Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KOMMENT A HIÁNY-HOZ

2021. október 23. 08:15 - RózsaSá

KOMMENT A HIÁNY-HOZ

1955-ben Zentán nem vásároltunk. Boltba csak sóért, petróleumért, gyufáért küldtek. Az élelmet behoztuk a földről és megettük. H i á n y t nem ismertünk! Talán mert nem tudtuk, mi mindent lehet venni (külföldön). Vagy mert egyaránt szegények (gazdagok?) voltunk. Önellátók voltunk kemény, de szabad élettel. A helyzet 1965 táján változott meg, amikor az első Gastarbeiter-ek haza látogattak csillogó autóikon. Egyszerre megtudtuk, mi mindent lehet venni! (Legkapósabb a farmernadrág volt Triesztből). Ekkor csatlakoztunk a nyugati fogyasztói társadalmakhoz és velük a harmadik világ kizsákmányolóihoz. A mindent-lehet-kapni kiöli az emberekből a leleményességet, kreativitást, fantáziát. Azt hisszük, partnert is csak le lehet akasztani a szupermarketben. Ez a rendszer szétszedi a párokat: ketten külön – két hűtőszekrény. Éneklés helyett énekeltetünk, focizás helyett meccset nézünk. Válságkor összeomlunk.

Igenis meg lehet élni 47eFt-ból – ha van nagy kert, nagy rokonság, jó szomszédok. Ám az ember szíve annál kérgesebb lesz, minél többet birtokol. Lelki gazdagságát eladja az anyagiért. A minap meghalt egy utas a 4-es metrón, senki sem segített, inkább lefotózták. 10 000 tárgy egy háztartásban - mennyire boldogít? Úgy halok meg, hogy nem fogom föl, egy embernek mért kell két ingnél több? (Lásd még: Számlafogyókúra).

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116732946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása