsa Sándor

Részletek

A nagy európai kazángyárak 30 éve kitalálták a kazán 2.0-át: a kondenzációs kazánt és ráverik a lakástulajdonosokra - követve a növekedésfüggő kapitalista gazdaság logikáját.

A kondenzációs fűtéstechnika, mely visszafogná a füsttel távozó hőt (110% hatásfok!), már születésekor kétségeket ébresztett: a hőnyereség nem szavatolt, az áramfogyasztás, a kényszerkeringtetés miatt még többet is fogyaszthat egy régi magyar FÉG-cirkónál, amely, kellő fegyelemmel, jóval takarékosabb lángon is futhat. (Lásd Szelíd Energia Füzet Nr. 4, Fűtés).

Az új készülék jóval érzékenyebb, a hibát ennél nem háríthatjuk el egy csavarhúzóval. Dehát a szervizelőnek is meg kell élni valamiből! (Lásd: Obszolencia kislexikon, SZEA-füzet Nr. 13).

Magam is elképedtem, mikor a Szerelő előadta a kondenzációs kazán fölszerelésének finomságait: szennyvízvezeték kell a napi 4-5 l kondenzvíznek, át kell törni a falat a levegővételhez (itt már nem kaptam levegőt), a kéménybe a márkatípushoz alkalmas bélelést kell behúzni, ehhez állványzatot, tetőjárdát kell építeni két kéményhez, de a radiátorokat, vascsöveket is le kell cserélni (rezet vashoz ne köss!) - itt léptük át a 2 millió forintot. Nem beszélve a mérésekről, engedélyeztetésről, stb.

A kéményseprő ("Le kell bontani és újra kell rakni a kéményt"), máris hozta a kivitelező haverját. Miután tiltakoztunk, följelentett bennünket és az egész utcát, aki csak megnyikkant.

Így lépett föl a másik hatóság, a katasztrófavédelem, aki több százezres bírsággal fenyeget.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3616479920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása