Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OPERATION NIMMERSATT – Ételküldöncök tarolnak – SPIEGEL/RózsaS

2021. szeptember 26. 10:48 - RózsaSá

OPERATION NIMMERSATT – Ételküldöncök tarolnak – SPIEGEL/RózsaS

Az üzletmodellt Kagan Sümer hozta Németországba tavaly. Megfogta az isten lábát. A járvány alatt lakásba zárt éhes embereknek, akik rettegtek boltokba menni, áldás volt a Gorillas, Flink, Grovy futárjai által az ajtóban leadott élelem. Ráadásul hasonló áron, mint az Aldi-ban, a Rewe-ben. Gyilkos verseny indult. 30 perc sok? 15 p 1,95€-ért? 10 p 1,80 €-ért? A kínálat torzította a a piacot.

Ezek a cégek egy gombnyomásos kapitalizmust perfekcionáltak, terülj-asztalkám-módra: igények rögtön kielégítve. Nincs semmi vacsorára? Fél óra és itt a pizza. Tévézéskor kifogy a chips? A reklámig meghozzák. A bevásárlás nyűgös. Ha nem drágább és még haza is hozzák, miért is ne?

Hogy a nyaktörő szállítási időt betartsák, a cégek drága belvárosi raktárakat bérelnek, hozzá E-bike-flottát (3.-tól) és mindig lehívásra kész „rider”-eket. De mi van, ha a lockdown-nak és a karanténnek vége? A hype óriási csőddel végződik?

A harcba beszáll a Lieferando és a Fontiveros is. Az idő számukra tényleg pénz, gyorsítaniuk kell, ha valaha tényleg nyereségesek akarnak lenni. A raktárban egy algoritmus szortírozza a megrendelt árukat úgy, hogy a bepakoló csak egyszer fusson végig a soron. A délre rendelt ételek egymás mellé kerülnek. A bestseller-ek karmagasságban vannak, hogy ne kelljen lehajolni értük.

A Pankow-i láger ideálisan idő-optimalizált. Mindegyik kurír óránként 4 csomagot postáz, rövid utaknál akár 7-et is. A Flink-nél az átlagos kiszállítási idő 9 p 42 mp, egy küldönc óránként 3 szállítmányt visz házhoz – optimális megterhelésnél.

A villámgyors szállítás („UltrafastDelivery”) momentán egy pénzelégető gép. Senki sem látja át a Gorillas mérlegét. A „Manager Magazin” szerint minden szállítmánynál 1,5 €-t ráfizet. Niklas Östberg (Delivery-Hero-Chef): „Napi 400 000 megrendelésnél, 1 € veszteség/db, évi 146 M € mínuszt eredményez.”

Insider-ek 30 € alatti megrendeléseknél nem számítanak nyereségre. Minden beszállító tehát ebbe az irányba próbálja terelni ügyfeleit. Sümer: „Egyre gyakrabban kapunk tipikus szupermarket-kosárszerű megrendeléseket.” Flink azt reméli, az átlagos ügyfél a 3. megrendelésnél pirítós kenyeret és fogrémet is rendel.

A cégek önmagukat a jövő elöljáróinak látják. Ahogy egykor a Tante-Emma-Laden-t kiszorította a szupermarket, a diszkontok lenyomták az árakat, úgy csábítják mára át a fogyasztókat az online-vásárláshoz. A piacrajárást leváltja az okostelefon, a mélyhűtőt a házhoz-rendelés.

Ez egy kockázatos fogadás, mindenfelől beleöntött pénzzel. Csak a Gorillas-hoz hozzávágtak 335 M $-t, újabb 500 M előkészítve. A Flink, amely 52 M $ frissítést kapott, újabb tőkésítésen dolgozik. Jörg Gebirg 12 éve alapította a Lieferando-t, mely éttermekből szállít. A konkurens német Delivery Hero-val való harcban sok pénzt égetett el – 1-2% piacelőnyért. Végül mindkettőt megette a Just Eat Takeaway. A piac túlfűtve, a beszállítók túlértékelve. Gebirg 10 000 futárját beküldi szupermarketekbe, benzinkutakba vásárolni, hogy raktárteret spóroljon. Hogy tarkább legyen, a török Getir 10 német városban startol, nyomában a brit, US terjeszkedők. A lieferboom emlékeztet a 2 évvel ezelőtti E-scooter-rumlira, amikor a járdákon szanaszét hevertek ezek a gyerekjátékok, akadályozva a járókelőket és a ki-be rakodást. A beszállítók hasonlóan bosszantják a raktárak körüli lakókat csapkodással, üvöltözéssel, este techno-sound-dal. Bár a Berlin-Pankow-i vezető szerint ők jól kijönnek a szomszédokkal, Kreuzberg-ben nyilván nem, különben a lakók nem tették volna ki az egyik ablakba: „Fuck off Gorillas!”.

SPIEGEL, 29. 5. 2021

Operation Nimmersatt (Pákosztos művelet)

 

CO2-lábnyom

Sadegh Shahmohammadi (Uni Radboud/NL) 3 vásárlási módot hasonlított össze a kozmetikumoknál:

1. Hagyományos bolti vásárlás

2. Online-csomagküldéssel

3. Brick and Click (szállítás a boltból).

A számításba belevették a gyártól a kuncsaftig mindent (szállítás, raktározás, csomagolás). Az UK-ban nem a bolti beszerzés lett a nyertes, hanem a bolt szállító-szolgálata. Ám az esetek 81%-ban mind kedvezőbben a tiszta online-megrendeléseknél. Utóbbi lábnyoma kétszerese a boltié és 2-5x nagyobb a bolti kiszállításnál.

A legtöbb CO2 a gyár-elosztóközpont között keletkezik, továbbá az utolsó km-en az ügyfél felé. Ám a becslés nehéz, erősen függ az áru mennyiségétől – minél kisebb, annál rosszabb. Az online-nél még hozzájönnek a retúrok is. A bolti vásárló utolsó km-e fontos: gyalog vagy autóval? A gyalogló vagy kerékpározó kínai 0,03 kg CO2 eq-val jól áll, az autózó US vásárló 0,53 kg eq-jával szemben. Ha mi is gyalogolunk, 40%-kal csökkentjük a bevásárlásunk CO2-jét, szállító cégek E-bike-kal 26%-kal.

Quelle: American Chemical Society; Fachartikel: Environmental Science & Technology, doi: 10.1021/acs.est.9b06252

Ökomérleg online shopping

Az áruházakat és a boltokat egész évben klimatizálni kell, az árut ki-be csomagolni, kirakatozni. Az online elméletileg, főleg vidéken, barátságosabb a klímához. A DHL csomagküldő számítása: közepes csomag 277-800 g CO2-vel jár, tehát átlagban 0,5 kg CO2/csomag – egyszeri kézbesítésnél. Ez egy 2 km sugarú autós vásárlásnak felel meg.

A díjtalan retúrok (300 M/év, gyakran minden 2.) esetleg fölösleges dolgok megrendelésére késztetnek. Bár ezért a megrendelő nem fizet, a gazdasági kár 10 €/db; mondja Lars Hofacker, Forschungs- und Bildungsinstitut für den Händel, EHI Köln. Björn Asdecker, Leiter Forschungsstelle Retourenmanagement der Uni Bamberg: „A kiskereskedőket a retúrok jobban terhelik, ez durva piactorzuláshoz vezet.” (Nekem az a probléma, hogy ilyen intézeteket kell fizetnünk. RS).

Abszurd, hogy a ruha-retúrokat fél Európán át utaztatják, hogy Lengyel- és Csehországban megszépítsék. Asdecker: „Egy 50%-os retúrkvóta azt jelenti, hogy a kereskedő a ruhát kétszer elküldi és egyszer retúrozza, mielőtt eladja. 80%-nál 5x küldi, 4x retúrozza. A határ 60-70 %. 2018-ban a visszaküldések 238 000 t CO2-eq-t okoztak, annyit, mint 2 200 autózás Hamburg-Moszkva között.”

Franziska Ulbricht (Händlerbund Leipzig): „'Ez a hátizsák szép', gondolja a vevő. 'A 10 színből megrendelek 8-at.' A kereskedő ekkor már tudja, 7-et vissza fog küldeni.”

Az Amazon 1800 E-Daimler transzportert vett, önzöldítés céljából. 2040-re klímasemlegességet ígér. A cégek álságos CO2-kompenzációval hitegetnek, de csak a svájci Galaxus tűnik komolynak: a teljes CO2-lábnyommal számolnak. Ekkor a „klímasemleges” retúr nemcsak pár centbe kerül, hanem fájó pár euróba.

Frank Hasselmann, Galaxus Deutschland: "Ez a pénz nemzetközi standard alapú projektekbe folyik, 3/4-ük a Goldstandard-ba. Klímapartnerünk a South Pole, amely szavatolja, hogy tényleg emisszió-redukció történjen. Asdecker-ék kiszámolták, ha 3 € felárat kellene fizetni, minden 6.-at már nem küldenék vissza. Ez évente 80 M-val kevesebb retúr lenne és 40 000 t CO2-őt fogna vissza. Az Amazon a notórikus visszaküldőket kizárja.

Mikor jobb az online-shopping?

  • A megrendelő jól megfontolja, mire is van szüksége.

  • Standard kézbesítéssel rendeli meg, hogy a jármű optimálisan ki legyen használva.

  • Várja a csomagot, vagy megbízza a szomszédot.

  • Az áru megfelel és nem küldi vissza.

A valóság sajnos más. 300 M csomag kerül évente visszaküldésre. Az is megesik, hogy a vevő először a boltban fölpróbálja, aztán online megrendeli.

Bayerische Rundfunk, 7. 12. 2020

Online Shopping, Besser leben

KOMMENT

Úgy halok meg, hogy meg nem értem, minek nekem két ingnél több? A fenti számok elég uncsik, de a részletek mutatják, milyen ez az őrült személy- és áruszállítás. Ez a kapitalizmus és nem lehet más? Ez az óriási hajó, 7 mrd emberrel a fedélzeten, egyre gyorsabban halad egy irányba, amit 10-20 év alatt tudna korrigálni. És mi a jó hír? Egyre többen vagyunk, akik rángatjuk a kapitány kabátja ujját.

 

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8716700730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása