Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AEROSZOL-KUTATÓK: AZ INTÉZKEDÉSEK JELKÉPESEK dpa Berlin/RózsaS

2021. április 13. 11:09 - RózsaSá

AEROSZOL-KUTATÓK: AZ INTÉZKEDÉSEK JELKÉPESEK dpa Berlin/RózsaS

Ha a járványt meg akarjuk fékezni, az emberekkel be kell láttatnunk, hogy nem kint, hanem bent fertőződnek meg. Alapos szellőztetéssel kinti viszonyokat teremthetünk. Az aeroszol-kutatók ezzel szólították föl a kormányt, változtasson irányt.

A nyílt levél címzettje a szövetségi kormány és a 16 tagállam. Már bizonyos, hogy a vírus főleg a levegőben terjed. Sajnos, munkánk sarkalatos eredményei nem kerülnek alkalmazásra. Lakásokban, irodákban, tantermekben, otthonokban akkor is megfertőződhetünk, ha a levegő áll és ott előttünk egy fertőzött tartózkodott. Minden vitatkozás a folyóparti sétákról, sörkertekről, kocogásról, kerékpározásról kontraproduktív. Az Alster és az Elba mentén Hamburgban maszk-kötelezettséget elrendelni inkább szimbolikus és nem várható a fertőzéseseményekre való említésre méltó hatás.

Szabad levegőn az átadás igen ritka, promill nagyságrendű. Erre a szűkös forrásokat nem szabad pazarolni. A szabadban nem fertőződünk meg. Ez a veszély nagyobb csoportoknál (cluster-ek) kialakulásánál otthonok, iskolák, csarnokok, templomok, távolsági buszok belső tereiben áll fönn.

A kijárási tilalomtól is többet várnak, mint kellene. A szobákban való titkos találkozásokat ezzel nem akadályozhatják meg, inkább befelé terelik a népet, arra, hogy kibújjanak a szabályok alól. A sétáló utcán maszkot viselni, aztán a nappaliban, zárt térben, társasággal kávézni nem az, amit mi fertőzésvédelemnek neveznénk.

Ehelyett fontos, hogy a találkozások a belső terekben legyenek rövidek, gyakori átszellőztetéssel, kereszthuzattal. Hordjunk jól záró maszkokat, ahol pedig emberek hosszabban tartózkodnak, legyen légszűrés és légtisztítás. (Éttermekben a légkeringtetés vitte a vírust. RS21IV13).

A sikerhez ezen intézkedések kombinációja vezet. Ha mindent jól kommunikálunk, az emberek visszanyerhetik mozgásszabadságuk jó részét. Az aláírók között van az Aeroszol-kutató Társaság elnöke (Präsident der Gesellschaft für Aerosolforschung), Christof Asbach, Birgit Wehner főtitkár, az Orvosi Aeroszol Nemzetközi Társaság (Internationale Gesellschaft für Aerosole in der Medizin), korábbi elnöke, Gerhard Scheuch.

A helyzet drámai

A Bundesregierung sebtében egységes országos szabályokat akar bevezetni az erősen fertőzött régiókban - a tagállamok feje fölött. A fertőzéstörvény reformjával éjszakai kijárási tilalmakat, valamint változó szabályokat akar előírni pl. az iskolák és óvodák számára. Ezek olyan körzetekben és városokban kell, hogy hassanak, ahol az esetszám 100 fölött van (hetente, 100 000 lakosnál).

Az únió-frakcióvezető, Ralph Brinkhaus (CDU), a törvénymódosításban való gyors együttműködésre szólította föl az ellenzéket. "Emberéletekről van szó, drámai helyzetben vagyunk." A zöldek, kritikájuk ellenére, hajlandóságot mutatnak, a Linke nem. Brinkhaus sürgette őket: "Az előterjesztés már hónapok óta itt van, az intézkedéseket kiértékeltük. Nem szükséges több időt szánni a mérlegelésre."

spiegel.de, 12. 4. 2021.

»DRINNEN lauert die Gefahr«

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7116499730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása