Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MILYEN EU-T AKAR ORBÁN? ZEIT, Hamburg/RózsaS

2021. július 07. 09:35 - RózsaSá

MILYEN EU-T AKAR ORBÁN? ZEIT, Hamburg/RózsaS

Az EU-ban kiéleződött a konfliktus a magyar homofób törvény miatt. Orbánnak nem lehet szemére vetni, hogy elhallgatná nézeteit. 3 nappal azután, hogy 27 EU-elnök a melegek helyzetéről tanácskozott, kiadott egy közleményt. "Az EU Tanács legutóbbi ülésén falanxban vonultak föl a szivárványzászlós miniszterelnökök", gúnyolódott Orbán. A kérdést, vajon az EU-tagállamok ugyanazokat az értékeket képviselik-e, igen szenvtelenül válaszolta meg. "Értékegység nincs, ezért politikai egység sincs." A közleménynek a 11. szamizdat címet adta, ezen a néven jelentek meg 1989 előtt földalatti röpiratok a kommunista rendszerben.

Orbán az EU-t gyakran a Szovjetunióhoz hasonlítja. Önmagát ellenálló harcosnak tekinti, akkor is, ma is: Magyarország soha többet nem hajlandó meghajolni idegen hatalom előtt. EU-kritikája gyakran túlzott, ám egy cseppet sem eredeti. A "brüsszeli bürokráciára" való támadás, a bizottság elégtelen demokratikus legitimációja, a nemzeti kormányok elsőbbségéhez való kitartó ragaszkodás - mindezek olyan pontok, melyek az EU-t kezdettől fogva kísérik. Ám Orbán nem elégszik meg az EU vélt vagy valóságos gyönge pontjai támadásával. Egyre vehemensebben képviseli egy másik EU ideáját.

A mostani elvetések indítéka egy törvény, mely megtiltja iskolás kiskorúak informálását a homo- és interszexualitásról, transzgenderről. Ez egy pedofil ellenes törvény része, olyan összefüggés, melyet Angela Merkel is bírált. Orbán visszautasít minden kritikát, az európai véleménypluralitás mögé bújva. Jobb-e egy "bináris vagy egy szivárványvilágban élni", erről Európában megoszlanak a vélemények, ez van - mondja a magyar. "Mindenkinek saját igazsága van". Tagadja, hogy közös EU-értékek volnának, ezzel az EU-értékközösség magától értetődőségét vonja kétségbe. A pluralizmus nevében a szexuális kisebbségekkel való bánásmódot nemzeti belügynek kiáltja ki. A magyar gyerekek neveléséről csak a magyarok dönthetnek, "biztosan nem a németek, hollandok vagy belgák". A jogállamiság terén hasonlóan érvel. Ez is nemzeti síkon különféleképpen definiált és az EU-nak ebbe nincs beleszólása. Ám mi marad az EU-ból, ha az nem értékközösség?

Kedden a magyar kormány több európai újságban egész oldalas hirdetést tett közzé. Ebben Orbán vázolja "javaslatait" az EU jövőjéről. Az "egyre szűkebb unió" célja helyett a magyar a közös gazdasági célokra akar koncentrálni. Az európai demokrácia "visszaállítása" érdekében az EU-parlamentet megfosztaná hatalmáról és a kormányelnökök valamint a nemzeti parlamentek szerepét erősítené. Ki nem mondottan a "hazák Európáját" követeli vissza, amit még de Gaulle képviselt a 60-as években. Ezzel nem áll egyedül: a kevésbé föderális, nemzeti alapon szervezett EU a konzervatívok körében ismét népszerűségre tett szert.

ZEIT, 1. 7. 2021

Welches Europa will Viktor Orbán?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3416614944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása