Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A HOMEOFFICE LÁTSZÓLAGOS ÍGÉRETE - DIE ZEIT-kolumna, Hamburg/RózsaS

2021. április 21. 10:59 - RózsaSá

A  HOMEOFFICE LÁTSZÓLAGOS ÍGÉRETE - DIE ZEIT-kolumna, Hamburg/RózsaS

Az otthoni iroda túléli a járványt, de az alkalmazottak számára nemcsak előnyökkel jár: 
el vannak zárva a folyosói csevegéstől, és néhol fennáll a bércsökkentés veszélye.
A házi-iroda felváltja az irodát, amikor a világjárvány egy nap elmúlt -
sok vezető, vállalati tanácsadó és ingatlanügynök biztos ebben.
A meggyőződés arra késztette a New York-i és más amerikai metropoliszok gazdag
otthon dolgozóit, hogy nagyobb elővárosi ingatlanokat vagy nyaralási területeket
vásároljanak, amelyek elegendő helyet kínálnak ahhoz, hogy ott saját főnöki lakosztályt hozzanak létre.
Az íróasztalok porosodnak Manhattan irodatornyaiban. Eközben az elhagyott manhattani irodatornyok tulajdonosai aggódnak, mi lesz a nemrég még oly értékes vagyonaikkal. A becslések szerint a New York-i irodaházak akár értékük negyedét is elvesztették. Andrew Cuomo New York-i kormányzó még nyilvánosan játszott azzal a gondolattal, hogy az állítólag hamarosan elavult területeket sürgősen szükséges lakásokká alakítsa. Ő és alkalmazottai soha nem térnek vissza a napi irodai rutinhoz - mondta a közelmúltban egy Wall Street-i befektetési vállalkozás alapítója a Branzino és a Tomahawk-steak vacsoráján. - És a titkárnőm sokkal produktívabb, ha egyedül dolgozik ott.

Zuckerberg bejelentette, 60 000 alkalmazottjával a világ leghaladottabb vállalata lesz - a homeoffice tekintetében. 5 éven belül 50% otthon fog dolgozni. Hasonlóan nyilatkozott a Google, Amazon, Twitter, Shopify, Salesforce és a PayPal is.

Produktív, produktívabb, homeoffice?

Tényleg a távmunkáé a jövő? Ez az íróasztalmunka forradalma?

(A szemétszállító, a bányász, a mentős képernyőről fog dolgozni? RS21IV21). Sokan így látják, pl. azok az ingázók, akik órákat utaznak autóban, vonaton. Ezt az időt sportra, gyerekekre, pihenésre fordíthatnák. Végre kedvük szerint oszthatnák be napjukat, a főnök és a kollégák firtató pillantásai nélkül. Kérdőíveken azt adták meg, hogy odahaza hatékonyabbak és produktívabbak. Reed Hastings, Co-CEO, Netflix: "A személyes találkozások hiánya, különösen nemzetközileg, visszaüthet." Jamie Dimon (JPMorgan Chase, a legnagyobb US-pénzkonszern): "teljesítmény-esést és elidegenedést észleltünk." Az egyes munkatárs tényleg koncentráltabban és céltudatosabban végezi napi feladatait, ám összességében, az egész cégre nézve, a szétszórt munkahelyek miatt súrlódási veszteségek keletkeznek. A technikai problémák mellett szociálisak is jelentkeznek.

A munkatársak koordinációja körülményesebb, mintha egyszerűen átmennek a szomszéd íróasztalon dolgozó kollégához. Nincsenek nem hivatalos találkozások - rövid párbeszédek a teakonyhában, folyosón, liftben - melyek fontos információcsere helyszínei. Konferenciák, melyeknél mindenki ott ül az asztal körül, unalmasak lehetnek, mégis az együvé-tartozást erősítik, ami a zoom-találkozókon nem érezhető.

Ha egyszer a vállalat a járványsokkot legyőzi és ismét rutinos üzemmódra áll vissza, az otthon dolgozók hátrányt szenvednek el. Külszolgálatosok, külföldi tudósítók ismerik az érzést: elvágva lenni a központtól. Kimaradnak a főhadiszállás eseményeiből, paranoiákra hajlamosak. A homeoffice rugalmasságának is van árnyoldala: a munka- és a szabadidő még jobban egybemosódik, ahogy az az internet és az okostelefon óta történik.

A költözködő munkatársak fizetését csökkentik

Sokaknak egy vegyes munkamód lenne a jó: pár nap az irodában, pár nap otthon. Ez azonban a munkaadó költségeit emeli. Ezt valamennyire kompenzálja, hogy nem kell annyi drága irodahelyiség. A pénzügyi főnökök ennél a pontnál kapják föl a fejüket. Amit még Zuckerberg hozzáfűzött, szinte lemaradt: aki a Szilikonvölgyből olcsóbb helyre költözik, be kell jelentenie és fizetését csökkentik. A techóriások a távmunka révén olcsóbban jutnak "talentumokhoz" (Forbes).

 

Eddig ritkán adódott olyan időpont, amikor a munka helyét és idejét ilyen gyorsan és radikálisan meg lehet változtatni. Míg mi pizsamában a konyhaasztalnál üzeneteinket szemlézzük, vigyáznunk kell, hogy az évszázad szenzációját ne velünk fizettessék meg.

zeit.de, 19. April 2021.

Das scheinbare Versprechen der Heimarbeit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6716508234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása