Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OLTÁSKÖTELEZETTSÉG – A social media gátol – ZEIT/RózsaS

2021. augusztus 15. 16:22 - RózsaSá

OLTÁSKÖTELEZETTSÉG – A social media gátol – ZEIT/RózsaS

Oltani, oltani, oltani – éjjel-nappal, hogy a 4. hullám megtörjön és a gyerekek biztonságban legyenek az iskolákban.

A Robert-Koch-Institut (RKI) Berlin 85%-os átoltottságot célzott meg. Csakhogy ez nem fog menni. Az oltópontok üresek, életmentő vakcina megy pocsékba. Oltás-ösztönzők: szabadnap, díjmentes ÖPNV (közközlekedés), ingyen sör és bratwurst.

Ám, ha mindez kevés, az állam bekeményíthet? Jöhet az oltáskötelezettség? Itt a kényszerítő állam, bár úgy az egészségügyi miniszter, mint Merkel megígérte, ilyen nem lesz. Az egyre veszélyesebb új variánsok új helyzetet teremtenek: oltás vagy lockdown? Reiner Haseloff, CDU: „Az oltáskötelezettség az etikai tanács témája lehetne. Az NDK-ban volt ilyen, túléltem.” Baden-Württemberg zöld miniszterelnöke, Winfried Kretschmann: "Általános oltáskötelezettség nem szükséges, de ez csak a mostani variánsokra vonatkozik.”

Macron az egészségügyieket kötelezte az oltakozásra. Anthony Fauci, US fő-virológus helyi és regionális oltáskötelezettséget javasol, különösen az alacsony átoltottságú helyeken, de iskolákban és egyetemeken is. Francis Collins (Direktor National Institutes of Health): „Minden céget üdvözlök, amely alkalmazottaitól megköveteli az oltást.”

Ám vajon kötelezheti-e az állam polgárait a védőoltásra? Az alkotmány 2. cikkelye kimondja az élethez és a testi épséghez való jogot. A dolog politikailag eléggé komplikált, jogilag kevésbé. Mindenesetre nem zárja ki. De alkotmányjogilag is megállja a helyét? Vannak ennél fontosabb, ezt fölülíró jogok?

Oltáskötelezettség Németországban már 200 éve van. A Bajor Királyság 1807 óta bevezette a kötelező himlőellenes oltást. A többi korábbi védőoltás is ellenállást váltott ki. Egyesületbe szerveződtek, újságokat adtak ki, bíróságra mentek. Érvelésük hasonló a maiékhoz: mellékhatások, szabadság-korlátozás, hagyja az állam őket békén. 1983-ban eltörölték a himlő-oltás kötelezettséget, mert az oltáskampány olyan sikeres volt, hogy a himlő eltűnt. Ám ez jóval az FB és a twitter előtt volt. Vajon sikerült volna a himlőt kiirtani, ha már akkor lettek volna közösségi oldalak?

2020 óta a kanyaró miatt ismét van oltáskötelezettség. A menekült -táborokban 2500 € büntetést kap, aki nem oltatja be magát. Az alkotmányvédő bíróság – sürgősségi eljárásban – elutasította a rendelet elleni beadványt. A betegség terjedésének megakadályozása nem csak az egyént védi, de azokat is, akik orvosilag nem vehetnek föl védőoltást.

Az oltakozás egyéni döntés – szociális következményekkel. Aki nem oltakozik, nem csak önmagát veszélyezteti, hanem másokat is megfertőzhet észrevétlenül. Ez az oltás szociális dilemmája. Az alkotmányvédő bíróság végleges ítélete még nincs meg, ám ha jön, a kovid-oltáskötelezettséget is befolyásolja. Jogilag fontos az arányosság, az, hogy van-e a vírus leküzdéséhez enyhébb eszköz? Az oltáskötelezettség előtt több kérdés tisztázandó: Hogy halad az átoltottság? Jöttek-e új, veszélyesebb vírus-variánsok? Mennyire biztosak a vakcinák hatásai és mellékhatásai? Milyen erőkkel próbálták a lakosságot az oltásra rávenni?

Most, 2021 augusztusában a döntés bizonyára az oltáskötelezettség ellen szólna.

Ám a döntés változhat, ha a vírus változik – vagy ha többé senki sem oltakozik. Ám az állam még sok módon noszogathatja az oltáselleneseket. Októbertől fizetni kell a kovidtesztért a nemoltottaknak. Ezt a tesztet sok rendezvény megköveteli. A következő lépést, a nemoltottak kitiltását éttermekből koncertekről, múzeumokból, a politika nem meri megtenni. Megtehetik a privátok. Egy pizzéria vagy egy légiforgalmi társaság kizárhatja az oltatlanokat. A 1. FC Köln nem enged be ilyeneket a stadionba.

Az USA-ban az oltakozás már a kultúrharc része. De mikor csap át az oltás-ösztönzés kényszerítésbe? Már az „Impfmobbing” is szóba jött. Némely nem beoltott kiközösítve érzi magát. Az US podcaster Joe Rogan: Az oltásigazolvány egy lépés a diktatúra felé. A republikánus államok oltakozása jelentősen alacsonyabb. Abszurd, hisz Trump a beoltást követelte. A francia oltásigazolvány bevezetése sokakat vezetett az oltópontokhoz, ám ugyanakkor tízezer oltásellenes vonult az utcára. A már izzó társadalmi konfliktusokat egy oltás-tiltakozás csak fölerősít. Nem mindenki megrögzött oltástagadó. Sokan csak kivárnak, mások bíznak immunrendszerükben, megint másokat a vélt mellékhatások tartanak vissza. Vannak, aki pórul jártak az egészségügyben. (Magyarok? RS). Némelyeket az oltáskötelezettség megmozdítana, de sokakat végleg eltaszítana. Az oltáskötelezettség egy erőteljes hatalmi eszköz - a társadalmat képes lenne véglegesen ketté szakítani.

DIE ZEIT 12. August 2021

Kann der Staat Menschen zum Impfen zwingen?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8716660984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása