Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FÉL MILLIÓAN VÁLNAK - dpa/Welt/Aug.Allg./RózsaS

2021. június 08. 21:51 - RózsaSá

FÉL MILLIÓAN VÁLNAK - dpa/Welt/Aug.Allg./RózsaS

Őszre a járvány miatt tömeges válások várhatók Németországban.

Wim Slabbinck, pszichológus: "Nem volt kitérésre lehetőség. Több idő és tér jutott egymásra, ez sok pár számára előnnyel járt. Ám sokak nem békültek ki, hanem elváltak."

Dimitri Mortelmans, szociológus: "Régen a párok nyaralás után váltak. A lockdown csak fölgyorsította, ami amúgy is bekövetkezett volna."

Meddig tart egy német házasság?

2019-ben 150 000 válás volt, ezek a házasságok átlag 15 évig tartottak.

A leghosszabban a diplomások, a hasonló műveltségűek házassága tart.

2000-ben még minden második házasságkötés válással végződött, mára minden harmadik. A nők önállóbbak lettek, többen dolgoznak.

Először regisztrálták az azonos neműek válásait is (100).

Wolfgang Krüger, szociológus: "Nyaralás után a válások száma kb. 100 000 szokott lenni, most ennek ötszörösére számítunk, tehát félmillióan fognak elválni."

A kényszerközelség rendkívül megterheli a kapcsolatokat. Sokan ezt gondolták: "Nyaraláskor adok magunknak még egy esélyt." Csakhogy csöbörből vödörbe jutottak. A Civey közvélemyénykutató 2500 párt kérdezett meg, 2020. júniusában. A pandémia idején ötször többen váltak el.

Ünnepnapok után

A karácsony és a húsvét utáni 2 hónapban kiemelkedően nagy a válások száma. Paradox, hogy épp a szeretet ünnepe után esnek szét a családok. Amikor szorosabban együtt vannak, akkor romlik meg a kapcsolatuk. Ilyenkor jobban ki vannak téve egymás kellemetlen szokásainak. Sok idő jut a kapcsolatok átbeszélésére is. Már az ünnepség előkészületekor sokan hajba kapnak, ideális a klíma a viszonystresszre. Az ünneppel szembeni elvárások magasak, minden perfektül kell, hogy meg legyen szervezve. A csalódástól való rettegés feszült helyzetet hoz, a háztartás a feje tetején áll. Már az ünnep kezdetén mindenki idegileg ki van készülve.

A járvány hasonló helyzetet okozott. A lockdown, a karantén, a homeoffice, a homeschooling összepréselte a családokat. Ám a karácsonnyal ellentétben, ami pár napig tart, a pandémiahelyzet hetekig, hónapokig elhúzódott - súlyos következményekkel a családokra.

dpa, Welt, Augsburger Allgemeine 20. 7. 2020.

KOMMENT

A Pál Feri által is ajánlott Gottman:

A jól működő házasság 7 alapelve

4 lovasról beszél: kritika, megvetés, védekezés, visszahúzódás. A szerző azt mondja, 15 perc után megmondja, elválnak-e? Sokat tanultunk: "durva nyitás", "elárasztás", megoldhatatlan dogokkal élni, stb. , de sokat röhögtünk is ("Mikor belép a szobába, elönt az öröm.") De, mint tudjuk, alkoholistának lenni sosem késő.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr10016586524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása