Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KORAI RÁKFELISMERÉS – Minden tünet előtt – ZEIT Hamburg, RózsaS

2021. szeptember 30. 14:46 - RózsaSá

KORAI RÁKFELISMERÉS – Minden tünet előtt – ZEIT Hamburg, RózsaS

A „Galleri”-szűrésre 140 000 brit kap meghívót. Az orvosok egy csepp vérből 50 fajta rákot ígérnek diagnosztizálni.

Évente 200 000 német hal meg rákban, pedig „Korán fölfedve – gyorsan gyógyítva!” Korai felismerésre kevés rákféle alkalmas, így pl. a vastagbélrák, tükrözéssel. (Mikor megtudtam, ez hogy megy, gondoltam, inkább eszem sok rostost. Káslernek volt egy kísérlete, küldjünk be postán egy kis szart. RS).

A Galleri kifejlesztője, az US Grail cég azt is megmondja, melyik szervből indul el a tumor. Nem a hasukra ütöttek, már évtizedek óta vizsgálják a rákbetegek túlzott DNS koncentrációit a vérben. Az elhalt burjánzó sejteket az enzimek földarabolják, így kerül a veszélyes jel a vérbe. Ezzel sokáig nem tudtak mit kezdeni, csak a 90-es évektől kezdték el komolyabban vizsgálni.

A fiatal genetikus, Dennis Lo gondolatmenete: Egy tumor a test tápanyagaiból él, ahogy egy embrió is. Sok a közös bennük. Ha a tumor örökítő anyaga a vérben kering, akkor a magzat DNS darabjai is kimutathatók a vérben? Telitalálat – köszönve az új DNS-dekódoló technikának. Lo kifejleszti első tesztjét a Down-szindrómáért felelős trisomic 21-re.

A teszt világszerte terjed, de néha talányos eredményt hoz: a North Carolina-i klinika egy páciense terhes, noha kromoszómájában egyszerre 2 hibát is találtak, melyek a magzatra halálosak. Az orvosok kivárnak. Hónapokkal később makkegészséges fiúcska születik, ám az anya csípőfájdalomra panaszkodik. A diagnózis: előrehaladott csontrák. A teszt nem tévedett, csak épp egy rákot jelzett. Dr. Osborn után Mereditte Halsk Miller (Illumina San Diego) hasonló leletekre bukkan.

Valóban jelezhet egy teszt korai rákot? Az Illumina mérlegel, aztán 2016-ban megalapítja a Grail-t, az kidolgozza a Galleri-t.

A befektetők között Bill Gates és Jeff Bezos, 100 M $-ral. (Ezeknek kegyétől függ emberek élete? RS). A cél egy pan-cancer-teszt, valamennyi rákfajtára. Ettől még messze vannak, hisz 100 fölött a rákfajok száma.

Az Illumina átvette az egész céget, 7 mrd $-ért, 2035-ig évi 35 mrd-dal nőhet az értéke. A konkurencia a nyakában, pl. az Exact Sciences (Madison, Wisconsin). A brit National Health Service (NHS) lecsap a tesztre és tudni akarja, hogyan vizsgázik a valódi életben. A korai rákfölismerést (100 rákféléből) 50%-ról 75 %-ra akarja föltornázni. Ekkor a terápia nem annyira terhelő és olcsóbb is.

Ha az első kísérlet beválik,1 millió briten próbálják ki. A gyanús eseteket egy study nurse továbbítja – a téves riasztásokat elkerülendő. A tesztre más betegségek is reagálhatnak. Pozitív lelet esetén következik egy teljestest-szcintigráfia, hogy megtalálják a tumor helyét.

A Galleri eddig csak az USA-ban írható föl, ott is csak a magas kockázatú betegeknél és a vérvonalon terhelteknél. A 948 $ tesztköltséget néha a betegsegélyző állja. A 4000 önkéntesen kipróbált teszt csak 5 fals pozitívot eredményezett, 1000 esetnél. (De azok nem aludtak többet! RS). Elkerülendő az emberek halálra ijesztése. Nem cél a bejáródott régi szűréseket (béltükrözés, mammográfia) helyettesíteni, hanem azokra a rákokra fókuszálnak, melyekre nincs szűrési technika (tüdő és hasnyálmirígyrák, tumor a fejen és a nyakon, nyelőcsőben).

Sonja Loges, Deutsche Krebsforschungszentrum Mannheim: „A cég igen gondosan járt el.” Előszötr tipikus DNS-mutációkat kerestek a vérben, melyek a növekvő rákról árulkodnak. Ez működik, de a találatszám korlátozott. A továbbiakban az elfajult sejtek más jelét keresték: A DNS 4 elemén történt metilezéseket. Ezek a minták tipikusak és gépileg könnyen elválaszthatók. A végén egyfajta genetikus QR-kódot kapnak, mely nemcsak a rákfajtát, hanem a helyét is megadja. A teszt bővíthető, egyes rákok sok DNS-t ürítenek a vérbe, mások kevesebbet.

Másrészt a mikro, friss rákgócok kevés DNS-t produkálnak, amelyeken a Galleri gyakran átsiklik. Itt a találat 20%, szemben az „öreg” rákok 75%-ánál – mindez rákfüggő. Ez nem lelkesítő, de mindenképp örvendetes, ha egyáltalán nincs előrejelző vizsgálat.

Rejtett betegségek diagnózisánál nagyon óvatosnak kell lenni. A leletek értelmezéséhez kiváló szakértelem kell. Maga a Galleri elképesztően pontos: a hibás diagnózis 0,5 %. A tévedés nemcsak rémisztő a betegre, de sok fölösleges vizsgálatot is von maga után.

A jelmondat „Korán fölismerve – gyorsan gyógyítva” nem áll meg minden esetben. Mell- vagy tüdőráknál igen, de pl. a gliobastrom agytumornál hiába a korai fölismerés. Mit sem sejtő embereket nyilvánítanak túl korán beteggé. A brit tömegteszt erre is keres megoldást. Addig is Németországnak lenne elég ideje előkészíteni az új vérelemzést. A korai fölismerés kiterjesztésére nálunk is még lehetőség van. Itthon, 2016-ban, 500 000 ember betegedett meg rákban. 2030-ig, az öregedés miatt, további 100 000 rákossal kell számolnunk.

ZEIT, 30. 9. 2021

Ein Tropfen Hoffnung

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4416705042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása