Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ EU LENGYELEK, MAGYAROK NÉLKÜL – NZZ Zürich/RózsaS

2021. október 18. 17:18 - RózsaSá

AZ EU LENGYELEK, MAGYAROK NÉLKÜL – NZZ Zürich/RózsaS

A lengyel kormány meg akarja tudni. Alkotmányvédő bírósági ítéletével, miszerint a nemzeti jog fölülírja az EU-jogot, az EU-Bizottságot a végsőkig provokálta. Több éves kivárás és habozás után Brüsszel fölvállalja a konfliktust a jobb konzervatív kormánnyal.

És ez így jó. Lengyelországban, Magyarországon a jogállamot bontják le. Az EU meg akarja őrizni értékközösségét, a két állam viszont, szuverenitásra hivatkozva, demokratikus intézményeit és alaptörvényeit kormányai önkényének akarja alá vetni. Orbán: „Nincs értékegység, ezért politikai egység sincs.” Ez eléggé meglepő kijelentés egy EU-állam kormányfőjétől. Nem jobb lenne akkor Mo.-nak kilépni az EU-ból? Kérdezte a holland Mark Rutte a júniusi EU csúcsértekezleten. És ugyanezt tehetné Lengyelország is? Kinek hiányzik az állandó provokáció Varsóval és Budapesttel? Ez a viszály leköti az EU-t, holott fontos kihívások várnak megoldásra: klíma- és menekültpolitika, véderő és Kína. Ám Kaczynski és Orbán ezt a szívességet nem teszi meg. Kell a brüsszeli pénz és a piac.

A fölőrlő háború lehetősége az EU téves történelmi feltevéseiből, konstrukciójának belső ellentmondásából ered. Az 1989-es eufória gyorsan kihunyt. Bár Kelet és Nyugat közös háza áll, ám a bővítésekkel túl sok tulajdonosa lett. Az értékkánon és a tagállamok szerződései az EU-t nem tették immunissá illiberális tévedések ellen, melyeket Lengyel- és Magyarország produkál. A bővítésekkel nem jár automatikusan mély integráció is egyben. Minél nagyobb az EU, annál nehezebb a nemzeti szuverenitás feladataiban egyességre jutni. Orbánt és Kaczynski-t az EU reformja alapjában véve nem érdekli, csak a hatalom megtartása.

Tagállam kizárása nem volt előrelátva. Ez egy nehéz út, 2017/18 óta nem halad előre. Ha önként nem távoznak, volna egy megoldás: elárasztani őket eljárásokkal, pénzbüntetéssel addig, míg becsapják maguk mögött az ajtót. Kb. 50 eljárás folyik ellenük külön-külön. Ezek zömében az EU-direktívák nem-követése, kisebb részük a jogállami elvek megsértése miatti eljárások. Ez sokba kerülhet nekik, Lengyelország pl. naponta 500 e €-t kell, hogy fizessen, mert az Európai Bíróság ítélete nyomán nem zár be egy felszíni barnaszén-fejtőt a cseh határnál. Mivel a fizetést megtagadják, valószínűleg a corona-segélyből kerül levonásra. Ezeket a pénzeket az EU-Bizottság visszatartja, hogy nyomást gyakoroljon rájuk. Bár ez EU erősebbnek tűnik, előfordulhat, hogy mégis veszít. Ha az EU tétlen és eltűri, hogy Orbán és Kaczynski az EU játékszabályait megváltoztassa, saját politikai fundamentumát ássa alá. Ezzel nem lenne többé liberális demokráciák szövetsége, hanem egy kereskedelmi egyesület.

Ha Brüsszel a két renitens ellen még több legális fegyvert vet be, kockáztatja, hogy maga ellen fordítja a keleti lakosságot. Ám egy „polexit” és egy „hunexit” nem vonzó. Gazdasági okokból és nem a politikai értékek miatt ragaszkodnak az EU-hoz, melynek révén megszerzett jólétet meg akarják tartani. Ezért ezt a meccset az EU nyerheti meg.

NZZ, 17. 10. 2021

Will die EU nicht untergehen, muss sie mit Polen und Ungarn brechen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr616726680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása