Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KLÍMAVÉDELEM, EGÉSZSÉG, SZABADSÁG: ROBINZON-HÁZ/RózsaS

2021. május 28. 10:32 - RózsaSá

KLÍMAVÉDELEM, EGÉSZSÉG, SZABADSÁG: ROBINZON-HÁZ/RózsaS

Leválni a víz-, a gáz-, a villamos művekről - 300 eFt-ból!

Saját kút, saját vegyes tüzelés, saját villanytelep. Nincs vízszámla, nincs gázszámla, nincs villanyszámla. De van: mértékletesség, ügyesség és - sok-sok munka!

TELJESEN NEM TUDUNK LEVÁLNI! Fényevésből nem lehet megélni. Mindig kell valami energia: fa, szén, gázolaj, benzin, pb-gáz. El kell biciklizni a benzinkútig, tüzépről szenet hozni, boltból teli gázpalackot.

De mivel igen keményen megdolgozunk az energiáért, sokkal jobban fogunk vigyázni rá! Összességében olcsóbban élünk, mint a városi. Ha a vezetékek javát elvágjuk, szabadabbak leszünk! Nem leszünk ennyire kiszolgáltatottak és zsarolhatók, kevésbé függünk beszállítóinktól – ám helyettük saját erőnkre, leleményességünkre kell építenünk! Ez testi-lelki épülésünket is erősíti.

A Robinzon-ház: rengeteg munka, vesződség, de van munkahelyünk – főnök nélkül!

A nagyvárosi, ha van munkája, butító, idegőrlő tevékenységgel keresi meg a rezsit. Ha munkanélküli lesz, élete válságba jut. Faluhelyen kiiktatjuk a pénz egy részét: munkánkkal helyettesítjük a rezsit, amit a városi pénzben fizet. Ha pedig a maradék bankókat is régiópénzre válthatjuk (soproni kékfrank, mosoni tallér), akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!

Ma a falusi ház értéke nulla, eladhatatlan. Így könnyen hozzájuthatunk, ám ha nem költözünk oda, nyakunkon a karbantartás, az állagmegőrzés gondja.

Ha megindul az exodus a nagyvárosokból ( 2030-ban?), egyszerre minden vidéki ház nagy kincs lesz! Ki tudja elcsípni a pillanatot, amikor sem túl korai, sem túl késő a falura költözés? A NatGeoTV is tudja ezt, ezért dúl az USÁban a túlélési praktikák mozgalom (elképesztő!). /ökobetyár könyve/

A SPARHELTKÁLYHA

A sparheltkályha funkciói:

1. Főző-tűzhely

2. Fűtő-berendezés

3. Vízmelegítő

4. Hulladék-értékesítő

5. Tűzélmény

A kályha kettős rostélyú. Délig a fölső rostélyt használjuk, ezen főzzük meg a reggelit és az ebédet. A hulladékhő melegíti a helyiséget.

Délután a felső rácsot kiemeljük, vagy az alsóra helyezzük. A sparhelt nagy tűzterű kályhává változik, amibe nagy fahasábok is beférnek.

A kályhán állandóan nagy vizesfazekak vannak, hogy a fűtőfelületet növeljék és hogy mindig legyen meleg víz és páradús levegő.

A kályhát a szerző építette a Galgán 1998-ban, ár kb. 8000 Ft. Tovább-fejlesztésében egy víztartályt építünk a füstjáratba.

A koncepcióhoz hozzá tartozik a k o n y h a s z o b a, így a főzés hulladékhőjét szobafűtésre is használjuk. Villámszellőztetéssel, függönyökkel, átalakítható bútorokkal a konyhából pár perc alatt szobát varázsolhatunk.

Az ember ősidőktől fogva a tűzhöz, vízhez vonzódik. A napi favágás, gyújtóskészítés, tűzrakás nem megterhelő, hanem egy testmozgást nyújtó élmény, igazi jólét.

A ház nem az ember elsődleges tartózkodási helye. Ez csak menedék legyen a szélsőséges időjárás elől, különben testünk puhánnyá válik és mindenféle betegség kínozza. Az ember boldogsága nem azon múlik, van-e fürdőszobája vagy ebédlője.

Házi villanytelep

Nem kapcsolunk be egyszerre villanytűzhelyt, porszívót, fűnyírót, mosógépet, vasalót!

Fajlagosan 50 Ft/kWh alatt nem lesz az áram, de összességében mégis olcsóbb, mert minden kWh-t, amit magam termelek, háromszor megfontolok. Havi 200 kWh helyett 20-50 kWh elegendő a családomnak, ha ésszerűen bánunk az energiával. Nem spórolunk, hanem a féktelen túlfogyasztásról szokunk le. (Lásd hűtő, mosógép).A teljes napelemes áramellátás magas ára (2-3 MFt) a hibás áramigényből ered. Ötödannyi kWh ugyanolyan komfortot biztosít, ha gondosan bánunk az árammal. Nyáron nem is igen kell villany: hát nem esik jól gyertyafénynél beszélgetni, borozgatni?

Először válasszuk külön a gyenge áramú fogyasztókat:

világítás, elektronika (rádiórekorder, tévé, notebook, mobil – mind 18 V-tal megelégszik.

Gyertya helyett: LED-lámpa!

Építsünk hordozható, asztali LED-lámpákat és mennyezet-lámpákat, kis akkuval.

Csak a munkafelületet világítsuk meg - ez nem tévéstúdió!

Feltöltés napelemmel vagy aggregátról (míg a keverőtárcsás mosás folyik).


220V-os fogyasztóból csak 3 marad:

Hetente: mosógép, vasaló, kenyérsütő (ez helyett jobb a gáztűzhely)

A többi csak esetenként: barkácsgépek, porszívó.

Ezek meghajtása napelemekkel (csak beszerzési költség!), pedálos és benzinmotoros áramfejlesztővel, családi házban megoldható.

Szelíd Energia Füzetek 1-13: 1.Kazánteszt,2.Hormonszerűanyagok,3.Mosóporteszt,4.Fűtés,5.Energiamérlegek a mezőgazdaságban,6.Mosógépek,7.Ökolabor hulladékból 25kísérlettel,8.Energiamenü,9. Szelíd Energia Ösvény Diákkalauz, 10.Tartálykollektor; 11.Kísérletek pillepalackkal;12. Robinzon-ház; 13.Obszolencia kislexikon* Hogyan mosunk, hogyan mossunk? (Ökoszolgálat 2001) Testápoló kislexikon, 1100 összetevő minősítése (2004) Minden füzetünk letölthető! *Országos Széchenyi Könyvtár OSZK/MEK.

Nem vált be:

-Napenergiás fűtés: Az átlátszó tetős meleg padlástérből napelemes ventilátorral a szobába vezetett meleg levegő nem volt elegendő. (Ahogy a "sörkollektor" sem ér semmit.)

-A füstjáratba épített melegvizes tartály nem jó megoldás, fatüzelésű bojler a jó.

-Bár falun olcsón juthatunk házhoz, könnyen ökoremeték lehetünk. Csatlakozzunk csoporthoz, rokonsághoz.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9216574504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása