Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

PIRULÁK MARÉKSZÁMRA? BIO-PAPRIKA?- SPIEGEL/RózsaS

2021. augusztus 21. 06:43 - RózsaSá

PIRULÁK MARÉKSZÁMRA? Már 5 -féle is kockázatos- SPIEGEL/RózsaS

Rendesen az ember azért szed pirulákat, hogy jobban legyen. Ám az ellenkezője is igaz lehet: Jobban lesz, ha abba hagyja. A dán Kolding városban tartják októberben az első „describing” ('recept-leírás') konferenciát. Thomas Kühlein, Uni Erlangen: Mért szed egy 85 éves hölgy egyszerre 16 -féle preparátumot? (Lásd: Geriatrie-Report). Már 5 félénél is nő az előre nem látható kölcsönhatások kockázata: bénítja a gondolkodást, terheli a szerveket, megrövidíti az életet. Ez lesz, ha a felíró nem nézi az embert, mint egészet. Jó szert ír föl az ő szempontjából, de nem vesz figyelembe a beteg más lehetőségeit. Gyakran kaszkád-felírás történik: elrendelnek egy szert, hogy az előző szer hatását semlegesítsék. Diuretikum növeli a vizelet mennyiségét, ezért jöhet az inkontinencia elleni szer. Altatóktól eleshetnek a betegek, ezért csonterősítőt kapnak. Reuma ellenes szer megtámadhatja a gyomrot, erre proteinpumpa-inhibitor az ellenszer. A féktelen gyógyszerezést egy kritikus háziorvos vagy családtag felülvizsgálhatja és kizárhatja a fölösleges tablettákat. Némely gyógyszert nagyon időseknek nem is szabad adni, más szerek pedig már nem is indokoltak. Megint mások kezdettől fogva fölöslegesek lehettek.

SPIEGEL, 14. 8. 2021

Warum viele ältere Menschen besserweniger Medikamente einnehmen sollten

Lásd még: A páciens esete a természetgyógyásszal, ökobetyár.blog

 

BIO-PAPRIKA A FÓLIAMEZŐKRŐL – Ökologikus? T. Tscharnke/SPIEGEL/RózsaS

Teja Tscharnke biológus, szociológus a göttingai egyetemen. Szerinte az öko-agrárium eltúlzott, a biodiverzitás sínyli meg.

SPIEGEL: Tschernke úr, Ön vásárol öko-élelmet?

TSCHERNKE: Természetesen. Semmi kifogásom az öko-termelés ellen. Ám kétlem, hogy a biodiverzitás számára a legjobb út. A bio-logo nem jelenti, hogy a krumpli egy idillikus tanyáról, virágzó sövényű, kis parcellás földekről származik. Egy bio-paprika eredhet egy andalúziai fóliamezőről is, vagy egy holland üvegházból. A növekvő kereslet a biotermelés növekvő belterjességét váltja ki – a nyilvánosság előtt ismeretlen biodiverzitás-hátrányokkal.

Sp: Az ökogazdálkodásból legalább a szintetikus peszticidek ki vannak tiltva. Ez egyharmaddal növeli a biodiverzitást.

T: Ez igaz, de az ökogazdák is bevethetnek mérgeket, ha ezek természetesnek számítanak, pl. réz gomba ellen. A bio-szőlőt gyakran hagyományos szerekkel permetezik. A bio-gabona hozama fele a hagyományosnak. 100 ha ökobúza helyett 50 ha konvencionális búzát lehetne vetni és 50 ha-t természetes területnek meghagyni. Mezei fák, bokrok, parlagok, tavacskák, zöld területek, sovány legelők kitűnő élőhelyek madaraknak, kétéltűeknek, rovaroknak.

Sp: Milyen mezőgazdaság lenne ideális?

T: Meg kell határozni, milyen eljárások vagy ezek kombinációi a leghatásosabbak. Kis szántók, sok kultúrnövény-faj és legalább 20% természetes terület a jó. A hozam nem lenne kisebb, de a munka igényesebb és drágább lenne.

Sp: És a gazdáknak le kellene mondaniuk földjeik egy részéről. Ki fizesse ezt?

T: Eltekintve az EU szubvencióktól, a biotermék kereslet növekszik. A vásárlók készek többet kiadni a fenntartható termelésért. Csak az kapjon bio-pecsétet, aki nem csak a peszticidekről mond le, de változatos termelést is folytat és biotópokat ápol.

SPIEGEL, 14. 8. 2021

Bio-Paprika aus Plastikplanen-Landschaft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr216666274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása